Etiket: Mantarı

  • Fındık Mantarı tezgahlarda

    Alaplı Kadınlar Pazarında yöresel ürünlerin satıldığı tezgahlarında yöresel adıyla ‘Fındık Mantarı’ olarak bilinen mantarın kilosu 10 liradan tezgahlarda yerini aldı.

    Alaplı’nın yüksek kesimlerinde yer alan Gümelinin fındık bahçelerinde doğal ortamda yetişen fındık mantarı, bu sezon da yüksek fiyatına rağmen alıcı buluyor. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği fındık mantarı satıcıların yüzünü güldürüyor. Sütlü mantarın kilosu 10 liradan satışa sunuldu.

    Alaplı Kadınlar pazarında yöresel ürünlerini satan Fatma Yavuz, fındık mantarının az yetişen bir tür olduğu için fiyatının yüksek olduğunu ifade etti. Vatandaşların yüksek fiyata rağmen almaya devam ettiğini belirten Yavuz “Fındık Mantarı, Gümeli’nin yüksek kesimlerinde başta olmak üzere, iç kesimlerinde yetişiyor. Fiyatı yüksek oluyor ama vatandaşlarımız buna rağmen bu mantara büyük ilgi gösteriyor. Getirdiğimiz mantarlar kısa sürede bitiyor. Satışlar oldukça iyi” ifadelerine yer verdi.

  • Akçakoca’da fındık mantarı bereketi

    Sonbaharla birlikte artan yağışlar mantar mevsimini de başlatırken, yöresel ürünlerin satıldığı Akçakoca Belediyesi Hüseyin Yanmaz Kapalı Pazaryerinde tezgahlarında farklı mantar türleri yerlerini almaya başladı.

    Bölgeyi etkisi altına alan yağışlar bereket getirdi. Akçakoca Belediyesi Hüseyin Yanmaz Kapalı Pazaryerinde kurulan köylü pazarında tezgahlar fındık mantarı ile doldu taştı. Halk arasında Fındık Tirmirti olarak da anılan sütlü mantarın kilosu 8 ile 10 TL arasında satışa sunuldu. Daha çok fındık bahçelerinde yetişen ve bol suyla yıkandıktan sonra soğanla kavrularak yemeği yapılan mantar satışından oldukça memnun olan köylüler, “Getirdiğimiz mantarlar kısa sürede bitiyor. Satışlar oldukça iyi” dediler.

    Ancak uzmanlar zehirli mantar türlerine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunmayı da ihmal etmediler.

  • Edremit’te istiridye mantarı genç girişimcilerin geçim kaynağı oldu

    Edremitli genç girişimcilerin yeni umudu devletin desteklediği istiridye mantarı oldu.

    2017 Genç Çiftçi Projeleri’nin Desteklenmesi Programı kapsamında Edremit’te İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği’ne başlayan girişimci Arzu Ayyıldız istiridye mantarı hasadına başladı.

    İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Özbudak, üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Projenin hibe sözleşmesi hükümlerine uygun yürütüldüğü ve istiridye mantarı hasadına başlandığını ifade eden Özbudak, “İlçemizin nüfus yoğunluğu düşünüldüğünde tüketime karşılık ürün arzındaki üretim eksikliği, bu gibi projelerle bakanlığımızın desteği ile giderilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca tesis oluşumundan itibaren 30 günlük bir süreçte hasadın yapıldığı, bu nedenle yatırımın çok kısa bir sürede ekonomik olarak geriye döndüğünü görmek üreticimiz adına bizi ve bakanlığımızı ziyadesiyle memnun etmiştir. Diğer genç girişimcilerimize de örnek olacak bu tesisler ileriki yıllarda çoğalarak devam edeceğinin umudunu taşıyorum” dedi.

    “Seracılık, Arıcılık, Büyükbaş, Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve mantarcılık konularında 2016 yılında 12 üreticiye ve 2017 yılında 14 girişimciye ‘’GençÇiftçi Desteklemeleri ‘’kapsamında üretici başına 30 bin lira hibe desteği verildiği öğrenildi.

  • Zeytine alternatif istiridye mantarı

    Zeytin diyarı Bursa’nın Mudanya ilçesinde istiridye mantarı üretimi yaygınlaşıyor.

    Mudanya Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Fazlı Aydoğan, Yörükali köyünde birlik üyesi mantar üreticisi Halil Doğan’ın mantar üretim tesisini inceledi. Aydoğan, “Halil kardeşimizi gönülden tebrik ediyorum. Üretmek büyük emek ister, ama pazar yoksa mahsulünüz ziyan olur. Çünkü tarım beklemez. Ürettiğinizi kısa sürede tazeyken satmak zorundasınız. Toprağı boşta duran kardeşlerimize sesleniyorum. Projeler geliştirin, toprağınızı değerlendirin, ekin, biçin. Mahsulünüzü üretici pazarlarımızda halkımıza sunun, hem siz kazanın, hem ülkemiz kazansın” dedi.

    Halil Doğan ise, tanesi 45 bin TL olan 4 ayrı donanımlı, özel izolasyonlu, nemlendirme, iklimlendirme, havalandırma ve aydınlatma donanımlı çadırların yanında, mantar kompostosu için özel dezenfektasyon havuzu ve ekipmanları bulunduğunu anlattı. Halil Doğan, hasat edilen mantarların ertesi gün pazara gidene kadar 2.4 derecede özel soğuk hava odasında bekletildiğini bildirdi.

    İstiridye mantarının kilosu pazarlarda 10 liraya satılıyor.

  • İstiridye mantarı yaygınlaşıyor

    Kolesterolü düşürme, bağışıklık sistemini güçlendirme, yüksek tansiyonu kontrol etme, kabızlığı giderme gibi sağlık faydaları bulunan, antibakteriyel, antioksidan özelliğe sahip ve yüksek besin değeri olan istiridye mantarının üretimi Ordu’da yaygınlaşıyor.

    Karadeniz iklimine uygun olan, yetiştirilmesi kolay, kazancı çok olan istiridye mantarının üretimini yapan üretici sayısı Ordu’da her geçen gün artıyor. Ordu Valiliği’nce de desteklenen istiridye mantarı üreticilerinden birisi olan Enver Ustaoğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret ederek, yaptığı istiridye mantarı üretimi hakkında bilgiler verdi.

    İstiridye mantarı üretimi yapan Enver Ustaoğlu’nu kutlayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Enver Ustaoğlu kardeşimiz, istiridye mantarı üretmek için bir süre önce Valiliğimize müracaat ederek, bizlerden destek talep etmişti. Biz de Valilik olarak sonsuz destek vereceğimizi kendisine ifade ettik. Ne istedilerse kendilerine yardımcı olduk. Devletten bir kuruş para almadan kendi çabasıyla istiridye mantarını üretti. Bir örnek çalışmadır bu üretim” dedi.

    10-20 derecede yetişiyor

    Ordu’nun ikliminin istiridye mantarı üretimi için çok uygun olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Ordu, istiridye mantarının en iyi üretileceği iklime sahip yegane ildir. Yağmur var, nem var, uygun ağaç yapısı var. İnsanlar çürük ağaçları yakıyorlar. Bu ağaçları hızar talaşı haline getirip, içine biraz da özel katkı maddesi koyup, bu mantarı çok ucuza mal etmek mümkün. İstiridye mantarı, son derece kıymetli, besleyici protein kaynağıdır. Böyle atıl ardiye yerler, depolar, bodrum katları, nemli alanlar, hiçbir işe yaramayacak yerlerde bu mantar yetişiyor. Güneş istemiyor, çok düzgün ve havadar yer istemiyor. Sadece ısı derecesi eksinin altına düşmeyecek. 20 derece civarında bir ısı olursa çok güzel gelişiyor. Isı 10 dereceden aşağı da düşmezse yine yetişiyor” diye konuştu.

    Kilosu 10 lira, markette 25 lira

    İstiridye mantarının iyi bir gelir sağladığını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Bu mantarın kilosu toptan 10 TL civarındadır. Paketlenip, markete girdiğinde ise 25 TL’yi buluyor. Etten çok daha lezzetlidir. Vejetaryen olanlar çok rahat yiyebilir. Bu mantar, her çeşit yemek yapmak suretiyle yenilebilir. Ben kendim denedim ve lezzetine doyum olmuyor. Vatandaşlarımız fındığa bağımlı olmaktan kurtulsunlar. Az bir alanda tonlarca istiridye mantarı yetiştirmek mümkündür. Bu işin toptancılığı yapan kişiler, firmalar bize gelip, ‘her hafta 4-5 kamyon istiridye mantarı bize verebilir misiniz?’ diye soruyorlar. Veya belli sürelerle, 2-3 günde bize 4-5 kamyon istiridye mantarı verin’ diyorlar. Yani birçok ticari alanda insanlar bir birine rakipken, tarımsal ürünlerde böyle bir durum söz konusu değil. İnsanlar fındığını satmak için nasıl tüccar tüccar gezmiyorsa, eğer bu mantarın piyasasını Ordu’da oluşturabilirsek, pazarlama sorunu olmayacak. Çok kolay yetiştirilen, çok hesaplı ve aşırı masraflı olmayan bir ürün. Çokta iyi para kazandırıyor. Üreticilerimiz, kendi aralarında örgütlenir ve pazarlarlarsa, fındığın çok üzerinde bir gelir temin edebilirler. Hatta daha fazla üretirlerse ihracata kadar gidebilir. Çünkü bu mantarı üretebilecek en uygun iklim bu bölgede mevcut” şeklinde konuştu.