Etiket: Kansere

  • 34 yaşında kansere yenik düşen astsubay ağlattı

    Samsun’da 34 yaşındaki astsubay, yakalandığı kansere yenik düşerek hayatını kaybetti.

    Samsun’un Kavak İlçe Jandarma Komutanlığında görevli 2 çocuk babası Astsubay Üstçavuş Hakan Baçik (34) kansere yenik düştü. Amasyalı olan Hakan Baçik, mide kanseri sonucu tedavi gördüğü Amasya Üniversitesi Sobuncuoğlu Şerafettin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bu sabah hayatını kaybetti. Hakan Baçik’in genç yaşta ölümü ailesini, yakınlarını ve mesai arkadaşlarını gözyaşına boğdu. Hakan Baçik, bugün memleketi Amasya’da gözyaşları arasında toprağa verildi.

  • Kansere karşı saçlarını kazıttılar

    Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Türkan Hocaoğlu ve arkadaşları Dünya Kanser Haftası dolayısıyla kanser hastalarına destek vermek için saçlarını kazıtarak basın toplantısı düzenlediler.

    Saçlarını kestirerek kameralar karşısına geçen Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Türkan Hocaoğlu yaptığı açıklamada, “2013 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün başlatmış olduğu Kanser Haftası günü nedeniyle iş arkadaşımla beraber kanser hastalarına bizimde bir katkımız olsun diye bu olayı gerçekleştirme düşündük. Farkındalık yapmak, onları mutlu görmek, onların üzüntülerini bir nebze hafifletmek için yaptık. İnşallah bu dileğimiz yerine varır ve ses getirir diye düşünüyoruz. Arkadaşlarımızın da beni destekleyeceğini düşünerek bunu başlattık, çok teşekkür ediyorum” dedi.

    Saçlarını kestirerek Türkan Hocaoğlu’nun kampanyasına destek veren Reyhan Umar ise kuzeninin kanser hastası olduğu günlerdeki dökülen saçlarından çok etkilendiğini ifade etti. Gözleri dolu bir şekilde konuşan Umar ise sözlerine şöyle devam etti:

    “Ben kuzenimi kaybettim göğüs kanserinden. Onun saçlarının öbek öbek döküldüğünde ’keşke’ bunu yapsaydım diye düşündüm. Çok mutlu olurdu ama yapamadım. Keşke düşünseydim, düşünmediğim için dün saçımı kestiğimde fark ettim keşke yapsaymışım. ’Hayatta keşkeler olmasın’ diye şimdi yaptım. Çünkü yakinen tanıdığım dostlarım var. Onların gülüşlerini görmek için yaptım ve mutluyum.”

  • Fotoğraflarla kansere dikkat çektiler

    Bursa’da, 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle VM Medicalpark’ta fotoğraf sergisi açıldı.

    Bursa Kent Konseyi Fotoğraf Çalışma Grubu’nun “Griye veda renklere merhaba” projesinin 61. fotoğraf sergisi, 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle VM Medicalpark onkoloji bölümünde açıldı. Açılış öncesi konuşan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Arslan, Dünya Kanser Günü dolayısıyla böyle bir sergi düzenlediklerini ifade etti. 2030 yılında kanserden ölüm oranının bütün hastalıkların önüne geçmesinin beklendiğini ifade eden Murat Arslan, “Erken teşhis, hastalık başlamadan önlenmesi açısından büyük önem arz ediyor. Toplumu hastalık oluşmadan bilgilendirmeliyiz. Diğer önemli mesele sigaradır. Sigaranın bırakılması yüzde 40 kanseri önlüyor. Bu hastalıklara yakalanılmaması için sigaralı ortamlardan, stresten uzak durularak, sağlık ve dengeli beslenmek gerekiyor” dedi.

    Bursa Kent Konseyi tarafından hastaneye bağışlanan 33 fotoğrafın yer aldığı sergi 1 hafta boyunca görülebilecek. Sergi bitiminde fotoğraflar hastane duvarlarını süsleyecek.

  • Prof. Dr. Büyükçelik: “Karbonhidrattan zengin beslenme kansere davetiye çıkarıyor”

    4 Şubat Dünya Kanser Günü ile ilgili açıklama yapan Kayseri Acıbadem Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Bölümünden Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, karbonhidrattan zengin beslenmenin kanser başta olmak üzere diğer hastalıkların gelişimi için de risk faktörü olduğunu söyledi.

    Hızlı yaşam ile birlikte beslenme tarzının karbonhidrat ve yağdan zengin beslenmeye doğru evrildiğini belirten Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, porsiyon kontrolü de yapılmadığı zaman, beslenme biçiminin hastalıklara davetiye çıkarır hale geldiğini ifade etti. Çoğu insanın gün içinde sağlıklı beslenmediğini kaydeden Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, “Şimdi sabah kahvaltımıza bakalım; Bol miktarda ekmek, yağ, reçel ve bal oluyor. Sabah kahvaltınız her şeyden önce karbonhidrat ve kalori açısından zengin bir beslenme oldu. Birçoğumuz çalışıyoruz ve iş yerlerinde kendimizin hazırlayacağı yiyecekler olmuyor. Fastfoodlardan, lokantalardan ya da kebapçılardan yararlanıyoruz. Buradaki beslenme tarzımıza baktığımız zaman yine kalori, karbonhidrat ve yağdan zengin bir beslenme oluyor. Ancak akşam yemeklerini kendimiz yapabiliyoruz ki bunu da vakit yokluğundan dolayı hazır gıdalarla tamamlamış oluyoruz. Basit bir günlük beslenme gündeliğimizde aslında hiç de sağlıklı beslenemiyoruz. Yani meyve, sebze, protein ya da lifli gıdalar ve kalsiyumdan beslenme ön planda değil. Beslenmemizin çoğunluğu kalori, karbonhidrat ve yağlardan oluşuyor. Böyle olunca sadece kanser için değil, birçok hastalık için risk faktörü oluşuyor.” diye konuştu.

    Doğal şekeri abartmadan tüketmek sağlıklı

    Şekerin kanseri tetiklediğine dair yaygın görüşle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, şeker türü ve miktarı ile kanser arasında doğru orantılı bir ilişki olduğuna dikkat çekti. Doğal olan şekeri abartmadan tüketmenin hastalık nedeni olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Abdullah Büyükçelik, “Şerbetli bir tatlıyı haftalık ne kadar tüketebiliriz diye bakacak olursa, haftada bir iki defa ikişer dilim baklavayı geçmemesi lazım. Sütlü tatlıya baktığımızda da hafta iki veya üç defa birer kaseyi geçmemesi lazım. Ama biz tatlıyı neredeyse her gün tüketiyoruz. Böyle olunca obezite, diyabet, kanser riski artıyor. Bir de bunun üzerine sedanter yaşantıyı eklersek, yani hareketi azaltırsak kanser riskine davetiye çıkartmış oluyoruz. Sadece kanser için değil diğer bütün kronik hastalıklar için davetiye çıkartmış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

  • Kansere karşı koruyan karışım

    Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Özyaral kış mevsiminde enerji verecek, tok tutacak, zihin faaliyetlerini arttıracak, aynı zamanda DNA hasarını önleyip kansere karşı koruyacak süt-tahin-pekmez ve bal karışımını önerdi.

    Tahinin çok zengin bir besin maddesi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Tahin çok iyi bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve faydalı yağ asitleri vücuda inanılmaz bir enerji ve güç verir. Bilindiği üzere tahin genelde kış aylarında üşümeyi engellediği ve soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan koruduğu için tüketilir. Geleneksek olarak pekmezle karıştırılarak tüketilen tahini süte de karıştırabilirsiniz. Tatlandırmak için pekmez ya da bal kullanabilirsiniz. Bir bardak süte bir tatlı kaşığı tahin, bir tatlı kaşığı bal ya da pekmez ölçüsüyle elde edeceğiniz bu içecek gün boyu enerji verecek, vücudunuzun ihtiyacı olan birçok vitaminle birlikte eser element ve minerali de almamızı sağlayacaktır. Tahinin DNA hasarını önleyen yapısıyla kanserle mücadele eden bu içeceği gün içinde sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı hissedenlere özellikle tavsiye ediyorum. Bu karışım uzun bir süre tokluk hissi oluşturarak kilo alımının önüne geçecektir” dedi.

    Kadın-erkek-çocuk herkes içebilir

    Sütün proteinden zengin yapısına, tahinin DNA hasarını önleyen, kanserden koruyan özellikleri, pekmez ve balın doğal enerjisi eklenince ortaya çıkan bu karışım sağlık, mutluluk ve enerji deposu olarak karşımıza çıkıyor. Doç. Dr. Oğuz Özyaral, “Bu üçlü karışımın mucizevi etkisi göz önüne alınarak özellikle alerjik reaksiyonları olmayan yaşlısı genci, kadını, erkeği fark etmeksizin herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir” diye konuştu.

    Özyaral, süt, tahin, pekmez/bal karışımının 40 faydasını şöyle sıraladı:

    “Akne gelişimini engeller.Anemi ile mücadele eder. Kansızlığa karşı koruyucudur. Menstruasyon sırasında ortaya çıkan anemik tabloyu düzenler, regli ağrılarını azaltır.Anne sütünü arttırır. Antiageing etki sağlar. Cilt sağlığı korunur. Hücre yenileyici bir etki yaratır. Hücre yapısının bozulmasını engeller ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Antienflamatuar yani iltihap kurutucu etki yaratır.Bağırsak kanserinin önlenmesine destek verir. Bağışıklık, sinir sistemini güçlü kılar.Baş dönmesi ve migren ağrılarını önler. Beyin sağlığını destekler, zinde tutar. Çocukların beyin ve zekâ gelişiminde etkilidir, Zihni açar, dinamizm kazandırır. Dişleri güçlendirir. Eklem kemiklerinin sağlığını koruyarak romatizma riskini azaltır. Enerji kaynağıdır. Felç oluşumu riskini düşürür. Göbek yağlarını yakar. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar.Güçlü bir antioksidan özellik kazanır. Hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesine yardımcı olur, hastalığın gelişimini yavaşlatır, hafızayı ve düşünmeyi geliştirir, sinir hücrelerinin ve beynin fonksiyonlarını destekler.

    Kabızlığı önler, bağırsakların yumuşatır ve idrar söktürücüdür. Kalp – damar / Kardiyovasküler sistem sağlığını korur, Kalp krizi ve inme riskini azaltır, kan pıhtılaşması, beyin sinir aktivitesi ve kas fonksiyonunu geliştirir.Kan basıncının düzenlenmesini sağlar Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kan damarı spazmını önlemeye yardımcıdır. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür.

    Kanser hastalıklarına karşı savaşır, hücre DNA’sını serbest radikallere karşı korur. Karaciğer dostudur, daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur ve karaciğer detoksuna yardımcı olur, iç organların temizlenmesini sağlar. Kas oluşumu, güçlenmesi sağlar, kas spazmlarını önlemeye yardımcı olur, Kemik sağlığını güçlendirir, kemik yoğunluğunu artırır. Kemik erimesi riskine osteoporozuna karşı korur. hücreleri ile sinir dokularını korur. Kilo vermeye yardımcı olur.Kronik bronşitte karşı savaşır.Obezite sorunu ile savaşır.

    Romatizmal artrit ağrılarını dindirmeye yardımcı olur. Saç köklerinin beslenmesini ve saçların daha sağlıklı, parlak olmasını sağlar.

    Safra taşlarının düşürülmesinde, nefes darlığı ve bronşit tedavisinde destekleyicidir.Sindirim sisteminin etkin bir biçimde çalışması sağlanır.Solunum Sistemi sağlığını destekler.Stres ve yorgunlukla mücadelede etkili güçlü bir antidepresandır. Şeker ve yağ asitlerini metabolize eder. Uçuk gelişimini önler. Uyku düzenini destekler. Kırmızı kan hücreleri ile sinir dokularını korur. “