Etiket: Meyve-sebze

  • Meyve-sebze kurutma tesisi ile üretici kazanıyor

    Meyve-sebze kurutma tesisi ile üretici kazanıyor

    Turizmin yanında aynı zamanda tarım kenti de olan Muğla’da üreticilerin ürünlerine, toprağına sahip çıkması için tarıma, hayvancılığa destek veren Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin örnek projelerinden biri olan Meyve Sebze Kurutma Tesisi bugüne kadar 47 üreticinin 40 bin 221 kg ürününü kurutulmasını sağladı ve üreticilere ek gelir sağladı.

    Fethiye İlçesi Karaçulha Toptancı Hali’nde bulunan Büyükşehir Meyve Sebze Kurutma Tesisi’nde elma, armut, şeftali, mürdüm eriği, üzüm, patlıcan, zeytin, domates, biber, kuzugöbeği mantarı, sedir mantarı, kavun, muz, mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi ürünler kurutuluyor. Tesiste ayrıca erik ve şeftali gibi ürünlerin de pestili yapılıyor. Kurutması yapılan ürünlerin talep gelmesi halinde toz haline getirebilen tesiste ayrıca elma, portakal gibi ürünlerin kabukları kurutuluyor ve şeritler halinde kesilerek süs amaçlı kullanılması da sağlanıyor. Tesis güneş ve elektrik enerjisi ile kurutma yapıyor.

    Başkan Gürün; “Üreten köylümüzü tekrar milletin efendisi yapmaya kararlıyız”

    Doğal ve eşsiz güzellikleri ile turizm kenti olarak bilinen Muğla’nın aynı zamanda verimli toprakları ile tarım kenti olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün üreten, toprağına sahip çıkan ve alın terinin karşılığını alan bir Muğla için tarıma büyük destek verdiklerini belirtti. Başkan Gürün; “Muğla verimli toprakları, başat ürünleri ile üreten bir tarım kenti. Büyükşehir ailesi olarak 2014 yılından beri tarıma ayrı bir önem veriyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün dediği gibi; “Milli ekonominin temeli tarımdır” sözünü temel alıyoruz. Üretmeyen, her şeyi ithal eden, dışa bağımlı ülkelerin durumunu ne yazık ki biliyoruz. Ülkemizde de izlenen tarım politikaları ve ithalata dayanan anlayış nedeniyle üreticilerimiz yanında olan projeler ürettik. Meyve Sebze kurutma tesisimizde bu projelerimizden sadece biri. Talep fazlası ürünlerin değerlendirilmesi, kurutulmuş ürünler elde ederek üreticimizin katma değeri yüksek ürünler elde etmesi ve kış aylarına hazırlık için tesisimiz ve bizler üreticilerimizin emrindeyiz. Üreten köylümüzü tekrar milletin efendisi yapmaya kararlıyız” dedi.

  • Samsun’da meyve-sebze yüklü kamyonet şarampole yuvarlandı: 2 yaralı

    Samsun’da meyve-sebze yüklü kamyonetin şarampole yuvarlanması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1’i ağır 2 kişi yaralandı.

    Kaza, Samsun’un Atakum ilçesi Taflan mevkisi Atatürk Bulvarı üzerinde saat 07.00’de meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Samsun Meyve ve Sebze Halinden sebze ve meyve yükleyen Onur Beşdil (23) idaresindeki 55 JJ 956 plakalı kamyonet, Samsun’dan Bafra ilçesine giderken direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi sonucu yolun kenarındaki tel korkuluklar ve ağaçlara çarpıp daha sonra takla atarak şarampole yuvarlandı. Kazada, araç sürücüsü Onur Beşdil ve yanında bulunan Ömer Uçan (37) yaralandı. Aracın içinde sıkışan sürücü Onur Beşdil, Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri tarafından sıkıştığı yerden çıkarıldı. Yaralılar, 112 Acil Servis ekipleri tarafından ambulanslarla Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan araç sürücüsünün hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

    Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Kavak: “Türkiye’nin 2015 Yaş Meyve-sebze İhracatı Geliri 2,5 Milyar Dolar”

    Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı ve Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, Türkiye’nin 2015’te yaş meyve-sebze ihracatından 2,5 milyar dolar gelir elde ettiğini belirterek, Berlin Fruit Logistica Fuarı’nın Türkiye için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

    Aynı zamanda Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı olan Ali Kavak, yazılı bir açıklama yaparak, Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilecek, dünyanın en önemli meyve-sebze fuarı olan Fruit Logistica 2016’ya Türkiye olarak milli katılım sağlayacaklarını bildirdi. Kavak, Fruit Logistica Fuarı’nın, Almanya’nın Türkiye için önemli bir pazar olmasının yanı sıra dünyanın birçok yerinden yaş meyve ve sebze sektörünü temsilen gelen katılımcı ve ziyaretçileriyle iş ilişkileri kurma olanaklarının sağlanabileceği ve sektörle ilgili son eğilimlerin yerinde takip edilebileceği önemli bir organizasyon olduğunun altını çizdi. Fuarın, küresel yaş meyve-sebze ticaretinde önemli yeri olan Türkiye’nin, değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verebilmesi ve kendisini tanıtabilmesi için iyi bir fırsat olduğunu da belirten Kavak, “Yaş meyve-sebze sektöründeki üretim olanakları, dünyanın birçok ülkesinden talep bulan kaliteli ürünleri ve uluslararası alandaki rekabetçi yapısıyla bu sektörün başta gelen ülkelerinden biri olan Türkiye, 47 milyon tonluk meyve-sebze üretimiyle yaş meyve-sebze sektörü, üretiminin daha fazlasını ihracata yönlendirmek, kendisine yeni fırsatlar yaratabilmek için Fruit Logistica gibi sektörün kalbinin attığı fuarda milli düzeyde yer almaktadır” dedi.

    “TÜRKİYE BU YIL 42 FİRMAYLA FUARA KATILIYOR”

    Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 13. kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdiği Berlin Fruit Logistica Fuarı’nın, bu yıl 3-5 Şubat 2016 tarihlerinde ziyaretçilerine kapılarını açacağını bildiren Kavak, şöyle devam etti:

    “Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Koordinatör Birlik olma sıfatının vermiş olduğu misyon ve sorumluluk bilinci ile sektörün gelişmesine liderlik etmekte ve globalleşme adına milli katılımını yaptığımız bu gibi fuarlar önem arz etmektedir. Toplam 116 bin metrekare kapalı alanda gerçekleştirilen, dünyanın en önemli yaş meyve-sebze fuarlarından olan ve 130 ülkeden 65 bin ziyaretçinin katıldığı Fruıt Logistica Fuarı’nda, Türkiye’den bireysel ve milli katılım olmak üzere toplam 42 firma katılımcı olarak bulunmaktadır. Türkiye’nin milli katılımı altında ülkemiz bu yıl toplam bin 38 metrekarelik alanda, Narenciye Tanıtım Grubu 119 metrekarelik standı ile ihracatçılarımıza ve müşterilerine hizmet verecektir.”

    “TÜRKİYE, 2,5 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE ETTİ”

    Türkiye’nin 2015 yılında yaklaşık 3,5 milyon ton yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdiğini, toplam yaş meyve sebze ihracatımızdan elde edilen gelirin ise yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu ifade eden Kavak, “Sektör içerisinde narenciye ihracatı 1,5 milyon ton, yaş meyve ihracatı 816 bin ton ve yaş sebze ihracatı 964 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Bu ürün gruplarından elde ettiğimiz döviz ise sırasıyla narenciyede 841 milyon dolar, yaş meyvede 627 milyon dolar ve yaş sebzede 591 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin en çok yaş meyve-sebze ürünü ihraç ettiği ülke Rusya Federasyonu’dur. Bu pazar 877 milyon dolar ile Türkiye yaş-meyve sebze ihracatının yüzde 42’sini oluşturmaktadır. Irak, 264 milyon dolar ile yüzde 13 pazar payına sahip ikinci önemli ihraç pazarımızdır. Almanya, 157 milyon dolar ile yüzde 8 pazar payı ile üçüncü önemli ihraç pazarıdır. Ukrayna, Romanya, Suudi Arabistan ise diğer önemli ihraç pazarlarımızdır. Narenciye Tanıtım Grubu olarak, Almanya gibi diğer önemli ihraç pazarlarımıza yönelik tanıtım kampanyası çalışmalarımız da hızla devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

  • Kansere Karşı Günde 5 Porsiyon Meyve-sebze Ve Salata Tüketilmeli

    Son dönemlerde hemen hemen tüm türlerinde artış gösterdiği yapılan araştırmalarla kanıtlanan kansere karşı korunmada, doğal beslenmenin yanı sıra ara öğünlerde meyve sebze tüketmenin de yararı vurgulanıyor. Bu tür beslenmenin, tıp literatüründe kansere karşı birincil mücadele yöntemi olan ’koruyucu önlemler’ sınıfına girdiğini belirten Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Diyetisyeni Melike Hasip, “Ne kadar doğal beslenirsek alacağımız kanserojen ve toksik madde oranı da azalacaktır. Yüksek antioksidan içeriğine sahip meyve-sebze, salataların günde 5 porsiyon tüketilmesi ise vücudun kansere karşı savaşanlarını çoğaltacaktır” dedi.

    MODERN YAŞAM BAŞROLLERDE

    Dyt. Melike Hasip, ulaşım ve iletişim alanında baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojinin getirdiği kolaylıkların insanları hareketsizleştirdiğini, bir yandan da süratli yaşam temposunun doğal beslenmeyi ikincil plana ittiğini kaydetti.

    Modern yaşamın gerektirdiği hızlı çalışma temposu içinde fast-food türü yemek tarzının ağırlık kazandığını, insanların doğal beslenmeden giderek uzaklaştığını kaydeden Hasip, “Artık çoğumuz günün büyük bölümünü oturarak geçiriyoruz. Yürümek yerine ev ve iş yerlerimizin kapısının önüne kadar arabalarla gidiyoruz. Ama aynı zamanda stresimiz de artıyor. Bir de buna doğal olmayan besinlerden aldığımız kanserojen maddelerin, toksik maddelerin ve toksinlerin artmasını eklerseniz risk kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor” diye konuştu.

    MEYVE YERİNE HAZIR MEYVE SUYU İÇİLİYOR

    Eskiden meyve-sebze yenirken şimdi bunun yerine hazır meyve sularının tercih edildiğine, gerçek limon ya da nar ekşileri yerine artık hazır sosların kullanıldığına, kış ortasında karpuz yenilebildiğine dikkati çeken Hasip, “Kurubaklagillerden balık ve etlere, salçadan reçele kadar her şey doğallığını yitirdi. Market raflarında artık her şeyin şişelendiği, konserveye dönüştüğü bir zamandayız. Bu da doğal olarak işlenmiş gıdalara karşı muhatap kalışımızı arttırıyor” ifadelerini kullandı.

    TÜM DÜNYA 5 PORSİYONDA HEM FİKİR

    Kansere karşı korunmak için tüm dünyanın, sağlıklı beslenme tarzının yanı sıra günde en az 5 porsiyon taze sebze-meyve tüketilmesi konusunda hem fikir olduğunu bildiren Kırklareli Lüleburgaz Özel balkan Hastanesi Diyetisyeni Melike Hasip, şunları söyledi:

    “Salatalarımızı özellikle öğlen ve akşam tüketmeyi öneriyoruz. İçlerinde maydonoz, tere, roka gibi mevsim yeşilliklerine ağırlık verilmesini istiyoruz. Üzerlerinde de hazır sosları değil, gerçek limon ya da gerçek nar ekşisi konulmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü kullandığımız salatanın içindeki posa, vitamin ve mineraller inanılmaz derecede bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yüksek C vitamini içeriği aldığımız antioksidan değerini arttırıyor. Kansere karşı koruyucu olan antioksidanların en önemlileri A, C ve E vitaminleridir. Salatalarda bulunan yeşil yapraklı sebzeler, havuç, limon gibi besinler bu ihtiyacımızı bolca karşılıyor.”