Etiket: Mantarı

  • 1 Kiloluluk Ayı Mantarı Görenleri Şaşırtıyor…

    Uludağ’da dağcıların bulduğu 1 kiloluk ayı mantarı görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

    Uludağ Dağcılık Kulübü üyesi dağcılar tarafından Uludağ’da bulunan 1 kiloluk ayı mantarı iriliğiyle görenleri şaşırtıyor. Bu zamana kadar bu büyüklükte bir ayı mantarı görmediklerini belirten dağcılar, koparttıkları ve tarttıkları ayı mantarını afiyetle yedi. Uludağ’ın mantar çeşitliliği bakımından çok zengin olduğunu söyleyen dağcılar, her yıl mevsiminde Uludağ’dan mantar toplayarak yediklerini ifade etti.

  • Mudanya’da Organik İstiridye Mantarı Üretiyorlar

    Bursa’nın Mudanya ilçesinde İstiridye mantarı üretiliyor.

    Mudanya ile Yörükali Mahallesi karayolu üzerinde bulunan İstiridye mantarı üretim tesisinde üretilen mantarlar büyük ilgi görüyor. Burada üretilen mantarlar, arazilerde doğal yollarla çıkan mantarların kalitesiyle eşdeğer olup kapalı mekanda üretilen İstiridye mantarının daha sağlıklı, güvenli ve organik olması nedeniyle tüketicinin tercih nedeni oluyor. Bu atölyede üretilen mantarlar, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasına Frigrofik araçlarla ulaştırılıyor.

    İstiridye mantarının buzdolabında 1 hafta boyunca tazeliğini koruduğunu belirten firma sahipleri Gülin Özbek ve eşi Özgür, “Tesisimizde, en çok tercih edilen ve güvenle yenen, arazilerde tarlalarda doğal olarak yetişen mantarlarla kardeş olan İstiridye mantarı kompos üretiyoruz. Bu mantarı hem ilçemiz için, hem de ülkemiz genelinde ki müşterilerimiz için üretiyoruz. Mantarlarımızı, tekstil atığı olarak bilinen pamuğun dezenfekte edilmesini sağlıyoruz. Daha sonra çalışanlarımız tarafından 1 saat boyunca ezme havuzunda eziliyor. Daha sonra ise bu kompos özel makinelerde sıkılarak İstiridye mantarı tohumlarıyla poşetlere doldurularak tam otomasyonlu çadırlarımıza asılıyor ve mantarlar belli bir süre sonra sağlıklı bir şekilde üreyerek poşetlerden çıkmaya başlıyor” dedi.

  • Ranzalarda Kültür Mantarı Yetiştirildi

    Yozgat’ın Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde alternatif ürün kapsamında açılan “Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Kursu” tamamlandı.

    Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü binasındaki bir odada 3 ranzanın içinde mantar üreten kursiyerler ilk hasatlarını yaptı. Kursiyerler, Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğündeki 15 metrekarelik bir oda içerisinde deneme amaçlı yaptıkları mantar üretiminin ilk hasadı gerçekleşti. 35 günlük bir süre içerisinde yaklaşık 210 kilo kültür mantarı elde edeceklerini söyleyen Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Usta Öğretici Erkan Aydın “750 kilo kompost dediğimiz ana tohumumuz var. Buradan %30’luk bir verim yani 210 kilo bir verim bekliyoruz. Oda küçük olduğu için kar elde edilmez ama yaklaşık 100 metrekarelik odaya ihtiyaç var. 100 metrekarelik bir alandan bir aile 3 bin lira kar elde edebilir”şeklinde konuştu.

    Erkan şu bilgileri verdi:

    “İlk önce burada böyle bir kursun açabilir miyiz, açamaz mıyız şeklinde bir ön çalışma yaptık. Daha sonra suyun Pehaşı ve havanın uygun olduğunu görünce böyle bir kurs verme gereğini duyduk. Sağolsunlar Sorgun halkı da bu işe çok yatkınlar. Kursiyerlerimiz sürekli ilgi duyuyorlar. Kültür Mantarı bu bölgede ciddi kar yapan geleceğe yönelik ciddi adımların atılabileceği bir sebze türü. Şuanda burası deneme amaçlı olduğu için 750 kilo kompost diyoruz ana tohumumuz var. Buradan %30’luk bir verim yani 210 kilo bir verim bekliyoruz. Oda küçük olduğu için kar elde edilmez ama yaklaşık 100 metrekarelik odaya ihtiyaç var. 100 metrekarelik bir alandan bir aile 3 bin lira kar elde edebiliyor. Pazar sıkıntısı Türkiye’de şuanda %21 civarında. Bölgede yavaş yavaş tanıdıktan sonra Pazar sıkıntısı oluşacağını düşünmüyorum.“dedi

    Kursiyerlerden Nafiye Balcık ise, Kültür Mantarı Yetiştiriciliğinin özellikle titiz bayanların yapabileceği bir iş olduğunu belirterek “Özellikle hanımların titiz ve disiplinli hanımların kolaylıkla yapabileceği çok keyifli, çok kolay bir şey. Hiç değilse evlerine katkıda bulunurlar. Küçük bir alanda dahil yapılabilecekleri bir iş. Bunun haricinde hiçbir zorluğu yok. Ve karlı bütün bayanlara öneririm”dedi.

    Bazı kursiyerler ise kültür mantarı yetiştiriciliğinin çok kolay olduğunu biraz dikkat ve titizlik istediğini, kendilerinin ilerde bu iş yapman istediklerini söylediler

  • Köylünün Cebine “Kayın Mantarı” Dopingi

    Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün Erdemli’de başlattığı kayın mantarı üretimi çalışmalarından sonuç alındı.

    Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, Erdemli Orman İşletme Müdürü Kenan Akduman ile ilçede görevli diğer kurum amirleriyle Güneyli Mahallesi’nde Durmuş Ali Saydan’ın mantar üretim yerinde incelemelerde bulundu.

    Yapılan çalışmaların başarıya ulaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Orman Bölge Müdürü Abit Baca, “Mersin Orman Bölge Müdürlüğü olarak Mersinli vatandaşlarımızın, köylülerimizin refah düzeyini arttırmak için yeni geçim kaynakları sağlamak için geçen yıl 2014’ün sonunda her şefliğimizde bu konuda ilk önce işletme şeflerimize eğitim verdik. Eğitimi alan işletme şeflerimiz de muhtarlarımıza, kooparatif başkanlarımıza, ilgi duyan vatandaşlarımıza eğitimler verdi. Durmuş Ali Saydan kardeşimizin de olduğu gibi geçen yıl Ocak, Şubat, Mart aylarında denemeler yaptılar. Bugün de ilk üretimlerini veriyor. Üretilen mantar kayın mantarıdır ve bu kayın mantarları tıbbi aromatik mantarlardır. Piyasada hakikaten istenen, aranan türde bir mantardır. Bugün hem perakende tüketildiği gibi hem de toptan alıcıları vardır ve ihraç edilen bir mantar türüdür” dedi.

    Bölgenin mantar yetiştiriciliği için uygun koşullara sahip olduğunun da altını çizen Baca şunları kaydetti:

    “Vatandaşlarımız geçen yıl verilen eğitimlerin neticesinde mantar üretimine ilgi duydu, takip etti. Şu anda üretimini yapan vatandaşlarımız var. Bu üretim Erdemli’de başladı. İnşallah bu çoğalarak devam edecek. Mersin ilerleyen zamanlarda belkide mantarla anılan şehirlerimizden birisi olacak. Bugün Antalya’nın Korkuteli ilçesinin mantarla anıldığı gibi 5 yıl sonrada neden Erdemli mantarla anılmasın. Pazarda bu mantarların en düşük fiyatı 10 liradır. Çok fazla bir maliyeti de yok. Köylülerimizin ilgi duymasını istiyorum çünkü gelir açısından çok müsait bir geçim kaynağı, en önemlisi pazar sorunu da olmayan bir mantar türü.”

    Kayın mantarı üreticisi Durmuş Ali Saydan da üretimini artırmayı hedeflediğini belirtirken, ilçeye bağlı 5 ayrı mahallede de üretim sonuçlarının başarılı olduğu belirtildi.

  • Kanlıca Mantarı Ek Gelir Kaynağı Oldu

    Kastamonu’nun Küre ilçesinde köylülerin yaylalardan toplayarak pazara getirdiği Kanlıca mantarı, kilogramı 10 liradan satışa sunuluyor.

    Kastamonu’nun Küre ilçesinde halk pazarının kurulduğu yerde vatandaşların dağlardan topladıkları Kanlıca mantarını satmaya başladı. Vatandaşlar, yaylalardan topladıkları mantarları satarak kendilerine ek gelir sağladıklarını belirttiler. Kanlıca mantarını ormanlık alanların yüksek kesimlerinden topladıklarını ifade eden vatandaşlar, “Bu benim için gelir kaynağı. Topladığım mantarları satarak evimin ihtiyacını karşılıyorum” dedi.

    Kastamonu’da pazara inen Kanlıca mantarı, 10 liradan başlayarak 15 liraya kadar alıcı buluyor.