Etiket: Kivi

  • Yalova’da Kivi Üretimine Otoyol Darbesi

    Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, köprü ve otoyol projesinin ardından Subaşı bölgesindeki kivi üretiminin inşaat tehdidi ile karşı karşıya kaldığını, arazilerin peş peşe satılmaya başlandığını söyledi.

    Ülkedeki kivi üretiminin yüzde 50’sinin karşılandığı Subaşı bölgesindeki üretim alanları köprü ve otoyol projesinden olumsuz etkilendi. Bu bölgede arsa fiyatlarının artması üreticileri tarlalarını satmaya ve üretimi bırakmaya yöneltti. Kivi üretiminin inşaat tehdidi altında olduğunu vurgulayan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, “Eskiden gençlerimiz köylerinden çalışmak için başka bölgelere giderdi. Halbuki kivi üretimi başladığından beri Çavuşçiftlik ve Subaşı’nda olan gençlerimizde kendi köylerinde beldelerinde kalıyorlar. Üniversite okuyan gençlerimiz bile geriye dönmeye başladı. Kocadere bölgesinde de kivi üretimi yapılan bir ovamız var. Orada da üretimimiz devam ediyor. Ama iki ova da inşaat tehdit altında. Bu bölgelerin korunması lazım. Üretimin sürdürülmesi için gerekenler yapılmalıdır. Eğer bunu yapmazsak bugün ürettiğimiz kiviyi bir daha bulamayacağız. Köprünün yapımı ve otoyolun geçmesi ile birlikte araziler hızla el değiştirmeye başladı. Satılan arsaların yüzde 70’i dışarıdan gelen yatırımcılar tarafından inşaat yapılmak için alınıyor. Yarın buralarda villalar yükselmeye başlayacak, fakat üretim kalmayacak. Gençler de üretimi bırakacak” dedi.

  • Pazarda Muz Ve Kivi El Yakıyor

    Bilecik’te soğukların gelmesi ile birlikte kış meyveleri tezgahlarda yerini alırken, en pahalı ürünün kilosu 5 lira ile kivi, en ucuzu ise kilosu 2 lira ile mandalina oldu.

    Kış aylarının vazgeçilmesi olan meyveler tezgahlarda yerini alırken, muz ve kivinin pahalı olması müşterilerin mandalina ve portakalı tercih etmesine neden oluyor. Mandalina ve portakala tezgahlar 2 ve 2,5 liradan satılırken, kivi ve muzun kilosu 5 lirayı buldu. Hal böyle olunca vatandaşlarda mandalina ve portakaldan vazgeçmedi.

    “KIŞ MEYVELERİNİN BOL MEYVE TÜKETİMİ HASTALANMA RİSKİNİ SIFIR SEVİYEYE İNDİRİYOR”

    Kış meyvelerinin bol meyve tüketimi hastalanma riskini sıfır seviyeye indirdiğini belirten manav Selami Çınar, “Özellikle kış mevsiminde gribal enfeksiyonların hepsi yok oluyor gibi bir şey. C vitamininin gribal enfeksiyona iyi geldiğini bütün insanlar bilir. Benim tavsiyem kış mevsiminde bol bol portakal suyu, elma gibi meyvelere yönelmesini tavsiye ederim. Şuanda en pahalı olan kış meyvesi kivi ve muz, kilosu 5 lira civarında. Müşterileri 1 kilo kivi veya muz alacaklarına onun yerine 2’şer kilo mandalina ve portakalı alıyor” dedi.

  • Kibar: “Kivi Fındığa Alternatif Değil”

    Ordu’nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, kiviyi fındığa alternatif ürün olarak görmenin doğru olmadığını belirterek, “Ziraat Odası olarak kivi üreticilerine destek amaçlı bir soğuk hava deposu kurmayı planlıyoruz” dedi.

    Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar yaptığı açıklamada, “Kivi üretimine 7-8 üretici tarafından hobi olarak başlanan kivinin en çok üretildiği yer Ordu ilimiz olmaktadır. İlk zamanlar 1 dekar yakın bahçe büyüklüğüyle başlanan kivi üretimi bugünlerde 40-50 dekarlık modern bahçeler oluşturmaktadır. Bölgemizde de üreticimiz tarafından denenen kivi, toprak yapısını sevmesiyle Ordu genelinde de hızlı bir şekilde başlamıştır. Ülkemizde yıllık kivi tüketimi 50 bin ton civarında olurken, 40 bin tonu üretilirken bunun 10 bin tonu ise ithal edilmektedir. Ordu genelinde kivi bahçelerinin ortalama büyüklüğü 1 dekar olmaktadır. Her geçen yıl kivi bahçelerinin sayısı ve büyülüğü artıyor. Bugün 40 ya da 50 dekarlık kivi bahçeleri oluşmaya başladı” diye konuştu.

    Kibar şunları söyledi: “Bölgemizde en çok üretimi yapılan fındığın yanında ekonomik katkısı açısından bakıldığında dikkat çeken ürün kividir. Kivinin, fındığa alternatif olarak görmek doğru olmaz ama ek gelir kaynağı sınıfına girmektedir. Bugün piyasada satışı yapılan kivinin fiyatının üç katına çıkması için soğuk hava depolarında saklayarak, şubat ve mart aylarından pazara indirmemizden geçiyor. Ülke genelinde kivi fiyatlarında ilimizin söz sahibi olması için bölgemizdeki soğuk hava depolarının artırılması gerekiyor. Bu noktada ziraat odası olarak üreticilerimize yönelik soğuk hava deposu projesi var. İnşallah en yakın sürede bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

  • Doğu Karadeniz’de Kivi Hasat Takvimi 15 Kasım Olarak Belirlendi

    Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kivi hasat başlangıç tarihinin tespiti için kivi şeker ölçümleri gerçekleştirildi. Yapılan ölçümler neticesinde üreticilerden 15 Kasım tarihinden itibaren kivilerini toplamaya başlamaları istendi.

    Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretilen kivilerin hasat olgunluğuna ulaşıp ulaşmadığının tespiti için bugün Rize Kivi Kooperatifi tarafından şeker ölçümü gerçekleştirildi. İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ölçümlerde, Rize ve çevresinden getirilen kivi numunelerinde şeker ölçümü gerçekleştirildi. Yapılan ölçümlerde, şeker ortalamasının, hasat olgunluğu olarak kabul edilen 6.5 değerinin üzerinde olduğu tespit edildi. Yapılan açıklamada 15 Kasım tarihinden itibaren kivi hasadının başlayabileceği ancak üreticilerin kivi hasadına başlamadan önce kendi bahçelerinde de şeker ölçümleri gerçekleştirmeleri istendi.

    Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl rekoltenin artacağını belirterek “2015 yılı kivi hasadı için teknik ölçümleri gerçekleştirdik. Yapılan ölçümlerde ortalama şeker değerinin 6.5’in üzerinde olduğu anlaşıldı. Üreticilerimiz 15 Kasım tarihinden itibaren bahçelerine girebilir. Geçtiğimiz yıl Mart ayında yağan kar nedeni ile bölgemizde kivi üretimi önemli oranda düşmüştü. Bölgemizde yılda ortalama 15 bin ton civarında kivi üretiliyor. Bu yıl üretimin 10 bin tonun üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Gölgemizin iklim ve hava şartlarından dolayı, bölgemizde üretilen kivilerimiz şeker ve aroma bakımından diğer bölgelerde üretilen kivilerden daha kaliteli. Bu yıl bu kalitenin de istenilen düzeyde olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

  • Ordu’da Kivi Şenliği

    1994 yılında üretimine 7-8 üretici tarafından hobi olarak başlanan ancak iklim, toprak ve doğa yapısının kivi üretimine müsait olduğu ortaya çıkınca üreticiler tarafından büyük rağbet gören ve bugün Türkiye’de en çok kivi üreten il haline gelen Ordu’da, ‘Kivi Şenliği’ düzenlendi.

    Kivi hasat döneminin başlamasıyla birlikte Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne ait Melet Irmağı havzasında bulunan kivi bahçesinde ‘Kivi Şenliği’ yapıldı. Şenliğe Ordu Vali Vekili Ahmet Akın Varıcıer, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, protokol mensupları ve kamu kurum müdürleri katıldı.

    Burada bir konuşma yapan Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 20 yıl önce birkaç üretici ile başlayan kivi üretiminin ilgi görmesiyle ilk etapta 500 metrekarelik ve 1 dekarlık bahçeler oluşturulduğunu hatırlattı. Aradan geçen yıllar içerisinde 40-50 dekarlık modern bahçeler oluşturulduğunu ve bugün 3 bin ton üretim ile Türkiye genelinde en çok kivi üretin iller sıralamasında 2. sıraya yerleştiklerini belirten Yılmaz, “Ordu ili olarak yılda yaklaşık 6 bin 500 ton üretimle ülkemizin toplam üretiminin yüzde 16’sını karşılıyoruz” dedi.

    “DAHA FAZLA ÜRETEBİLİRİZ”

    Halen Ordu’da 3 bin dekarı bulan kivi üretim alanı bulunduğunu belirten Yılmaz, “Ancak bu alanın 3 katı kadar daha kivi üretimine uygun alanımız mevcuttur. Şu anda ülkemizin kivi üretimi 40 bin ton, tüketimi ise 50 bin ton üzerindedir. Üretim ile tüketim arasındaki fark ithalat üzerinden karşılanmaktadır. Oysa ki ilimizde kiviye uygun alanların değerlendirilmesi durumunda ülkemizin ihtiyacı olan ve ithalatla karşılanan yaklaşık 10 bin ton kiviyi rahatlıkla üretebilecek durumdayız. İnşallah yapacağımız çalışmalarla ülkemizin ithalat ile karşıladığı kiviyi ilimizde üreteceğiz. Böylece kalitede ilk sırayı aldığımız kivide, tıpkı fındık ve balda olduğu gibi ilk sıraya yerleşeceğiz” diye konuştu.

    Kivi Şenliği kapsamında düzenlenen ‘En İyi Kivi Bahçesi’ yarışmasında Ünye’den Bekir Şimşek 1., Gülyalı’dan Ahmet Yeşilyurt 2., Perşembe’den Mustafa Kütük 3. oldu. En İyi Kivili Pasta Yarışması’nda ise 1.liği Gülden Çimentepe, 2.liği Esma Şahin, 3.lüğü Aysun Baş elde etti.