Etiket: Kestane

  • Kardelen Kestane Şekeri’nden Öğretmenlere 24 Kasım Sürprizi

    Kardelen, Cardelion ve Yaylacık markalarıyla Bursa’daki tesislerinde kestane şekeri üreten İlka Şekerleme, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü hediyelerle kutladı.

    Firmada 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla düzenlenen programda, Yaylacık İlk ve Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenleri tesislerinde ağırlayan Genel Müdür Mümin Akgün, konuk öğretmenlere gül ve kestane şekeri hediye etti. Firmanın sosyal tesislerinde topluca yenilen öğle yemeğinin ardından eğlence tertiplendi.

    Eğitimli nesillerin yetiştirilmesinde en önemli yükün öğretmenlerin omuzlarında olduğunu söyleyen Mümin Akgün, “24 Kasımı, eğitim gibi oldukça kutsal bir görevi yerine getiren öğretmenlerimizi bir kez daha hatırladığımız, onlara olan sevgi ve saygımızı gösterdiğimiz, önemli bir gün olarak görüyoruz. İlka Şekerleme olarak, bu anlamlı günde tesislerimizin yakınında yer alan Yaylacık İlk ve Ortaokulu’nda görev yapan öğretmenlerimize minnettarlığımızı göstermek maksadıyla böyle bir program düzenledik. Öğretmenlerimiz için ne yapsak yeterli olmaz. Biz bu program ile toplumda farkındalık oluşturmak istedik” dedi.

    Yaylacık İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Ali Osman Bayramoğlu da İlka Şekerleme’ye teşekkür etti.

  • Kestane Üretimi Artırılmalı

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Çin’in tek hakim olduğunu kestane üretiminde, Türkiye’nin dünya üçüncülüğünü sürdürdüğünü bildirerek, “İklim ve toprak özelliklerimiz kestane üretimine çok uygun. Yıllık 63 bin tondan çok daha fazla kestane üretimi yapmamız mümkün” dedi.

    Bayraktar, hasadı süren kestane ile ilgili yaptığı açıklamada, 2008 yılında 55 bin 385 ton olan, 2014 yılında 63 bin 762 tona yükselen kestane üretiminin, bu yıl yüzde 0,9 azalmayla 63 bin 173 tona inmesinin beklendiği bilgisini verdi. Kestane üretiminde Çin, yüzde 82,1 payıyla açık farkla ilk sırada olduğunu, 2 milyon 9 bin 487 ton olan dünya kestane üretiminin 1 milyon 650 bin tonunu tek başına karşıladığını belirten Bayraktar, Güney Kore’nin 67 bin, Türkiye’nin 63 bin tonluk üretimleriyle dünyada ikinci ve üçüncü sırayı aldığını vurguladı. Türkiye’nin dünya kestane üretiminde yüzde 3,2 paya sahip olduğunu hatırlatan Bayraktar, hem Güney Kore’nin hem de Türkiye’nin üretim rakamlarının Çin karşısında çok yetersiz kaldığına dikkati çekti. Bayraktar, bu üç ülkeyi, üretimde Bolivya, İtalya ve Yunanistan’ın izlediğini belirtti.

    ÜRETİMDE AYDIN BİRİNCİ, KASTAMONU İKİNCİ, İZMİR ÜÇÜNCÜ

    Üretimin, Doğu Karadeniz’de gürgen, kızılağaç gibi ağaçlarla karışık olarak nadiren de saf kestane toplulukları şeklinde yapılırken, batıya doğru küçük gruplar halinde bol miktarda kestaneliklere rastlandığı bilgisini veren Bayraktar, “Bölgeler itibariyle kestane üretimde Ege Bölgesi, yaklaşık yüzde70’lik payla ilk sıradadır. İller arasında, 20 bin 989 tonla Aydın birinci gelirken, bu ili 10 bin 321 tonla Kastamonu, 10 bin 176 tonla İzmir ve 4 bin 242 tonla Sinop izlemektedir” dedi.

    İHRACAT ARTIYOR

    Kestanede üretimdeki sınırlı yükselişe karşın kestanede son 6 yıldır ihracatın sürekli arttığına dikkati çeken Bayraktar, 2009 yılında 4,9 milyon dolar olan ihracatın 2014 yılında 40,2 milyon dolara çıktığını, ithalatın da 0,37 milyon dolardan 0,4 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Bayraktar, şunları kaydetti: “40 milyon doların üzerinde ihracat yapılan kestanede üretim hızla artırılabilir. Ülkemizin iklim ve toprak özellikleri bunu mümkün kılıyor. Tamamen doğal şartlarda üretilen kestanede, kapama bahçecilik yaygınlaştırılmalıdır. Üretim artışı için modern üretime geçilmelidir. Ülkemizde kestane, tamamen doğal şartlar altında yetiştirilmektedir. Hiçbir şekilde tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmamaktadır. Başta nişasta ve şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminleri dolayısıyla kestanenin, besin içeriği zengindir.Tamamen doğal şartlar altında yetiştirilmesinedeniyle, beslenme diyetlerinde hatta çocuk mamalarında kullanılmaktadır.”

    MARKALAŞMAYA ÖNEM VERİLMELİ

    Meyvesinin yanı sıra ağacıyla da önemli bir ekonomik değerolan kestanede markalaşmaya önem verilmesi, modern ürünişleme tesisleri kurulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Tanıtım yapılır, üreticinin yetiştiricilik ve pazarlama konusundaki bilgi eksikliği giderilir ve kapama bahçelerin kurulması desteklenirse kestanede üretim de ihracat da artar. Bunun olmaması için bir sebep yok. Ülkemizin potansiyeli var.Kestane sektöründe üretim tekniği, hasat, depolama ve pazarlama konularında üreticide bilgi eksikliği bulunuyor.Bu konularda gerekli çalışmalar yapılarak üreticinin aydınlatılması ve modern tarım tekniklerinin uygulamaya konulması ürün kayıplarını azaltacaktır”

  • Kestane Bereketi

    Bursa’daki kestane şekeri firmaları, ekim ayı sonunda başlayan kestane hasadında toplanan ilk ürünleri tesislerinde işlemeye başladı. Kardelen, Cardelion ve Yaylacık markalarıyla kestane şekeri üreten İlka Şekerleme firmasının Genel Müdürü Mümin Akgün, bu yıl kestane hasadı yapılan bölgelerden sevindirici haberler aldıklarını, ürün bolluğu sebebiyle rahat bir sezon geçirmeyi beklediklerini söyledi.

    Bursa’da yeterli miktarda kestane bulamadıkları için ürün tedarikini genellikle Aydın ve İzmir yöresinden yaptıklarını söyleyen Mümin Akgün, yeni sezonun ilk ürünlerinin tesislerine ulaştığını bildirdi. Akgün, geçen yıl Türkiye genelinde kestane rekoltesinin oldukça az olduğunu ve bir önceki yıla nazaran yaklaşık yüzde 40 verim azlığı yaşandığını hatırlattı. Ürün hasadının yapıldığı bölgelerden gelen bilgilere göre, bu sezon ürünün oldukça bol olduğunu söyleyen Akgün, “Kestanede bu yıl verim çok iyi. Geçen yıla göre en az yüzde 50 verim artışı var. Rahat bir sezon geçirmeyi bekliyoruz” dedi.

    ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

    Kestane rekoltesindeki artış üreticileri de sevindirdi. İzmir’in Kiraz ilçesine bağlı Mavidere köyündeki 170 dönüm arazisinde kestane yetiştiren Kemal Kuran, hastalıklarla mücadelede elde ettikleri başarı ve iyi bakım sayesinde bu yıl verimli bir sezon geçirdiklerini söyledi. Kestanede bakım ve gübrelemenin toprak tahliline göre yapıldığını, yaz ve kış döneminde bakırlı ilaçlar ve kimyasal ilaçlarla hastalıklara karşı mücadele ettiklerini kaydeden Kuran, “Yaptığımız bakım ve ilaçlama ağaçların kurumasını engellerken, verimli bir sezon geçirmemizi de sağladı. 20 ton civarındaki ürün rekoltesinin bu yıl 100 tona çıkmasını bekliyorum. Yüksek rekolte, fiyatların da makul seviyelerde seyretmesini sağlayacak” dedi.

    HER DERDE DEVA

    Bursa denilince şeftali ile birlikte ilk akla gelen lezzetlerden biri olan kestanenin sağlığa faydası oldukça fazla. Yapılan araştırmalarda faydaları tek tek ortaya çıkan kestane, en başta kasları güçlendiriyor. Kan dolaşımını düzenleyerek beden ve zihin yorgunluğunu gideren, varis ve basur hastalığının iyileşmesine yardımcı olan kestane, ayrıca kansızlığa, yorgunluğa iyi gelirken, karaciğer yorgunluğunu giderme ve mideyi kuvvetlendirme etkisiyle de dikkat çekiyor. Kış aylarında mangal ve sobalarda kebabı yapılan kestane, hediyelik şeker olarak da gıda sanayiin en gözde ürünlerinden biri olarak sofralarda yer alıyor. Kestane şekeri, damaklardaki vazgeçilmez lezzetti sayesinde iç pazarın yanı sıra yurtdışında da rağbet görüyor.

  • Kışın Gözde Yiyeceği Kestane Pazara İndi

    Kış günlerinin vazgeçilmez yiyecekleri arasındaki kestane, hem pazar tezgahında hem de seyyar satıcılardaki yerini aldı.

    Doyurucu olmasının yanı sıra içerdiği vitamin ve minerallerle kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziki ve zihni yorgunluklara karşı koruyucu olan kestane cep yakıyor. Düzce’de seyyar satıcılarda yerini alan kestane 8-10 TL arasında değişen kilogram fiyatı ile seyyar satıcı tezgahına yaklaşanları eli boş gönderiyor. Kestane satıcılar, mevsimlerin anormal gitmesi nedeniyle kestanede rekolte düşüklüğü yaşandığını bunun da fiyatların armasına neden olduğunu söylediler.