Etiket: Katladı

  • Gram altın, çeyreği 5’e katladı

    Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, bu sene gram altın satışının, çeyrek altın satışından 4-5 kat daha fazla olduğunu söyledi.

    Salih Özman, düğün sezonun bitmesine günler kala hediyelik altın satışları hakkında açıklamalarda bulundu. Özman, bu sene düğünlerde çeyrek altın yerine gram altın takıldığını ifade etti.

    Altının rekor fiyatlara çıkmasının çeyrek altın satışlarını olumsuz etkilediğini belirten Salih Özman, “Düğün sezonunda satılması gerekenler, gelinlerin olmazsa olmazı gerdanlık, takı seti, bilezik ve nişan yüzüğüdür. Hediyelik olarak ise en çok çeyrek altın satıyorduk. Ama mevcut durumlar yüzünden 2016 yılında çeyrek altın çok az satıldı. Daha önceki senelerde ‘çeyrek altın kara borsada’ haberleri bile yapılıyordu. Bu sene çeyrek altın rekorlar kırarak 200 liranın üstüne çıktı. Durum böyle olunca insanlar düğün sezonunda çeyrek altın almak yerine gram altına yöneldi. Gram altın 123 liradan satılıyor. Vatandaşlar çeyrek altına 210 lira vermektense 123 liraya hediyelik gram altın almayı tercih ettiler. Bu sene gram altın satışları, çeyrek altın satışlarından 4-5 kat daha fazla oldu. Çeyrek altın satışları geçen senelere oranla yüzde 70 oranında düştü” dedi.

    Bugün itibariyle altın piyasası, 24 ayar altının gramı 125 lira, bilezik gram satış fiyatı 123 lira, hediyelik gram altın satış fiyatı 123 lira, çeyrek altın 209 lira, yarım altın 418 tam altın da 860 lira.

  • Yepaş, Hızını 2’ye Katladı

    Yeşilırmak Elektrik Perakende Satış A.Ş.(YEPAŞ), online işlem alt yapısını güçlendirecek teknolojik alt yapı çalışmalarına devam ediyor.

    Elektrik perakende satış sektöründe kurumsal ve operasyonel mükemmellik alanında gerçekleştirdiği ‘sürdürülebilir müşteri memnuniyeti’ odaklı yaklaşımlarla müşterilerine kaliteli, güvenilir, sürekli ve uygun fiyatlı elektrik enerjisi hizmeti sunmayı misyon edinen Yeşilırmak Elektrik Perakende Satış A.Ş., şirketlerin kurumsal uygulamalarına yazılım ve teknolojik çözümler sunan Almanya’nın dev yazılım firması SAP ile birlikte online işlem alt yapısını güçlendirecek teknolojik altyapı çalışmalarına devam ediyor.

    TEKNOLOJİK ALT YAPI GÜÇLENDİ

    Kurumsal kaynak planlama ve sektöre özel yazılımları ile YEPAŞ’ın en önemli paydaşları arasında yer alan SAP’nin yazılımlarının çalıştığı sunucularda, teknolojik alt yapı yükseltme çalışması yapıldı ve sunucu hızları ve veri kapasiteleri iki katına çıkarıldı. YEPAŞ, bu çalışma neticesinde mevcutta kullanılmakta olduğu bilgi işlem altyapısı güçlendirilmiş olurken, yeni genişlemeler için de kaynak yaratmış oldu. Teknoloji tabanlı hizmetlerini geliştirirken, bu çalışmayı hafta sonuna denk getiren YEPAŞ, müşterilerini de mağdur etmedi.

    MÜŞTERİLERE DUYURU YAPILDI

    YEPAŞ tarafından kamuoyuna yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer verildi: “Şirketimizin abonelik işlemleri ve fatura tahsilatı gibi birçok kurumsal iş süreçlerini yönettiği SAP Sistemi’nde yapılacak olan iyileştirme çalışmalarından dolayı sistemimiz 22 Ocak Cuma Günü saat 20.00’den itibaren 2 (iki) gün boyunca kapalı olacaktır. 24 Ocak Pazar Günü saat 20.00’den itibaren tekrar hizmet vermeye başlayacak olan SAP Sistemi’nin kapalı olduğu sürece müşteri hizmetleri merkezleri, bankalar vb. gibi müşterilerimizin işlem yaptığı noktalarımızda ATM üzerinden fatura ödeme, otomatik ödeme işlemleri, internet bankacılığı üzerinden fatura ödeme, abonelik işlemleri, tahsilat işlemleri gibi hizmetler verilemeyecektir. Bu kısa süreli iyileştirme çalışmasından dolayı göstermiş olduğunuz anlayışa teşekkür eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

  • Soğuk Hava Balık Fiyatlarını İkiye Katladı

    Soğuk ve olumsuz hava koşulları balık fiyatlarını da etkiledi.

    Ülke genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları balık fiyatlarının da tavan yapmasına neden oldu. Bu durumdan hem balıkçılar hem de vatandaşlar olumsuz yönde etkilendi. Olumsuz hava şartlarından dolayı denize açılamayan balıkçıların tezgahlarındaki balık çeşitlerini ve miktarını azalttı. Balığın az çıkmasından dolayı fiyatların artması vatandaşın cebini olumsuz etkiledi. Soğuk havalardan dolayı balıkçıların, fiyatların normal olduğunu söylemesine karşın vatandaşlar fiyatların yüksek olduğunu belirtti. Barbun ve mezgit 8 liradan 15 liraya, levrek 18 liradan 22 liraya, somon 10 liradan 13 liraya, istavrit 7 liradan 13 liraya, alabalık 8 liradan 12 liraya çıktı.

    BAYRAK: “FİYATLARIN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ”

    Samsun Saathane balıkçı esnaflarından Halit Bayrak, olumsuz hava koşulları sebebiyle balık avı yapılamadığını belirterek, “Balıkçılar son zamanlarda olumsuz hava koşulları nedeniyle balık avına çıkamıyor. Bu da bizim tezgahlarımızı etkiliyor. Elimizdeki balık miktarının yeterli olmaması sebebiyle balık fiyatlarında biraz artış oldu. Ancak hava koşullarının düzelmesi ile beraber balık fiyatlarının da düşmesini bekliyoruz” dedi.

    TURAN: İKİ KİLO YERİNE BİR KİLO ALABİLİYORUZ”

    Balık fiyatlarının çok yükseldiğini söyleyen Yaşar Turan adlı bir vatandaş, “Soğuk havadan dolayı balık fiyatları çok yüksek. İki kilo alacağımız yerine bir kilo alıyoruz. Denizin nimetlerinden bolca faydalanmak istiyoruz. Bunun için de fiyatların düşmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

  • Aydın, Kestane Üretiminde İkinci Olan Kastamonu’yu İkiye Katladı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından elde edilen verilere göre Türkiye’de bu yıl yapılan kestane üretiminde İzmir üçüncü, Kastamonu ikinci olurken Aydın birinci il oldu.

    Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, resmi verilere doğrultusunda Aydın’ın bu yıl ülke genelinde gerçekleştirilen kestane üretiminde ilk sırada yer aldığını belirtti. Üretimin, Doğu Karadeniz’de gürgen, kızılağaç gibi ağaçlarla karışık olarak nadiren de saf kestane toplulukları şeklinde yapılırken, batıya doğru küçük gruplar halinde bol miktarda kestaneliklerin olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, “Bölgeler itibariyle kestane üretimde Ege Bölgesi, yaklaşık yüzde 70’lik payla ilk sıradadır. İller arasında, 20 bin 989 tonla Aydın birinci gelirken, bu ili 10 bin 321 tonla Kastamonu, 10 bin 176 tonla İzmir ve 4 bin 242 tonla Sinop izlemektedir” dedi.

    İHRACAT ARTIYOR

    Kestanede üretimdeki sınırlı yükselişe karşın kestanede son 6 yıldır ihracatın sürekli arttığına dikkati çeken Posacı, 2009 yılında 4,9 milyon dolar olan ihracatın 2014 yılında 40,2 milyon dolara çıktığını, ithalatın da 0,37 milyon dolardan 0,4 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Tamamen doğal şartlarda üretilen kestanede, kapama bahçeciliği yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Rıza Posacı; “ Üretim artışı için modern üretime geçilmelidir. Aydın’da ve kestane, tamamen doğal şartlar altında yetiştirilmektedir. Hiçbir şekilde tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmamaktadır. Başta nişasta ve şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminleri dolayısıyla kestanenin, besin içeriği zengindir. Tamamen doğal şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle, beslenme diyetlerinde hatta çocuk mamalarında kullanılmaktadır”

    ’MARKALAŞMAYA ÖNEM VERİLMELİ’

    Meyvesinin yanı sıra ağacıyla da önemli bir ekonomik değer olan kestanede markalaşmaya önem verilmesi, modern ürün işleme tesisleri kurulması gerektiğini vurgulayan Posacı; “Tanıtım yapılır, üreticinin yetiştiricilik ve pazarlama konusundaki bilgi eksikliği giderilir ve kapama bahçelerin kurulması desteklenirse kestanede üretim de ihracat da artar. Bunun olmaması için bir sebep yok. İlimizin potansiyeli var. Kestane sektöründe üretim tekniği, hasat, depolama ve pazarlama konularında üreticide bilgi eksikliği bulunuyor. Bu konularda gerekli çalışmalar yapılarak üreticinin aydınlatılması ve modern tarım tekniklerinin uygulamaya konulması ürün kayıplarını azaltacaktır” diye konuştu.