Etiket: Kışlık

  • Mamak’ta kışlık çiçekler toprakla buluşuyor

    Mamak Belediyesi, 23 bin kışlık çiçek dikme hedefiyle çalışmalarına başladı.

    Mamak Belediyesinin ilçe genelindeki yeşil alanlarda başlattığı peyzaj çalışmaları devam ediyor. Yaz aylarında yürüttüğü çalışmalarla Mamak’ı çiçek bahçesine çeviren Mamak Belediyesi, 23 bin kışlık çiçek dikme hedefiyle çalışmalarına başladı. Mamak genelinde yürütülen çalışmalar kapsamında aile merkezleri başta olmak üzere kent meydanları, kavşak ve refüjler, saat kuleleri, sosyal tesisler, park, bahçe, koşu yolu ve kapalı pazarlar alanlarında çalışmalar devam ediyor. Büyük titizlikle gerçekleştirilen çalışmalarda bu kış mevsimi için menekşeler sadece ilçeyi süslemekle kalmıyor, aynı zamanda Mamak’ın yeşiline ton katıyor.

    Çevre düzenlemesi, peyzaj ve yeşil alan çalışmalarıyla Mamak’a estetik bir kimlik kazandırdıklarının altını çizen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Mamak halkının huzuru ve memnuniyeti bizim için önemlidir. Çevreye ve doğaya verdiğimiz önemle yaptığımız her çalışma ilçemize artı değer katmak içindir. Ekiplerimiz kış mevsimi öncesi park, bahçe ve yeşil alanlarımızda çalışmalarını sürdürüyor. Mamak‘ta kışın da çiçekler solmuyor” dedi.

  • Bilecik’te asırlık ’Kışlık Yufka’ geleneği

    Bilecikli aileler, asırlık geleneklerini sürdürerek kışa hazırlık için yufkalarını açmaya başladılar.

    Kış şartlarına hazırlık amacıyla yapılan salça, konserve gibi hazırlıklardan birisi de kışlık yufka. Girilen sonbahar aylarıyla ülkenin birçok tarafında kış hazırlıkları başlarken, Bilecik merkez Hürriyet Mahallesinde ikamet eden Fatma- Nazmi Tunca ile Sevinç-Hüsnü Aykır çifti de kışlık yufka yaparak hazırlıklarını tamamladılar.

    Geleneksel bir yiyecek olan yufkayı, kış şartlarına hazırlık için yaptıklarını anlatan Fatma Tunca, “Bu bir ekip işi. Bizim burada yufka imece usulü yapılır. Biz burada hepimiz akrabayız. Kardeşim, ablam enişteler hep birlikteyiz. Yufkamızı yaparken, önce hamuru yoğururuz, sonra yumak yaparız, bir kişiyle iki kişiyle olabilecek bir şey değil. Ne kadar kalabalık olursa ne kadar çok kişi yardım ederse o kadar güzel olur, yufkanın şekli ve inceliği. Bir kişi yakacak getirir, bir kişi yumak alır yani pazı yapar, bir kişi burada yaptığımız yufkaları yukarı eve serer, kurutur ve yerine koyar. Yani çok insan lazım bu işi yapmak için, burada biz tahmini 400-500 adet yufka yaparız akşama kadar” dedi.

  • Kışlık odun için ormana gitti bacağını kesti

    Düzce’nin Yığılca ilçesinde ormanlık alanda odun hazırlarken bacağını motora kaptıran şahıs hastanelik oldu.

    Olay, sabah saatlerinde Yığılca’ya bağlı Asar köyü ormanlık alanında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Ahmet Ö. isimli vatandaş, kışlık odununu yapmak üzere sabah saatlerinde köyün yakınında bulunan ormanlık alana gitti. Burada kesim motoruyla ağaçları kesen Ahmet Ö. bir anlık dalgınlıkla motoru elinden düştü ağaçlardan seken motor Ahmet Ö.’nün bacağını kesti. Hemen olay yerine çağrılan 112 Acil Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği Ahmet Ö. ambulansla Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırdı.

    Hastanede hemen tedaviye alınan Ahmet Ö.’nün genel sağlık durumu iyi olduğu öğrenilirken motorun Ahmet Ö.’nün bacağından kalçasına kadar kestiği öğrenildi.

  • Sarıgöl’de kışlık yiyecekler hazır

    Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki ev kadınları hiçbir katkı maddesi kullanmadan kışlık yiyeceklerini hazırladı.

    Yaz aylarında pazardan satın aldıkları yiyecekleri, evlerinde kurutmaya başlayan kadınlar kış ayları için hazırladıkları kurutmalık yiyeceklerle kilerlerini doldurmaya başladı.

    Kışlık kurutmalık olarak, fasulye, biber, salça, patlıcan, bamya, cennet elması gibi sebze ve meyveleri itina ile hazırladıklarını belirten 72 yaşındaki Ümmü Çoban, “Yaz aylarında bahçemizde kendimizin yetiştirdiği patlıcan, biber, domates, bamya, fasulye ve cennet elmalarını temizledikten sonra güneşli havalarda gölgede kurutarak kilere koyuyoruz. Hiçbir katkı maddesi olmadan hazırladığımız yiyecekleri kış aylarında gönül rahatlılığı ile tüketmekteyiz.” dedi.

    Ümmü Çoban, kurutulacak sebze ve meyveler için de bir uyarıda bulunarak, “Sıcak havalarda kurutulacak sebze ve meyveleri etrafı açık, hava alacak şekilde gölgede kurutmak gerekir. Bu şekilde yapılan kurutma işleminde besin değerleri kaybolmuyor” dedi.

  • Alaşehir üzüm bağlarında kışlık bakım çalışmaları sürüyor

    Manisa’nın Alaşehir ilçesindeki üzüm bağlarında kışlık bakım çalışmaları soğuk havaya rağmen aralıksız devam ediyor.

    Dünyaca ünlü Sultaniye çekirdeksiz üzümlerin yetiştiği Alaşehir Ovasında üreticiler bir yandan budama işlemleri yaparken, diğer yandan da budanan çubukların tellere bağlanması sürüyor. Sabahın erken saatlerinde bağlarda işbaşı yapan üreticiler, budanan dalları özenle tellere bağlıyor. Kaliteli yaş üzüm yetiştirmek için yoğun kışlık çalışmalarını sürdüren üreticiler, Mart ayının ilk haftasına kadar devam etmesi beklenen budama ve asma bağlama çalışmalarının ardından gübreleme, toprak havalandırma ve ilaçlama işlemlerine başlayacak. Alaşehirli üzüm üreticisi Sabahattin Pulat, yapılan tüm çalışmaların Mayıs ayı sonuna kadar süreceğini belirterek, “10 dekarlık bağımda Alfonso türü üzüm yetiştiriyorum. Yaş üzüm üretimi yapacağımız için titiz bir çalışma programı uyguluyoruz. Budama ve asma bağlama işlemlerinin ardından mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan çalışmalar kapsamında gübreleme, topak havalandırma ve ilaçlama çalışmaları gerçekleştireceğiz. Afatsız bir sezon geçirmek en büyük arzumuz” dedi.

    Üzüm bağlarında incelemelerde bulunan Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ise budamanın mutlaka ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Üzüm bağlarından kaliteli üzüm elde etmek için budama çok önemlidir. Üreticilerimiz budama yapmadan önce, üzümünü yaş veya kuru olarak mı yapacağına karar vermeli. Budamayı da ona göre yapmalı. Kuru üzüm yetiştireceklerin budamada çok çubuk, yaş üzüm yetiştireceklerin ise 5-6 çubuk bırakmasında yarar var” ifadelerini kullandı.