Etiket: Mantarı

  • İstiridye mantarı yeterince tanınmıyor

    Aydın’ın Didim ilçesinde üretimi devem eden “İstiridye Mantarı” pazar arıyor.

    Didim’de kadın girişimci Ayşe Karapınar, 360 metrekarelik alan da kurduğu kültür mantarı ünitesinde ‘İstiridye Mantarı” ürettiğini belirterek, ürünün yeterince tanınmadığından pazarlama da sorun yaşandığını söyledi.

    Didim’e bağlı Akyeniköy’de üç yıl önce kurulan tesiste, İstiridye mantarın bölgede ilk defa üretimi yapılan yeni bir ürün olduğunu ifade eden Karapınar, Tesisin üç üretim odasından oluştuğunu,. ilkin de üretime başladıklarını ve sırasıyla diğer odalarda da üretimin devam edeceğini belirtti.

    Tesiste üretimi gerçekleştirilen İstiridye mantarı yaklaşık 28 günde hasada geldiğini kaydeden Karapınar, koparılan kök kısmından kendini sürekli yenileyen ürün hasat sürecinin iki ay sürdüğünü ifade etti.

    Bölgede yeni bir ürün olan İstiridye mantarın doğal bir ortamda yetiştirildiğini, halk arasın da yeterince bilinmeyen ürünün şimdilik yörede sadece 5 yıldızlı otel mutfakların da usta aşçılarca değerlendirildiğini ifade eden Karapınar, Pamukkale Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden teknik destek aldıklarını sözlerine ekledi.

  • 2 Kilo Ağırlığındaki Kültür Mantarı Görenleri Şaşırttı

    Kastamonu’da çiftçilikle uğraşan bir kişinin, ormanlık alanda bulduğu devasa mantar görenleri şaşırttı.

    Taşköprü ilçesine bağlı Afşar köyünde çiftçilikle uğraşan Faruk Doğan, ormanlık alanda hayvan otlattığı sırada 2 kilo ağırlığındaki devasa kültür mantarı buldu. Daha önce böyle büyük bir mantar görmediğini kaydeden Doğan, “İftarı iple çekiyorum. Akşam bu taze mantarı ailecek yiyeceğiz” dedi.

    Doğan, “Zaman zaman ormanda mantar buluyoruz ancak böyle ağır cüsseli bir mantarı daha önce görmedim ilk defa karşılaşıyorum. Gördüğümde zaten ne olduğunu anlamakta zorlandım ancak kopartıp baktığımda mantarın içi kızıl dediğimiz (kültür) mantarı olduğunu anladım” diye konuştu.

    Doğan, mantarın büyüklüğü nedeniyle şaşkın olduğunu sözlerine ekledi.

  • Beş Kilo Ağırlığında Çaşır Mantarı, Görenleri Şaşırttı

    Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bir manavın Yılan ovasında bulduğu, doğada kendiliğinden yetişen, barındırdığı besin ögeleri nedeniyle özel bir tür olarak bilinen 5,3 kilo ağırlığındaki çaşır mantarı, kilosu 85 TL’den satışa sunuldu.

    Çaşır mantarı toplamak için Nurhak ilçesindeki Yılan ovasına giden Uğur Karakuş ve bir arkadaşı, sabah erken saatlerde başladıkları arayış, buldukları 5,3 kilogramlık çaşır mantarı ile sonlandı. Elbistan’a kilometrelerce uzaklıktaki dağlık kesimde uzun uğraşlar sonucunda buldukları dev çaşır mantarını bölüştüklerini kaydeden Uğur Karakuş, daha önce bu büyüklükte bir mantarla karşılaşmadıklarını söyledi.

    Müşterilerinin talebi doğrultusunda çaşır mantarı toplamaya gittiğini belirten Karakuş, “Çaşır mantarı çok özel bir bitki. Her yerde yetişmiyor. Lezzetli ve oldukça besleyicidir. Bu mantarı bilen müşterilerimin talebine göre her yıl bu dönemde Nurhak bölgesinde çaşır toplarız. Bu yıl bizim için bir ilk oldu. Uzun uğraşlar sonucunda bulduğumuz mantarın büyüklüğü bizi şaşırttı. İş yerine getirip tarttığımızda ağırlığının 5 kilo 300 gram olduğunu gördük. Daha önce böyle bir mantarla hiç karşılaşmadım. Yarısını aramaya birlikte çıktığım arkadaş aldı. İş yerimde kilosunu 85 liradan satışa sundum. Bu mantarın lezzetini bilenler şimdiden almaya başladı” dedi.

    YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

    Yaşam süresini uzattığı ve tümöre karşı etkili olduğu düşüncesiyle sağlık dostu mantar olarak bilinen çaşır, bölgede sadece Nurhak dağlarının yüksek kesimlerinde yetişiyor. Şeker hastalığına, kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine inanılan çaşır mantarı, aynı adı taşıyan otun köklerinde kendiliğinden yetişen bir tür değerli mantar olarak biliniyor. İlkbahar aylarında karların erimesi ile çıkmaya başlayan çaşır otunun köklerinde Mayıs-Haziran aylarına gelindiğinde yetişen çaşır mantarı, uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan tenya düşürücü etkisi tespit edilirken bu bitkiden elde edilen minerallerin birçoğunun da kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği belirtiliyor.

  • İstiridye Mantarı Kazandıracak

    Giresun’da alternatif tarım ürünleri tanıtılması amacıyla Dereli ilçesinde ‘İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği’ projesinde atılan adımlar ilk meyvesini vermeye başladı.

    Dereli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce hazırlanan proje kapsamında Nisan ayında Biyolog Fatma Şimşek, tarafından hayata geçirilmişti.

    Projede besiyeri (kompost) olarak kullanılacak buğday samanına pastörizasyon işlemi uygulandıktan sonra misel ekimine geçilmiş, hazırlanan mantar kitleri 10’ar kiloluk poşetlere konularak misel bağlama süreci için beklemeye alınmıştı. Bir buçuk ay gibi kısa bir sürede ilk mantarlar çıkmaya başladı.

    Projenin aşamalarını görmek ve ilk mahsulü incelemek için Dereli Kaymakamı Gökhan Öztürk ve İlçe Tarım Müdürü Talip Turan, Bahçeli Mahallesi’ndeki işletmeyi ziyaret etti.

    Ürünün gelişim süreci hakkında yetkililere bilgi veren işletmeci Biyolog Fatma Şimşek uzun vadede istiridye mantarı yetiştiriciliğini ekonomiye kazandırmak istediklerini söyledi.

    Şimşek, “ bölge için önemli bir atılım olduğunu düşünüyorum, bu ve bunun gibi projelere destek verenlere teşekkür ediyorum. İnşallah mahsulümüz her geçen gün daha belirgin hale gelecek ve ekonomik olarak kazandırtmaya başlayacaktır” dedi.

  • Avrupa’da Kilosu Bin TL Olan Trüf Mantarı Denizli’de Suni Ortamda Üretilecek

    Avrupa’da kilosu bin TL’ye satılan ve siyah elmas olarak bilinen trüf mantarı için Denizli’de doğal ortamın ardından suni ortamda da üretim çalışmalarına başlandı.

    Orman Bakanlığı, 400 dekarlık trüf ormanı kurmak için harekete geçerken Denizli Orman Bölge Müdürlüğü çalışmalarını hızlandırdı. Avrupa’da kilosu bin TL’ye satılan ve siyah elmas olarak bilinen trüf mantarı için Denizli Orman Bölge Müdürlüğü tarafından suni üretim için sera kuruldu. Karahasanlı Mahallesi’nde kurulan serada suni olarak üretilen trüf mantarının kalitesi ve diğer çalışmalar yapıldıktan sonra satışıyla ilgili düzenlemeler yapılacak. Doğal ortamdan yılda 170 kilogram trüf mantarı elde edilirken, bölgeden toplanan trüf mantarlarının doğal hayatı bozmasının da önüne geçilebilmesi için suni trüf mantarı üretimi yapılmaya başlandı.

    Trüf mantarının suni olarak üretildiği serada incelemelerde bulunan Denizli Orman Bölge Müdürü Mustafa Korucu, “Daha önce trüf mantarlarının doğal ortamını tespit etmiştik. Doğal alanlar içindeki 7 hektarlık bir alanı da trüf aşılı fidanlarla ağaçlandırma oluşturduk. Bunlardan 5-6 yıl sonra trüf elde etmeye başlayacağız” dedi.

    “TRÜF AŞILI FİDANLAR ÖZEL OLARAK HAZIRLANIYOR”

    Karahasanlı Mahallesi’nde trüf aşılı fidan üretiminin yapıldığı bir bölge oluşturduklarını kaydeden Korucu, “Trüf aşılı fidanlar özel olarak hazırlanıyor. Burada trüf aşılı çok sayıda fidan var. Geçtiğimiz yıl bin 500 adet trüf aşılı fidan ürettik. Sadece meşe ile değil aynı zamanda kızıl ve karaçam fidanlarında da denemelerimiz var. Eğer tutarsa trüf aşılı fidanları bunlarda da üreteceğiz” diye konuştu.

    “AVRUPA’DA TRÜF MANTARININ KİLOGRAMI 300 EURO”

    Trüf mantarının Türkiye’de çok fazla tanınmadığını belirten Korucu şunları söyledi:

    “Trüf mantarı Avrupa’da çok fazla tüketiliyor. Kilosunun 300 euro civarında satıldığını öğrendik. Trüf mantarı yemek olarak değil daha çok özel sos olarak kullanılıyor. Besin değerinin yüksek olduğu biliniyor. Avrupa’da bu mantar türünün değeri biliniyor. İnşallah yaptığımız bu proje sayesinde bizde de değeri anlaşılacak. Hem de Türkiye’de ne kadar üretilebilir, ekonomiye katkısı ne olur çalışmalarının da sonucunu görmüş olacağız. En geç 6 yıl sonra yapay olarak ne kadar trüf mantarı üretilmiş onu görmüş olacağız. Daha sonra da bu işin pazarlama kısmına geçilecek.”