Etiket: Kivi

  • 19 Mayıs’ta kivi hasadı

    Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde organik kivi üretimi yapan Ali Değerli, kivi hasadına başladı.

    19 Mayıs ilçesi Engiz Mahallesi’nde yetiştirdiği kivi ile ilçeye ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan 19 Mayıs Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi çiftçi Ali Değerli, bahçesine yerleştirdiği son sistem donanım ile kivi üretimi yapıyor.

    Ali Değerli’nin kivi bahçesini gezen 19 Mayıs Kaymakamı Yavuz Güner, kivi hasadı yaptı. Kaymakam Güner, “Çilek ve diğer tarım ürünlerinin yanına 19 Mayıs’ta kivi üretiminin de eklenmiş olması sevindirici. Kivi üretimi son yıllarda 19 Mayıs’ta sürekli artış gösteriyor. Bu da ilçe ekonomisine ciddi katkı sağlayacak bir üretim. Tüm kivi üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” dedi.

    19 Mayıs Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş, “Ziraat Odası olarak, çiftçilerimizin her daim yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Ali Değerli, odamızın yönetim kurulu üyesi. İlçemizin örnek kivi yetiştiricisi. Kendisini kutluyoruz” diye konuştu.

    Kivi üreticisi Ali Değerli ise, “Kivileri doğal ve organik olarak yetiştiriyorum. Kivilere arıtmalı su kullanıyorum. Bölgemizin kivi üretimini karşılamayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız bu yönde. 20 dönüm bahçemde kivi üretiyorum. Kivilerimizin ilçeden Türkiye geneline satışları oluyor” açıklamasında bulundu.

    Kaymakam Güner’e İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Akdoğan ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gül de eşlik etti.

  • Kivi tek başına doktor gibi

    Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atnan Uğur, kivinin dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyve olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Uğur, C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunduğunu söyledi.

    Kivinin insan sağlığı açısından önemine de değinen Doç. Dr. Uğur, bu meyvenin özellikle astım, nefes darlığı ve solunum sorunlarına karşı iyileştirici etkisi bulunduğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Uğur, şunları söyledi:

    “Kivi dünyada yoğun olarak tüketilen 26 meyve içerisinde besin maddesi yönünden en zengin meyvedir. Kivi meyvesinin 100 gramında ortalama 100-400 mg C vitamini bulunur. Ayrıca magnezyum içeriği bakımından da en zengin, yüksek potasyum miktarı ve düşük sodyum ile yine meyveler içerisinde ön sıralarda yer almaktadır. E vitamini, bakır, fosfor, B2 vitamini ve A vitamini bakımından da iyidir. Öncelikle bir C vitamini deposu olan kivinin düzenli tüketilmesi halinde özellikle kış aylarında görülen solunumla ilgili şikayetlerin azaldığı yönünde bilimsel veriler bulunmaktadır. Örneğin İtalya’da 18 bin çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, C vitamini içeriği yüksek meyve tüketen bireylerin yüzde 44`ünde solunumla ilgili sorunla karşılaşma riskinin azaldığı belirlenmiştir. Zaten eskiden beri astım hastalarında, nefes açıcı ve öksürük kesici olarak kullanıldığı bilinmektedir. Kivi, kanı sulandırır, erkeklerde iktidarsızlığa iyi gelir. Kivi kanseri başlatan genlerde mutasyonu önlemede etkili olan anti mutagenik bileşikler (beta karoten, glutathion, lutein ) içermektedir. Özellikle lutein amino asitinin prostat, akciğer ve kolon kanserine iyi geldiği bildirilmektedir. İskoçya’da Rowett Araştırma Enstitüsü’nde gönüllü bireylerle yapılan bir çalışmada, 3 haftalık periyotta kivi tüketimi sonucunda yapılan tahlillerde, kan plazmasında C vitamini içeriğinin arttığı, lenfositlerde DNA zararının belirgin bir şekilde azaldığı saptanmıştır. Sonuçta, kivinin anti kanserojen özelliği ile, vücudu koruma bakımından önemli olduğu bildirilmiştir. Kivinin, yan etki göstermeksizin kanı sulandırarak, kalp krizini de önlediği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır. Tüm bunların yanında kolesterol düşürücü, kabızlık giderici, depresyon önleme ve stres azaltıcı, vücut şekerini düzenleyici, trigliserit düşürücü, görme gücünü iyileştirici, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, çocuklarda kemik ve beyin gelişimini arttırıcı, kilo koruma ve form tutmayı sağlama gibi daha birçok özellikleri nedeniyle kivi son derece sağlıklı bir meyvedir.”

  • Ordu’da kivi hasadına başlandı

    Türkiye’de kivi üretiminde ikinci sırada yer alan Ordu’da kivi hasadına başlandı.

    Fındığın yanında Ordu’da üreticilerin önemli geçim kaynakları arasında yer alan kividen üreticilerin beklentisi yüksek. Fındık bahçelerini keserek kivi dikim alanları oluşturan üreticiler kivi hasadından son derece memnun olduklarını ifade ederek, üretimi daha da geniş alanlarda yapmak istediklerini, hasadın fındıktan daha fazla gelir getirdiklerini söyledi.

    8 dönüm fındık bahçesine keserek kivi yetiştirmeye başladığını belirten üretici İlker Tandoğan, “Fındık bahçemi keserek kivi üretimini yapmaya başladım. Yalova, Rize ve Ordu ilimizde tarım müdürlükleri tarafından kivi fidanları verildi ve bizler de o projeden yararlanarak bahçemizi oluşturduk. Yalova’da başarılı üretim gerçekleşti fakat kendi ilimizde bunu tam anlamıyla başaramadık. Ordu’da da üretim alanı genişleterek en fazla kivi üreten durumuna geldik. Kilosu bu yıl geçen yıllara oranla daha fazla ve bizleri artık memnun edecek. Kilosu 3 ile 4 TL’den satacağız. 18 yıldır bahçemde hasat yapıyorum. Bu yıl ise mahsul iyi oldu ve üretimden de çok memnunuz. Dünyanın tek yeşil meyvesi kividir ve bunun değerini iyi bilmek gerekiyor. Sağlığa çok yararlı ve lezzetli bir meyve. Antalya ve Aydın’a buradan kiviler gidiyor. Şuan için pazardan yöne sıkıntımız yok. Fakat kivi ürünü daha değerli olabilir ülkemizde. Yerel market ve pastanelerinde bizlerde alması daha iyi olur. 8 dönüm bahçemizde 35 tona kadar üretim yapabiliyoruz. Tamamen organik ve gübreye gerek olmadan yetişen bir üründür kivi. Sulama sistemi ile besliyoruz kiviyi. Fındığa göre maliyeti düşük ve toplaması çok kolay” dedi.

    Kivi toplamanın çok zevkli olduğunu söyleyen Mahmut Baş isimli işçi, “Fındık toplamaktan daha az yoruyor ve bahçede insan çok az yoruluyor. Gündelik geliyoruz işe ve daha fazla kazanıyoruz. Fındık para etmiyor ama kivi inanıyoruz ki daha fazla ediyor. Fındık yevmiyesi 80 TL iken kivi de çalışan bizlerin yevmiyesi 120 ile 130 TL arasındadır. Tüm masraflarımızı da bahçe sahibi karşılıyor. Faydalı bir ürün ve herkesin kiviyi tüketmesini istiyoruz” diye konuştu.

    Bu yıl kivinin bol olduğunu söyleyen Yasin Aktaş isimli işçi, “Ben fındık zamanı fındık yevmiyesine, kivi zamanı ise kivi yevmiyesini gidiyorum. Fındık toplarken inanın çok yoruluyoruz. Kivi ise çok zevkli toplaması ve daha az yoruluyoruz. Yevmiyede yüksek olunca da bizler daha da mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.

    Son iki yıldır kivi fiyatlarının iyi olduğunu belirten Gülser Tandoğan ise “Önceki yıllar kivi satacağımız zaman İran ülkesinden ülkemize kivi alınıyordu. Doların yüksek olması nedeniyle dış ülkeden ihracat yapılamadığı için bizim ürettiğimiz kivilerin değerini anlaşıldı ve bundan dolayı elimizde kivi kalmıyor diyebilirim. Öncelikle yerel üreticilere sahip çıkılmasını talep ediyoruz. Dışarıdan ürün gelmediği sürece bizim pazar sorunuz olmuyor ve inanın bizler İran kivisini de biliyoruz, bizimkilerin tadının yanından bile geçemez. Son iki yıldır iç üretime destek veriliyor. Tamamen organik yetiştiriyoruz bahçemizde” açıklamasında bulundu.

  • Kivi üretiminde rekor

    Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Yalova’dan sonra ikinci sırada bulunan Ordu’da geçen yıl 7 bin tonu aşkın kivi üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

    İlk olarak 1900’lü yılların başında Çin’in Yangtze Vadisi’nde yaşayan yabancılar tarafından keşfedilen kivinin 1910 yıllarında Yeni Zelanda’nın kuzey adaları ile California’da yetiştiriciliğine başlandığını belirten Kemal Yılmaz, 1980’li yıllarda ise Şili, Avustralya gibi ülkelerde üretilerek ihraç edilmesine başlandığını belirtti.

    Türkiye’de ise ilk olarak 1986 yılında Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgelerinde adaptasyon çalışmaları yapıldığını aktaran Yılmaz, Ordu’da 1993 yılında kivi üretimine başlandığını vurguladı. Tarım alanlarının yüzde 89’unda fındık üretilen Ordu’da kivi üretiminin birkaç fidan ile başladığını kaydeden Yılmaz, bugün 3 bin dekarlık alana ulaşıldığını belirtti.

    Kivi üretimi her yıl artıyor

    Ülke genelinde 21 ilde yılda ortalama 40 bin ton kivi üretildiğini belirten Yılmaz, “Ülkemiz kivi üretiminde Yalova ilk sıradadır. Ordu ve Rize illeri de yıllara göre değişiklik gösteren ürün miktarları ile sürekli ilk üç arasındadır. Ordu’da 2017 yılı itibariyle 3 bin dekar alanda üretim yapılmakta olup 2017 rekoltesi 7 bin 91 ton olarak gerçekleşti. Verim çağına ulaşmış bahçelerimizin ürün vermeye başlamasıyla ürün miktarının 10 bin tona ulaşması beklenmektedir. Ordu’nun 15 ilçesinde kivi üretimi yapılsa da ağırlıklı olarak Altınordu, Gülyalı, Perşembe, Ulubey, Fatsa, Ünye, İkizce ve Kabadüz ilçelerinde yoğunluk kazanmaktadır. Mevcut dikim alanı kadar bir alanın daha kivi tarımına kazandırılabilecek konumda olduğunu biliyor ve kivi yetiştiriciliğini daha da geliştirmeye çaba harcıyoruz” dedi.

    “Bağışıklık sistemini güçlendiriyor”

    Kivinin sağlık yönünden yararlarını da aktaran Kemal Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Kivi ekonomik değerin yanında insan sağlığı açısından da oldukça faydalı bir meyvedir. Vitamin ve mineral maddeler bakımından oldukça zengindir. Bir adet kivide yaklaşık 1 kilogram narenciyede bulunan C vitamini vardır. Kivinin doğal antibiyotik, yani antioksidan özelliğinin yanında C vitamini deposu da olması bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli etkendir. Cildin yumuşamasını sağlayıp kırışıklıklara karşı cildi korur. Kan hücrelerinin yapımını ve çoğalmasını sağlar. Kivi meyvesi sindirim sistemini güçlendirerek, içerdiği miktarda lif ile sindirim sisteminin dostu olan bir meyvedir. Kivi, özellikle kış aylarında tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek tüm hastalıklara karşı bünyeyi korumaktadır. Kivi, bağırsak parazitlerini ve serbest radikalları vücuttan atarak bağırsakları temizler, çalışmayan ya da yavaş çalışan bağırsakları hareketlendirerek zayıflamaya katkı sağlamış olur. Kivi, doğum öncesi beslenmede hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır.”

  • Rize genelinde 4 bin ton kivi hasadı gerçekleşti

    Rize Kivi Birliği Başkanı Turan Kabaoğlu, Rize genelinde 4 bin ton kivi hasadı gerçekleştiğini açıkladı.

    Türkiye’de 40 bin tona yakın kivi tüketimi gerçekleştirildiğini ancak 20 bin ton kivi üretimi olduğuna dikkat çeken Kabaoğlu “Bizim bölgemizde geçtiğimiz yıllarda 5 bin ton olan kivi hasadı bu yıl 4 bin ton civarında oldu. Bizler için bu oran küçümsenecek bir rakam değildir. Daha önceki senelerde bu oran 2 bin ton civarındaydı bu yıl ise istenilen oranda olmuştur. Ayrıca 1.70 kuruş ile, 2.80 kuruş kg fiyatıyla ve ürün kalitesiyle, gramajına göre alıcısına kavuşmuştur’’ ifadesini kullandı.

    “Kivi meyvesinin tenis topu yumuşaklığına gelmeden ve şeker oranı 14-15’leri görmeden tüketiciye sunulmaktadır” diyen Kabaoğlu “Çiftçilerimiz buna dikkat etmelidir. Ayrıca 2018 yılında mutlaka yaprak dökmeden budama yapmamaları, aralık ve ocak ayında mutlaka iz düşümü boyunca hafif çapa yapmayı ve hayvan gübresi ile mutlaka gübrelemeleri gerekmektedir. Ürün kalitesi bakımından bu önlemler gerekli olup verim arttırmak amacıyla tüm dünyada uygulanıyor’’ dedi.