Etiket: İmece

  • İmece usulü yol temizlediler

    İmece usulü yol temizlediler

    Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Beğendik köyünde vatandaşlar arazi yollarını imece usulüyle temizledi.

    Olur ilçesi Beğendik köyü Muhtarı Rahmi Aydın, köyün erkeklerini toplayarak imece usulü arazi yolunu temizlediler. Sabah erken saatlerde bir araya gelerek Beğendik köyünden gözeler mevisine kadar yola düşen taşları küreklerle temizlediler.

    Köy Muhtarı Rahmi Aydın, “Her şeyi devletimizden beklememiz gerekiyor. Bizim yapabileceğimiz işleri kendimiz yapmalıyız. Sağolsun köylülerimiz herkes geldi, imece usulü yolumuzu temizledik” dedi.

  • İmece usulü mezarlığı temizlediler

    İmece usulü mezarlığı temizlediler

    Erzurum’un Oltu İlçesine bağlı Aşağı Çamlı köyü Muhtarlığına seçilen Ahmet Ot, ilk icraatını köy mezarlığının temizliği ile gerçekleştirdi.

    Oltu’nun Aşağı çamlı köyü Muhtarı Ahmet Ot, “Köyümüzün mezarlığı yıllardır bakımsız bir haldeydi. Mazbatayı alınca hemen köydeki komşularımı topladım ve imece usulü köyümüze ait mezarlığın temizliğini bakımını yaptık, ağaçlarını budadık. Köylülerimle birlikte köyümüze güzel hizmetler yapacağımıza inanıyorum. Bu konularda desteğini esirgemeyen bütün köylülerime teşekkür ederim” dedi.

  • Edirne köylüsünden sel felaketi sonrası ‘imece’ dersi

    Edirne’de, geçtiğimiz Çarşamba günü yaşanan sel felaketinden hem can kaybı hem de maddi kayıpları ile en çok etkilenen Oğulpaşa Köyü, komşu köyü Osmanlı tarafından yalnız bırakılmadı. Osmanlı köyü sakinleri adeta imece dersi vererek, ilk etapta 23 römork ile bin 600 adet saman balyasını köye ulaştırdı.

    Edirne’de yaşanan şiddetli yağışlar sonrası meydana gelen sel felaketinde bir can kaybının yaşandığı ve onlarca ev, depo, ahırın hasar gördüğü ve yine onlarca büyükbaş ve küçükbaş hayvanın telef olduğu Oğulpaşa köyüne yardımlar devam ediyor.

    Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Osmanlı köyü sakinleri, bir araya gelerek, ilk etapta 23 traktör römorku ile bin 600 adet saman balyasını, felaketin yaşandığı köye ulaştırdı.

    “Önemli olan yaraları hızla ve süratle sarmak”

    Osmanlı köyü sakinlerinden Çağrı Muştu, “Bugün bizim bir canımız gitti. Veysel amcamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Gün birlik, beraberlik günüdür. Elde olanı, paylaşma günüdür. Bizler Osmanlı köyü sakinleri olarak, komşu köyümüze elimizden ne gelirse yapmaya hazırız. Böyle afetlerin ne zaman ve nerede yaşanacağı hiç belli olmaz. Allah’ın takdiridir. Ancak önemli olan hızla ve süratle yaraları sarmaktır” dedi.

  • Artvin’de imece usulüyle türküler eşliğinde kuru fasulye hasadı gerçekleştirildi

    Artvin’in Ağıllar Köyü’nde imece usulüyle türküler eşliğinde kuru fasulye hasadı gerçekleştirildi.

    Artvin Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Balcılar Birliği Başkanlığı Ağıllar Köyü’nde tarım destekli alanda, imece usulü ile hasadı yapılan kuru fasulyenin Türkiye’nin en lezzetli baklagillerinden olduğu belirtildi.

    Artvin’in birçok tarımsal ürün için elverişli bir bölge olduğuna dikkat çeken Gıda ve Hayvancılık Müdürü Dursun Okur, “İlçemizde sulanan alanların artış göstermesiyle kuru fasulye ekilişinde 2018 yılında artış kaydedilmiştir. 2018 yılı üretim sezonu fasulye üreticilerimiz açısından oldukça verimli bir yıl olmuştur. Önümüzdeki üretim sezonunda verimi daha üst seviyelere çıkarabilmek için bakanlık olarak gerekli desteği sağlayacağız. Bunun yanında ilçemize yeni tarımsal ürünler kazandırma anlamında çalışmalarımız devam edecektir. Üreticilerimizi bizden patoz makinesini talep etmektedirler. Bunu dikkate alarak talebi gidermeye çalışacağız” dedi.

    Ticaret olarak değil de insanlara bu iş yapıldığında boş kalan arazilerin nasıl değerlendirilebileceğini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Okur,”Ürünün bir sürü aşaması var. Ekimi, çapası, sulaması, toplaması, kurutması ve son aşamada patoza vurarak ürünümüzü çıkaracağız. Daha sonra elemesi ve seçimi var. Seçimi bittikten sonra paketleyip tüketimine sunacağız” diye konuştu.

    Üreticiler üretilen fasulyenin Türkiye’nin en lezzetli kuru fasulyesi olduğunu iddia ederek lezzetin yüksek rakımdan kaynaklandığını söylediler.

    Ünüyle anılan İspir fasulyesine rakip olacaklarına inandıklarını belirten üreticiler devletin her türlü desteği verdiğini ifade ettiler.

    Tarlanın orta yerinde bir araya gelen ev kadınları bahçelerinden söktükleri fasulyeleri imece usulü ile türküler eşliğinde ayıklamaya çalışmaları renkli görüntüler oluşturdu.

  • Oğuzlar’da kadınlar imece usulü kışa hazırlanıyor

    Çorum’un Oğuzlar ilçesinde yaklaşan kış mevsimine hummalı bir şekilde hazırlanmaya devam eden kadınlar, yufka ekmeği yapımına başladı.

    Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte ilçede yaşayan kadınları kış hazırlığı telaşı sardı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte hazırlıklarına başlayan kadınlar mahallelerde imece usulü olarak her gün bir kişinin kışlık yufka ekmeği belediye tarafından kurulan tandırlarda yapıyor.

    Günler öncesinden organize ettikleri tandır günlerinde sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek kış boyunca tüketilecek miktarda ekmeğin malzemesi olan hamurunu yoğurup kendi aralarında zuvala olarak adlandırdıkları yumakları hazırlıyor, bir kısmı da hazırlanan hamuru oklava ile açarak yufka haline getirdikten sonra tandırda pişiriyor.

    Günün geç saatlerine kadar süren yufka ekmek, yapımı sonrası kış boyu tüketilmek üzere evlerin uygun yerlerinde muhafaza edilerek saklanıyor. Kurutulan yufkalar soğuk kış günlerinde börek olarak pişirilerek tüketiliyor. Hazırlanan el yapımı yufkalarla pişirilen börekler, Oğuzlar’da kış sofralarına ayrı bir lezzet katıyor.

    Oğuzlar Belediyesi tarafından mahallelerde yapılarak vatandaşın hizmetine sunduğu tandırlarda ekmek yapmak için bir kaç gün önceden haberleştiklerini dile getiren Güldane Aydın, “Yufka yapmadan iki üç gün önce komşularımıza şu gün ekmek yapacağız gelebilir misiniz?’ diye söyleriz. Günün belirlenmesinin ardından bir araya geliriz, ihtiyacımız olan miktarda yufka ekmeğimizi akşama kadar birlik beraberlik ve muhabbet içinde yaparız. Ertesi günlerde de diğer komşularımızın ihtiyacı olan ekmeği yine aynı beraberlik içinde yaparız. Böylelikle kendi aramızda yardımlaşmanın hazzını yaşayarak yufka ekmek ihtiyacımızı karşılamış oluyoruz. Güzün kış boyunca yiyeceğimiz yufka ekmeğimizi yaparız bahara kadar tüketiriz. Baharın ilk günlerinde de yazın gelecek misafirlerimize ikram edeceğimiz kadar yufka ekmek yaparız, muhabbet ve birlik beraberlik içinde yeriz” dedi.