Etiket: Meşhur

  • Muhtarlar kaplıcaları ile meşhur Çiftehan’a götürüldü

    Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘19 Ekim Muhtarlar Günü’ dolayısıyla Mersinli muhtar kaplıcaları ile ünlü Niğde’nin Ulukışla ilçesinin Çiftehan Köyü’ne götürüldü.

    Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ’Muhtarlar Buluşması’ etkinliği kapsamında düzenlenen programa ilk etaptaYenişehir, Mezitli, Akdeniz, Toroslar, Tarsus ve Çamlıyayla muhtarları Çiftehan’a götürüldü.

    Tüm Muhtarlar Derneği Mersin Şube Başkanı Ali Gülgen, muhtarlar buluşmasının çok güzel geçtiğini belirterek, “Bütün muhtarlarımızla bir ve beraberdik. Mersin merkez, Tarsus ve Çamlıyayla muhtarlarımız ile birlikteydik. Daha öncede aynı muhtarlarımızla otele gitmiştik. Arkadaşlar burada stres attılar. İnşallah seneye yine burada oluruz. Çiftehan’a ben yıllardır gelirim. Çok güzel ve şifa veren bir yer” dedi.

    Akdeniz İlçesi, Mahmudiye Mahalle Muhtarı Fahri Kuşçu ise 2 gün boyunca Çiftehan’da güzel bir şekilde dinlenme fırsatı elde ettiklerini söyleyerek, “Muhtar arkadaşlarımızla kaynaşmamız açısından çok iyi oldu. Artık bundan sonra bu tarz etkinliklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

  • Eşek üzerinde dondurma keyfi yapan Aşır dede meşhur oldu

    İnegöl’de eşeğe binerek dondurma yiyen yaşlı adam herkesin ilgi odağı oldu. Yaşlı adamı görenler fotoğraf çektirmeyi ihmal etmezken, isminin Aşır olduğu öğrenilen yaşlı adam eşeğiyle birlikte bir süre sonra gözden kayboldu.

    İlginç olay Mahmut Esat Bey Caddesi üzerinde yaşandı. İsminin Aşır olduğu öğrenilen ve İnegöl’e bağlı Sarıpınar Mahallesi’nde ikamet eden yaşlı adam cadde üzerinde eşek sırtında dondurma keyfi yaparken görülmesi yoldan geçen herkesin dikkatini çekti. Yaşlı adamı görenler fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi. Bir süre vatandaşlarla sohbet eden Aşır dede daha sonra eşeğin sırtında dondurmasını yiyerek evinin yolunu tuttu.

  • Akseki’nin meşhur Çimi Yaylası balı iklim kurbanı oldu

    Antalya’nın Akseki ilçesinde bal üretiminin geçtiğimiz yıla göre önemli oranda düştüğü bildirildi. Balın üretildiği Çimi Yaylasına yağmurun geç düşmesi, iklim şartları, kuru hava ve rüzgar, kilogramı 150 TL’den siparişle satılan bal üreticisini zor durumda bıraktı.

    Akseki’nin balı ile meşhur bin 860 metre rakımlı Çimi Yaylasında arıcılık yapan üreticiler, bu sezon bal üretiminde yaşanan düşüşle istediklerini bulamadı. Normalde bir kovandan 10 kilogram bal alan üretici bu yıl en çok 2 kilogram alabildi.

    Çimi Yaylası Kuyu mevkiinde arıcılık yapan Mevlüt Arıcı, 2018 yılı bal hasadının büyük oranda düştüğünü, bir kovandan bu yıl sadece yaklaşık 1,5 kilo süzme bal alabildiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl kovanlardan yüzde 80 oranında bal aldıklarını söyleyen Arıcı, “Bu yıl ise yüzde 10-12 oranına kadar düştü. Arıcılar hep umutla yaşar. Bu yıl olmazsa gelecek yıl olur inşallah. Arılarımızın bakımına devam ederiz” diye konuştu.

    Çimi Yaylasının balının kovanından çıkmadan satıldığını söyleyen Arıcı, “Müşterimiz hazırdır. Bu yıl kilosunu 150 liradan veriyoruz. İnşallah gelecek yıl iyi bir hasılat olur. Allah’ın verdiğine çok şükür” diye konuştu.

    “Bir kovandan 10 kilogram bal alırdık”

    Kuyu mevkisinde 53 yıldır arıcılıkla uğraşan Ahmet Arıcı ise organik, fenni ve top kovan balı ürettiğini, şu anda balın verimsiz olduğunu ifade etti. Arıcı, “40 yıldır Çimi Yaylasına arılarımızı getiriyoruz. Ama bu yıl oldukça bol çiçek olmasına rağmen arıda bal verimi düşük oldu. Hemen hemen normal sezonun beşte biri kadar bal alabildik. Bal sağımlarını yaptık. Seneye inşallah daha çok olur. Normalde bir kovandan 8-10 kilo bal alıyorduk. Biz burada arılarımıza şeker ürünleri ve katkı vermiyoruz. Organik bal yetiştiriyoruz. Bu yıl ise 2 kilogram civarında oldu. Bunu ise doğa şartlarına bağlıyoruz. Bu yıl yaylaya yağmur sonradan düştü. Bir de iklim şartlarında çiçekte kusma verim olmadı. Havalar nemli gitmedi. Rüzgarlı gitti. Bunlara bağlıyoruz. Bu yıl yaylada hava ısınmadı. Çok serin gitti. Arılar çok uzaklara gidip bal üretimi yapamadı” diye konuştu.

    Akseki balı yolda satılmaz

    Akseki Belediye Başkanı Mustafa İsmet Uysal ise Çimi Yaylasının endemik bitkiler ve çiçek florası açısından çok zengin bir bölge olduğunu dile getirerek, burada yetişen balların hem bal tadı olarak, hem de içerisindeki organik maddeler olarak çok önemli bir ürün olduğunu söyledi.

    Günümüzde yol kenarında Akseki balı olarak satılan ürünler olduğunu, ancak Akseki balının yol kenarlarında satılmadığını söyleyen başkan Uysal “Akseki balını bulmanız için ancak bir sene önceden bunu üreticilerine söylemeniz lazım. Bal yetişirken ancak öyle bulabilirsiniz. Dışarıda satılan balların hiçbirisi Akseki balı değildir. Ne olduğu belli değildir. Bunlarla uğraşmak durumundayız. Çünkü bizim dünyaca ünlü markamız olan Çimi Yaylasının balı başka bir iklimde, başka bir ortamda bulunan yapılan bal değildir. Herkes kendi balını över, fakat buradaki endemik ve özel çiçeklerin içerisinde üretilmiş olan bal diğer ballardan çok özeldir. Zaten bunu yıllar önce dedelerimiz zamanında Avrupa’da dünyada Akseki’nin Çimi balının ne olduğunu bilmektedir. Ben vatandaşlarımızdan rica ediyorum. Yol kenarlarında Akseki balı diye satılan ürünlere rağbet etmesinler. Çünkü yol kenarında öyle bir ürün yok. Çünkü Çimi balı ancak Çimi’den ve daha önceden sipariş verilerek yenilen bir baldır” dedi.

  • Geçen yıl tarlada kalan meşhur Ödemiş karpuzu bu yıl 55-60 kuruştan satılıyor

    İzmir’in karpuzuyla ünlü Ödemiş ilçesinde karpuz tarlada 55-60 kuruş arasında satılırken, fiyatlarda yaşanan düşüklük ve istikrarsızlık üreticinin diğer ürünlere yönelmesine sebep oluyor.

    Ödemiş ilçesinde karpuz üreticileri, hasat döneminin başlamasıyla yaz sıcağına rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bazı üreticiler zararını kurtarırken, bazıları umduğunu bulamadı. Karpuzlar, bu yıl tarlada 55-60 kuruş arasında alıcı buldu. Bazı üreticiler ise karpuzdan başka ürünlere yönelmeye başladı. Bu alanların başında ise mısır geldi. Mısır için şimdiden hazırlık yapan üreticiler, karpuzu tarladan topladıktan sonra mısır ekimi yapacağını belirtti.

    Ödemiş’in Gereli Mahallesi’nde 10 dekar alanda karpuz ekimi yapan Bülent Gördesli, geçtiğimiz yıllarda zarar ettiği karpuzdan bu yıl zararını kurtardığını söyledi. Tarlada 55 kuruşa sattığı ürünün yerli üretim olduğunu kaydeden Gördesli, tarladaki rekoltenin de kendisini tatmin ettiğini belirterek, “Geçen yıl karpuzumuz tarlada kalmış satamamıştık. Bu yıl zararlarımı karşıladım. Gördüğünüz gibi olgunlaşmış karpuzu bir yandan topluyoruz, diğer yandan toplanmış bölümleri patozlayarak patates veya mısır ekimine hazırlıyoruz” dedi.

    Bölgede karpuz ekiminin azaldığını ve vatandaşın mısıra yöneldiğini belirten Gördesli, “Buradaki karpuzu patates arkasına ekmiştim. Kısa sürede gelişen bir tür idi. Ürünü tarladan kaldırdıktan hemen sonra mısır veya patates ekimi yapacağım” şeklinde konuştu.

  • Aromasıyla meşhur Kırıkhan kavununun hasadı başladı

    Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde hasadına başlanılan kavun, aroması ile en çok tercih edilen kavunlar arasında yer alıyor.

    Türkiye’nin birçok bölgesine gönderilen, rengi, tadı ve kokusu ile meşhur olan Kırıkhan kavununun hasadı başladı. Kavunun tarlada kilosunun 1.20 ile 1.50 TL arasında değiştiğini belirten üretici Sait Ökten, Kırıkhan kavununun aroması ile meşhur olduğunu ve diğer kavunlara göre daha çok rağbet gördüğünü söyledi. Ökten, “Kırıkhan kavunu tat ve aroma olarak aranan bir meyvedir. Türkiye’de kavun ilk olarak yüksek seralarda Antalya bölgesinde başlayıp, Adana’da devam ederek şubat ayında gerçekleştirdiğimiz ekim ve haziran hasadı ile Kırıkhan’da noktalanmakta. Kırıkhan’da yazın yetiştiği ve güneşi daha fazla gördüğü için en lezzetli kavun Kırıkhan kavunudur. İstanbul’da başta olmak üzere Türkiye’nin birçok iline dağıtımı yapılmaktadır. Kırıkhan kavunu diğer kavunlara göre daha aromalı, daha parlak ve daha tatlıdır. Kırıkhan kavunu ihracat yapılmamakta, çünkü şeker oranı daha yüksek olduğu için dayanım gücü diğer kavunlara göre daha az. Ayrıca yurt dışında bulunan kavunlar genel olarak 1,5 kilolarda ancak Kırıkhan kavunu bu kiloların üzerinde oluyor” dedi.

    Şubat ayı içerisinde kavun ekimine başlanıldığını ve haziran ayında hasat yaptıklarını dile getiren üretici Sait Ökten, “Şubat aylarında engin tüneller şeklinde ekimine başlamaktayız. Bunun nisan ayı içerisinde üzerini açıyoruz ve haziran aylarında hasadına başlıyoruz. Bu yetiştirme döneminde birçok hastalıkla da mücadele ediyoruz. Bu yıl ve özellikle mayıs ve haziran aylarında yağmurların fazla olması nedeniyle birçok çiftçi zarar gördü. Ancak yine de fiyatların normal düzeyde seyretmesi çiftçilerimizin yüzünü güldürmekte. Kavununun ilacını, gübrelemesini zamanında yapan çiftçilerimiz kavundan para kazanmaktadırlar” diye konuştu.