Erzurumluların vazgeçilmezi kadayıf dolması, Ramazan sofralarını süslüyor.
Ramazan ayı ile birlikte Erzurum’da vatandaşlar kadayıf almak için sabahın erken saatlerinden itibaren imalatçıların önünde uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Kadayıf imalatı yapan firmalar ve tatlıcılar önünde kuyruklar oluşurken, Erzurum’da günde binlerce ton kadayıf tüketimi yapıldığı belirtildi.
Erzurum’a has yapılan ve yoğun ilgi gören kadayıf dolmasının Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez olduğunu belirten kadayıf ustası İsrafil Gürler, “Kadayıf dolması Erzurum için bir marka tatlı haline geldi. Ramazan ayında da iftar sofralarının olmazsa olmaz tatlısıdır. Bundan dolayı Ramazan’da işlerimiz oldukça yoğun oluyor. Diğer günlerde üç-dört bin yaptığımız kadayıf dolmaları Ramazan ayında dört-beş katına çıkarak 12-13 bin taneyi buluyor. Halkımız iftar sofralarında kadayıf dolmasını mutlaka istiyor” dedi.
Kadayıf dolmasının nasıl yapıldığını anlatan İsrafil Usta, “Kadayıfların içerisine öncelikle cevizleri koyup yaprak sarma şeklinde sarıyoruz. Sardığımız kadayıf dolmalarını çırpılmış yumurtaya batırdıktan sonra kızartmak için yağın içine atıyoruz. Kızaran kadayıf dolmalarının şerbetini verdikten sonra servis edilmeye hazır hale getiriyoruz” diye konuştu.
Etiket: kadayıf
-
RAMAZAN AYINDA KADAYIF DOLMASI YOK SATIYOR
-
Kebap Diyarında Enginarlı Etli Kadayıf Sarmasına Yoğun İlgi
Kebap diyarı Gaziantep’te düzenlenen Geleneksel Enginar Günlerinde bu yıl enginarlı etli kadayıf sarması büyük ilgi gördü.
Gaziantep’te her yıl düzenli olarak gerçekleşen ve bu yıl 10.’su düzenlenen Geleneksel Enginar Günleri’nde enginarlı etli kadayıf dolması büyük ilgi gördü. Enginar günlerinde enginarlı etli kadayıf sarmasının yanı sıra tereyağlı enginar kalbi kavurma, tavuklu enginar kavurma, enginarlı kuzu tilbesi, enginarlı şiveydiz, enginar kebabı olmak üzere toplam 6 çeşit ana yemek görücüye çıktı. ‘Sağlık için enginarı keşfedin’ sloganıyla başlayan etkinlikte, enginarlı etli kadayıf sarması yemeği ve zeytinyağlı enginar dolması tam not aldı. Vişne soslu dondurmalı enginar tatlısı, acı bademli fırında enginar tatlısı, elmalı enginar tatlısı ise enginar günleri menüsünün tatlı çeşitleri arasında yer aldı.
Gaziantep Aşçılar Birliği Dernek Başkanı Yardımcısı Kenan Ok, “Gaziantep’te bu yıl 10.’sunu düzenlediğimiz enginar haftamızda, Gaziantep mutfağına farklı şeyler kattık. Geçen yıl enginar kebabı ile biraz sansasyonel tatlar üretmiştik. Bu yıl ise enginarlı kadayıf dolması, enginarlı etli kadayıf sarması yaptık. Bu enginarlı kadayıf sarması tabiki biraz Gaziantep mutfağının kültürüne uyarlayarak yaptık. Farklı bir versiyonda farklı bir pişirme yöntemi kullandık” dedi.
GÜZEL TATLAR YAKALAMAK İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI
Şef Aşçı Kenan Ok, enginarlı etli kadayıf sarmasının yanı sıra enginarla yapılan 10 çeşit yemeği daha bulduğunu belirterek, “Enginar tatlımızda buna dahil dondurmalı enginar tatlımız, acı badem enginar tatlımız ve elmalı enginar tatlımız da bunlarda yeni menümüze ilave edilerek bu yıl farklı bir şekilde enginarlı günler haftasını kutlayacağız. Kebap kentinde, kebap şehrinde enginarı biz halkımıza daha farklı nasıl yedirebiliriz diye ARGE çalışmaları yaparak güzel sonuçlar elde ettik. Bu yıl da umduğumuz, beklediğimiz talebi gördük, buradan da teşekkür ederim Gaziantep halkımıza. Enginarlı yemeklerimizi her yıl yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu
-
İBRAHİM HAKKI HZ. ANISINA KADAYIF DOLMASI DAĞITILDI
Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğumunun 313’üncü yılında kadayıf dolması dağıttı.
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğumunun 313’üncü yılında Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği merkez Ulu Camii’nde cuma namazı çıkışında vatandaşlara kadayıf dolması dağıttı.
ERİHDER Başkanı Nuri Toparlak İbrahim Hakkı Hazretlerinin doğumunun 313’üncü yılında vatandaşlara kadayıf dolması dağıttıklarını belirterek, “Bu yıl İbrahim Hakkı Hazretleri’nin doğuşunun 313’üncü yılı. Bizlerde ERİHDER olarak her yıl Ulu Camii’nde İbrahim Hakkı Hazretleri anısına sohbetler yapıyoruz. Daha sonra camii çıkışında vatandaşlarımıza kadayıf dolması ikram ediyoruz. Bununla birlikte yine farklı programlarla İbrahim Hakkı Hazretlerini anmaya devam edeceğiz” dedi. -
İşte ramazanda tüketilecek kadayıf miktarı
AHMET AKBUĞA
ERZURUM (İHA) –Ramazan ayında Erzurumluların asırlık vazgeçilmez damak tatları arasında bulunan kadayıf dolması, tonlarca tüketiliyor.
Ramazan ayına az bir süre kalmasıyla birlikte Erzurum’da kadayıf satışlarında artış yaşanmaya başladı. İftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı olan kadayıf dolması yapmak için vatandaşlar şimdiden kadayıf almaya başladı. Erzurum’da diğer zamanlarda günlük 200-300 kilo satılan kadayıfın tüketimi, Ramazan ayıyla birlikte günlük 7-8 tona kadar çıkıyor.
Cennet Kadayıf adlı işyerinin sahibi Fatih Usta, Ramazan ayı ile birlikte her Erzurumlunun iftar sofrasında mutlaka kadayıf dolması bulunduğunu belirterek, “Zengin fakir her Erzurumlu iftarda kadayıf dolmasını sofrasında bulundurur. Ramazan ayı öncesi siparişlerimizde büyük bir yoğunluk yaşıyoruz. Günlük üretim bu dönemde en az 3-4 katına çıkar. Bunun yanı sıra hem yurtiçi hem de yurtdışındaki müşterilerimizin siparişlerini hazırlayarak kendilerine ulaştırıyoruz” diye konuştu.
Fatih Usta, kadayıf dolmasının hazırlanışını da şöyle tarif etti:
“Çiğ kadayıfın içine cevizi koyarak dolma gibi sarıyor ve yumurta sarısına batırıyoruz. Sonra tereyağında kızartıyor ve balın içine atıyoruz. Servise hazır olan kadayıf dolması afiyetle yeniyor.”