Etiket: Kestane

  • (Özel haber) Güpegündüz 50 kiloluk kestane çuvalını böyle çaldı

    Bursa’nın İnegöl ilçesinde güpegündüz minibüs içerisinde bulunan 50 kiloluk kestane çuvalını çalan şahıs kayıplara karıştı. Kimliği belirsiz şahıs çuvalı götürürken güvenlik kamerasına saniye saniye böyle yansıdı.

    Alınan bilgiye göre, Zekeriye E, kestaneleri minibüsüne koyarak pazara getirdi. Havanın yağışlı olmasından dolayı araç içerisinde kestane çuvallarının hepsini indirmeyen şahıs, 50 kiloluk 5 çuvalı aracında bıraktı. Bir süre sonra arabasının yanına gelen pazarcı, çuvallardan birinin eksik olduğu fark etti. Zekeriya E, çevrede bulunan güvenlik kameralarını incelediğinde bir kişinin güpegündüz 50 kiloluk kestane çuvalını alarak gittiğini görünce şok oldu. Zekeriye E, daha sonra durumu polise haber verdi. Emniyet ekipleri kestaneye çalan zanlıyı yakalamak için harekete geçti.

    Zekeriye E, “Bir kişi herkesin gözü önünde arabamızın içerisinde bulunan 50 kiloluk kestane çuvalı alarak götürüyor. Bin liralık zararımız var. Nasıl böyle birşey yapmaya cesaret ediyorlar anlamıyorum” diye konuştu.

  • Kardelen Kestane şekeri ‘Kirpiş’ maskotuyla raflarda

    Bursa’nın meşhur lezzeti kestane şekerini dünyanın dört bir yanına ulaştıran İlka Şekerleme, Kardelen markası ile ürettiğini kestane şekerini ‘Kirpiş’ maskotlu ile yeni ambalajı ile satışa sundu. Raflardaki yerini alan ‘Kirpiş’ maskotlu yeni ambalaj, çocuklara kestane şekerini sevdirecek.

    İlka Şekerleme Ticaret Müdürü Deniz Utku Özdemir, Kardelen, Yaylacık ve Cardelion markalarıyla iç ve dış pazarda milyonlarca insana kestane şekerinin eşsiz lezzetini tattırdıklarını söyledi. 5 kıtada çok sayıda ülkeye ihraç ettikleri kestane şekerini, Türkiye içinde de şubeler aracılığı ile tüketime sunduklarını kaydeden Özdemir, çeşitli tür, ebat ve miktarlardaki ürünlerinin, farklı hedef kitleleri olduğuna işaret etti.

    Piyasaya sundukları muhtelif kestane şekerlerini 50 dolayında ambalaj ile satışa sunduklarına dikkat çeken Deniz Utku Özdemir, bu hafta satışa sundukları ‘kirpiş’ ambalajlı ürünlerinin de Türkiye’deki 24 şubelerinin yanı sıra çok sayıda mağazada satışa sunduklarını söyledi. Özdemir, yeni ambalajlarını tasarlarken kestanenin dış kabuğundan esinlendiklerini belirterek, “Bilindiği gibi kestanenin dış kabuğu dikenlidir ve kirpiyi andırır. Bu benzerlikten yola çıkarak ‘Kirpiş’ karakterini ortaya çıkardık. Yeni ambalajımızı ‘Kirpiş’ maskotu ile birlikte satışa sunuyoruz. Ambalajda beş adet kestane şekeri olacak. Çocuklarımıza Bursa’ya özgü kestane şekerini, sevimli ve çekici bir maskot ile sunmak istedik. Bu sayede çocuklarımız hem kestane şekeri yiyecek hemde sevimli bir oyuncakları olacak” dedi.

    İlka Şekerleme Genel Müdürü Mümin Akgün de, kestane şekerinin Bursa ile özdeşleşen lezzetli bir ürün olduğunu ifade etti. Bursa’ya özgü kestane şekerini bütün dünyaya sevdirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Akgün şunları da söyledi:

    “İç ve dış pazarda sağlam bir yer edinmek ve markamızı güçlendirmek için müşterilerimize kaliteli ürün sunmanın yanı sıra, dış ambalajında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Nitekim Bursa temalı ambalajlarımız büyük takdir topladı. Şimdi de ‘Kirpiş’ karakterini markamız ile özdeşleştirmek istiyoruz. ‘Kirpiş’ isminin patentini de aldık. ‘Kirpiş’, çocuklarımıza kestane şekerini daha çok sevdirecek ve onların yakın dostu olacak” dedi.

  • (Özel) Denizli’nin bin rakımlı köyünden Arap ülkelerine kestane ihracatı

    Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı bin rakımlı Alandız köyünde üretilen kestaneler Suudi Arabistan’a ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl 820 dekar alanda 700 ton kestane çıkan ilçede, kilosu 20 TL’den üreticiden çıkan kestanenin fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.

    Denizli Buldan’da kestane hasadı devam ediyor. İlçenin yüksek kesimlerinde bulunan mahallelerde yaşayan vatandaşların önemli geçim kaynaklarından olan kestane, kabuklarından ayrılıyor. Toplandıktan sora üzeri örtülen ve birkaç ay bekletilen kestanelerin harmanı yapılıyor. Geçtiği son aşamanın ardından piyasaya sürülen kestanelerin fiyatı ve rekoltesi bu yıl üreticinin yüzünü güldürüyor. Buldan’a bağlı Alandız Mahallesi’nde 150 ton olmak üzere bu yıl ilçede 820 dönüm alanda 700 ton kestane üretildiği belirtildi. Buldan’ın 1000 rakımlı köylerinden üretilen ve özellikle kestane şekeri yapmada kullanılan kestaneler, iç piyasada olduğu gibi dış piyasada da ilgi görüyor. Tadının kıvamı ve kalitesiyle ilgi gören Buldan kestanesi, Suudi Arabistan ve Orta doğu ülkelerine ihraç ediliyor.

    “Kestane şekeri Buldan’da üretilecek”

    Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al, ilçede kestane üretiminin 4 mahallede yapıldığını ve kestane üretiminde bölgenin coğrafi yapısının etkili olduğunu söyledi. İlçede 820 dönüm alanda kestane üretimi olduğunu aktaran Başkan Al, yıllık 700 ton civarında kestane üretimi olduğunu kaydetti. Buldan’da üretilen kestanelerin farklı bölgelere gönderilerek kestane şekeri yapımında kullanıldığı ifade eden Başkan al, yaptıkları çalışmalarla kestane şekerini Buldan’da üreteceklerini belerterek, “Bölgemizdeki kestane, farklı yerlere gönderiliyor ve kestane şekeri yapılıyor. Köyümüzde kestane şekeri üreteme için çalışmalarımız var. Köyümüzde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu ve altyapı çalışmaları yapıldı. Geçtiğimiz yıl deneme çalışmaları yapıldı bu sene de seri üretimine başlanacak. Buldan’ımızı kestane konusunda ilerine ciddi bir marka haline getireceğiz” dedi.

    “Arabistan ve Katar olmak üzere birkaç tane daha ülkeye ihracatımız devam ediyor”

    Ürettikleri kestanenin Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere Arap ülkelerine ihraç ettiklerini ifade eden Alandız Mahalle Muhtarı ve kestane üreticisi Ali Salgın, “Kestane yetiştirmenin zor bir işçiliği var. Özellikle kestanenin dalından silkilmesi çok zor, silkme işini herkes yapamıyor. Silkiciler yevmiye hesabı çalışıyor ve bu sene 400 liradan çalıştılar, bu fiyat her yıl 100’en lira artıyor. Bu sene mahallemizde rekolte 150 ton civarında, diğer Kaşıkçı, Yayla ve Kurudare mahallelerimizle birlikte 700-750 ton civarında. Ayrıca, ihracat olarak da Arap Ülkelerine ve Bursa Kafkas ilçesine ihraç ettik bu sene. Arabistan ve Katar olmak üzere birkaç tane daha ülkeye ihracatımız devam ediyor. Bölgemizde yetişen kestanenin aroması çok güzel, kestanenin bizden çıkışı bu sene 20 TL” diye konuştu.

  • Kestane Festivali’ne vatandaşlar akın etti

    Küçükçekmece’de bu yıl ikincisi düzenlenen Kestane Festivali’ne vatandaşlar akın etti. Vatandaşların kestane alabilmek için uzun kuyruklar oluşturduğu festival renkli anlara sahne oldu.

    Küçükçekmece Belediyesinin bu yıl ikincisini düzenlediği Kestane Festivali’ne ilgi büyük oldu. 20 bin paket pişmiş kestanenin dağıtıldığı festivalde Küçükçekmeceliler kestane alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. SİNDEF işbirliği ile düzenlenen festivalde kestane ile yapılan 15 çeşit yemek de katılımcıların beğenisine sunuldu. Aslına uygun dekore edilen serender evi, köy evi maketleri, köy değirmeni, Sinop halk oyunları ekibi, yöresel sanatçılar ve davul zurna şovu ile Küçükçekmeceliler güzel bir hafta sonu geçirdi. Festivale Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz de katıldı. Kendi elleriyle vatandaşa kestane dağıtan Başkan Karadeniz, büyük ilgi gördü.

    “Kestane kebap yemesi sevap diye bir söz vardır ama biz yemesinin değil paylaşılmasının daha sevap olduğunu düşünüyoruz”

    Önemli olanın paylaşmak olduğunu dile getiren Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Bugünkü paylaşımımıza vesile olan Sinop kestaneleri. Küçükçekmece çeşitli vesilelerle vatandaşlarıyla bir araya geliyor. Daha önce Kaz Eti Festivali, Balık Festivali, Çiğ Köfte Festivali, Köfte Festivali gibi programlar ile vatandaşlarımızla Fevzi Çakmak Meydanı’nda bir araya geldik. Kestaneler için hep ‘Kestane kebap, yemesi sevap’ diye bir söz vardır ama biz yemesinin değil paylaşılmasının daha sevap olduğunu düşünüyoruz. Bu meydan paylaşmayı, huzuru, sevgiyi, barışı seviyor. Gördüğünüz bu kalabalık bunun doğal bir sonucu. Küçükçekmecelilerin paylaşmaya, kardeşliğe, sevgiye göstermiş olduğu ilgi ve alaka için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

    Yapılan etkinliklerden dolayı belediyeye teşekkür eden Nazmi Özdemir adlı vatandaş, “Çok beğendik. Kestane güzel. Aldık yedik. Burada ikamet ediyorum. Küçükçekmece Belediyesine başarılar diliyorum. Ben de Sinopluyum. SİNDEF ile Küçükçekmece Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği bu etkinliği çok olumlu buluyorum. Her yıl katılıyorum. Teşekkür ediyorum“ dedi.

    Bu tarz etkinliklerin insanları bir araya getirdiğini söyleyen Hülya Yıldız da, “30 senedir burada yaşıyorum. Bu etkinlikleri çok güzel buluyorum. Eskiden böyle etkinlikler yoktu. Çok memnunuz. Kestanelerin tadına şimdi bakacağım. Daha yeni geldim. Her şey çok güzel. İnsanlar iç içe oluyor. Annemi de getirdim, eşimi de getirdim. Çevreme haber verdim. Belediye böyle devam etsin. Güzel şeyler bekliyoruz“ dedi.

  • Denizli’de kestane hasadı başladı

    Denizli’nin Buldan ilçesinde ormanlık alanlarda yetişen kestanenin hasadına başlandı. İlçede 850 dekar alanda yaklaşık 340 ton kestane hasadı beklendiği bildirildi.

    Buldan ilçesinin yüksek mahalleri olan Alandız, Kurudere, Kaşıkçı, Yeniçam, Hasanbeyler ve Yayla Mahallelerininin yüksek rakımlı yerleri ile dağların kuzey yamaçlarda doğal olarak kültüre alınmış şekilde yetişen kestanenin hasadına başlandı. Bölge itibariyle dışarıdan aşı kalemi ve fidan getirilmediği için yetişen kestanelerde hastalıklarının görülmediğini belirten Denizli Gıda ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya, ilçenin yayla köylerinde bulunan kestane ağaçlarının yetiştiği alanlar genellikle orman içi olup, deniz seviyesinden yüksekliğinin 780-1175 metre arasında olduğunu belirtti. Bölgede kaliteli ve organik kestanenin yetiştirildiğine dikkat çeken Erkaya, “Yöremizin ekolojik açıdan kaliteli organik kestane yetiştiriciliğine uygun olması ve bu yörelerdeki kestaneliklerde mürekkep hastalığı ve dal kanserinin bulunmaması, Buldan kestane yetiştiriciliğinin ülkemiz açısından önemini göstermektedir. Kestane yetiştiriciliğinde, kaliteli kestane, orman içi arazilerden elde edilmektedir. Çünkü orman, kestanenin istediği rutubetli ortamı oluşturarak kalitenin yükselmesini sağlamaktadır. Toplam 850 dekar alanda 340 ton kestane üretimi yapılmaktadır. Üretilen kestaneler organik ürün sertifikasına sahiptir” dedi.

    Kestane üretimi hakkında bilgi veren Alandız Mahallesi Muhtarı Ali Salgın, “Sabahın ilk ışıklarıyla 40-50 metre yükseklikteki ağaçlardan çırpılarak yere düşürülen kestaneler üreticilerimiz tarafından toplanıp selelere doldurularak çuvallara yerleştiriliyor. Daha sonra da kestaneler önceden hazırlanan ‘Kuzuluk’ denilen kuyulara gömülür ve üzeri eğrelti otları ile kapatılır. Bir ay boyunca kuyularda bekleyen kestaneler kendine has tat ve aromaya bu aşamada kavuşur. Sonrasında da makine ile dış kabuğu çıkarılarak büyüklük ve kalitesine göre sınıflandırılıp satışa hazır hale getirilip iç ve dış piyasaya pazarlanıyor” diye konuştu.

    İriliği ve lezzetiyle dikkati çeken Buldan kestanesinin yurtiçinde daha çok Bursa, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlere ve körfez ülkelerine ihraç edildiği belirtildi.