Etiket: Kirazı

  • Harput kirazı hasattan sonra el değmeden müşteriye gidecek

    Harput kirazı hasattan sonra el değmeden müşteriye gidecek

    Elazığ’ın kendine has Harput kirazı için özel olarak tasarlanıp üretilen ve dağıtımı yapılan ambalajlar sayesinde, ürün artık hasattan sonra el değmeden müşteriye gidecek.

    Elazığ’a özgü ‘Harput Kiraz’ında hasat başladı. Hasatla birlikte üreticileri de tatlı bir heyecan sardı.Mevsimlik çalışanlara da ekmek kapısı olan kiraz üretimi için, üreticiler de desteklenmeye başlandı. Bu kapsamda Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (Elazığ TSO), Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün organizesiyle üreticiler için özel olarak tasarlanan kiraz ambalaj kutuları hazırlandı. Demonstrasyon olarak hazırlanan ilk ambalajlar ise Harput Obuz köyünde hasada başlayan çiftçilere dağıtıldı. Bununla birlikte üreticiden sonra, kirazlar sofralara kadar el değmeden tüketiciye gitmesinin planlandığı aktarıldı.

    Ambalajları çiftçilere ücretsiz olarak dağıtmaya başladıklarını belirten Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan, “Yaş sebze, meyvemizin yüksek katma değere ulaştırılması, standart olması ve marketlere ulaşabilmesi adına ambalajlama ve marka çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bugün de demonstrasyon olarak çalıştığımız ambalajları çiftçimize ücretsiz bir şekliyle Fırat Kalkınma Ajansının da destekleriyle takdim edeceğiz.Özellikle pandemi ile birlikte malumunuz hijyen çok önemli, el değmeden gıdaya ulaşabilme çok önemli. Aynı zamanda ürünlerimize marka değerini katma, ürünlerimizin raflarda, evlerde daha az zayiatla, daha kaliteli ve lezzetli bir şekliyle buluşması adına ambalajlama çok önemli. Biz de onu sağlama adına özellikle köylülerimiz bilinçlendirmek istiyoruz. Belki biraz emek sarf edeceğiz ama bu işin geleceği olacak, diyoruz” dedi.

    Elazığ TSO’nun tarımsal örgütlenme için çok ciddi çalışmalar ortaya koyduğunu ve ajans olarak destek verdiklerini belirten FKA Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “2019 yılında Elazığ TSO ile birlikte geliştirmiş olduğumuz teknik desteğimiz kapsamında ilimizdeki yöresel zenginlikleri önemli pazara ulaştıracak gerek hijyenik koşullarda pazarlara ulaştıracak gerekse tüketicinin daha iyi koşullarda yöresel ürünümüzü tüketmesini sağlayacaktır. Ürün ambalajları tasarlamaya çalıştık. Gerçekten Harput kirazı bölgede çok önemli bir değer. Bunu önce ulusal daha sonra da küresel pazarlara girmesini amaçlıyoruz. Şuanda belli bir ölçekte üretim var. Biz de bu ölçekteki üretimin tasarımını ambalajını yapıp katma değerini arttırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

    İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan ise “Elazığ’da bir çok ürün var, bu ürünler arasında önemli olan ve Harput’un sahip olduğu toprak yapısı ve rakımdan dolayı burada yetişen ve Türkiye’nin en kaliteli kirazı diyebileceğimiz Harput kirazını da üreticilerimizle ürünlerimizi yetiştiriyoruz. Bu kirazın yetiştirilmesinden öte bunun hak ettiği değerde üreticiye para kazandıracak şekilde pazara da sunulması çok önemli. Dolayısıyla bu eksikliği giderme adına Elazığ TSO’nun hazırladığı ve FKA’nın da destekleriyle bizlerin de ortak olduğu yeni nesil ambalaj sistemlerinin üreticiyle buluşturulması, pazardaki değere kavuşması için böyle bir çalışma yaptık” diye konuştu.

  • Keles kirazı Avrupa yolcusu

    Keles kirazı Avrupa yolcusu

    Keles kirazı Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ile ihracat yolunda.

    Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, “Keles kiraz yetiştiriciliğinde ciddi bir yerli pazar payına sahip, fakat ihracatta bir türlü kapıları açamamaktan yana sıkıntılıydı. Bu konuda UYMSİB’den destek istedik. Geçtiğimiz yaz boyunca ilçemizin her bölgesinde üreticinin nasıl çalıştığı, nasıl bir bakım yolu gerçekleştirdiği ve nasıl hasat yaptığı hakkında araştırmalar yapıldı. Birlik, ihracat kapılarının nasıl açılabileceği ve ihracatçının ne çeşit bir ürün istediği ile ilgili rapor hazırladı. Bizler de bu rapor sonucunda Ziraat Odası ile bir çalışma hazırladık ve önce eğitim seminerleri düzenledik” dedi.

    UYMSİB Başkan Vekili Senih Yazgan, “Keles kirazı gayet kaliteli ve yerli pazarda ciddi pazar payına sahip, fakat bu üretici için yeterli değil. Çünkü değişken fiyatlar yapılan masrafları çoğu zaman kafa kafaya karşılamakta. Bizler de birlik olarak profesyonel ekibimizle geçtiğimiz yaz boyunca üretimden pazar alanına kadar bir çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmalarda yapılan bakımların dededen kalma olduğunu, bunun yanında ise zahmetli bir hasat dönemlerinin olduğunu fark ettik. İhracat kesinlikle kirazda kalıntı ilaç istemez ve bizim gayemiz sağlıklı üretim. Çocuğunuza yedirmediğinizi başkasına yedirmeyiniz. Uzman hocalarımızla bir eğitim periyotu hazırladık. Bu periyotta ağaçların seçiminden dikimine, budamasından ilaçlamasına ve zahmetsiz bir hasada kadar her şey var” diye konuştu.

  • Lapseki kirazı 20 liradan tezgahlarda

    Lapseki kirazı 20 liradan tezgahlarda

    Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yetiştirilen kirazlar kilosu 20 liradan tezgahlardaki yerini aldı. Halk pazarında görücüye çıkan kirazların etiket fiyatını yüksek bulan vatandaşlar, rekoltenin artmasıyla fiyatların düşmesini bekliyor.

    Lapseki ilçesinde yetiştirilen kirazlar kilosu 20 liradan tezgahlardaki yerini aldı. Halk pazarında görücüye çıkan kirazların etiket fiyatını yüksek bulan vatandaşlar, rekoltenin artmasıyla fiyatların düşmesini bekliyor. Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğünün 2013 yılındaki girişimleri sonucu Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenerek markalaşan Lapseki kirazı Avrupa’ya ihraç ediliyor.

    Vatandaşlar erik ve çileğe yöneldi

    Cumartesi günü kurulan halk pazarında meyve tezgahlarını süsleyen Lapseki kirazı etiket fiyatıyla cep yakıyor. Vatandaşlar kilosu 10 liradan satışa sunulan papaz eriği ve çileği tercih ediyor. Mayıs ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan çağlanın kilosu 5 liradan alıcı buluyor.

    İlçede 6 bin tondan fazla rekolte bekleniyor

    İlçe Tarım Müdürlüğü’nden elde edilen verilerde ilçede 8 bin 735 dekar alanda 200 binden fazla meyve ağacı bulunuyor.

    2019 yılında Lapseki merkez ve köylerden kirazda yıllık 6 bin tondan fazla rekolte bekleniyor. Ziraat-900 markalı ihracat kirazı Rusya, Almanya, İngiltere ve Ukrayna’ya sevk ediliyor.

  • Uzakdoğulular Türk kirazı ve inciri istiyor

    Türkiye’nin katma değerli ihracat yapan sektörlerinin başında gelen ve 2023 için 14 milyar dolar ihracat hedefleyen yaş meyve sebze ve mamulleri sektörü, dört ülkeyi kapsayan tanıtım atağına Hong Kong’dan başladı. Yaş meyve sebze ihracatçıları Uzakdoğu pazarına Hong Kong’dan giriş yaptı.

    Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, 2018 yılının son döneminde Hong Kong, Rusya, Fransa ve Çin’de düzenlenecek dört gıda fuarına katılma kararı aldıklarını belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Hong Kong Asia Fruit Logistica 2018 Fuarı ile tanıtım atağının başladığını kaydetti.

    “Kiraz ihracatımızı Çin sayesinde ikiye katlayabiliriz”

    Hong Kong’da 5-7 Eylül tarihlerinde düzenlenen Asia Fruit Logistica 2018 Fuarı’nın Asya pazarının en büyük taze meyve sebze fuarı olduğu bilgisini paylaşan Uçak, “Kiraz ve siyah incir başta olmak üzere bölgemizden ihraç edilen taze meyvelerin tanıtımını gerçekleştirdik. Kiraz’da Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Tahsis Edilmesi projesini başlattık. Bu projelerin olduğu yörelerde Akdeniz Meyve Sineği olmadığını ortaya koyup Çin’e kiraz ihracatında 16 günlük soğuk zincir şartını ortadan kaldırdığımız takdirde Çin kiraz ihracatı için çok önemli bir pazar haline gelecek. Turkish Cargo’nun son dönemde Türk ihracatçısına sunduğu avantajları da değerlendirerek Çin pazarının açılmasıyla birlikte 2018 yılında 161 milyon dolar olan kiraz ihracatımızı ikiye katlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

    “Uzakdoğu nüfusu ve artan alım gücü ile cazip bir pazar”

    Hong Kong Asia Fruit Logistica 2018 Fuarı’nda Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği heyetine Başkanlık eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık ise Uzakdoğu ülkelerinin hem nüfus yoğunluğu, hem de artan alım gücü nedeniyle Türk yaş meyve sebze sektörünün radarındaki bir pazar olduğunu, Uzakdoğu pazarında daha güçlü konuma getirme çabasında olduklarını söyledi. Uzakdoğu pazarını hedef pazar olarak belirledikleri Taze Üzüm ve Kiraz URGE projesi yürüttüklerini anlatan Balık, “URGE Projesi kapsamında Uzakdoğu ülkelerine yönelik gerçekleştirdiğimiz Ticaret Heyeti Organizasyonu sonrasında yeni ihracat bağlantıları kuruldu. Asia Fruit Logistica 2018 Fuarında da standımıza gelen ziyaretçiler özellikle kiraz ve siyah incir ithal etmek istediklerini belirtti. Alım yapmak isteyen firmaların büyük çoğunluğu Çin Halk Cumhuriyeti’nde yerleşik olduğu göz önüne alındığında, ülkemizden Çin Halk Cumhuriyeti’ne kiraz ihracatı ile ilgili protokolün kolaylaştırılması sürecinin hızlandırılması ve diğer ürünler için izin sürecinin başlatılması büyük önem arz ediyor. Fuara gelen tüm alıcılara Çin hükümeti ile olan anlaşmadaki 16 günlük soğuk işlem sürecinin kaldırılması veya azaltılması gerektiğini belirttik. Alıcılardan da Çin tarafından destek istedik. Ayrıca ülkemizde Akdeniz Meyve Sineğinden ari bölgelerin belirlendiği ve ihracatın önünü açacak projelere hız verilmesi gerekiyor” dedi.

    İthalat talepleri topladılar

    Asia Fruit Logistica 2018 Fuarında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği dışında 14 Türk firmasının daha katılım sağladığı bilgisini paylaşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Vural Güleç, fuar süresince ziyaretçilere taze incir tadımı yaptırdıklarını ve ithalat talepleri topladıklarını dile getirdi. Güleç, ithalat taleplerinin raporlanarak Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyelerine servis edileceğini söyledi.

    Program yaptılar

    Asia Fruit Logistica 2018 Fuarı’nın Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin 2018 yılında katılacağı 4 fuarın ilki olduğunu kaydeden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Martin Sanford, bundan sonraki süreçte Rusya, Fransa ve Çin’de düzenlenecek üç gıda fuarına katılarak Türk yaş meyve sebze ve meyve sebze mamullerini tanıtmak ve bu pazarlara ihracatı artırmak için program yaptıklarını dile getirdi. Asia Fruit Logistica 2018 Fuarında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğini, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Yönetim Kurulu üyeleri H. Vural Güleç ve Martin Sanford temsil etti.

  • Tescilli Akşehir kirazı yüz güldürmüyor

    Konya’nın Akşehir ilçesinde adı ilçe ile özdeşleşmiş Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen İngiliz kraliyet ailesinin sofralarını süsleyen Akşehir kirazı, bu yıl üreticinin yüzünü güldürmüyor.

    Kiraz rekoltesinin fazla olması, yağışlar nedeniyle kirazın zarar görmesi ve ihracat yapan firmaların kota uygulaması nedeniyle kirazları para etmeyen üretici durumundan şikayet etti. Önceki yıllara oranla rekoltede büyük artış yaşanırken olumsuz hava şartları, yağmur ve doludan ürünlerin zarar görmesi nedeniyle kiraz para etmiyor.

    İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Karaman, ürünün pazarlamasında sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Karaman, “Bu sene üretim olarak çok rekor seviyede bir üretim var. Bu yıl yaklaşık 20-21 bin ton civarında üretim var. Geçen yıl rakam 17 bin ton civarındaydı. Ancak bu sene üretim sezonunda yağışların çok fazla olması ve hava şartlarının da kalite için çok iyi gitmemesi nedeniyle belki biraz kalitede düşmeler olabildi. Bazı bölgelerde doludan dolayı zarar meydana geldi. Ancak şükür ki dolu üretim alanının yüzde 15-20 kadarlık bir alanını etkiledi. Diğer yerlerde kalitede çok fazla bir sıkıntı yok. Akşehir’de en büyük sıkıntımız pazarlamada yaşanıyor. İhracatçıların bir kısmı çekildi ya da çekilmek üzere. Fiyatlar üreticinin istediği seviyede olmasa da fiyatlar normal seviyede denilebilir. İkinci ve üçüncü kalitedeki ürünler pazar değeri olmayan ürünler. Dolayısıyla işçilik ve maliyetleri yüksek olması üreticiyi bu yönde olumsuz olarak etkiliyor” dedi.

    “Kalitesi ve aroması Akşehir Gölü’nden”

    Akşehir kirazının tescilli bir kiraz olduğunu ve kendine has aroması ve lezzetiyle büyük rağbet gördüğünü söyleyen Karaman, “Akşehir kirazı, Akşehir Gölü’nden kaynaklanan bir mikro klima etkisiyle kendine has tat ve aromaya kavuşuyor. Akşehir Gölü’nde kuzeyden gelen poyraz ile güneydeki Sultan Dağları’ndan gelen lodosun bir kesişme noktası ile bir mikro klima oluşuyor. Buradaki Akşehir kirazının kalitesini etkileyen en büyük unsurlardan birisi budur. Son dönemlerde özellikle Akşehir Gölü’nün çekilmesinden dolayı kalitede de eski standartları bazen yakalayamayabiliyoruz. Bu da ihracatı olumsuz etkileyen hususlardan birisi” diye konuştu.

    “Bu yıl ihracatçının talebinde düşüş var”

    Akşehir Ulupınar Mahallesi’ndeki kiraz komisyoncusu İbrahim Polat, kirazın bu sene çok bol olduğunu ancak aksine ihracatçının az olduğuna değinerek, “Kiraz kilosu 4-5 lira arasında gidiyor. Çiftçi perişan, borçları zor ödeyeceğiz. Geçtiğimiz yıl kilo fiyatı 6-7 lira arasındaydı. Bu sene kirazda çok olunca fazla istek yok. İhracatçılar fazla almıyor az alıyorlar. Yurt dışına satamadıkları için bana bugün 300 -350 kasadan fazla geçme dediler” şeklinde konuştu.

    Komisyonculuk yapan Galip Yardım’da bu yıl kirazın bol olduğunu anlatarak, “Mal çok, yaklaşık günlük 2 bin kasa mal yapıyoruz ama tabii üreticinin yüzünü güldürmüyor maalesef. Yağmurların çok olmasından dolayı oluşan hasardan yüzde 30 gibi bir çıkma var. Bizim firmamız günlük 2 bin kasa kiraz yapıyor ama bazı firmalar kasa sıkmaya başladı, üretici şu anda mağdur duruma düşmeye başladı. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İç piyasaya da yapıyoruz. Rusya pazarına, Avrupa pazarına yapıyoruz. Çok kötü değil, çok iyi de değil. Geçen yıl durum iyiydi ama rekolte yoktu. Bu yıl ürün bol. Ürünün bol olmasından dolayı aslında fiyat çok kötü değil. Eğer yağmurlar olmamış olsaydı, 4 lira, 5 lira fiyatı kötü bir fiyat değil. İşçiden dolayı sıkıntı var. İşçinin günlük yevmiyesi 70 lira. Topladığı 50 kilo kiraz. Eğer 70-80 kilo toplamış olsa bir işçi en azından maliyeti düşürecek. İşçinin yevmiyesi, yağışların bol olması, ilaçlamanın bol olması, mantar hastalığına kaptırıldığından dolayı yüzde 30-40 civarı çıkma var” ifadelerini kullandı.

    “Duble malı ikinciye zor veriyoruz”

    Ulupınar Mahallesi’nde kiraz bahçesi bulunan üretici Nuriye Birlik, bu yıl istedikleri seviyede ürünü satamadıklarını söyledi. Birlik, “Bu sene işler hiç iyi değil. İhracat yok. Şu anda şu mal ikinciye gidiyor. Duble mal ama ikinciye bile zor veriyoruz şu an. Bu sene kirazları hiç neşeli toplamıyoruz. Tarladan nefret ettik inanın. Duble malımız ihracata gitmiyor, ikinci ele de zaten zor veriyoruz. Biz sabahın beşinde bu tarlaya geliyoruz. Ne yapalım? Kim çare bulacak bize? Bunun ilacı var, işçisi var. Nasıl emeğimizin karşılığını alacağız? Bu sene ürün bol, Allah’ta yağmur verdi. Yağmurdan dolayı çatlak var ve birde tam büyüyemedi. Alım maalesef yok. İhracata gitmiyor, kota koyuyorlar. Kasa bulamıyorsun, herkes gecelerden kasa sırasında zaten. Durumumuz gerçekten çok zor” dedi.

    Kiraz Üreticisi Hayriye Uzun’da kirazın bol olduğunu ama alıcısının olmadığını vurgulayarak, “Patatesler bile pahalı, her şey pahalı ama kiraz çok düşük. Yazık işçi parasını bile çıkarmıyor, kurtarmıyor. İlacı, işçisi hepsi pahalı ama kiraz ucuz. Ne yapabiliriz?” şeklinde konuştu.

    “Dünyanın bir numaralı kirazını ucuza almaya çalışıyorlar”

    Kiraz üreticisi Meltem Kol, Akşehir’de dünyanın bir numaralı kirazlarını yetiştirdiklerinin altını çizerek, “Kirazlarımız çok güzel, dünyanın bir numaralı kirazını yetiştiriyoruz. Aroması harika ama maalesef ihracatta sıkıntı yaşıyoruz. Biz çiftçi olarak mağduruz. Alım çok az. Bizlere yardım etsinler, biz daha kalitelisini üretelim. Dünyanın bir numaralı, en güzel kirazını yetiştiriyoruz, bizlerden gelip çok ucuza almaya çalışıyorlar. Kasada sıkıntı yaşıyoruz, çiftçi çok çok mağdur. Bizlere bu konuda yardımcı olunursa çok çok seviniriz” diye konuştu.