Etiket: MAY

  • MAY Tohum’un Ar-Ge yatırımları artarak devam ediyor

    Sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumlarının ıslah çalışmaları, üretimi, pazarlama ve satışı konularında 1978 yılından beri faaliyet gösteren MAY Tohum, Ar-Ge yatırımlarına her geçen yıl arttırarak devam ediyor.

    Türkiye’de 4 lokasyonda Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştiren MAY Tohum, Nisan 2018 itibariyle İzmir Torbalı’da faaliyete geçireceği yeni Ar-Ge istasyonu ile ıslah çalışmalarına hız katacak. Yıllık cirosunun yüzde 8’ini Ar-Ge’ye ayıran MAY Tohum, ‘Yerinde ıslah’ stratejisi ile Türk çiftçisi ve hedef coğrafyalar için toprak ve iklim şartlarına en uyumlu, stres şartlarına en dayanıklı ve verimli tohum çeşitlerini geliştiriyor.

    Yeni Ar-Ge yatırımları hakkında bilgi veren MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, “Firma olarak nitelikli Ar-Ge konusuna her zaman öncelik verdik ve yatırımlarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar, Bursa başta olmak üzere, Adana’da hibrit mısır ve pamuk üzerine, Trakya’da hibrit ayçiçek, Bursa Yenişehir’de de fasulye ve ilgili hatların çoğaltımı konusunda çalışan 4 Ar-Ge merkezimizde ıslah çalışmalarımızı gerçekleştiriyorduk. Bu yıl, yerinde ıslah stratejimiz doğrultusunda Ar-Ge istasyonlarımıza bir yenisini daha ekledik. Nisan ayında, İzmir Torbalı’da faaliyete geçecek olan yeni Ar-Ge istasyonumuzda, danelik ve silajlık mısır ile pamuk konularında ıslah faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bununla birlikte, Bursa Yenişehir’de bulunan Ar-Ge istasyonumuzu, daha kapsamlı çalışmalar yapabilmek adına Bursa – Mustafa Kemal Paşa ilçesine taşıdık. Buradaki istasyonumuzda, mısır ve fasulye türlerinde ıslah faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. İlaveten üreticilerin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda uygun çözümler üreten bir marka olarak, Mustafakemalpaşa’daki yeni Ar-Ge istasyonumuzda, ürün geliştirme ekibimiz, sanayi ve taze pazara uygun tatlı mısır, bezelye, sanayi domatesi ve ıspanak türlerindeki çeşit adaptasyon çalışmalarını gerçekleştirecek” dedi.

    Türkiye’de, tarım sektöründe Ar-Ge çalışmalarına en çok yatırım yapan firma olduklarını ifade eden Çiftçiler, “Ciromuzun yüzde 8’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırarak, dünya ölçeğinde rekabetçi olacak şekilde yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Tarla bitkilerinde hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve sebzede fasulye türlerindeki yatırımlar, rekabetçi çeşit geliştirme ve geliştirilen çeşitleri Avrupa Birliği, Orta Doğu, Karadeniz kuşağı, Orta Asya ve Afrika’ya kadar olan coğrafyada en etkili şekilde tanıtıp pazarlama temeline dayanmaktadır. Yaptığımız Ar-Ge faaliyetleri sonucu, bugün, 40’ın üzerindeki ülkeye tohum ihraç eden marka olmanın ötesinde, MAY markası ile yurtdışına lisans satan tek Türk tohum firmasıyız” diye konuştu.

    Tohum ıslahı konusunda, dünyadaki yeni teknoloji ve eğitimleri yakından takip ettiklerine de vurgu yapan Çiftçiler, “MAY Tohum olarak her biri alanında uzman Ar-Ge ekibimizle dünyadaki teknoloji ve eğitim çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Şu an, 10 tanesi doktora ve yüksek lisans seviyesinde uzman ıslahçı olan, toplamda 35 kişiden oluşan Ar-Ge ekibimiz bulunmakta” ifadelerini kullandı.

  • MAY Tohum, üretici ve yetiştiricilere eğitim verdi

    MAY Tohum’un düzenlediği eğitim etkinliğinde, yem bitkileri, mısır ve ot silajları, sahip olması gereken besin değerleri ve kaliteli bir silajın nasıl olması gerektiği anlatıldı. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen, yonca, fiğ ve bezelye gibi baklagil grubu ot silajlarının kullanılmadan önce su kaybetmeleri için bekletilmesinin önemli olduğunu aksi takdirde Clostridia gibi dünyanın en güçlü zehrini üreten bakterinin oluşabileceğini söyledi.

    MAY Tohum’un Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman Bölgesi üreticilerine yönelik düzenlediği eğitim etkinliğinde, Prof. Dr. İsmet Türkmen, “Hayvan Beslenmesinde Mısır ve Yoncanın Önemi” ve “Kaliteli Mısır ve Yonca Silajlarının Sahip Olması Gereken Özellikler” konularında bilgi verdi.

    Etkinliğin açılış konuşmasını yapan MAY Tohum Mısır ve Yem Bitkileri Ürün Müdürü Lütfi Çiçek, MAY Tohum’un faaliyetlerini katılımcılara anlatarak, “Yerli bir firma olarak dünyadaki en büyük 8 ayçiçek firmasından bir tanesiyiz. Düşünün dünya devi firmalar var ama MAY Tohum Türkiye’den çıkmış bir firma ve dünyanın en iyi firmalarından biri” dedi.

    Mısır türündeki Ar-Ge çalışmalarına değinen Lütfi Çiçek, “1999 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz ıslah çalışmaları sonucunda FAO 500’den FAO 700’e kadar olan olgunluk gruplarında çok verimli yeni çeşitler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Özellikle hayvan beslenmesinde önemli yeri olan silajlık mısır çeşitlerimiz hem verimlilikleriyle hem de besin değerleri açısından kaliteleriyle üreticilerimizin beğenisini kazandı. Silajlık mısır çeşitlerimiz, uygun bakım ekolojik şartlarda yetiştirilmeleri halinde, sahip oldukları sık ve geniş yaprak ayaları, iri koçan yapıları sayesinde kuru madde ve nişasta oranları bakımından zengin, besleyici, sindirilebilir silajlar yapılmasına olanak sağlıyor” diye konuştu.

    Lütfi Çiçek, MAY Tohum olarak son 2 yıldır Amerika’ya dahi mısır tohumu ihraç ettiklerinin altını çizerek, “Almanya’ya araba satmak ne ise Amerika’ya tohum satmak aynı derecede güç ve teknoloji isteyen bir durum” dedi.

    Prof. Dr. İsmet Türkmen ise dünyadaki en kolay üretilen ve en kaliteli silajının mısırdan yapıldığının altını çizerek, “Dünyada ilk silaj 1800’lü yılların sonlarında Avrupa’da üretildi. Türkiye’de ise 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle Atatürk Orman Çiftliğinde üretilmişti. Hayvan Beslenmesinde son derece önemli olan mısır silajı uzun yıllar ülkemizde kullanılmadı. Yani biz 60 sene önce tanıştığımız silajı, 1980 yılına kadar üretmiyorduk” ifadelerini kullandı.

    Hasat zamanı, parça büyüklüğü ve saklama şeklidir önemli

    Türkiye’nin çeşitli illerinde yaptığı ziyaretlere değinen Prof. Dr. Türkmen, “Üzülerek görüyorum ki Türkiye’deki üreticiler silaj yapacağı mısırı boyu için yetiştiriyor. Ancak mısır silajında en önemli özellik içerisindeki tane oranı ve kuru madde oranıdır. Hayvanlardaki et ve süt verimini arttıran madde silajın içindeki nişastadır. Nişasta da silajın içinde bulunan taneden gelir. Kaliteli bir mısır silajında nişasta oranı yüzde 30-35 aralığında olması gerekmektedir. Eğer silajınızdaki oranlar bunun altındaysa rasyona ilave mısır ya da fabrika yemi eklemek gerekir ki bu da maliyetleri yukarı çıkartır” şeklinde konuştu.

    Mısır ve ot silajlarının hasat zamanının, silaj parça büyüklüğünün ve depolama şeklinin de öneminden bahseden Prof. Dr. Türkmen, “Silaj yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli detaylar, hasat zamanı, parça büyüklüğü ve saklama şeklidir. Eğer doğru zamanda biçim yapılmazsa hayvanlar sindirme konusunda sorun yaşarlar. Silajlar doğru saklanmazsa, silaj içinde toksin oluşma ihtimali artar, bu da ciddi hayvan ölümlerine sebebiyet verir” dedi.

    Özellikle yonca, fiğ, bezelye gibi baklagil grubu ot silajlarının kullanılmadan önce su kaybetmeleri için bekletilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Türkmen, aksi uygulamada Clostridia gibi dünyanın en güçlü zehrini üreten bakterinin gelişmesine sebep olacağını belirtti. Prof. Dr. Türkmen, “Clostiridialar o kadar güçlü ve zehirli bir bakteridir ki ürettiği zehrin 1 gramı, bir fili öldürmeye yeterlidir. Clostridia’nın ürettiği toksin ile zehirlenen hayvanlar önce arka ayak felcine yakalanır, bir hafta içerisinde de ne yazık ki ölür” diye konuştu.

    Eğitime Adana ve çevre illerden yaklaşık 60 kişi katıldı.

  • MAY Tohum tarım sektöründe Ar-Ge’ye en çok yatırımı yapan firma

    MAY Tohum, Adana Ar-Ge Merkezi’nde ağırladığı Kahramanmaraş üreticilerine yapılan Ar-Ge çalışmaları ve MAY Tohum’un yeni hibrit mısır, pamuk ve soya çeşitleriyle ilgili bilgi verdi.

    Sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumluklarının Ar-Ge, üretim, pazarlama ve satışı konusunda faaliyet göstermekte olan MAY Tohum, Ar-Ge konusundaki yoğun çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yerinde ıslah stratejisi ile Türk çiftçisi ve globalde hedef coğrafyalar için verimli tohum çeşitlerini geliştiren MAY Tohum, Türkiye’deki 4 Ar-Ge merkezinde, hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerinde rekabet gücü yüksek çeşitleri geliştirmeye devam ediyor.

    Türkiye tarım sektöründe Ar-Ge faaliyetlerine en çok yatırımı yapan firma olduklarını söyleyen MAY Tohum AR-Ge Takım Lideri ve Baş Islahçısı İlker Özmen, “Ciromuzun yüzde 8’ini Ar-Ge çalışmalarına ayırarak, dünya ölçeğinde rekabetçi olacak şekilde yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerindeki yatırımlar, rekabetçi çeşit geliştirme ve geliştirilen çeşitleri Avrupa Birliği, Orta Doğu, Karadeniz kuşağı ve Orta Asya’ya kadar olan coğrafyada en etkili şekilde tanıtıp pazarlama temeline dayanmaktadır. Bursa başta olmak üzere, Adana’da mısır ve pamuk üzerine, Trakya’da hibrit ayçiçek, Bursa Yenişehir’de de ilgili hatların çoğaltımı konusunda çalışan 4 Ar-Ge merkezimiz bulunmaktadır. Temel ıslah faaliyetlerinden seleksiyona, hat ilerletmeden hastalık test etmeye kadar tüm faaliyetleri gerçekleştirmekte olup, kış döneminde de Güney Amerika ülkeleri olan Şili, Arjantin, Porto Riko ve Kosta Rika ülkelerinde tüm hatların dönem artırımını sağlayarak, yılda iki jenerasyonu katıksız olarak gerçekleştiriyoruz. 10 tanesi doktora ve yüksek lisans seviyesinde uzman ıslahçı olan, toplamı 30’un üzerinde personelle en temel ürünlerde tam kontrollü seraları kullanarak yılda 3 jenerasyona kadar Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

    Yerinde Islah stratejisiyle geliştirdiği ürün portföyü ile hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki pazar payını her geçen yıl arttıran MAY Tohum, 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Uluslararası pazarda MAY markası ile lisans ve tohum teknolojisi geliştirip satabilen ürün uzmanlığına ve global rekabet kapasitesine sahip tek Türk tohum markası olan MAY Tohum, 2016 yılı ihracat rakamları ile adından söz ettiriyor. 2016 yılında 14 milyon dolar ihracat rakamıyla tohum sektöründe en başarılı ihracatçı ödülünün de sahibi olan MAY Tohum, Türkiye’de ıslah edilmiş ve yurtdışında tescili onaylanmış 200’den fazla çeşidiyle Türk Tohum sektörüne katma değer sağlamaya devam ediyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı May ile görüştü

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüştü.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi’nin 2. gününde Messe Konferans Merkezi’nde İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüştü.

  • MAY Tohum’dan Türkiye’nin en tatlı mısır çeşitleri

    MAY Tohum, portföyündeki süper tatlı ve normal tatlı mısır çeşitleriyle hem üreticilerin hem de gıda sanayicilerinin ilk tercihi oluyor.

    MAY Tohum, tatlı mısır alanındaki pazar payını her geçen yıl arttırıyor. Tatlı mısır çeşitleriyle ilgili detaylı bilgi veren MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, “MAY Tohum olarak 2001 yılından bu yana tatlı mısır tohumu üretip, hem yurtiçi hem de yurt dışı pazara sunuyoruz. Türkiye’nin en tatlı mısır çeşitleri olan ürün portföyümüz her geçen yıl büyüyor. Son olarak 2016 yılında çeşit portföyümüze katılan Tanem çeşidimize, 2017 yılında Khan ve Baron isimli iki süper tatlı mısır çeşitlerimiz de eklendi. Yurt içi satış rakamlarımızın yanı sıra ihracat rakamlarımız da her geçen yıl yükseliyor. Türkiye’de ürettiğimiz Tatlı Mısır tohumları 42 farklı ülkede ekiliyor ve tüketime konu oluyor’’ dedi.

    Ürün portföyündeki süper tatlı mısır çeşitleri Khan, Baron, Vega, Caramelo ve normal tatlı mısır çeşitleri Merit ve Tanem, verimlilikleri, hastalıklara karşı dayanıklılıkları, uzun raf ömürleri ve lezzetleri ile hem taze Pazar üreticilerinin hem de gıda sanayicilerinin ilk tercihi olduğunu belirten Çiftçiler, “Türkiye pazarında lider konumda olan tatlı mısır çeşitlerimiz, verimlilikleri, dayanıklılıkları, uzun raf ömürleri ve süper tatlı lezzetleri nedeniyle hem taze pazar üreticilerinin hem de gıda sanayicilerinin öncelikli tercihi oluyor. Tamamen geleneksel ıslah faaliyetleri ile ıslahı gerçekleştirilen çeşitlerimiz, içeriğindeki yüksek besin değerleri, sağlığa faydaları ve kaynamış suda 10 dakika gibi kısa bir sürede pişme özellikleriyle son kullanıcı tarafından da beğeniyle tüketiliyor. MAY Tohum olarak tatlı mısır çeşitlerimizle 42 farklı ülkedeki müşterilerimizden her zaman olumlu geri dönüşler almanın gururunu yaşıyoruz.”