Etiket: İhmal

  • Telatar: “Unutmayın Soba Değil İhmal Öldürür”

    Sinop Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. T. Gökhan Telatar, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşı uyardı.

    “Havalar soğudu, sobalar yanmaya başladı. Karbonmonoksit zehirlenmesi yani soba zehirlenmesi riski de başladı” diyen Sinop Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr.T.Gökhan Telatar, “Güney batı yönünden esen rüzgar olan lodosun estiği günlerde her yıl onlarca kişi ısınma araçlarından sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girerek zehirlenme ve ölüme sebep olur. Vatandaşlarımızın bu araçlarla ilgili yanlış bilgileri, kullanım hataları ve ihmalleri sonucu soba, şofben, kombi ve bacalardan kaynaklanan zehirlenmeler özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır” açıklamasını yaptı.

    Zehirlenme durumuyla karşılaşmamak için hangi konulara dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Telatar, “Meteorolojiden özellikle kış ayları için bildirilen hava raporu düzenli olarak takip edilmeli, lodosun beklendiği günler için gerekli tedbirler alınmalıdır. Alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda sobaların yakılmaması, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmesi gerekmektedir. Likit petrol gazı (LPG) ile çalışan şofbenin banyoya monte edilmemesi başka bir havadar mekana monte edilmesi, montajın yetkili servis tarafından yapılması önem taşımaktadır. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından kaynaklanmaz. Yeterli havalandırma yapılmayan kapalı alanda, yanma sonucunda havadaki oksijen miktarı azalır, karbonmonoksit miktarı artar ve şofbenin ateşi söner. Şofben bulunan yere sürekli ve kesintisiz temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt, karton ve kolay yanan çıra konulmalıdır. Odun kömür gibi is bırakan yakıt kullanıldığı zaman bacalar 2 ayda bir, diğer yakıtlar kullanıldığında bacalar 3 ayda bir temizlenmelidir. Baca temizliği aksatılmamalıdır. Kontrol edilmemiş ve havalandırılması olmayan ısıtıcıların bulunduğu odalarda uyumamak gerekir. Olası zehirlenme vakalarında, 112 Acil Servisi aranmalı ve zehirlenen kişilerin mutlaka hastanelerde tedavi edilmesi sağlanmalıdır. Zehirlenmenin tespit edildiği ilk anda pencere ve kapılar açılmalı, kişi olay yerinden uzaklaştırılmalı, ambulans gelene kadar rahat nefes alması için temiz havaya çıkarılması sağlanmalıdır. Gerektiğinde vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz Zehir Danışma Merkezi 114’ü arayarak yapılabilecek ilk yardım hakkında bilgi alabilirler” şeklinde konuştu.

  • Anaokulu Ve İlkokullarda Sağlık Eğitimleri İhmal Ediliyor

    Nabız Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Dr. Orhan Şahin, sağlık eğitimlerinin ve sağlık kontrollerinin okul öncesi ve ilkokul öğrencileri için önemli olduğunu belirtti.

    Özellikle bu yaş gruplarında yapılacak olan beslenme ve hijyen eğitimlerinin alışkanlık kazandırılması adına önemli olduğunu vurgulayan Dr. Orhan şahin, “Kazanılan bu alışkanlıklar, gelecekteki sağlıklı beslenme ve sağlıklı toplum oluşturma adına dikkat edilmesi gereken bir husustur. Özellikle okul öncesine yapılacak sağlık taramaları ile birçok hastalık ortalığa çıkarılarak önlem alınabilir. Bu anlamda Toplum Sağlığı Merkezleri, sınıf öğretmenleri ve ailelere ciddi görevler düşüyor. Özellikle obezite ile mücadelede bu eğitimler önemli. Okul kantinleri bu anlamda denetlenmeli. Sağlıklı olmayan yiyecek ve içeceklerinin bulundurulmaması konusunda okul idaresinin de hassas olması gerekiyor” dedi.

    Anaokulu ve ilkokullarda sağlık eğitimlerinin ihmal edildiğini savunan Dr. Şahin, “Bu amaçla Nazilli’nin mahallerinden olan Esenköy İlkokulu’nda sınıf öğretmeni Feriştah Şahin koordinasyonunda öğrencilere hijyen eğitimi verdik. Özellikle el hijyeni beslenme alışkanlıkları ve hastalıklardan korunma ile ilgili bilgileri öğrencilere aktardık. Öğrenciler geçen yılda benzer bir eğitim aldıklarından dolayı anlatılanlara katılarak bildiklerini pekiştirdiler. Seminer sonrası öğrencilere diş fırçası ve diş macunu dağıtılarak kişisel hijyen teşvik edildi” şeklinde konuştu.