Etiket: lezzet

  • Ankara “lezzet şölenine” ev sahipliği yaptı

    Başkent Ankara, Türkiye’nin 26 farklı noktasından yöresel mutfaklardan çıkan lezzetlerin buluştuğu “Gastro Ankara Lezzet Şöleni”ne ev sahipliği yaptı.

    Festivale AK Parti Ankara milletvekilleri Zeynep Yıldız ve Asuman Erdoğan’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

    Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile Başkent Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği (BAŞATDER) tarafından Gölbaşı Mogan Parkı’nda düzenlenen şölene katılanlara yöresel yemekler ikram edildi.

    Anadolu’nun 26 noktasından farklı lezzetler

    Anadolu’nun farklı noktalarından 26 derneğin buluştuğu ve ilk kez Ankara’da düzenlenen festivale Başkentlilerin gösterdiği ilgiye teşekkür eden Başkent Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği Başkanı Satılmış Çeribaşı, “Her bölge kendine özgü lezzetlerini sundu. Biz de Ankara ile özdeşleşen Ankara tavayı yaptık. Karadenizli aşçılar kuymak, Egeliler otlu yemekleri yaptı. Kayseri bölgesinden ise pastırmalı yemekler vardı” dedi.

    Ankaralıların yöresel ve tarihi lezzetlerine sahip çıkmalarının önemine vurgu yapan Çeribaşı, “Ankara’nın hangi bölgesine giderseniz ayrı bir lezzet bulursunuz. Yemek anlamında unutulmaya yüz tutmuş tatlarımız var. Bunları gün yüzüne çıkaralım ki ecdadımızdan bize kalan bu yemekleri günümüz menülerine de koyabilelim” değerlendirmesinde bulundu.

    Büyükşehir’den festivale destek

    Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Mezarlıklar Daire Başkanı Erol Eraslanoğlu ise “Gastro Ankara Lezzet Şöleni” kapsamında yapılan etkinlikte; Anadolu’nun yeme-içme kültürünü, zenginliklerini paylaşmayı ve şehirde özlenen bu tatların yaygınlaşmasını hedeflediklerini söyledi.

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, Anadolu mutfağının ve Türkiye’nin en iddialı şefleri, yöresel tatların ustaları, gurmeleri ile yeme-içme tutkunlarının Başkent’te buluşmasına ev sahipliği yaptı. (AYŞ-BC-SO-E)

  • (Özel) Saklı kalmış lezzet ‘çullama’

    Kahramanmaraş’ta geçmişten günümüze gelen çullama tatlısı ev hanımları tarafından hazırlanıp sofralardaki yerini almaya başladı.

    Kahramanmaraş’ta Dulkadiroğlu Beyliği döneminden kaldığı tahmin edilen kente özgü tatlı, ev hanımı Yasemin Kırıcı tarafından hazırlanarak yeniden yaşatılıyor. Kahramanmaraş’ta yaşayan Kırıcı, kentin geçmişten kalma damak tadını mutfağında hazırladı.

    Bastığı yumurta ve una bulandırdıktan sonra yağda kızartan Yasemin Kırıcı, içine ceviz veya fıstık bırakarak tatlandırdıktan sonra çullama tatlısını hazırlamış oluyor. Çullama tatlısını ninelerinden öğrendiğini ve gelecek nesillere aktarmak istediğini söyleyen Kırıcı, geçmişin lezzetlerini hazırlamaktan mutlu olduğunu dile getirdi.

    Kırıcı, “Evde geçmişten kalma yemeklerimizle uğraşmak ve onları hazırlamayı çok seviyorum. Kahramanmaraş’ımızın bu konuda çok zengin bir şehir olduğunu düşünüyorum. Ananelerimizin ve ninelerimizin çok güzel yemekleri vardı. Bu lezzetlerimiz gittikçe kayboluyordu ve ben bu lezzetleri ortaya çıkarma adına çalışmalar yapmaya başladım. Çullama tatlısı da çok eski bir lezzet, birçok yerde pestil diye biliniyor ancak biz Kahramanmaraş’ta bastık diyoruz. Bu bastığın içine ceviz doldurup sarılıyor ve samsa haline geliyor. Hazırlanan samsayı yağda kızartıp akıta bandırdıktan sonra fıstık bırakıyoruz üzerine. Ortaya çıkan tatlıya ise Kahramanmaraş’ta ‘çullama’ diyoruz.

    “Maraş lezzetleri evlerde saklı kaldı”

    Çullamanın Kahramanmaraş’ın eski ve lezzetli bir tatlısı olduğunu söyleyen Kırıcı, “Kahramanmaraş beylik bir şehir olduğu için tatlının da tarihinin çok eski olduğu söyleniyor. Bu tatlımız yıllardır artık sofralardaki yerini almaz olmuştu ama yeni nesil çok beğenmeye başladı. Benim amacım unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri ortaya çıkartmaktır. Çullamanın Kahramanmaraş’ta herhangi bir yerde satışı mümkün değil ve evlerde yapılan bir tatlı türüdür. Kahramanmaraş’ta lezzetlerin birçoğu hep evlerde saklı kalmış durumda” diye konuştu.

  • Yemek yarışmasında lezzet şöleni

    KARABÜK (İHA) – Karabük’ün Safranbolu ilçesinde ‘Emeğe Vefa’ etkinlikleri kapsamında SAKEM Aslanlar Şubesi’nde yemek yarışması düzenlendi.

    Karabük Valisi Kemal Çeber, eşi Neslihan Çeber, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer ile eşi Miray Ürkmezer’in onursal jüri üyesi olduğu yarışmada, 16 jüri üyesi yer aldı. Yarışma ana yemek, yöresel lezzetler, hamur işleri ve tatlı türleri olmak üzere dört kategoride gerçekleşti. 80 yarışmacının yer aldığı yarışmada, jüri üyeleri yemeklerin tadına baktı. Ana yemek kategorisinde Tokat keşkeği ile Filiz Can, yöresel lezzetlerde bamya çorbasıyla Seher Öztürk, hamur işlerinde epişkeli su böreğiyle Emine Arslan, Nevzine tatlısı ile Fatma Avcı ilk sırayı aldı. Safranbolu Kaymakamı Ürkmezer, yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan ve düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

    Yarışmayı Türk yemek kültürünün devamı ve tanıtımı olarak gördüğünü belirten Ürkmezer, “Jüri üyeleri dereceye girenleri seçmekte çok zorlandı. Sizler olmadan biz bu yarışmayı yapamayız. Emek verdiğiniz, bizlere bu güzel yemekleri tattırdığınız için teşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonra da bu yarışmalar devam edecek. Bizler bunları kültürümüzün devamı, tanıtımı olarak görüyoruz. Türkiye’nin her yöresinden yemekler gördük burada. Bu yemekleri her zaman, her yerde tatma imkanı bulamıyoruz” dedi.

    Vali Çeber, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmez tarafından dereceye girenlere hediye takdimi yapıldı.

  • 5 bin aşçı lezzet şovu yapacak

    Kuşadası, 5 bin aşçının katılacağı lezzet şovuna ve aynı zamanda da sürdürülebilir turizm için başkanlar zirvesine ev sahipliği yapacak.

    Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı hem turizm hem de gastronominin nabzını tutacak. 21-24 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek fuarın ilk günü “Sürdürülebilir Turizm” için belediye başkanları bir araya gelecek. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı da olan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un yöneteceği toplantıda Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı İlker Ünsever turizmde gelinen noktayı, aldıkları önlemleri ve yapılması gerekenleri anlatacak.

    Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Türk turizminin zorlu süreci atlatabilmesinin yollarından birinin de tanıtım olduğuna dikkat çekerek “Gastronomi bu tanıtımın en önemli ayaklarından biri. Anadolu mutfağımız bu anlamda çok önemli bir yere sahip. Kuşadası da yöresel nefis lezzetlere sahip. Tüm bunları bir kez daha göstermenin gururunu yaşayacağız” dedi. Kuşadası’nın önemli bir turizm merkezi olduğunu, dünyanın dört bir yanından her yıl binlerce insanı ağırladıklarını ancak sürdürülebilir turizm için “evine mutlu dönen turist” sayısının önemli olduğunu belirten Özer, “Herkes biliyor ki Kuşadası’na gelen turist evine mutlu döner. Bunun en büyük kanıtı da tatilini her yıl yine burada geçirmesidir, çünkü biz misafirimizi el üstünde tutarız” dedi.

    Fuarın tek hedefinin ürün sergilemek olmadığına da dikkat çeken Kayalı, “Bu fuar, kış sezonundaki durağanlığı ortadan kaldıracağına ve hareket katacağına da inanıyorum” dedi. Turizm sektörüne hakim olan karamsar tablonun yavaş yavaş dağılmaya başladığını belirten Başkan Kayalı, 2018 sezonu için yapılan erken rezervasyon oranlarında yüzde 40’a yakın bir artış olduğunu kaydetti.

    Türk Mutfağı Görücüye Çıkacak

    Fuar kapsamında gerçekleşecek 3. Ege Şefler Yarışması, Genç Aşçılar Yarışması ve Liseler Arası Yarışmalar ile yöresel yemekler kategorisinde ev hanımlarının katılımıyla düzenlenecek yarışmaya yurtdışı ekipleri de dahil 5 bin aşçı katılacak. Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Uğur Apak, “Türk mutfağının tüm zenginliği ve en güzel lezzetleri bu yarışmada görücüye çıkacak” dedi.

    Apak, fuar kapsamındaki yarışmaların 43 kişilik dev bir jüri tarafından değerlendirileceğini söyledi. Türkiye Aşçılar Federasyonu’na bağlı 23 dernekten şef aşçı ve yurtdışından 10 aşçının jüri üyesi olacağı yarışmaların Ege’nin şefini belirlemesinin ötesinde Türk mutfağının tanıtımı için de büyük önem taşıdığına dikkat çeken Apak, “Ateşin bulunuşundan beri süre gelen aşçılık mesleğinin, dünden bugüne gelişini, geleceğini anlamak ve yön vermek için düzenlenen yarışma, profesyonel aşçıların hünerlerini gösterdiği, genç aşçıların da tecrübelerini artırmayı hedefliyor. Anadolu’nun lezzetleri için kıran kırana bir mücadele yaşanacak. Gelin bu lezzete siz de ortak olun” dedi.

    Fuar aynı zamanda gıda ve buz dekorasyon gösterilerine de sahne olacak.

    Eğitim Fuarı

    Fuar kapsamında sektöre yönelik eğitim programları da düzenlenecek. Otel Temizlik ve Dekorasyonu Derneği tarafından “Kat Hizmetleri Personelinin Mesleki Eğitiminin Önemi, Personelin Sertifikasyon Süreci”, “Konuk İlişkileri Konuk Tipleri ile Görgü Kuralları”, “Büyük Veri, Turizm İşletmecileri İçin Yeni Bir Fırsat” ve “Herkes İçin Erişilebilir Turizm” konularında uzmanlar tarafından sunum yapılacak. Türkiye Otel Satın Alma Müdürleri ve Eğitimi Derneği ile Türkiye Satın Alma Platformu ise “satın alma ile müşteri memnuniyeti ve havuz kimyasallarını masaya yatıracak. Eğitim programları arasında “Kalite ve Markanın Önemi” ile “Yöresel Mutfak Sempozyumu” ve “Otellerde İş Sağlığı Güveniği” fuarın en çok ilgi gören sunumları arasında yer alacak.

    Otel Temizlik ve Dekorasyonu Derneği tarafından düzenlenecek “Oteller Arası Kat Hizmeteri” yarışında nefesler tutulacak. Otellerin kat hizmetleri ekipleri özellikle en iyi yatak yapma kategorisinde büyük ter dökecek.

  • Ekşi aşı ve oruk için lezzet yarışı

    Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve jüri üyeliklerini Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonunun (TAŞPAKON) yaptığı yarışmada aşçılar hünerlerini sergiledi.

    Antakya ilçesi Saray Caddesi’nde “Ekşi Aşı ve Oruk Yemekleri” kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmada aşçılar en lezzetli ve güzel yemeği yapmak için mücadele etti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’ın değerlerini bütün ülkeye, tüm dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Savaş, yaptığı konuşmasında, Hatay’ın gastronomi kenti seçilmesinin Hatay açısından olum bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Gastronomi kent, seçilmemiz bizler açısından ve bu kent için büyük bir şans tabiî ki. Yapılacak olan Tüm etkinlikleri Hatay olarak birlikte yapacağız, hep birlikte kalkınacağız “ dedi.

    Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Genel Başkanı Gökhan Tufan ise, yarışmaya 36 ekibin katıldığını ve 3’er kişiden oluştuğunu belirtti. Tufan, sadece ekşi aşı ve oruk pişirileceğini kaydederek, “Programımız Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu işbirliğiyle Hatay Yöresel Yemekler Yarışması olarak düzenlenmektedir. Bu yarışmaya 36 ekip katılmaktadır. Ekipler 3’er kişiden oluşmaktadır. Her yarışmacıya 60 dakika süre verilecek. 60 dakika sıfırdan başlamak üzere jürinin gözü önünde işlenerek ekşi aşı ve oruk yemeğimiz jürinin beğenisine sunulacaktır. Jürinin kriterleri de yemeğinin yapılmasındaki işçilik teknikleri, sunum ve lezzet olarak değerlendirilecektir. Yarışmadaki en önemli konu Hatay’ımızın son zamanlardaki gastronomideki gelişimleri işe beraber ‘UNESCO Gastronomi’ unvanı almasıdır. Bu sebeple de Hatay’ın hem kendi bölgesinde hem de ulusal alanda bir takım aktivitelerle bu gastronomi unvanı ile alakalı yapılacak aksiyonları başlatmak ve şehrimize katkıda bulunmaktır” kelimelerini kullandı.