Etiket: kadayıf

  • Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.

    Erzurum Ticaret Borsası, 2019 yılı ocak ayında Erzurum su böreği için müracaatını yapmış ve Erzurum ile özdeşleşmiş bir ürün olarak anılan ancak ünü ülke ve dünyaya yayılan Erzurum su böreğinin Coğrafi İşaret Belgesini TPE’den tescil ettirerek bir hizmete daha imza atmış oldu.

    Erzurum’un “Coğrafi İşaretli Ürünlerinin” civil peynir, ehram (ihram), Hınıs fasulyesi, İspir kuru fasulyesi, kadayıf dolması, karnavas dut pekmezi, küflü civil peyniri (göğermiş peynir), Oltu taşı ve Oltu cağ kebabı, Narman şeker fasulyesi ve su böreği olmak üzere toplamda 11 adet ürünü bulunuyor. Erzurum’un yöresel ürünleri ve lezzetleri olarak 11 ürün Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Türkiye çapında üne sahip olan ve büyük bir beğeni ile tüketilen Erzurum Su Böreği ise Erzurum Ticaret Borsası tarafından 2019 yılında yaptığı müracaat sonucunda 29 Temmuz 2020 tarihinde Türk Patent Kurumu tarafından Erzurum yöresine ait bir yöresel yemek, tat ve lezzet olduğu tescillendi.

    Su böreğinin Erzurum’u ulusal pazarlara açılmasını sağlayacağını belirten Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Su böreğinin Erzurum su böreği olarak tescillenmesi Erzurum’un ulusal pazarlara açılmasında da katkı sağlayacak. İstihdamı artıracağız. Şu anda 25 kişiye istihdam sağladığımız bir imalathanemiz var. Erzurum su böreğinin profesyonel şekilde yapılıp pazarlara çıkartılması Erzurum için çok faydalı olacak. Bunun arkasından Erzurum kesme şekeri, peynir helvası ve pekmezli kadayıfı bunlarla ilgili çalışmalarımızda devam ediyor. Bu yiyeceklerimizi de tescilleyeceğiz. Ciddi potansiyelimiz var bu potansiyeli Erzurum yararına dönüştürmek adına yatırımcıları davet ediyoruz. Ulusal alanda Erzurum’un adını en kısa sürede duyuracağız. Diğer su böreklerinden ayırt eden en büyük özelliği Erzurum civil peyniri. Peynirimizin özelliği eriyebilen ve soğuduktan sonra tekrar ısıtılabilmesidir” dedi.

    İşletmede çalışan Demet İlbeyi, “Su böreği Erzurum’a aittir. Hamuru ince açılır ve kaynar sudan geçirilir. Soğuk sudan da geçtikten sonra Erzurum’a ait civil peynir ve tereyağı ile birleştirilir. civil peynirli, mantarlı, kaşarlı ve patatesli böreğimiz var. Genelde Erzurum su böreği tercih ediliyor” diye konuştu.

    Su böreğinin Erzurum için önemli olduğunu ifade eden Nesrin Temeloğlu ise, “Su böreği yapmak bir sanattır. Böreğimiz tescillendi ve burası da biz kadınlar için istihdam sağlayan bir iş yeri haline geldi” şeklinde konuştu.

    İşletme sahibi Mehmet Büçge de, “Burada Erzurum su böreği üretimi yapıyoruz. Yeni olmamıza rağmen günlük 600 tepsi civarında su böreği satıyoruz. 6 çeşit su böreği üretiyoruz taleplerde bu nedenle fazla oluyor. Bu ürünü sadece Erzurum’da değil Türkiye genelinde satıyoruz” dedi.

  • Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.

    Erzurum Ticaret Borsası, 2019 yılı ocak ayında Erzurum su böreği için müracaatını yapmış ve Erzurum ile özdeşleşmiş bir ürün olarak anılan ancak ünü ülke ve dünyaya yayılan Erzurum su böreğinin Coğrafi İşaret Belgesini TPE’den tescil ettirerek bir hizmete daha imza atmış oldu.

    Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, “Bugün şehrimizle alakalı bir müjde vereceğiz. Bu müjdemiz Erzurum su böreğinin coğrafi işaret tescili olacaktır. Bundan sonra coğrafi işaretli ürünlerimizin arasına bir yenisi daha eklemiş bulunuyoruz. Erzurum su böreğinin ulusal anlamda yatırımcılarımızın beklediği, ulusal anlamda tanıtımının yapılmaya başlanacağının müjdesidir. Aynı zamanda da tescilli ürünler listesine katılacak birçok ürünümüz daha var. Bu ürünlerinin tanımını da Türk Patent Enstitüsünden alacağımıza inanıyoruz. Bizim tescilli ürünlerimiz arasında Erzurum Ticaret Borsası olarak çivil peynir var, göğermiş peynir var, bugün yeni Türk Patent Enstitüsünden tescilini aldığımız su böreğimiz var. Arkasından yakinen takip ettiğimiz Erzurum kesme şekeri var, Erzurum helvası var, pekmezli baklavamız var. Yakın zamanda da bu ürünleri listemize tescilli olarak alacağız. Ulusal anlamda da bu ürünlerin tanıtımını yapmaya başlayacağız. Yine eklememiz gereken bir konu da Erzurum süt ürünleri arasında bulunan mevcut bulunan mera filora kaynaklarından dolayı da çok lezzetlidir. Civil ve Göğermiş peynirlerimizi nasıl ki ulusal ve uluslararası pazarlara sunmaya çalışıyorsak su böreğini de ayriyeten tanıtımının heyecanı var o da Erzurum su böreğinin tanıtımı için Erzurumlu yatırımcılara davette bulunuyorum. Erzurum su böreği artık donmuş ürünler gamına girebilir. Biliyorsunuz ki tüketim anlamında dünyada ve ülkemizde donmuş ürünler olarak işte mantıda, kebapta, dönerde çok ciddi anlamda bir potansiyel oluşmuş durumdadır. Erzurum su böreğini de donmuş ürün yaparak ulusal ve uluslararası pazarlara sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

  • Erzurum’da iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı kadayıf dolması

    Erzurum’da iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı kadayıf dolması

    Erzurumluların vazgeçilmez tatlıları arasında olan kadayıf dolması, Ramazan ayında da sofralarda yerini alıyor.

    Ramazanın gelişiyle büyük rağbet gören kadayıf dolmasının incelikleri, kadayıf dolmasının tadına tat katıyor. Ramazanda Erzurum için kaçınılmaz bir tatlı olan kadayıf dolmasının yapımındaki incelikleri anlatan kadayıf ustası, “Kadayıfı tel tel açarak içine bol miktarda cevizi koyduktan sonra yumuşak bir şekilde sarılması gerekiyor, eğer gevşek sarılırsa çok yumurta emer, sıkı sarılırsa pişmez, sardıktan sonra kalıp halini alması için beklemeye almamız gerekiyor. Ardından sarılan kadayıf dolmalarını çırpılmış yumurtaya batırdıktan sonra kızartmak için yağın içine atıyoruz. Kızaran kadayıf dolmalarını soğuk şerbetle birleştirerek sofralarda servis edilmeye hazır hale getiriyoruz” dedi.

    Erzurum’a has olarak üretilen ve ramazan ayı ile birlikte tüketimi 4-5 katına kadar çıkan kadayıf dolması, Ramazanda da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti oluyor.

  • Erzurum’un Meşhur Kadayıf dolması Bodrum’da

    Erzurum’un vazgeçilmez tatlısı kadayıf dolması turistik ilçe Bodrum’da yerini aldı. Bodrum’da yarım asırdır hizmet veren ve işletmeciliğini Erzurumlu Çetin Gültekin’in yaptığı Nazik Ana Restoran ve ev yemeklerinde büyük ilgi çekiyor.

    Erzurum’un vaaz geçilmez lezzetlerinden biri olan Kadayıf dolması artık Bodrum’da yerini aldı. Erzurum’a has olarak üretilen ve günde binlerce tüketilen kadayıf dolmasının satışı Bodrum’da başladı. Nazik ana Restoran ve ev yemeklerinde yerini alan kadayıf dolması büyük ilgi gördü. Yarım asırdır Bodrum’da faaliyet gösteren Nazik Ana Restoran ve ev yemekleri tarafından tüketiciyle buluşturulan Erzurum Kadayıf dolmasını müşterileriyle buluşturmaktan mutluluk duyduğunu belirten Erzurumlu işletmeci Çetin Gültekin, “memleketimizin lezzetlerini birer birer Bodrum’a taşıyacağız” dedi.

    Kadayıf dolmasının yapımındaki incelikleri anlatan Nazik Ana Restoran ve ev yemekleri işletmecisi Çetin Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “kadayıfı tel tel açarak içine bol miktarda cevizi koyduktan sonra yumuşak bir şekilde sarıyoruz. Sardığımız kadayıfları bir gün beklemeye alıyoruz. Çünkü dinlenip kalıp halini alması gerekiyor. Ardından sardığımız kadayıf dolmalarını çırpılmış yumurtaya batırdıktan sonra kızartmak için yağın içine atıyoruz. Kızaran kadayıf dolmalarının şerbetini verdikten sonra servis edilmeye hazır hale getiriyoruz.”

  • Ödül töreninde kadayıf şov

    Bu yılki “Türkiye Altın Marka Ödülleri” ödül töreninde geçtiğimiz ay tescillenen Diyarbakır Kadayıfı ünlü isimlerin ilgi odağı oldu.

    Sunuculuğunu ünlü mankenlerden Özlem Yıldız ve Şenol İpek’in yaptığı sanat, iş ve ekonomi dünyasının devlerinin buluştuğu gece adeta iş dünyasının buluşma noktası oldu. Ödül törenine katılan sanat, iş ve ekonominin temsilcilerine tescillenen Diyarbakır kadayıfı ikram edildi. Diyarbakır kadayıfının kısa bir süre önce tescillendiğini ve böylesi büyük bir organizasyonda bunu duyurmanın bir fırsat olduğunu belirten Diyarbakır Hacı Levent Kadayıfçısı Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Altunhan, kentin adını her yerde duyuracaklarını söyledi.

    “Diyarbakır’da çok güzel işler yapılıyor”

    Türkiye’nin yeme-içme sektöründe duayen olan Günaydın Restoranlar Zinciri kurucusu Cüneyt Asan ise, Diyarbakırlıların bugün burada olmalarının Diyarbakır’da ne kadar güzel işler yapıldığının göstergesi olduğunu belirterek, “Herkesin Diyarbakır’a gitmesini, Diyarbakır’ın gerçek yüzünü ve Diyarbakır’da ne kadar güzel işler yapıldığını görmesi gerekmektedir” dedi.

    “Yerli markaların gücü bilinmelidir”

    Türkiye Altın Marka Ödülleri Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Delibaş ise Türkiye dünya ekonomisinde ilk 10 ülke arasında olduğunu belirterek, “Türk markalarını artık dünyanın her yerinde görmek mümkün. Ülkemiz çok kaliteli markalara sahip. Tüm Türkiye tek vücut olarak markalarına sahip çıkmalı, yerli markalarının gücünü bilmelidir” diye konuştu.