Etiket: Mantarı

  • Müzikli terapiyle istiridye mantarı yetiştiriyor

    Konya’nın Ereğli ilçesinde asıl işi müzisyenlik olan Mustafa Kılıçel, bir buçuk yıl düşündükten sonra yetiştirmeye başladığı istiridye mantarlarına daha iyi verim alabilmek için mini konserler vererek, müzikli terapi uyguluyor.

    Son yıllarda Türkiye’de üretimi yaygınlaşan istiridye mantarı Konya’nın Ereğli ilçesinde de yetiştirilmeye başlandı. Asıl mesleği müzisyenlik olan Mustafa Kılıçel de, bir buçuk yıl düşündükten sonra istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Mustafa Kılıçel, istiridye mantarlarının verimini artırabilmek için ilginç bir yönteme başvurdu. Pozitif enerjiyle daha çok verim alındığı bilinen istiridye mantarlarına müzikli terapi uygulayan Kılıçel, ’Hüsmuhal’ adını verdikleri grupla her iki haftada bir buluşarak istiridye mantarlarına mini konser veriyor.

    İstiridye mantarlarını türkü söyleyerek yetiştiriyor

    Doğadaki her şeyin pozitif enerji ile hareket ettiğini ifade eden Kılıçel, asıl işinin müzisyenlik olduğunu, mantarlarına da böyle bir müzikli terapi uygulamaya karar verdiğini söyledi. Her iki haftada bir, grup Hüsmuhal olarak toplandıklarını anlatan Kılıçel, “Burada türkü söylüyoruz. Tam bir buçuk yıl düşündükten sonra bu işi yapmaya karar verdim. Mantıklı olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle çok iyi kazandırıyor. İsteyince olmayacak bir şey yok. Ereğli’de de ilk defa ben böyle bir şey yaptım. Yapmak isteyenlerde peşimizden gelir inşallah” dedi.

    İstiridye mantar yetiştiriciliğinin kesinlikle bir heves olmadığını vurgulayan Mustafa Kılıçel, “8 bin liralık bir kompost içindeki tohum bizlere 20 bin lira kazandırıyor. Aylık ortalama 3 bin lira kadar bir kazanç elde edebiliyoruz. Bu kesinlikle bir heves değil, çok güzel bir meslek. Yapmak isteyen herkesin yapabileceği bir iş. Çalışmak için dışarılara gitmeye gerek yok. Böyle yaptığımı gören insanlar önce yadırgadı ama daha sonra herkes alıştı” diye konuştu.

    “Müzikli terapiye sürekli devam etmeyi düşünüyoruz”

    Müzik dinleyen mantarların kendilerine geldiğini söyleyen Kılıçel, “İnşallah güzel bir verim bekliyoruz. Müzikli terapiye sürekli devam etmeyi düşünüyoruz. Kendi türkülerimizi söyleyip kendi toprağımızı ekiyoruz. Bunlar olmak zorunda. Çalışmazsak el olup gideriz” şeklinde konuştu.

    Mustafa Kılıçel, istiridye mantarı yetiştirmek isteyenlerin kendisine danışabileceğini, herkese yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.

  • (Özel Haber) Devlet desteğiyle kurduğu tesiste ’istiridye mantarı’ yetiştiriyor

    Manisa’nın Soma ilçesinde yaşayan Mustafa Baş, besin değeriyle kırmızı ete rakip olan ’istiridye mantarı’ yetiştiriciliğinde devletin hibe desteğiyle kendi tesisini kurdu.

    İstiridye mantarı yetiştiriciliğiyle ilgili 1 yıl yaptığı araştırmalar sonucu eşi Mesude Baş ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Desteklemeleri kapsamında Genç Çiftçi programına proje sunan Mustafa Baş’ın projesi kabul edildi. Baş çifti, aldıkları 30 bin TL’lik devlet hibesiyle Avdan Mahallesi’nde kurdukları tesiste ilk ürünlerini aldı.

    İstiridye mantarı ile ilgili birçok araştırmalar yaptığını dile getiren Mustafa Baş, tesisin 100 metrekarelik alandan oluştuğunu belirterek, “Yaklaşık 1 komposun başlaması ve toplanacak hale gelmesi 2 ayı buluyor. Yani 60 günde başlangıç ve bitiş oluyor. Yılda 6 defa ürün alınıyor. Bu tesisten yılda yaklaşık 4 ila 5 ton arası ürün alacağım. İstiridye mantarımız kompost denilen çuvala benzer alanın içinde çeşitli materyaller var. Saman, darı küspesi, pamuk küspesi ve kayın talaşının karışımıyla elde edilen bir üründür” dedi.

    “İstiridye mantarının protein değerlerinin kırmızı et ile eşdeğer olduğu sonucunu gördük”

    İzmir Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Mantarcılık Programı tarafından tesisten numune alındığını söyleyen Baş, “Tesis kurulduktan sonra İzmir Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Mantarcılık Programından numuneler aldılar. İstiridye mantarının protein değerlerinin kırmızı et ile eşdeğer olduğu sonucunu gördük. İstiridye mantarı yetiştiriciliğini herkese öneriyorum. Bu konuda da tecrübelerimi paylaşırım” diye konuştu.

    İşlerini daha büyütmeyi planladığını söyleyen Baş, “İşimi daha da büyütmeyi planlıyorum. İstiridye mantarının kompostunun yetiştirilmesiyle alakalı çalışmalarımız var. Burada Soma İlçe Tarım Müdürlüğünün destekleri çok büyük. Hedef 2017 yılına kadar tesisin alanını 300 metrekarelere kadar çıkarmak. Şu ana kadar 45 bin liralık yatırım yaptım” şeklinde konuştu.

    Talebi karşılamakta zorlandığını dile getiren Mustafa Baş, ilk ürünlerinden sonra aşırı talep yaşadığını belirterek, “Kilogramı 7 lira ile 10 lira arasında değişiyor. Büyük alışveriş marketleri de talepte bulundu” ifadelerini kullandı.

  • Mantar satıcı uyardı, “Mantarı 3-4 günden fazla bekletmeyin”

    4 günden fazla bekletmemesi gerektiği, rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarda ortaya çıktığı belirtildi.

    Bilecik’te manav tezgahlarında kilosu 7 liradan kültür mantarına vatandaşların ilgisi yoğun olurken, satıcısı Mürvet Gedik, vatandaşlarına hem uyarı, hem de tavsiyelerde bulundu. Mantarın faydaları hakkında bilgiler aktaran Gedik, mantarda yüksek oranda protein, fosfor ve folik asit içerdiğini anlatarak, “Uzmanlar, 100 gram mantarda bir yetişkinin günlük protein, fosfor ve folik asit ihtiyaçlarını karşılamasına denk geldiğini söylüyorlar. Mantar içerdiği karbonhidrat-protein yapılı fitobesin öğeleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmekte, artrit gibi hastalıklardan korunmada, kanser riskini azaltmakta ve kalp sağlığını korumakta yararlı olduğu da söylüyor uzmanlar. Mantarda bulunan selenyum ve bakır minerallerinin vücudumuzu toksinlerden temizleyen sistemler açısından önemli olduğu biliniyor” dedi.

    “Mantarı 3-4 günden fazla bekletmeyin”

    Mantar zehirlenmelerinin ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de hala bir sorun olduğunu belirten ve kültür mantarı dışında mantar tüketilmemesini tavsiye eden Mürvet Gedik, “Özellikle benekli mantarların tüketilmemesi önerilmektedir. Buzdolabında hava almayacak bir kapta saklamak mantardan maksimum fayda sağlamanızı sağlar. Kültür Mantarını mümkünse 3-4 günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır” diye belirtti.

  • Mikoriza mantarı ürün verimini ve kalitesini artırıyor

    Yozgat’ta tarımsal üretimde maliyetleri düşürüp, daha verimli ve kaliteli ürünlerin alınmasına yönelik gerçekleştirilen mikoriza mantarlı deneme üretimlerinden olumlu sonuçlar alınıyor.

    Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan deneme ekimlerinde tohumun mikoriza mantarına bulanarak yapılan ekim sonucunda ürün kalitesi ile verimin arttığı tespit edildi.

    Bu yıl deneme ekimi yapılan şeker pancarından da olumlu sonuçlar alındı. Yozgat’ın merkeze bağlı Özlüce köyünde Selahattin Nemli isimli çiftçinin tarlasına, deneme amaçlı şeker pancarı ekimi yapıldı. Kullanılan gübre miktarı yarıya indirilerek, tohuma mikoriza mantarı uygulanarak ekim yapılan tarladan kaliteli ve şeker oranı yüksek ürün alındı.

    Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ile birlikte sökümü yapılan deneme amaçlı tarım alanına giderek, incelemelerde bulunup, sonuçlar hakkında bilgi aldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, mikoriza mantarı ile geçen yıl yaptıkları deneme amaçlı çalışmalardan olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl yeni bir deneme ekiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Özdemir, “Dört ayrı parselde ekim yapıldı. Birinci parselde dekara 50 kilogram gübre kulanıldı. İkinci parselde 25 kilogram gübere üçüncü parselde 25 kilogram gübre ve mikoriza, son parselde ise sadece mikoriza kullanılarak ekim yapıldı. Hasatta 25 kilogram gübre ve mikoriza kullanılan parselde yüzde 10 verim artışı ve şeker oranında da diğer alanlara göre yüzde 1 oranında da artış sağlandığı görüldü. Ayrıca mikoriza kullanılan parselin soğuk ve hastalıklara daha dayanıklı olduğu tespit edildi” dedi.

    Gübrenin yarıya düşülmesi ve verimin arışı en önemlisi ise pancar içerisinde şeker oranını yükselmesi çiftçi açısında güzel sonuçlar olduğunu vurgulayan Özdemir, “Mikoriza mantarı tamamen doğaldır. Bitkinin kökünde olan mantar bitkinin daha iyi beslenmesini sağlıyor. Verimi ve kaliteyi artırıyor” diye konuştu.

    Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise, Mikorizalı denemelerin farklı gübre dozları uygulanarak yapıldığını belirterek, “Görünen şu ki, mikorizalı yapılan denemelerin verimleri, mikorizasız olan denemelerin verimlerine göre daha fazla. Aynı zamanda, şeker pancarında hastalık, zararlı ve zirai dona karşıda mukavim özelliği sağlamış oluyor. Buda verime artı yönde katkı sağlıyor. Mikorizayı özellikle tohuma yapıştırıp tarlaya nakletmeniz gerekiyor. Tohuma şekerli su ile yapıştırıp ekim yaptığınızda daha iyi verim alabiliyorsunuz. Kimyasal kullanılmadığı için doğal olması en büyük avantaj. Dolayısıyla toprağa daha az miktarda azotlu gübre atmış oluyorsunuz. Azotlu gübreyi az attığınız için de çevre kirliliğine karşı daha az mukavim oluyor. Artezyen kuyularınızın nitrata daha az zehirlenmesi sağlanıyor. Olumlu yöndeki bu etkilerle kansere karşıda bir koruma özelliği sağlanmış oluyor” şeklinde konuştu.

    Mikoriza mantar kullanarak deneme ekimi yapan Selahattin Nemli’de mikoriza ile iyi bir sonuç elde ettiklerini belirterek, “Yıllık 180-200 dekar arasında pancar ekimi yapıyorum. Bundan sonraki ekimlerin tamamında mikoriza mantarını kullanarak ekim yapacağım” dedi.

  • Dünyada marka haline gelen porçini mantarı Şile’den sofralara taşınıyor

    Dünyada marka haline gelen ve başta İtalya olmak üzere ülkelerin göz bebeği olan porçini mantarı, Şile ormanlarından sofralara taşınıyor.

    Şileliler arasında ‘kıtırdak’ ismi ile bilinen porçini mantarı, sofralara Şile ormanlarından geliyor. Şile’nin yöresel mutfağında büyük öneme sahip olan mantarın tencere yemekleri, tavası, ızgarası, böreği, pidesi yapılıyor. Pek çok farklı mantar türüne ev sahipliği yapan Şile’nin yerli halkı her yıl mantar zamanı aileleriyle birlikte mantar toplamaya çıkıyor. Şile’de toplanan mantarlar talep doğrultusunda tüm Türkiye’ye dağılırken, Şile halkının da yan gelir kaynağı oluyor. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında özellikle meşe ağacının altında kendiliğinden yetişen porçini, orman sınırı boyunca gazeller üzerinde genellikle çok sayıda görülüyor. Hoş kokusu ve lezzetli tadı ile yenilebilen en iyi mantarlardan biri olan porçini, kurutularak, konserve veya turşu halinde saklanabiliyor. Porçini, Avrupa restoranlarında porsiyonu 15-20 eurodan satılıyor.

    Şile’nin bir diğer ünlü ve lezzetli mantarı ise yörede “gelincik” diye bilinen ‘Sezar’ mantarı. Bölgede kendiliğinden yetişen lezzetli mantarın Sezar adıyla tanınmasının nedeni ise Roma İmparatoru Sezar’ın bu mantarı sadece kendi için toplatıp, halka yasaklatması.