Etiket: Kışlık

  • Aksaray Belediyesi kışlık çiçek ekiyor

    Aksaray Belediyesi Park Bahçe Müdürlüğü tarafından şehrin muhtelif yerlerine 300 bin adet kışlık menekşe ve 115 bin adet lale soğanı ekimi yapılıyor.

    Aksaray Belediyesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Sıfırın altında 40 dereceye kadar dayanıklılığı olan turuncu, pembe, mor, kırmızı, sarı, beyaz ve benzeri çeşitli renklerde ekimi yapılan lale soğanları, kış aylarında kar altında kaldıktan sonra Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açmaya başlayacak. Soğukta çimlenmesi kolay olan kışlık menekşeler Şubat ayında çiçek açmaya başlayacak. Dikilen kışlık menekşeler ve lale soğanları refüjlerdeki kentsel estetiğe renk katacak” denildi.

  • Kışlık patates ve lahanalar tezgahta yerini aldı

    Erzurum’da kış mevsimi öncesi patates, soğan ve lahana satışları başladı.

    Erzurumluların kış mevsiminde tüketmek üzere aldığı patates, soğan ve lahanalar tezgahlardaki yerini alırken, patatesin kilosu 1, soğan 1.5 ve lahananın adedi 4-5 TL’den satışa sunuluyor.

    Geçtiğimiz yıla oranla fiyatların yüksek olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Özellikle lahana fiyatları oldukça pahalı. Kış mevsimi öncesi patates ve soğanın yanı sıra turşu için lahana alıyoruz” dediler.

  • Kışlık salça yapımı başladı

    Niğde’de ev kadınları ev ekonomisine katkı sağlamak için salça yapımına başladı.

    Her yıl salça yaptıklarını söyleyen Gülay Yücel, kendi yaptıkları salçanın hem daha sağlıklı hem de daha ucuza mal ettiklerini söyledi.

    Niğde’de salça sezonunun başladığını belirten Yücel: “ kendimize çocuklarımıza salça yapıyoruz. Yaptığımız salçaları Elazığ’da yaşan kızım var gelinim var onlara göndereceğim. Kendi yaptığımız salça daha sağlıklıdır. Marketlerden aldıklarımız pek sağlıklı olmuyor bunlar el yapımı olduğu için çok sağlıklı.” dedi.

    Salçayı yaklaşık 9 saat kaynattıklarını anlatan Dilber Kömürcü ise: “ Marketlerde satılan salçaları bizler yiyemiyoruz. Markette satılan ile doğal yapılan bir olmuyor. Bu el yapımıdır emek veriyoruz. Yapımı ise sabah saat: 10.00 gibi başlıyoruz akşam 19.00 kadar kaynatıyoruz. Biberi kendimiz alıyoruz ayıklıyoruz, çektiriyoruz leğenlere koyup kaynatıyoruz.” şeklinde konuştu.

    Ev hanımları önümüzdeki günlerde de turşu yapımına başlayacak.

  • Kışlık tatlar kar altından çıkarıldı

    Hakkari’nin Çimenli köyü sakinleri, yaz aylarında toprak altına gömdükleri kahvaltılıkları kar altından çıkarmaya başladı.

    Kış aylarının uzun ve sert geçtiği Hakkari’de tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, yazın hayvanlardan elde ettikleri süt mamullerini soğutucu görevi yapan toprak altından çıkarmaya başladılar. Yaklaşık 5 ay boyunca toprak altında bidonlar içerisinde muhafaza edilen süt mamulleri, kar yığınlarının altından kazma ve kürek yardımıyla çıkarılıyor. Köylüler kar ve toprak altından çıkardıkları peynir ve yoğurt dolusu bidonları Zap Suyu’nda yıkadıktan sonra eve götürüyor.

    Annesine yardım eden Servet Kurt isimli genç, yazın hayvanlardan elde ettikleri süt mamullerini bozulmaması için toprağa gömdüklerini belirterek, kış mevsimiyle de toprak altından çıkardıklarını söyledi. Kurt, “Burada tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Yazın yüksek rakımlı yaylalarda annelerimiz peynir ve yoğurt yapıyor. Bunları güneş ışınından korumak için de toprağa gömüyoruz. Yaklaşık 5 ay toprak altında kaldıktan sonra çıkarıyoruz. Tabi yoldan geçenler bizi kazma kürekle görünce hazine aradığımızı zannediyor. İşte görüldüğü gibi toprak altından peynir ve yoğurt çıkardık. Bunları artık kahvaltıda tüketeceğiz” diye konuştu.

    Kürtçe konuşan 6 çocuk annesi Hamide Kurt ise yazın yaylalarda berivanlık yaptıklarını ifade ederek, orada elde ettikleri sütlerden peynir, yoğurt ve cacık yaptıklarını ve bozulmamaları için toprak altına sakladıklarını söyledi. Kurt, “Tek geçim kaynağımız tarım ve hayvancılıktır. Yazın bahçelerde çalışıyoruz. Öte yandan hayvanlarımız olduğu için yaylaya çıkıyoruz. Bu karlı havada yazın çocuklarımız için emek verdiğimiz peynir ve yoğurtları çıkarıyoruz. Kahvaltılığımız bitmişti. Çocuklarımla beraber bunları kahvaltıda tüketeceğiz” şeklinde konuştu.

  • Kışlık sebze üreticileri raftaki fiyatlardan şikayetçi

    Samsun’un Bafra Ovası’nda kışlık sebze üreticileri ürünlerinin market ve pazarda iki katına satılmasından şikayetçi oluyor.

    Türkiye’nin sayılı ovalarından Bafra Ovası’nda birçok türde kışlık sebze yetiştirilerek Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Ovada yetiştirilen kışlık ürünler bu sene üreticinin yüzünü güldürüyor. Ancak üreticiler, uygun fiyata sattıkları ürünlerin market ve pazarda iki katına müşteriye sunulmasından yakınıyor.

    Bafra’da kışlık sebze üreticisi ve komisyoncusu Murat Şahin, kışlık sebzede ihracatın olmadığını, ufak çapta Gürcülerin mal aldığını söyledi. Şahin, “Havaların soğuk gitmesiyle mal birikmiyor, olan mal kesiliyor. Şu anda fiyatlar iyi. Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Ankara, İstanbul mal alıyor, dönem dönem güneye de mal gidiyor. Fiyatlar genelde hava şartlarına bağlı. Kış sert geçerse fiyatlar iyi oluyor” dedi.

    “Türkiye’nin her tarafına mal sevkiyatımız var”

    25 çeşit 600 dönüm karnabaharlarının olduğunu belirten Şahin, “Hasada 10’uncu ayda başlıyoruz, 5’inci aya kadar her çeşit mal çıkartıyoruz. Özellikle karnabahar ekenlere söylüyorum, 8 çeşitten aşağı ekmesinler. 10 dönüm de eksen en az sekiz çeşit olmalı. Denk gelirse 2 çeşitten masraflarını alır, diğerlerini ucuz da satsa para kazanır. İstanbul’da 400 şubeli bir markete mal yapıyoruz. Bugün yüklediğimiz mal yarın tezgahlarında satışta oluyor. Büyük ulusal marketler var, onlara gönderiyoruz. Türkiye’nin her tarafına mal sevkiyatımız var” diye konuştu.

    Hal ile köylünün arasında bir uçurum olmadığını belirten Şahin, “1 liralık bir malda bize 5 kuruş kalıyor. Bunu en son satan market ve pazar. Pazarcı 1 liraya aldığı bir malı 2 liraya perakende satıyor. Vatandaşı uyarıyorum. Bunlardan almasınlar, ucuz veren yerden alsınlar. Fiyat artışlarının kesinlikle halle alakası yok. Her zaman en son satan fahiş fiyatı onlar koyar. Marketler ve pazarcılar” şeklinde konuştu.

    Bafra Ovası’nda yetişen beyaz lahana 60 kuruş, kırmızı lahana 1 lira, karnabahar 1.5 lira ve brokoli 3 liradan satılıyor.