Etiket: kayısısı

  • Bilecik’te sezonun ilk kayısısı tezgahlara düştü

    Bilecik’te pazar tezgahlarındaki yerini alan sezonun ilk kayısılarının fiyatı el yakıyor.

    Hoş kokusu ve faydaları ile yaz meyvelerinin başında gelen kayısı, pazarlarda görülmeye başlandı. Sezonunun hemen başında fiyatının yüksekliğinden yakınılan kayısıyı şimdilik sadece çocuklu anneler tercih ediyor. Tezgahları renklendiren ilk kayısı vatandaşların yüzünü güldürürken satıcıları da düşündürüyor. Fiyatların yüksekliğinden dolayı talep görmediklerini belirten kayısı satıcısı Burhan Çalık, “Bilecik pazar tezgahlarına sezonun ilk kayısı düştü. Kayısılarımız Manisa’dan geliyor ve kilosunu şu an 7 TL’den satıyoruz. Havalar daha da ısınınca fiyatı tabii ki de düşer. Daha yeni çıktığı için vatandaşlardan talep görmüyoruz. Fiyatı vatandaşlara göre biraz pahalı geliyor sadece bakmakla yetiniyorlar. Çocukları olan aileler tadımlık veya yarım kilo şeklinde alıyor” dedi.

  • Malatya kayısısı Avrupa’dan vize aldı

    Malatya, 3 yıldır beklediği Coğrafi İşaret Tescili’ni Avrupa Birliği’nden aldı. Malatya kayısısı, Aydın incirinden sonra AB’den tescillenen ikinci ürün oldu.

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yaptığı açıklamada kayısının tescillenmesinin Malatya adına sevindirici olduğunu belirterek, “Böylece Malatya Kayısısı Avrupa pazarında marketlerde ve raflarda AB resmi coğrafi işaret amblemi ile satışa sunulacak” dedi.

    Coğrafi işaret tescilinin Malatya kayısısı için iki açıdan önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Tüfenkci, tescilin birinci işlevinin ’koruma’ ikinci işlevinin ise ’tanıtma ve pazarlama’ olduğunu söyledi. Tescilin ardından Avrupa sınırları içerisinde ihlallere ve ’Malatya Kayısısı’ adının hatalı ve haksız kullanımlarına karşı koruma sağlanacağını kaydeden Tüfenkci, artık Avrupa sınırları içerisinde Malatya kayısısı adıyla farklı ürünlerin satılmasının da önüne geçilmiş olacağını söyledi. Malatya Kayısısının coğrafi işaret kriterlerini sağlayan yüksek kaliteli bir ürün olduğunun da tescillenmiş olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Bilindiği üzere Malatya nüfusunun büyük oranda geçim kaynağı kayısıya dayanıyor. Bunun yanında 2016 yılı kuru kayısı ihracatına baktığımızda 290 milyon 672 bin 143 dolarlık ihracat rakamı ile 79 bin 171 ton kayısı ihraç edildiğini görüyoruz. Bu oranın yüzde 90’nını Malatya Kayısısı karşılıyor. İhraç edilen ülkelerin başında ise ABD ile Avrupa geliyor. Şimdi kaysımıza sahip çıkıp, değer kazandırmak bizlerin elinde. Bu tescil ile koruma kalkanı sağlayıp, kayısımızın pazar alanını genişletmiş olacağız” dedi.

    Bakan Tüfenkci bu konuda ayrıca kayısının pazarlanmasına yeni pazarlara erişmesi noktasında da bir çalışmayı başlatacaklarını ifade ederek şunları söyledi:

    “Sadece dış piyasada değil, kayısımıza iç piyasada da değer kazandırmak için attığımız adımlar var. Lisanslı depoların kurulması bunların başında geliyor. Önümüzdeki aylarda kurulacak olan bu depolarla, kayısı üreticimiz ürününü sağlıklı bir şekilde depolarda muhafaza edecek. Bir yandan da kendisine verilecek elektronik ürün senetleri ile kayısısı borsada işlem görecek.

    Bu süreçte bizlere olduğu kadar yerel aktörlere de büyük görevler düşüyor. Malatya’yı değiştirecek, dönüştürecek yerel aktörlerin bu anlamda ciddi projeleri ortaya koyması lazım. Dünya kayısı başkenti Malatya’da mutlaka bir üretici birliğini oluşturmamız lazım.”

    Bakan Tüfenkci, Malatya kayısısına AB coğrafi işaret tescili verilmesi için 2014 yılında AB Komisyonu’na başvuru yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etti. Tüfenkci, ayrıca 11 Temmuz Salı günü Tarım ve Kırsal Kalkınmadan sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Phil Hogan’ın katılımıyla “Malatya Kayısısı AB Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Takdim Töreni” gerçekleştirileceğini söyledi.

    Malatya Kayısısı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’nde nasıl yer aldı?

    Söz konusu tescil belgesinde Malatya Kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Gölbaşı (Adıyaman), Elbistan (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak belirlendi. Tescil belgesinde, ürünün hem yaş meyve hem de kuru meyve özelliklerine yer verildi, Malatya kayısısı çeşidi olarak da Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu belirtildi.

    Ürünün özellikleri ise, “Kurutma olgunluğunda hasat edilerek kükürtlenmiş ve kurutulmuş, homojen sarı renkte, kuru kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır. Natürel kuru kayısı ise hasat edildikten sonra kükürtleme işlemine tabi tutulmadan kurutulan açık veya koyu kahverenginde olup kayısıya özgü tat ve kokuyu taşır” şeklinde yer aldı.

  • (Özel Haber) Iğdır kayısısı beklenen ilgiyi görmedi

    Doğu’nun Çukurovası olarak bilinen Iğdır’da kayısı hasadı esnafın yüzünü güldürmedi.

    Türkiye’nin en doğusunda yer alan Iğdır’da kayısı hasadının önceki yıla göre daha verimli olması esnafın yüzünü güldürecek derken, hasat sonrası kayısı beklenen ilgiyi görmedi.

    Iğdır’da soğuk hava deposu olan Vedat Bağrı isimli ihracatçı, Iğdır kayısısının yeterince tanıtılmadığını belirtti. Vedat Bağrı, “İç piyasa tıkalı olduğu için şu anda bütün çiftçi zarar ediyor. Geçen yıl ürünlerimiz doludan ve dondan dolayı az oldu. Bu yıl ürünümüz çok güzel olmasına rağmen bayram tatili nedeniyle hallerin ve ihracatın kapalı olması bir yığılmaya neden oldu. Çiftçi üreticisi olarak şu anda zor günler geçiriyoruz. Ürünümüzü genel olarak önce iç piyasa, sonra dışarıya ihracat olarak sadece Rusya’ya gönderiyoruz. Azerbaycan kayısısı bitmek üzere. Nasip olursa Azerbaycan’a da ürün göndermeye başlayacağız. Fiyatlar çok düşük olduğundan ve Bayram tatili nedeni ile çiftinin malını depoya almak zorunda kaldık. Şu anda da depolar ağzına kadar dolu” dedi.

    “Iğdır bu konuda gerçekten şanssız”

    Iğdır kendi ürettiği kayısıyı tanıtmakta çok yetersiz ve şansız olduğunu belirten Bağrı, “Ürünlerimizi bir festivalde veya dışarıda tanıtmak çok iyi olur. Iğdır’ın kayısısı Avrupa ve Arabistan’a gitmiyor. Yani şu anda iyi bir tanıtıma ihtiyacımız var. Elimizdeki imkanlar doğrultusunda şöyle kutular yaptırdık. Tanıtım için kendi çabalarımızla üzerinde ’Iğdır kayısısı’ yazan kutular yaptık ve inşallah bir işe yarar. Şu anda kayısının kilosu 1,5 ila 2 TL arası satılıyor. Zaten maliyetler bunun üstünde. Maliyetler bunun üstünde olduğu için alan tüccar da zarar ediyor. zaten hasadını kendi yapan çiftçi ürününü toplamaya değmeyeceğini düşünüyor. İhracat yaptığımız zaman da fiyat değişmiyor. Şu anda piyasalar tıkalı olduğu için ihracat yapılmıyor” şeklinde konuştu.