Etiket: Kapıda

  • Trabzon’da dolmuşa zam kapıda

    Trabzon Esnaf ve Sanatkârlar Odası (TESOB) Başkanı Metin Kara, dolmuş zam talebini son yönetim kurulu toplantısında onayladıklarını belirterek, “Kilometre-ücret dengesini sağlamaya çalıştık. Artık sadece kısa mesafe ve uzun mesafe şeklinde ücretlendirme olmayacak. Kademeli bir tarife uygulanacak” dedi.

    Kara, Trabzon Şoförler, Otomobilciler, Minibüsçüler ve Otobüsçüler Esnaf Odası’nın şehir içi dolmuş ücretlerine zam talebini değerlendirdiklerini belirterek, “İlgili odamızın ilk zam talebinde sadece kısa mesafe ve uzun mesafe şeklinde ücretlendirme yapılmıştı. Daha önce M ve S plakalı araçların tarifelerinde uygulandığı gibi kademeli bir fiyatlandırma çalışması yapılması için zam isteğini reddetmiştik. Odamız da kademeli bir tarife çalışması yaparak tekrar zam talebini iletti. 29 Ağustos’ta yaptığımız yönetim kurulu toplantımızda da bu talebi kabul ettik ve ilgili yerlere bildirdik. İlk tarifeyi reddederken amacımız kilometre-ücret dengesini sağlayabilmekti. Artık sadece uzun mesafe ve kısa mesafe ücretlendirmesi olmayacak. Dolmuş hattının uzunluğuna yani aracın yaptığı kilometreye göre bir ücretlendirme olacak. Bu nedenle dolmuş hatlarımızdaki zam oranları da farklılık gösterecek” dedi.

    Başkan Kara, hem esnafın hem de vatandaşın yararı gözetilerek yapılan yeni tarifenin hayırlı olmasını diledi.

  • Tehlike Kapıda: Kurban, et ve hastalıklar

    İç Hastalıkları Uzmanı Dr.M.Nafiz Karagözoğlu, kurban bayramı öncesi et tüketimi konusunda uyardı.

    Etin iyi bir protein kaynağı olduğunu kişinin günlük enerjisinin yüzde 12-15’ini proteinlerden sağlaması gerektiğini anlatan Dr.M.Nafiz Karagözoğlu, “Vücudun büyümesi, gelişmesi ve hastalıklara karşı direncinin sağlanabilmesi için proteine ihtiyaç vardır. Ancak et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Mesela 150 gram yağsız ızgara et yaklaşık 250 kaloridir. Bunu yedikten sonra harcamak için 75 dakika sıkı tempo yürümek ya da 1 saat bisiklete binmek gerekir” dedi.

    AŞIRI ET TÜKETMEK KANI ASİTLEŞTİRİR

    Dana rostosu, çiğ veya pişmiş jambon, biftek, pişirilmiş beyaz et, pişirilmiş sığır eti, mide de üç veya dört saat kadar, kızarmış dana eti ve islenmiş etler, sığır eti ise dört-beş saat kadar midede bekleyebildiğini anlatan Dr.M.Nafiz Karagözoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü; “Aşırı miktarda et tüketmek protein fazlalığına neden olur. Bu da kanı asitleştirdiği için organların hızlı aşınmasına yol açabilir.

    Kalp ve Damar Hastalıkları. Kolesterol-Yağ yüksekliği ve ilgili hastalıklar. Mide ve Barsak Hastalıkları. Gut hastalığı, hipertansiyon, Şeker Hastalığı ve Kabızlık. Birçok organ kanserine yatkınlığın artması.

    ETLE İNSANA GEÇEN MİKROBİK HASTALIKLAR NELERDİR?

    Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, et yoluyla 200’e yakın hastalık bulaşabilir. Ülkemizde en sık Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar et yoluyla bulaşabilir. Mikroplu et hamilelerde düşük ve erken doğumlara neden olabilir.

    GEBELER DİKKAT!

    İyi pişirilmemiş mikroplu etin (etin salam, sosis, sucuk, pastırma gibi çiğ halleri dâhil) yenmesiyle, hamilelerde düşük doğum, erken doğum riski olur. Erken gebelikte bebek etkilenirse bebekte körlük, sağırlık, kasılmalar ve zekâ geriliği görülebilir.”

    Dr.M.Nafiz Karagözoğlu, et tüketiminin sağlıklı olabilmesi için neler yapılması konusunad şunları söyledi; “Çok fazla et tüketiminden kaçının. Etle birlikte sebze tüketin. Etlerin yağlı kısımlarının tüketmeyin.İç yağları yemeklerde kullanmayın.

    Öncelikle etli yemek yapımında bir kerede en fazla ne kadar et kullanıyorsunuz? Bunu tespit edin. Ardından mevcut etleri birer pişirimlik parçalara ayırın. Et, 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, buzlukta birkaç hafta, -18 derecede ise 3 ay saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir. Çünkü çözme sırasında üstünde mikrop üreyebilir. Ayrıca etin protein yapısı bozulabilir.

    KURBAN ETİ KESİLDİKTEN NE KADAR SONRA TÜKETİLMELİ?

    Yeni kesilmiş etler sert olur. Bu da pişirmeyi ve sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etlerin buzdolabında en az 24 saat bekletilip uygun pişirme yöntemleri kullanılarak tüketilmesi mide ve bağırsak sağlığı için uygun olacaktır.

    ETİ UYGUN PİŞİRME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

    Haşlama, buğulama veya ızgara şeklinde pişirildikten sonra tüketilmesi yararlı olacaktır. Bu pişirimlerde besinler doğal besleyici değerlerini fazla kaybetmezler. Etlerin kızartılması ve kavrulması besin öğelerinde kayıplara sebep olabileceği gibi fazla miktarda yağ tüketilmesine ve sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilir. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Izgarada direkt ateşe maruz kalan ve çok pişirilerek yanma noktasına gelen etlerde kanserojen maddeler oluşmaktadır. Etler ızgarada pişirilirken yaklaşık 2 cm kalınlıkta hazırlanmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık, eti yakmayacak ve ’kömürleşme’ sağlamayacak şekilde yaklaşık 15 cm olmalıdır.”

  • Karaman Devlet Hastanesinde hastalar kapıda karşılanıyor

    Karaman Devlet Hastanesinde hastaların daha iyi hizmet alabilmeleri için Hasta Karşılama ve Yönlendirme ekipleri oluşturuldu.

    Karaman Devlet Hastanesinde hasta ve hasta yakınlarına kaliteli ve hızlı hizmet sunarak onların daha kolay iletişime geçmesini sağlamak, sağlık tesisinde sunulan hizmet ve hizmet sunum kalitesinin iyileştirilmesi, sağlıklı ilişkiler kurulabilmesi amacıyla hasta karşılama ve yönlendirme ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler poliklinik ve diğer tüm hizmet birimlerimizde hastalara doğru bilgilendirme ve yönlendirme yaparak hizmet almalarını kolaylaştırmakla görevlendirildi.

    Karaman Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Osman Açıkgöz, “Hastalarımızın hastanede geçen zaman içerisindeki memnun olma düzeyleri hem tedavilerinin başarısını hem de onların kurumsal olarak hastanemize bakışlarını etkilemektedir. Amacımız hastanemize ilk girişten tedavisini alarak hastaneden ayrılana kadar geçen süreçte hasta ve hasta yakınlarının memnuniyet düzeylerini yüksek tutmak. Oluşturulan bu ekipler başta yaşlı ve engelli hastalarımız olmak üzere hastanemize gelen tüm misafirlerimize yardımcı olmakla görevliler. İhtiyaç duyan hastalarımıza da bizzat yakinen refakat ederek işlemlerini yapmalarında yardımcı olacaklardır” dedi.

  • Hane güvenliği kapıda başlıyor

    Kale Alarm yerli yazılımla oluşturulan ‘Ekstra Defans’ adlı ürünüyle sektörde yeni bir dönem başlattı.

    ‘Tam Kapsam Güvenlik’ anlayışıyla; kilitten çelik kasaya, çelik kapıdan pencereye ve elektronik güvenlik sistemlerine kadar tüm güvenlik çözümlerini bir arada sunan Kale Endüstri Holding bünyesindeki Kale Alarm, yeni ürününü piyasaya çıkardı. Şirketten yapılan açıklamaya göre yerli yazılımla ortaya çıkarılan ‘Ekstra Defans’ hane güvenliğini kapıda başlatıyor.

    Nasıl işliyor?

    Yüzde yüz yerli AR-GE ve milli yazılım ile geliştirilen Ekstra Defans, silindir ile alarmı konuşturuyor. Kale Alarm’ın içerisinde yer alan devre, silindir ile bağlantı kurarak Kale alarmla entegre şekilde çalışıyor. Bu sayede hırsız kilidi kırdığı anda bunu algılayıp hem 110 dBA ses seviyesindeki kendi alarmını devreye sokarak çevreye sesli uyarıda bulunuyor, hem de özel paneli sayesinde tüm alarm sistemini tetikliyor. Diğer yandan silindir kırıldığında, silindirin yalnızca ön kısmı kopuyor. Böylece kullanıcı, kilit kırılmış olsa bile anahtarını kullanarak içeri girebiliyor.

    Kolluk kuvvetlerine anında haber veriliyor

    Sistem, eş zamanlı olarak Kale Alarm İzleme Merkezi’ne de sinyal göndererek silindirin kırıldığını bildiriyor ve önce kullanıcılara gerekirse de kolluk kuvvetlerine anında haber veriliyor. Ayrıca sürekli silindirle iletişim halinde olarak sistemin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol eden alarm paneli, bağlantının herhangi bir nedenden kesilmesi durumunda, Kale Alarm Merkezi’ne silindirden haber alamadığına dair bildirimde bulunuyor.

    Kapıda anahtar unutma derdine de son veriyor

    Ekstra Defans’ın öne çıkan bir diğer özelliği ise, günlük hayatın koşturması içerisinde yaşanan kapıda anahtar unutma derdine ve bu nedenle olabilecek kötü niyetli girişimlere son vermesi. Anahtarın silindirde 10 saniye ve daha uzun kalması durumunda, silindir 100 dBA ses seviyesinde öterek kullanıcıyı uyarıyor.

  • Marmaris’te kapıda vize uygulamasına yoğun talep

    Muğla-Marmaris’ten Yunan adalarına günübirlik vizeyle geçişler başladı. ’Kapı vizesi’ olarak adlandırılan sistemin başlamasıyla birlikte özellikle Türk vatandaşlardan yoğun talep olduğu belirtildi.

    Türkiye ile Yunanistan arasında ’kapı vizesi’ uygulaması 2 Mayıs tarihiyle başladı. 30 Eylül tarihinde son bulacak kapı vizesine Türk vatandaşlarının talepleri arttı.

    Yunanistan’ın Rodos, Sakız, Simi, Mikonos, Kos ve Sisam adalarına 60 euro karşılığında dört gün önceden başvuru yapan Türk vatandaşları, online işlemlerle kısa sürede kapı vizesini alıyor. Başvuru formu, banka hesabı, pasaport ve 60 euro ücret ödenerek Schengen Vizesi’nden daha kısa zamanda kapı vizesi alınıyor. Kapı vizesinin başlamasıyla özellikle İstanbul,İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerden online olarak müracaatta bulunanların sayısı ilk gün 600 olarak kaydedildi.

    Konuyla ilgili bilgi veren Operasyon Müdürü Sertaç Eraslan, “2 Mayıs itibariyle kapı vizesi olayı başladı, 30 Eylül’e kadar sürecek. Bu kapı vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını, Rusya Federasyonu, Belarus ve Ukrayna vatandaşlarını kapsamaktadır. 2 gündür yoğun bir talep var. Yaklaşık 150 den fazla dosya gönderdik karşı tarafa. Bu tabi Türk vatandaşlarımız için de iyi oldu. Çünkü bütün Schengen prosedürleri haricinde çok basit birkaç evrakla bize gönderip kapıda vize uygulamasını alabiliyorlar. Bu gerçekten Türk vatandaşları için de çok büyük kolaylık” diye konuştu.