Etiket: Kurudu

  • (Özel Haber) 40 yıllık gölet kurudu

    Bursa’nın Mudanya ilçesinde 3 mahallenin ortasındaki 40 yıllık sulama göletinin kuruması vatandaşları tedirgin etti.

    Mudanya ilçesine bağlı Ülkü, Has ve Dedeköy’ün ortasında kalan sulama göleti ilk defa kurudu. Yaklaşık 40 yıl önce yapılan göletin kurumasıyla ortasından geçen yol meydana çıktı. 3 mahallenin ortasında kalan göletten civardaki Akköy, Çepni ve Yörükali gibi mahalleler de faydalanıyordu. On binlerce zeytin, şeftali, üzüm ve çeşitli meyve ağaçlarının sulandığı gölette az miktarda su kaldı. Bölge sakinleri bu duruma çare bulunmasını istiyor.

    Ülkü Mahallesi Muhtarı Celal Vamin, “2 yıldır yeterince yağışlar yağmadı. Daha önce bu alandaki her yer suydu. Ufak tefek çekilmeler oluyordu. Ama yağışların yeterince yağmaması sebebiyle sular bilhassa bu yıl iyice çekildi. Çok az su kaldı. Göletin neredeyse tamamı kurudu. Bu duruma bir çare bulunmasını istiyoruz” dedi.

  • Günyüzü barajı kurudu, balıklar karaya vurdu

    Eskişehir’in Günyüzü ilçesinde baraj gölünün kuruması sonucu telef olan balıklar karaya vurdu.

    Günyüzü ilçesinde bulunan sulama barajının suyunun gözle görülür şekilde çekildiği görüldü. Günyüzü Tarımsal Sulama Kooperatifine ait küçük çaplı baraj göleti kuraklık ve bilinçsiz kullanım nedeniyle kurudu. Sezonda bin dekar tarlanın sulandığı baraj göletinin kurumasıyla çevrede bulunan canlılar da ciddi zarar gördü. Suların çekilmesi üzerine balıklar telef oldu. Durumu gören vatandaşlar, yetkililerin olaya el atmasını istedi.

  • Gölet kurudu, balıklar telef oldu

    Sinop’un Taşmanlı köyünde bulunan Taşmanlı Göleti vanada meydana gelen arıza sebebiyle kuruyunca yüzlerce sazan ve yayın balığı telef oldu.

    Vana arızası sonrası su seviyesinin iyice azaldığı Taşmanlı Göleti’nde balıklar telef oldu. Sazanlar ve yayınlar akıntıya karşı yüzerek hayatta kalabilmek için mücadele verdi. Özellikle büyük sazan balıklarının balçığa saplanarak yüzemediği ve can çekiştiği görüldü.

    Konu ile ilgili açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Sezai Aydın, “Bu konuda bize de şikayetler geldi. Ancak yapabilecek bir faaliyetimiz yok. Biz Tarım İl Müdürlüğü olarak kaçak balık avcılığı olursa müdahale edebiliriz. Onların dışında barajlardaki suyun eksilmesi, Devlet Su İşlerine aittir” dedi.

    Devlet Su İşleri Şube Müdürü Lütfü Güldoğan ise, “Gölette çalışmalarımız devam ediyor. 2-3 gün içinde Taşmanlı Göleti’ndeki arıza çözülecek ve gölette balıklar da eskisi gibi sağlığına kavuşacak” açıklamasını yaptı.

    Taşmanlı Köyü Muhtarı Engin Dinç de yaptığı açıklamada, “Vana odalarındaki tamiratlar için sular boşaltıldı. Gölet bu yüzden şu an bu durumda. Şu an çalışmalarımız sürüyor. 2-3 gün içinde arıza düzeltilecektir” diye konuştu.

  • (Özel Haber) Sakarya Nehri kurudu hayvanlar telef oldu

    Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’nin kuruması ile birlikte çiftçinin mahsulleri yandı ve hayvanlar susuzluktan telef oldu.

    Polatlı’nın can damarı olan Sakarya Nehri’nin çekilmesi ile yetiştirdikleri küçükbaş hayvanların telef olduğu ve tarım alanlarında mahsulleri yanan Polatlılı çiftçiler zor günler geçiriyor. Çiftçiler, Gökpınar Barajı’nın bir an önce tamamlanmasını ve susuzluk sıkıntılarının giderilmesini istiyor. Tarım alanlarında susuzluktan tarım ürünlerinin yandığını ve balıkların öldüğünü belirten çiftçiler, otlatılan hayvanların ise su sıkıntılarının olduğunu söylüyorlar.

    Gökpınar Barajı’nın acilen tamamlanmasının önemine dikkat çeken çiftçi Salih Gümüştekin, “Sakarya Nehri buranın can damarıdır. 10 köyün geçim kaynağını sağlar. Köyler mağdur durumda. Sulama yapılamıyor, bütün çiftçilerin mahsulleri yanmış durumda, herkes kendi çabası ile bir şeyler yapmaya çalışıyor ama yetersiz kalıyor. Köylüler perişan, borç içinde alacağını alamıyor, vereceğini veremiyor. Gökpınar Barajı var fakat ağır çalışıyor. Gökpınar Barajı’nın bir an önce bitmesini bekliyoruz. Son iki ay içeresinde yağan yağmurlar olmasaydı ekinleri sulayamayacaktık” şeklinde konuştu.

    Polatlı Sakarya Nehri’nde sular çekildiği için tarım alanlarının ve hayvanların zor zamanlar geçirdiğini Gökpınar Barajı’nın bir an önce bitirilmesini ve susuzluğa çare bulunmasını isteyen çiftçi İbrahim Çelik de, “Nehirde 6, 7 senedir su yok. Vatandaşlar suya uluşmak için kuyu kazıyorlar. Sulama olmayınca hayvanlar, tarım alanlarını olumsuz yönde etkileniyor, tarımda verim düşüyor. Verim düşünce insanlar, çiftçiler etkileniyor. Beklentimiz Gökpınar Barajı’nın bir an önce bitmesidir” diye konuştu.

    Sakarya Nehri’nin Polatlı halkı için yetersiz olduğunu devletten bu konuda yardım beklediklerini, tarım alanlarının ve hayvanların susuzluktan telef olduğunu söyleyen çiftçi İhsan Yavuz ise “Sakarya Nehrimiz akmıyor. Asıl sorun bilinçsiz sulama ve su politikamızın olmayışı. Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz. Tarım için çok önemli sulama alanlarımız zor durumda” ifadelerini kullandı.

  • Mandalina kurudu, değeri 5 kat arttı

    İzmir’in Seferihisar Belediyesi, ağaçta 50 kuruş, tezgahta ise 1 lira olan mandalinayı jeotermal enerjiyle kuruttu. Kurutulmuş mandalina tam 5 kat fiyatına ihraç edilmeye başlandı.

    Dünyanın en kaliteli mandalinası olan Satsuma’nın yetiştiği İzmir Seferihisar’da, son yıllarda ürünün markalaşması, çeşitliliğinin artırılması ve üreticinin daha çok kazanmasıyla ilgili yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Seferihisar Belediyesi geçtiğimiz yıl deneme üretimlerini gerçekleştirdiği mandalinanın kurutma işlemini günde 350 tona çıkardı. 10 ülkeye gönderilen numunelerle ilgili önemli dönüşler sağlanırken, ilk talep Romanya ve Polonya’dan geldi. Ürün 100 gramlık poşetler halinde, adedi 1,6 Euro’dan ihraç edildi. Kurutulmuş mandalina önümüzdeki günlerde kilosu 16 Euro’dan ABD ve Kazakistan’a satılacak.

    “İşi büyüteceğiz”

    Konuyla ilgili açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar’da bu işin büyüyerek yeni bir sektör haline geleceğini, birkaç yıl içinde ilçede yeni fabrikalar kurulacağını ve bölgede 20 bin ton mandalinanın kurutulabileceğini düşündüklerini söyledi. Başkan Soyer, “Kentimizin en büyük geçim kaynağı mandalina. Göreve geldiğimizde mandalina üreticisinin üretmekten vazgeçtiği, ürününü satamadığı ve mandalinanın yere dökülerek çürümeye başladığını gördük. Belediye öncülüğünde bir üretici birliği kurduk. ‘Ürünü beraber işleyip, beraber pazarlayacağız’ dedik. Mandalina İşleme ve Paketleme Tesisi satın alarak, birliğe devrettik. Aradan aracıları çıkardık. Mandalinanın yan ürünlerini üretmeye başladık. Soğuk hava depomuz da tamamlanmak üzere. En son yaptığımız çalışmayla mandalinayı termal enerjiyle kuruttuk. Bu sayede mandalinanın 12 ay raflarda olmasını sağlamaya başladık” dedi.

    “Satamadık, çürüdü sözleri tarih olacak”

    Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle birlikte İzmir Jeotermal A.Ş.’den üç sera kiraladıklarını kaydeden Soyer, “Sera içerisine izolasyonlu hat çektik. Termal suyla, kurutma makinesindeki havanın ısıtılmasıyla kurutma işlemine başlandı. Mandalina ve defne yaprağı kurutuldu. Sonuç çok başarılı oldu. Üretimi çoğaltmayı planladık. Baktık ki yapıyoruz, ihracat yapma adına çeşitli ülkelere numuneler gönderdik. Olumlu geri dönüşler aldık ve nihayet ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. 10 kilo mandalinadan 1 kilo kuru mandalina çıkıyor. Kurutulma işleminin ardından bir kilo mandalina kurusu yaklaşık 12 liraya mal oluyor. Kurutulmuş mandalinayı yurt dışında kilosunu 16 Euro yani yaklaşık 58 liraya almayı kabul ettiler. Mandalina 1’e 5 kazandırmaya başladı. Seferihisar’ın yıllık rekoltesi 50 bin ton. Önümüzdeki yıllarda bu rekoltenin yüzde 40’ının kurutulacağını düşünüyoruz. Yani ilçede yeni bir sektör oluşacak. Bundan böyle ’ürünümüzü satamadık, dolu yağdı ürün çürüdü, mevsim geçti, yerlere döküldü’ sözleri tarihe karışacak. Böylelikle üreticimiz daha çok kazanacak” diye konuştu.

    Okul kantinlerinde kurutulmuş mandalina

    Mandalinanın besleyici olduğunu vurgulayan Başkan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “İzmir’in tüm okullarına talibiz, her okulun kantininde seneye kurutulmuş mandalina satmak istiyoruz. Çocukların cips gibi sağlıksız yiyecekler yerine bol vitaminli mandalina kurusu yemesini arzu ediyoruz. Termal enerjiyle kurutulan mandalina vitamininden hiçbir şey kaybetmiyor. Bu ürünümüz sofralarda olacak, çantalara, raflara girecek. Ardından mandalina dışında, başka ürünler de kurutmayı hedefleyeceğiz.”