Etiket: Meşhur

  • Yılın ilk sahuru meşhur Van kahvaltısıyla yapıldı

    Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yılın ilk sahuru meşhur Van kahvaltısıyla yapıldı.

    On bir ayın sultanı olan Ramazan ayını ilk teravih namazıyla karşılayan Vanlılar, ilk sahur sofrasına oturdu. Ramazan ayının gelmesine sevinen Vanlılar, yılın ilk sahurunu kentin önde gelen kahvaltı salonlarında yaptı.

    İHA muhabirine konuşan Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı Salonu İşletme Sorumlusu Fariz Gül, Van kahvaltısı ürünlerinin Ramazan sahurlarında tüketilmesiyle birlikte kişiyi gün içinde zinde tutuğunu belirtti. Yöresel ürünlerle birlikte karpuz ve kavun tüketilmesinin susuzluk konusunda kişiyi zorlamayacağını ifade eden Gül, “Ramazan ayında sahurlarımız kahvaltılık ürünlerin tüketilmesiyle yapılıyor. Bizim ürünlerin de doğal ve doyurucu olması hasebiyle sahurlarda tüketiliyor. Yumurtanın yanı sıra kavut ve murtuğa gibi ürünlerimiz gün içinde tok tutmaktadır. Aynı zamanda tereyağımızın ve kavurmamızın doğal olması gün içinde tokluk vererek, Ramazan aynın daha bir güzel geçmesini sağlıyor. Bunun yanında karpuz ve kavun gibi ürünlerimizi de sofralarımızda sunarak susuzluk anlamında orucumuzun rahat geçmesini sağlıyoruz” dedi.

    Van yöresinin kahvaltılık ürünlerinin doyurucu olması ve gün içinde zinde tutması nedeniyle tercih ettiğini söyleyen Abdullah Yüzkatı isimli vatandaş ise sahur sofralarında Van kahvaltısını tavsiye etti.

    Van kahvaltısını sahurda tercih ettiğini dile getiren Hakan Demirel isimli vatandaş da kahvaltıyı hafif bulduğunu ve kendisini gün içinde dinç tuttuğunu kaydetti.

  • Erzurum’un Meşhur Kadayıf dolması Bodrum’da

    Erzurum’un vazgeçilmez tatlısı kadayıf dolması turistik ilçe Bodrum’da yerini aldı. Bodrum’da yarım asırdır hizmet veren ve işletmeciliğini Erzurumlu Çetin Gültekin’in yaptığı Nazik Ana Restoran ve ev yemeklerinde büyük ilgi çekiyor.

    Erzurum’un vaaz geçilmez lezzetlerinden biri olan Kadayıf dolması artık Bodrum’da yerini aldı. Erzurum’a has olarak üretilen ve günde binlerce tüketilen kadayıf dolmasının satışı Bodrum’da başladı. Nazik ana Restoran ve ev yemeklerinde yerini alan kadayıf dolması büyük ilgi gördü. Yarım asırdır Bodrum’da faaliyet gösteren Nazik Ana Restoran ve ev yemekleri tarafından tüketiciyle buluşturulan Erzurum Kadayıf dolmasını müşterileriyle buluşturmaktan mutluluk duyduğunu belirten Erzurumlu işletmeci Çetin Gültekin, “memleketimizin lezzetlerini birer birer Bodrum’a taşıyacağız” dedi.

    Kadayıf dolmasının yapımındaki incelikleri anlatan Nazik Ana Restoran ve ev yemekleri işletmecisi Çetin Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “kadayıfı tel tel açarak içine bol miktarda cevizi koyduktan sonra yumuşak bir şekilde sarıyoruz. Sardığımız kadayıfları bir gün beklemeye alıyoruz. Çünkü dinlenip kalıp halini alması gerekiyor. Ardından sardığımız kadayıf dolmalarını çırpılmış yumurtaya batırdıktan sonra kızartmak için yağın içine atıyoruz. Kızaran kadayıf dolmalarının şerbetini verdikten sonra servis edilmeye hazır hale getiriyoruz.”

  • Meşhur tatlıcının açılışında ücretsiz tatlı dağıtıldı

    Meşhur Tatlıcı Celal Usta, Malatya‘daki ikinci şubesini düzenlenen törenle hizmete açtı. Halfettin Mahallesinde hizmete giren yeni şubenin açılışında bedava tatlı dağıtıldı.

    Tatlı dağıtımı esnasında küçük çaplı izdiham meydana gelirken, açılışa ASKON Şube Başkanı Mesut Karataş, Müftü Yardımcısı Mustafa Kılıç ve Milli Eğitim Müdür Ali Tatlı katıldı.

    Tatlıcı Celal Usta’nın ikinci şubesinin açılışına yüzlerce vatandaş katıldı. Açılış nedeniyle yaklaşık 7 bin tane halka tatlı ücretsiz olarak dağıtılırken, tatlı ikramına halkın ilgisi yoğun oldu.

    Dağıtılan tatlılardan almak isteyenler uzun kuyruk oluşturdu.

  • İspanya’nın meşhur festivali için hazırlıklar başladı

    İspanya’nın Valencia şehrinde her yıl 15 ila 19 Mart tarihleri arasında kutlanan geleneksel “Las Fallas Festivali” hazırlıkları başladı.

    Baharın gelişini kutlamak amacıyla yapılan festivali her yıl milyonlarca kişi ziyarete geliyor. Fallas Festivali’nde 1 yıl boyunca ahşaptan yapılan dev heykeller yakılmak üzere hazırlanıyor. Aralarında ressam ve mimarlardan oluşan ve Fallas adı verilen grup, yıl boyunca bu festival için hazırlanıyor. Grup, ahşap, tahta, kağıt ve plastik benzeri malzemeler kullanarak devasa heykeller hazırlıyor ve heykellere de Fallas deniliyor. Festival kapsamında hazırlanan dev heykeller Valencia’nın farklı yerlerine yerleştiriliyor. Hazırlıkların tamamlanmasıyla görsel şölene dönüşen festival ziyaretçi akınına uğruyor.

    Efsaneye göre ise festival, San Jose adında bir marangozun atölyesinin ve oyuncaklarının yanmasıyla başlıyor. Jose’yi sevenler de onu unutmayıp her yıl mart ayında yaptıkları dev heykelleri yakarak anmaya başlıyor. Ayrıca Valencialılar, yaktıkları heykellerle, tüm kötülüklerden kurtulup baharla birlikte küllerinden yeniden güzelliklerin doğacağına inanıyorlar.

  • (Özel) Malatya’da meşhur kelle paçaya yoğun talep

    Malatya’da kelle paça sakatatlarını kızgın ateşte temizleyerek satışa sunan Servet Ay ve Ahmet Yurtçu, yoğun talebe cevap vermekte zorlanıyor.

    Malatya Demirciler Pazarı’nda 3 dükkanda demirciliğin yanı sıra kelle paça temizleme işi de yapılıyor. Doktorların kışın özellikle gripten korunmak için tavsiye ettiği kelle paçanın, kireçlenme, eklem ağrıları ve kemik erimesi gibi birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor.

    Çocukluğundan beri bu işi yaptığını söyleyen Servet Ay, “Malatya’da yılladır demir doğrama ve kelle işiyle uğraşıyoruz. Ben çocukluğumdan beri bu mesleği sürdürmekteyim. Bildiğim kadarıyla bu iş Malatya’da ve Erzurum’da çok yaygın. Çok fazla talep olduğu için işlerimiz çok iyi. Doktorların tavsiyesi üzerine insanlar kelle almak için yoğun bir şekilde dükkanlarımıza geliyor. Bu işin buradaki aşamasında çok bir zahmeti yok. Biz burada koyun kafasını ve ayaklarını ütüyoruz, yani ateşte temizliyoruz. Ocağında başında olan bir işlemdir bu. Evde de kadınlarımız 2 gün suda beklettikten sonra kelleyi yemeye hazır duruma getirirler. Bizim mesleğin belli zorlukları vardır. Kışın ayrı, yazın ayrı. İnanın artık çıkarak bulmakta zorlanıyoruz. İş var, işi beğenen yok. 4 artı 4 sistemiyle de alakalı aslında bu durum. Ne yazık ki meslekte çıkarak yetiştiremiyoruz” dedi.

    “Kelle paça her derde deva”

    ‘Kelleci Ahmet’ lakabıyla tanınan Ahmet Yurtçu ise Profesör Canan Karatay’ın tavsiye üzerine kelleye rağbetin daha da arttığını söyledi. Yarım asırdır demircilik ve kelle paça temizleme işiyle uğraştığını belirten Ahmet Yurtçu, “Profesör Canan Karatay’ın da söylediği gibi kelle paça kemiklere çok faydalı bir besin. Kemiklere çok iyi geldiğini biliyoruz. Yani kısacası her derde devadır. Bizler de herkesin tüketmesi için tavsiyelerde bulunuyoruz. Kelle paça siparişlerimizi oldukça fazla” şeklinde konuştu.

    “Genellikle sarımsaklı tercih ediliyor”

    Yaptığı işin herhangi bir zorluğunun olmadığını ifade eden Yurtçu, “Soğukların gelmesiyle beraber en iyi tüketim olarak kelle paça çorbasını görüyorum. Kelle paça çorbası insan sağlığına, insan vücuduna, kemiklere çok iyi geldiğini biliyorum. Evde de suda haşlanıp yapılıyor. Genellikle sarımsaklı tercih ediliyor” diye konuştu.