Etiket: Karabuğday

  • Manisa’da karabuğday ürünlerine büyük ilgi

    Manisa’da karabuğday ürünlerine büyük ilgi

    Son yıllarda sağlıklı beslenme ve organik ürünlere olan ilgi büyük oranda artarken, Manisa’da da bir fırın işletmesi, özellikle glutensiz beslenenlerin tercih ettiği karabuğday unundan ekmek, simit ve kurabiye gibi ürünler üretmeye başladı. Manisalılar tarafından büyük ilgi gören karabuğday ürünleri, lezzetiyle de tüketenlerin beğenisini topluyor.

    Zengin protein kaynağına sahip ve protein değeri oldukça yüksek olan; gluten içermediği için de özellikle çölyak hastalarının tercih ettiği besinler arasında önde gelen Karabuğday, son zamanlarda sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşların da ilgisini çekmeye başladı. Kolesterol düşürücü ve kilo vermeye yardımcı olan karabuğday ile birbirinden farklı lezzetler hazırlamak için yola çıkan ve Manisa’da faaliyet gösteren Matador Grup fırın işletmesi, karabuğday ile ilgili hazırladığı projeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sundu. Proje kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme (DEPARK) Bölgesi ile de iş birliği yapan işletme, tescil işlemlerinin ardından karabuğday üzerine kendi markasını oluşturmayı hedefliyor. Üretildiği günden itibaren Manisalılar tarafından büyük ilgi gören karabuğday ürünleri, lezzetiyle de tüketenlerin beğenisini topluyor. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren üretim sorumlusu ve Gıda Mühendisi Tuğba Yaren, “Karabuğday bir tahıl ürünü olmasından ziyade bir bakliyat grubuna giren familyadan geliyor. Karabuğdayın en büyük özelliği, yüksek oranda lif içermesi, protein oranının yüksek olması. Tüketildikten kısa bir süre sonra kan basıncını dengelemeye yardımcı olması sebebiyle özellikle şeker hastaları için sağlık beslenmelerinde planladığımız bir ürün. Aynı zamanda fonksiyonel bir ürün. Biz karabuğdayı kişiler, beyaz unlu ekmek, simit gibi ürünler tüketemiyorlar diye kullanmaya başladık. Aynı zamanda kurabiyelerin içerisine şeker, katı yağ gibi türevler koymadık. Tamamen zeytinyağı kullandık, pekmezle tatlandırdık. Diyet yapan bireylerin normal beslenme düzenlerinin içerisine ilave etsinler diye alternatif bir ürün olarak ürettik. Aynı zamanda bunlar analiz sonuçlarına baktığımızda tıbbi fonksiyonel ürün grubuna da giriyorlar. Karabuğday unu Türkiye’de yeni yeni revaçta olan bir ürün. Çok değerli bir tahıl. Karabuğdayın katma değeri çok yüksek. Kişiler bunu belirli oranda unlarla karıştırarak tüketebiliyorlar. Bu proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunduğumuz bir proje. Şu an markamız tescil aşamasında. Karabuğdaylı tüm ürünlerimizi geliştirmek istiyoruz” dedi.

    İşletme yöneticisi Bekir Barış Yılmaz ise marka tescili altında karabuğdaylı ekmek, simit, kurabiye gibi ürünler ürettiklerini belirterek, karabuğdaya alerjisi olmayan her tüketicinin haftada 2-3 kez bu ürünlerden tüketebileceğini ön gördüklerini söyledi. Karabuğdayın halk sağlığı açısından olumlu etkilerinin bulunduğunu aktaran Yılmaz, bağırsak sağlığını düzenleyici ve obezite riskini de azaltmaya yardımcı olduğunu vurguladı. Yılmaz, son olarak Manisalı vatandaşların karabuğday ürünlerine büyük ilgi gösterdiğini ve ürün yelpazelerinin genişletmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

  • Gümüşhane’de Karabuğday hasadı başladı

    Son dönemde glütensiz besin kaynaklarına artan rağbet ve çölyak hastalarının aradığı ürün olmasının yanında ballı bir bitki olması nedeniyle aracılığa da katkı sağlayan ‘Karabuğday’ bitkisinin Gümüşhane’de ekildiği 612 dekar alanda hasadına başlandı. Bu yıl ki deneme ekiminden 100 ton hasat bekleniyor.

    Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan Karabuğday Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 2018 yılında demonstrasyon amaçlı 3 bin 800 kilogram karabuğday tohumu alınarak yüzde yüz İl Özel İdaresi desteğiyle çiftçilere dağıtımı yapılan ürünlerde hasat mevsimi başladı.

    Konuyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Ormancılık İl Müdürü Edip Birşen, proje kapsamında 2 bin 200 kilogramı Kelkit, bin 600 kilogramı ise Şiran ilçesi çiftçilerine olmak üzere toplamda 3 bin 800 kilogram karabuğdayın 37 çiftçiye dağıtılarak 9-11 Nisan tarihleri arasında 612 dekar alanda ekimlerinin gerçekleştirildiğini hatırlattı.

    Çiftçiler için yeni bir gelir kapısı olan karabuğdayın katma değeri oldukça yüksek ve insan sağlığı için de son derece faydalı olduğunu belirten Birşen, özellikle gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için alternatif olabilecek bir ürün olduğunu, diğer buğday çeşitlerinin aksine çiçekli ve ballı bir bitki olması nedeniyle Karabuğday’ın artık arıcılık için de bir gelir kaynağı olmaya başladığını kaydederek, “Lif oranı oldukça yüksek bir besin olan Kara buğdayın çiftçilerimiz arasında yayılmasını ve benimsenmesini sağlayıp, hem sürdürülebilir kalkınmayı, hem de kırsal ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmalarda kara buğdayın ekolojik olarak bu bölgeye uyum sağladığını tespit ettik, Deneme parsellerinde dekara 120-150 kg arasında verim değerlerine ulaştık. İlimizde toplamda 100 ton karabuğday hasadı olmasını bekliyoruz” dedi.

    Çiftçiler ise 2018 yılında karabuğday yetiştiriciliği konusunda tecrübe sahibi olduklarını ve bir sonraki sezonda tahıl grubuna göre çok daha kazançlı olan bu ürünü ekmeye devam edeceklerini ifade etti.

  • İnönü’de ilk alternatif Karabuğday bitkisi

    Bu yıl İnönü ilçesinin Oklubalı Mahallesi’nde İlçe Tarım ilçe Müdürlüğü tarafından ilk defa ekilen ’Karabuğday’ bitkisinden umut veren verim alındı.

    Bölgede başlayan hasat dönemi ile ekilen tarlalardan dekara 150 kilogram verim alındığı gözlemlendi. İlçe Tarım Müdür Vekili Sami Yasin Uysal, konu hakkında yaptığı açıklamalarda, “Karabuğday bitkisi son yıllarda talebi hızla artan besin değeri yüksek bitki çeşidi. Denedik ve gördük ki bu toprak koşullarında alternatif ekimler yapılarak çiftçilerimiz daha fazla gelir elde edebilir. Yeniliklere açık olmak gerek” ifadelerini kullandı.

  • Ödemiş’te İlk Defa Karabuğday Üretildi

    Ülkemizde çok fazla bilinmeyen ve tüketilmeyen karabuğday son zamanlarda keşfedilmeye başlanırken, Ödemişte ilk kez bir çiftçi karabuğday yetiştirmeye başladı.

    İsminden dolayı tahıl gurubunda değerlendirilmesine rağmen aslında bir bitki olan kahverengi, üçgen şeklindeki karabuğday özellikle Rusya, Ukrayna, Polonya, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretiliyor ve bu ülkelerde oldukça fazla tüketiliyor. Karabuğday tüketilen ülkelere bakıldığında obezitenin çok yüksek olmadığı görülüyor. Uzmanlar ise beyaz ekmeğe göre tam tahıllı besin tüketmenin sağlık açısından doğru bir seçim olduğunu belirtiyor.

    Ödemiş-Birgi kara yolu üzerindeki tarlasında çiftçilik yapan evli ve 2 çocuk babası Mehmet Özdemir (50) internet üzerinden elde ettiği karabuğday tohumu ve bilgilerle Ödemiş’te ilk kez karabuğday üretimine başladı.

    BİN BİR DERDE DEVA

    Tahıl ürünlerine göre içeriğinde gluten bulunmayan karabuğday özellikle çölyak hastalarının kullandığı ürün arasında yer alıyor.

    Karabuğdayın bin bir derde deva özelliklerini duyduğunu internetten araştırdığını daha sonra da Ödemiş’te denemek için yine internet üzerinden tohum temin ederek ekimini yaptığını söyleyen çiftçi Özdemir, karabuğdayın Ödemiş için alternatif bir ürün olacağını dile getirdi.

    Ödemiş’te son yıllarda pamuk üretiminin tamamen bittiğini, karpuz ve patatesin zarar ettiğini, çiftçinin çıkış yolu aradığını söyleyen Mehmet Özdemir, karabuğdayın Ödemiş ovası için yeni bir ürün olabileceğini bildirdi.

    “PAMUK BİTTİ, PATATES DİPTE”

    Yıllardır çiftçilikle uğraştıklarını belirten Mehmet Özdemir, “Eskiden pamuk eker yetiştirirdik. Son yıllarda pamuk üretimi sona erdi. Ovamızın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan patates patatesteki piyasa bozukluğu fiyatların dip yapması bizi çok mağdur etti. Bir römork karpuzun 100 TL’ye düştüğünü hepimiz biliyoruz. Ödemiş ovası dünyanın en önemli iki verimli ovasından biri halde bu kadar verimli bir arazide üretici geleceği için çare arıyor. Bazı üreticilerimiz hayvancılığa döndü. Her tapulu arazide bir hayvan damı var. Birinci sınıf tarım arazilerinde bu kadar hayvan damının olması düşündürücüdür diyebilirim” diye konuştu.

    “NEDEN DENEMEYEYİM DEDİM”

    Yeni ürünler keşfetmeye yöneldiklerini anlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Ben üretici olarak çocuklarımın da internet üzerinden araştırması üzerine karabuğday isimli ürün olduğunu ve bu ürünün insan sağlığında birçok hastalığa iyi geldiğini öğrendim. Neden denemeyelim dedim ve internet üzerinden tohum temin ettim. Tohum geldikten sonra Nisan ayının ilk haftasında 3 dönüm ektim. 80 günde hasat yapılabildiğini öğrendim bugün ürünüm 40 günlük oldu. 40 santim boyunda ve çiçeklerini açmış durumda.”

    Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinin bu ürünü her konuda kullandığını öğrendiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi: “Neden bizde üretmeyelim’ diyorum. Bu yıl ilk kez ektim ve bizim ovamızın bereketini hiç bilmediğim bu üründe de eminim göreceğim. Üretimi yaparken araştırmalarıma devam ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konu üzerinde çalışma sürdürüyormuş. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yerelde kalkınma projesi ile çiftçilere, hayvancılara desteği var. Ayrıca kendi ekmek fabrikasında karabuğdayı kullanmak istiyor. Belediye de destek olursa neden karabuğday üretmeyelim? Neden Ödemiş çiftçisi yeni bir ürüne ’merhaba demesin’ diyorum.”

    “ARICILIK İÇİNDE KULLANILIYOR”

    Karabuğdayın toprağa faydalı olduğunu vurgulayan Özdemir, “Benim tarla Ödemiş Birgi yolu üzerinde. Karabuğday boy gösterdiğinde birçok çiftçi arkadaşım ’buraya ne ektin’ diyor. Bu ürün çiçekli bir ürün olduğu içinde arıcılık için de ekiminin yapıldığını öğrendim. Benimde keyfe keder bal arılarım var. Karabuğday ile arılar bal üretti. Gerek tüketim için gerek üretim ve Ödemiş için alternatif bir ürün olacağını düşündüğüm karabuğday üretimi umarım Ödemiş’te üretilmeye başlar. Bakanlığımız yerel yönetimler de bu işe destek verir” dedi.

  • Çölyak Hastaları İçin Şanlıurfa’da Karabuğday Yetiştirilecek

    Çölyak hastalarının tükettiği glutensiz ekmekler için Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük tarafından yurt dışından getirilen karabuğday tohumları ekilecek.

    Tigem Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğünde yetiştirilecek olan tohumlar mart ayı içerisinde toprakla buluşacak. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün girişimleriyle yurt dışından getirilen 8 kilogram tohum, toprak ıslahı yapıldıktan sonra ekime en uygun zaman olarak belirlenen Mart ayı içerisinde ekilecek. Bin 300 metrekarelik bir alanda ekimi yapılacak olan tohumların ilk etapta tohum arttırmaya yönelik olarak ekilmesi planlanıyor. Yeteri düzeyde tohum elde edildikten sonra ise üretilen buğdaylar Çölyak hastalarının kullanımına sunulacak.

    Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, girişimlerinden dolayı Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’e teşekkür ederek, “Valimizle dernek çalışmalarımız ve derneğimize üye olan hastalarımızla ilgili yaptığımız görüşmede bizlere her türlü desteği vereceklerini belirtti. Yurt dışından tohum getirerek üretiminin yapılmasını sağlaması çölyak hastası kardeşlerimizi oldukça mutlu edecek bir gelişmedir. Sorunlarımıza gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten ötürü 738 Şanlıurfalı ve 80 Suriyeli üyemiz adına İzzettin Küçük’e teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

    KARABUĞDAY NEDİR?

    Karabuğday verimliliği buğdaya göre daha düşüktür. Yüzde 11 protein ve yüzde 2 yağ içerir. Bununla birlikte, kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetişebilme özeliği vardır. Hızlı ürer, ayrıca zararlı otların gelişmesini engeller. Karabuğday gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için uygundur.

    ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

    Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi) bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve kesin olmamakla birlikte, yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir.