Etiket: İnsanları

  • DSÖ: “Sürü bağışıklığı insanları virüse maruz bırakarak değil, aşılama yoluyla sağlanır”

    DSÖ: “Sürü bağışıklığı insanları virüse maruz bırakarak değil, aşılama yoluyla sağlanır”

    Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’a karşı sürü bağışıklığının insanları virüse maruz bırakarak değil, aşılama yoluyla sağlanacağını vurguladı.

    Dünya Sağlık Örgütü’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan genel merkezinde video konferans yoluyla toplantı düzenleyen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19’a karşı sürü bağışıklığı sistemini uygulayan ülkeleri eleştirdi. Ghebreyesus, Covid-19’u yeterli sayıda insanda bağışıklık oluşturana kadar nüfusa yayılmasına izin verme fikrinin “gereksiz enfeksiyonlara, acı çekmeye ve ölümlere” neden olacağını aktardı. Genel Direktör, sürü bağışıklığının insanları virüse maruz bırakarak değil, aşılama yoluyla sağlanacağını söyleyerek, “Tam olarak anlamadığımız tehlikeli bir virüsün serbestçe dolaşmasına izin vermek tamamen ahlak dışıdır. Bu bir seçenek değil” dedi.

    Dünya genelinde vaka ve can kayıplarının hızla artmaya devam ettiğini belirten Ghebreyesus, her yaştan insanın Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini ve hayatta kalanların bazılarında ise uzun süreli semptomlar meydana geldiğini açıkladı. İnsanların enfekte olduktan sonra korona virüse karşı ne kadar süre bağışıklık kazandığının hala bilinmediğine dikkat çeken Ghebreyesus, “Covid-19 bağışıklığı hakkında yeterince bilgiye sahip değiliz. Tarihte hiçbir salgında strateji olarak sürü bağışıklığı kullanılmamıştır” dedi.

  • TAB Başkanı Şahin: “Bilim insanları AR-GE’lerini para ile satmasın”

    TAB Başkanı Şahin: “Bilim insanları AR-GE’lerini para ile satmasın”

    Kovid-19 salgınında vücut direncini arttıran en önemli besin kaynakları arasında gösterilen arı ürünleri ile ilgili bazı TV kanallarına çıkan bilim insanlarının özellikle ham Propolis içinde kurt olduğu yönündeki iddialara sert tepki gösteren Türkiye Arıcılar Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, bilim insanlarının çalışmalarını para ile satması durumumda firmaların esiri olacağını söyledi.

    “Vücut direncini arttıran tek ürün arı ürünleri”

    TAB Başkanı Şahin yaptığı açıklamada, “Bütün dünyada olduğu gibi bu yeni tip korona virüs nedeniyle vücut direncini artırmak amacıyla kullanılan tek şey arı ürünleri. Dünya ve ülkemizdeki üniversitelerin ortak çalışmaları sonucunda çıkan sonuç, özellikle bal, arı sütü polen ve Propolis ön plan çıktığı görülmektedir. Üretim noktasında arıcılar da elinden gelen her şeyi de yaptıklarını ifade edebiliriz Türkiye Arıcılar Birliği olarak” dedi.

    “Bilim insanları AR-GE’lerini para ile satmasın”

    Bazı gazete ve televizyonlarda fütursuzca, arıların yaptığı üretimin çok batık olduğunu ve kalitesiz olduğu yönünde ifadelerin olduğunu açıklayan Şahin, “Bunlar bilim insanlarına yakışmayacak bir ifadedir. Bir bilim insanı Propolis için laboratuvarda her yönüyle çalışıyor mu ki, üretilen ham propolislerin kurtlu olduğunu ifade ediyor. Propolisin içinde hiçbir şekilde kurt olmaz. Ben buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum bu tür bilim adamlarına. Biliminizi ve Ar-Ge’nizi sakın para ile satmayın. Yaptığınız bilimsel çalışmayı, para ile satarsanız firmaların esiri olursanız, sokakta gezemezsiniz. 72 bin arıcı sizin yakanıza yapışır. Ham bal konusunda bir bayanın yetkisizce, ham balın içersinde bir sürü posa olduğunu ifade etmesi ve bununla ilgili olarak da hukuksal boyunu çalışıyoruz” dedi.

    “Eczaneler referans olamaz”

    Devletin propolis ürününü nerede satılacağı yönünde karar vereceğini açıklayan Şahin, “Türk halkına şunu ifade ediyorum, Türkiye’de üreticiye özelikle 80 ilde bulunan birliklerimize güvensinler. Eczaneler bu konuda referans olarak gösteremez. İlki eczanelere satılacak diye bir kural yok. Devlet bu balların nerede satılacağına karar verir, bu karar çerçevesinde ürünler satılır. Bir bilim adamı olarak eczaneyi referans gösterirseniz, siz bir firmanın tesiri altında kalmış olursunuz. Propolis alkol, su ve bazı yağlarda arındırılır. Sizler bir eczaneden alın derseniz, sizler bir firmanın silahşörlüğünü yapmış olursunuz” dedi.

  • Müzik insanları ŞSM’ye hayran kaldı

    Gaziantep’te faaliyet gösteren Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korolarının dernek yöneticileri ve koro şefleri yapımı tamamlanan Şehitkamil Sanat Merkezi’ni gezdiler. Dernek yöneticileri ile koro şefleri, projenin hayata geçirilmesini sağlayan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve ekibine teşekkür ettiler.

    Gaziantep’in kültür ve sanat hayatına yeni bir renk katacak Şehitkamil Sanat Merkezi’nin (ŞSM) yapımı tamamlandı. Önümüzdeki günlerde halkın hizmetine sunulması planlanan Şehitkamil Sanat Merkezi, toplamda 5 bin 550 metrekare alanda inşa edildi. Merkezde 400 kişilik çok amaçlı salon, sergi salonu, açık amfi alanı, VİP salonu, prova salonları, telli çalgılar, vurmalı çalgılar, ses ve piyano atölyeleri, fotoğraf, ebru, resim, hat atölyeleri, kütüphane, yönetim ofisleri ile kafeterya bulunuyor. Tamamlanan ŞSM’nin son konukları Gaziantep’teki Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği korolarının dernek yöneticileri ve koro şefleri oldu. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğluberaberinde ŞSM’yi gezen müzik insanları, yapıyı çok beğendiklerini ifade ettiler. Programa; Suzidil Klasik Türk Sanat Musikisi Korosu, İl Kültür Turizm Musiki Korosu, Gaziantep Kültür ve Turizm Derneği TSM, Ruhnevaz Eğitim Kültür ve Sanat Derneği Korusu, Zeugma Kültür ve Sanat Derneği Korosu, Halk Eğitim Merkezi Öğretmenler Korosu, Hüsn-ü Seda Topluluğu, Ahmet Güneş THM Korosu, Gazişehir Türk Sanat Müziği Korosu temsilcileri katıldı.

    “Bu kadar etkili bir yer görmedim”

    ŞSM’yi ‘mükemmel’ olarak nitelendiren Gaziantep Kültür Turizm Derneği Başkanı Erkan Özsavaş, gezi sonrasındaki değerlendirmede, “Bugün Şehitkamil Belediye Başkanımız Sayın Rıdvan Fadıloğlu ile birlikte Gaziantep’e kazandırdığı bu mükemmel sanat merkezini gezme fırsatı bulduk. Hakikaten yapımından tutun da ilerleyen zamanda yapılacak bütün etkinlikler için çok güzel bir mekan olmuş. Şehir merkezinde olması, ulaşımın kolay olması mutluluk verici. Emeği geçen herkesin eline sağlık diyorum. Gaziantep; çok eski bir şehir. Dolayısıyla müzik ve sanatla ilgili örnek teşkil eden bir yer. Bu sanat merkezi de hem gençlere örnek olacak bir yer hem de geçmişten geleceğe bir aktarım mekanı olacak. Ben gerçekten çok etkilendim. Birçok şehir gezdim, bu kadar etkili bir yer görmedim. Tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Ümit ediyorum ki bizler de burada güzel etkinlikler yaparak, Gaziantep halkının sanatla buluşmasını sağlayacağız. Ben tekrar başta Şehitkamil Belediye Başkanımız Sayın Rıdvan Fadıloğlu’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

    “ŞSM’nin büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum”

    Amaçlarının gençlere Türk müziğini sevdirmek olduğunu dile getiren Zeugma Türk Müziği Korosu Şefi Ahmet Akif Ciğerli, ŞSM’nin hedeflerine ulaşmalarına önemli bir katkı sunacağını kaydetti. Korosu Şefi Ciğerli, “Gaziantep’imize böylesine değerli bir hizmeti sunan Başkanımız Sayın Rıdvan Fadıloğlu’nu canı yürekten tebrik ediyorum. ŞSM’de gerçekten çok şey düşünülmüş, çok incelikleri var. İnşallah Gaziantep’te Türk musikisinin ve diğer sanatsal branşlarda da tüm gelişmelere burada katkı sağlanır. Şehitkamil Sanat Merkezi’nin bir özelliği de gençlere göre tasarlanmış olması. Bizim de amacımız zaten Türk müziğini gençlere sevdirmek ve gençlere bu konuda hem çalışma bakımından hem de eğitim bakımından böylesine güzel alanları sunmak. Ben Şehitkamil Sanat Merkezi’nin büyük katkılar sağlayacağına şimdiden inanıyorum. Bu bakımdan Şehitkamil Belediye Başkanımıza yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

  • İş insanları 2019’dan umutlu

    Kayseri Sanayi Odası (KAYSO )Başkanı Mehmet Büyüksimitci, iş insanlarının 2019’dan umutlu olduğunu söyleyerek, “2019’un ilk döneminden başlayarak iyileşme olacağı inancındayım” dedi.

    KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, açıklanan 3’üncü çeyrek rakamlarını değerlendirdi. 2019 yılından umutlu olduklarını kaydeden Büyüksimitci, “2018 3’üncü çeyrek rakamları geldi ve 8’inci çeyrektir Türkiye büyüyor. Bildiğiniz gibi ilk 2 çeyrekte oldukça büyük ve 2017’nin son çeyreğinde yüzde 7 civarında büyümemiz vardı. 3’üncü çeyrekte de bu 1.6’ya düştü. Yurtdışından ve yurtiçinden bir takım finansal hareketlerle Ağustos ayında geçirdiğimiz dönem bellidir. Bunun piyasalara etkilerinin olmasını bekliyorduk. 4’üncü çeyrekte 0 veya eksi olma söz konusudur. 2019’un ilk döneminden başlayarak iyileşme olacağı inancındayım. Bu yıl yeni ekonomi programında belirtilen büyüme oranlarını tam olarak yakalayamasak da önümüzdeki yıl bunu daha da iyileştireceğimiz inancındayım” ifadelerini kullandı.

    Başkan Büyüksimitci, konuşmasını şöyle tamamladı:

    “3’üncü dönemin büyümesiyle ilgili en çok endişelendiren sanayide ki büyümenin çok düşük gelmiş olmasıdır. İnşaat sektöründe daralmanın yüzde 5’ler civarında olması oldukça etkiliyor. Hizmet sektörüyle bu büyümeyi yakaladık. İhracatın katkısını da unutmamak lazım. İhracatın yüzde 13’ün üzerinde büyümeye etkisi var. Bu dönemde çalışmalarımızı ihracatı artırmak için ve eskiden olduğu gibi sanayimizi büyümeye katkı verir hale getirmek zorundayız. Bu konuyla ilgili inşallah hükümetimizde yapısal dönüşümleri sağlarsa inanıyorum ki 2019 çok daha iyi geçecek bir yıl olacak. Yavaş yavaş tekrar eski günlere dönmek içinde ivme kazanmış olacağız.”

  • Alanyalı iş insanları ALKÜ’ye konuk oldu

    Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ev sahipliğinde Girişimcilik Günleri kapsamında “Tecrübe Paylaşımı” konulu konferans düzenlendi.

    16’ıncısı düzenlenen Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Girişimcilik Günleri kapsamında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ev sahipliğinde Alanya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ALSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Tabaklar, Aydoğan A.Ş. Genel Müdürü Servet Ünlü, ALSİAD Üyesi ve GÜNSU A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Karaman’ın konuşmacı olarak katıldığı “Tecrübe Paylaşımı” konulu konferans düzenlendi.

    ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda Turizm Fakültesi ve İşletme Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Uçak, iş insanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

    ALKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Uçak okulda verilen teorik bilgilerin yanında sektör temsilcileri ile öğrencileri buluşturarak aktarılan tecrübeler ile öğrencilerini mezuniyet sonrası sürece de hazırlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

    Akın Tabaklar İSE ALSİAD’ın kuruluşu, gelişimi ve faaliyetlerinden bahsederek konuşmasına başladı. 50 üye ile bir araya geldiklerini ifade eden Tabaklar, “Kendi bölgemizdeki sorunları genel karar vericiler ile görüşüp onlara sorunlarımızı ileterek ya da Alanya ile ilgili sorunları gündeme getirerek kendi düşüncelerimizi onlara aktarmak vasıtasıyla hem kamuoyuna farkındalık oluşturmak hem de kendi üyelerimizi bilgilendirmek adına girişimde bulunuyoruz” dedi.

    Ünlü: “Girişimcilik beceri, ruh, risk ve inovasyon ister”

    Servet Ünlü de girişimciliğin ilk özelliğinin inovatif ve yenilikçi olmaktan geçtiğini vurguladı. Girişimciliğin bir ruh ve enerji olduğunu dile getiren Ünlü, “Kitap yazabilecek kadar bilgi sahibi de olsanız dahi girişimcilik ayrı bir şeydir. Girişimcilik bana göre risk alabilmektir. Risk de nedir; bir şeyi başka bir şeye feda edebilmektir. Yani risk almaktan kasıt şudur, sizin şu anda bir yaşam konforunuz var. Ama size bir kapı açılıyor bir işi yapmanız konusunda seçenek sunuluyor. Sizin o an bunu yapabilmeniz için mevcut yaşamınızdan fedakârlık ederek risk almanız gerekmektedir. Kaybetmeyi göze alamadıktan sonra kazanma şansımız yoktur” şeklinde konuştu. Fikrin sermayeden daha önemli olduğunu vurgulan Ünlü, “Para bulma imkânınız her zaman değişik fırsatlarla vardır. Fakat paranız olup iş yapabilme konusunda becerikli değilseniz o paranızı batırma durumunuz olabiliyor” dedi. Okuldaki başarı ile girişimcilikteki başarının doğru orantılı olmadığını belirten Ünlü; “Okul başarısı motivasyon ile ilgilidir. Okul hayatınızda risk yoktur. Çalışırsanız başarılı olursunuz. Ama iş hayatınızdaki başarı becerikli, girişimcilik ruhuna sahip, risk alabilen ve inovasyona açık olabilmenizden geçmektedir” diye konuştu.

    Karaman: “Başarısız olmaktan korkmayın”

    Hüseyin Karaman, kendi kariyer hikâyesinden bahsederek, öğrencilere bu süreçte yaşayabilecekleri sorunlar ve çözümler hakkında bilgiler verdi. Her girişimin mutlak suretle başarılı olmasının imkânsız olduğunu dile getiren Karaman, bu durumun kişide umutsuzluğa yol açmamasının gerektiğini vurguladı. Karaman, “Her girişim başarılı olmayabiliyor. Tabi moralimizi bozmamamız gerekiyor. Her girişim diyelim ki başarısız oldu; bir sonraki deneme için bize bir şans doğuyor. Hata yapmaktan korkmayın. Hatanın tekrarını yapmaktan çekinin. Eğer hata yapmazsanız zaten öğrenemezsiniz. Bizler iş adamları olarak dönem dönem bazı hatalar yaptık. Sizlere şunu söyleyebilirim. Birikim, bilgi ve cesareti birleştirerek yatırım yapmaya devam etmeniz lazım. Yani öncelikle özgüveniniz çok önemli. Yaşadığınız inişler ve çıkışlar sizleri yıldırmamalı. İkinci olarak şunu söyleyebilirim; aklınıza gelen her şeyi hayata geçirmeden iyi bir fizibilite, iyi bir proje ve araştırma yaptıktan sonra “Bu yapacağım iş ne kadar tutar? Bu bölgeye uygun mudur? Ne zaman yapmalıyım? gibi soruların cevaplarına göre yola çıkmalısınız” diyerek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.