Etiket: MUTFAK

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Turak tarafından akredite edildi

    Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Turak tarafından akredite edildi

    Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından akredite edildi.

    Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitim, araştırma ve hizmeti sağlamak için bilgi ve değer üreten Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesinin vermiş olduğu kaliteli eğitim tescillendi. 2020 yılı içinde akredite olmak için başvuruda bulunan ve ardından Öz Değerlendirme Komisyonu tarafından uluslararası ölçütler dikkate alarak Turizm Fakültesini değerlendirmeye alan TURAK, pandemi nedeniyle 14-15 Aralık tarihlerinde sanal ziyaret şeklinde iki gün süreyle yapılan saha ziyaretini 24 farklı oturumla gerçekleştirdi.

    En son sanal tur ile sanal ziyaretini tamamlayan TURAK, Akreditasyon Kurulu Kararı ile Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü akredite etti. Bu sayede Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ülkemizde şu ana kadar akredite edilen ikinci bölüm olmaya hak kazandı.

    “Sektöre Nitelikli İş Gücü Yetiştiriyoruz”

    Turizm sektörünün dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerden biri konumunda olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise, birçok ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında lokomotif sektör konumunda olan turizm sektörünün, ülkelerin kalkınmasında önemli fonksiyonu olan temel sektörlerden birisi haline geldiğine dikkat çekti.

    Turizm sektörünün dünyada ve Türkiye’de hızlı bir gelişme göstermesinin, bu sektörde çalışacak nitelikli işgücü gereksinimini de artırdığını ifade eden Rektör Çomaklı, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesinin uzun yıllardır sektöre donanımlı bireyler yetiştirdiğini, iş dünyasının gereksinim duyduğu nitelikli iş gücü açığını kapatmak üzere yenilikçi bir eğitim anlayışını benimsediğini ve bu doğrultuda TURAK tarafından verilen kaliteli eğitimin tescillendiğini aktardı.

    Bu sürecin olumlu sonuçlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Çomaklı, akredite başvurusunda olan birçok bölümün sırada olduğunu belirterek yakın zamanda onların da akredite edileceğine yürekten inandığını sözlerine ekledi.

  • Kocaeli’de mutfak tüpü patladı: 2 yaralı

    Kocaeli’de mutfak tüpü patladı: 2 yaralı

    Kocaeli’nin Derince ilçesinde bir binanın ardiyesinde bulunan mutfak tüpünün patlaması sonucu 2 kişi yaralandı.

    Olay, Koaeli’nin Derince ilçesi Sırrıpaşa Mahallesi Bülbül Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Aydın A. isimli vatandaşın yaşadığı binanın giriş katında bulunan ardiyesindeki mutfak tüpünden sızan gaz nedeniyle patlama meydana geldi. Patlama sırasında ardiyede bulunan Aydın A. ve Coşkun A., yaralandı.

    Patlama sesini duyanların ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa süre sonra olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Aydın A. ve Coşkun A. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Patlama neticesinde çıkan yangın ise itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü.

    Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Mutfak tüpünden sızan gaz ev yangınına neden oldu

    Mutfak tüpünden sızan gaz ev yangınına neden oldu

    Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesine bağlı Ağzıkara köyünde mutfak tüpünden sızan gaz kaçağı sebebiyle ev yangını meydana geldi.

    Ağzıkara köyünde oturan Ummahan D. (76), evinde yemek yapmak için yakmaya çalıştığı mutfak tüpünün gaz kaçırması sebebiyle birden alev alarak yangın çıktı. Yangını gören köy halkı durumu Şuhut İlçe Jandarma ekipleri ve İtfaiye Amirliğine haber verdi. Durumu öğrenen jandarma ekipleri ve İtfaiye Amirliği olay yerine gelerek yangını 45 dakikalık bir süre içerisinde söndürdü. Yangında mutfak kısmı kullanılamayacak hale gelirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Çorum’da çölyak hastaları için glutensiz mutfak kurulacak

    Çorum’da çölyak hastalarının glutensiz beslenebilmelerine imkan sağlayacak olan glutensiz mutfak kurulacak.

    Çorum Çökyak Derneği tarafından çölyak hastalarının glutensiz beslenebilmeleri ve yaşamlarında karşılaştıkları sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik hazırlayarak İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne sunduğu “Glutensiz üret, sağlıklı tüket” projesi kabul edildi.

    80 bin liraya mal olacak proje kapsamında 30 kursiyere glutensiz mutfak mesleki ve teknik eğitimi verilerek çölyaklıların hayatında büyük bir öneme sahip olan diyet yapılması kolaylaşacak. Ayrıca hazırlanacak olan Glutensiz diyat kitap kitabı çölyaklıların hizmetine sunulacak. Çölyak hastalarına çeşitli eğitimlerinde verileceği proje sonunda glutensiz yiyeceklerden oluşan bir yarışma yapılacak.

    Projenin tanıtım toplantısında konuşan Ölyak Derneği Çorum Şube Başkanı Hacer Kesici, çölyak hastalığının görülme sıklığının hem dünyada hem de ülkemizde arttığını belirterek, her 100 kişiden birisinde görüldüğünü söyledi. Türkiye’de 70 bini aşkın çölyak hastasının bulunduğunu dile getiren Kesici, Çorum’da bu sayısının bin 200 civarında olduğunu açıkladı.

    Çölyak hastalığının yaşamın her döneminde ortaya çıkabildiğini anlatan Kesici, “Belirli bir yaş aralığı yoktur. Ancak erken teşhis edilebilirse kişiler şikâyetlerinden kısa sürede kurtulabilir ancak geç kalınırsa ve bu süreç uzarsa kalıcı hastalıklara sebep olur. Şimdilik tıbbi tedavisi yok ancak düzenli bir diyetprogramı ve düzenli doktor takibi ile sağlıklı bir hayat sürülebilir ve yaşam kalitesi artar. Bunu sağlayabilmesi için glutensiz ürün tüketmesi gerekli” dedi.

    “Glutensiz üret, sağlıklı tüket” projesi hakkında bilgi veren Çölyak Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Azak, projenin genel maçlarından birisinin çölyak hastalarının sağlık ve refahını gözetmek olduğunu söyledi.

    Projenin hedeflerinden bahseden Azak, “Çölyak hastalarının glutensiz beslenebilmesi ve yaşamlarında karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik rehabilite, eğitim bilgi ve beceri çalışmalarına katkı sağlaması planlandı. İkinci olarak 30 kursiyere mutfak üzerine mesleki ve teknik eğitim verilerek çölyaklıların hayatında büyük bir öneme sahip olan glutensiz diyet uygulaması gerçekleştirilecek. Glutensiz diyet çölyaklıların tek tedavisi. Kurs bitiminde eğitimlerde oluşacak yemek tariflerini kitap haline getirerek Türkiye’deki tüm çölyak hastalarının hizmetine sunularak halk sağlığına katkı sağlanacak” dedi.

    Proje kapsamında glutensiz bir mutfak kurulacağını açıklayan Azak, “Aslında projeden bir çok kazamımımız var. Maddi olarak düyünürsek kapsamında alınacak araç gereç malzeme ve demirbaşlar çölyaklıların hizmetinde kullanılmak üzere derneği teslim edilecek. Böylelikle çölyak hastalarının özlemle beklediği glutensiz mutfağa sahip olacağız. Ve bu mutfak hizmeti devam edecek. Herkese açık olacak. Sürekliliği olacak. Kursiyerler kursa katılamayan idğer üyelere eğitimler verecekler” diye konuştu.

    AK Parti Çorum milletvekili Ahmet Sami Ceylan ise, bu rahatsızlıktan sadece çocuklar değil yetişkinlerinde etkilendiğini belirterek, “Bu yavrular bizim çocuklarımız. Sadece çocuklarımız değil yetişkinlerimizde bu rahatsızlıktan etkileniyor. Beraber bu şehirde yaşıyoruz. Sizlere yardımcı olmak bizim asli görevimiz” ifadelerini kullandı.

    Çorum’u bir bütün gördüklerini dile getiren Ceylan, hazırlanacak her projeye destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

  • Milli Mutfak Hareketi Eğirdir’den başladı

    Dünyada ilk kez 515 kilogram ve 7 metre uzunluğunda yaptığı dev baklavayı özel fırında pişirerek 13 usta ile birlikte Guiness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran Chef Mahmut Dolmacı, Milli Mutfak Hareketi’ne Eğirdir’den başladı.

    Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’nun birlikte düzenlediği, tüm Türkiye’deki il, ilçe ve köyleri kapsayan ’Milli Mutfak Hareketi’ ISAPDER’in desteğiyle Eğirdir’den başladı. TAŞPAKON’un milli mutfak kültürü ve yöresel lezzetlerin benimsenmesi amacını taşıyan 8 ana kararı kapsamında, 13 usta ile birlikte Guiness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran Şef Mahmut Dolmacı, Eğirdir Nafiz Yürekli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Gastronomi Zirvesi’nde, 515 kilogram ağırlığında ve 7 metre uzunluğunda dev baklavanın yapılıp, özel fırında pişirilmesiyle ’Guiness, Dünyanın En Büyük Baklava Rekoru’nu kıran ustalardan Chef Dolmacı, 13 Aralık 2018 günü Eğirdir’de, geleceğin aşçılarına, uygulamalı Türk Mutfağı yemekleri ve tatlıları eğitimi verdi.

    Türk mutfak lezzetleri sergilendi

    Türk Mutfağı, Milli ve Yerli değerlerimiz hakkında seminer verdikten sonra uygulamaya geçen şef Mahmut Dolmacı, Türk mutfağından Soğan Kebabı, Arap Tavası, Patlıcan Kebabı, Beyti Kebabı, Urfa Kebabı, Adana Kebabı, Domatesli Kebap ve Kebap sosları yapılışını gösterdi. Mahmut Dolmacı, tatlılardan Güllü Baklava, Portakallı Baklava, Havuç Dilimi Baklava, Ev Baklavası, Bülbül Yuvası, Antep Fıstıklı Baklavası, Katmer, Şöbiyet, Cevizli Kadayıf’ı da öğrencilerle paylaştı. Birbirinden enfes lezzetler daha sonra protokole, eğitimcilere ve öğrencilere ikram edildi.

    Okul müdüründen teşekkür

    Eğirdir Nafiz Yürekli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Meral Tepe, Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Eğitimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Guiness Rekortmeni şef Dolmacı’ya, öğrencilerine göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür etti.