Etiket: Hayvansal

  • Hayvansal gıdalarda yapılan hilelere dikkat

    Hayvansal kökenli gıdaları tüketirken ve satın alırken dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özer Ergün, bu gıda maddelerinde birçok hile yapıldığını kaydetti.

    Hayvansal kökenli gıda maddeleri faydalarının yanında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ve kanatlı ürünlerinin tüketilmesiyle hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların olduğunu belirten İstanbul Esenyurt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Ergün, et ürünlerinde kıymada, süt ürünlerinde ise taze kaşarda insan sağlığında ciddi problemlere yol açacak hilelerin yapıldığını kaydetti. Prof. Dr. Ergün, “Aşırı derecede yağ ve sakatat katılan kıymaya; karaciğer ve dalak katılarak rengi kahverengi ete dönüştürülebiliyor. Süt ürünlerinde ise taze kaşar peynirleri tarihleri geçmeye yakın toplanıp, tekrardan yoğurularak, paketlenip sunuluyor” dedi.

    “Kimyasal madde kalıntıları ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor”

    Hayvansal kökenli gıda maddeleriyle gelen kimyasal madde kalıntılarına karşı uyarılarda bulunan Ergün, “Hayvanların tedavi edildiği süre boyunca onlara verilen ilaçlar, antibiyotik kalıntıları ve hayvan yemlerine geçen pestisitler ette birikebildiği gibi sakatatta, karaciğer ve böbrekte de birikim yapabilmektedir. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri kanatlı ve kanatlı ürünlerinde bulunan kimyasal kalıntılar, insan sağlığı için önemli sorunlara yol açabiliyor. Mikrobiyolojik olarak gelen bu hastalık etkenlerine karşı korunmada öncelikli olarak almış olduğumuz gıda maddelerini iyi pişirmek, iyi muhafaza etmek ve ondan sonra tüketmek lazım. Gıda maddeleri iyi pişirildiğinde zoonozdan korunabiliyor. Ancak kimyasal madde kalıntılarından korunamıyoruz” dedi.

    Taze kaşarda yapılan hileye dikkat

    Hayvansal ürünlerde yapılan hileleri anlatan Ergün, “Hayvansal kökenli gıdalar arasında kıymada çok fazla hile söz konusudur. Kıymaya çok fazla yağ ve sakatat katılıyor. Bunun dışında karaciğer, dalak katılarak da rengi kahverengi ete dönüştürülüyor. Süt ürünlerinde ise çiğ süte su katılması veya koruyucu madde katılarak onun bozulmasının önlenmesi de hileye girmektedir. Peynirlerde ise taze kaşarlarda hileler yapılabilmektedir. Kaşar peynirleri tarihleri geçmeye yakın toplanıp, tekrardan yoğurularak, paketlenip sunuluyor. İçerisine renginin daha sarı gösterilebilmesi için renk maddeleri de katılabiliyor” dedi.

    “Hayvansal gıdalar iyi pişirilmeli”

    Hayvansal gıda tüketimi ve satın alma konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Özer, “Et ürünlerinde kıymaya çok dikkat edilmeli. Çünkü kıymanın yüzeyi genişlediği için çok çabuk bozulabiliyor. Kıymanın dört derecede dayanma süresi en fazla bir gündür. O nedenle kıyma ve kıymalı ürünlere dikkat edilmeli. Süt ve süt ürünlerinde ise taze peynir, pastörize edilmemiş sütten yapılmış tereyağı, kaymak, dondurma ve peynir çeşitleri hayvanlardan bulaşan hastalıklar yönünden tehlike arz ediyor. Bunun dışında tüketici gıda maddelerini satın alırken, ürünün zoonozlu olup olmadığını anlayamaz. Bunun için bilinen marketlerden bilinen markaları seçerek alışveriş yapmak ve ürünün ne zaman üretildiğine, paketleme ve son kullanma tarihlerine çok dikkat etmek gerekir. Bir diğer önemli nokta da bu gıda maddelerini iyi pişirmek gerekir. Böylece tüketilecek olan hayvansal kökenli gıda maddelerinde zoonoz olması durumunda tedbir alınmış olur” ifadelerini kaydetti.

  • Hayvan ve hayvansal ürün hareketlerine denetim

    Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, “2018 yılında ilimiz genelinde 150 gündüz, 81 gece olmak üzere toplam 231 denetim gerçekleştirilmiştir. Denetimler sonucunda 49 araçta belgesiz hayvan ve hayvansal ürün tespit edilmiş ve gerekli yasal işlemler gerçekleştirilmiştir” dedi.

    Samsun genelinde faaliyet gösteren hayvan pazarları ve yol güzergahlarında kolluk kuvvetleri ile ortaklaşa yapılan hayvan ve hayvansal ürün hareketlerinin kontrolüne yönelik denetimler devam ediyor. 5996 ayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yürütülen denetimler ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması için hayvan hareketlerinin kontrolü büyük önem arz ettiğini söyledi. Müdürlüğün Samsun’da ruhsat verilmiş 7 adet hayvan pazarı bulunduğunu ifade eden Kırmacı, “Bu pazarlarda salgın ve paraziter hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek, bunlardan korunmak, hayvanların sağlıklı ortamlarda alınıp satılmalarını temin etmek ve bu yerlerin atık ve artıklarının çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önlemek amacı ile denetimler yapıyoruz” dedi.

    “231 denetim gerçekleştirildi”

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı denetim istasyonları ile muhtemel hayvan ve hayvansal ürün nakil güzergahlarında kaçak hayvan ve hayvansal ürün sevklerinin önlenmesine yönelik kolluk kuvvetleri ile koordineli olarak denetimlerinin devam ettiğini aktaran Kırmacı, “2018 yılında ilimiz genelinde 150 gündüz, 81 gece olmak üzere toplam 231 denetim gerçekleştirilmiştir. Denetimler sonucunda 49 araçta belgesiz hayvan ve hayvansal ürün tespit edilmiş ve gerekli yasal işlemler gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

    “Denetimler devam edecek”

    Denetimlerin devam edeceğinin de bilgisini veren Kırmacı, “Hayvan ve hayvansal ürün taşıyanların il içindeki hareketlerde ürün türlerine göre değişen pasaport, nakil beyannamesi, nakil belgesi veya kesim raporu gibi belgeleri; il dışı sevklerde ise mutlaka Veteriner Sağlık Raporu bulundurmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.

  • Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü 2023 hedeflerine çok yakın

    Türkiye’ye 9 aylık dönemde 1 milyar 835 milyon dolar döviz kazandıran ve 2023 hedeflerini tutturmaya en yakın sektör konumundaki Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektöründe, üç ihracatçı birliği güç birliği yaptı ve Paris Sial Fuarı’nda yeni müşteri avına çıktı.

    Dünya’nın en büyük gıda fuarı kabul edilen ve gıda sektörlerinin gövde gösterisine dönüşen Paris Sial Gıda Fuarı’nda, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin Koordinasyonunda İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ortak stant açarak Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerinin tanıtımını gerçekleştirdi.

    Türkiye Milli Katılım Organizasyonu İstanbul Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen Paris Sial Fuarı’na Türkiye’den 311 firmanın katıldığı bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, su ürünleri, kanatlı, yumurta, süt ürünleri ve bal alt sektörlerinde toplamda yıllık 2.5 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştıklarını, 2023 yılında 3.5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için tanıtım fırsatlarını değerlendirdiklerini kaydetti.

    Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe faaliyet gösteren üç birliğin iş birliğinin bundan sonraki süreçte artarak devamından yana olduklarını anlatan Girit, “Eylül ayında Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Global Fishery Forum & Seafood Expo Russia Fuarı’na birlikte katıldık. Paris Sial Fuarı bu yılki ikinci birlikteliğimiz oldu. 10-12 Aralık 2018 tarihlerinde ise Birleşik Arap Emirlikleri’nde ABU DHABI- SIAL Middle East 2018 Fuarı’na birlikte katılacağız ve Türk su ürünleri ve hayvansal mamullerinin tanıtımını yapacağız. Bu işbirliğinin oluşturduğu sinerji ile 2023 hedeflerine kolaylıkla ulaşacağız” şeklinde konuştu.

    Su ürünleri ve kanatlı ihracatı zirvede yer aldı

    Türkiye, 2018 yılının ocak-eylül döneminde 1 milyar 835 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı gerçekleştirirken, 2017 yılının aynı dönemine göre ihracat yüzde 13 artış gösterdi. Su ürünleri ihracatı, 707 milyon 739 bin dolarla, Su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektöründe zirvede yer aldı.

    Kanatlı sektörü ise; 432 milyon 663 bin dolarlık ihracatla zirve ortağı oldu. Türkiye’nin yumurta ihracatı 310 milyon 874 bin dolar olarak kayıtlara geçerken, Süt ürünleri sektörü 209 milyon 540 bin dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı. Bal sektörü 19 milyon 585 bin dolar dövizi ülkemize kazandırdı.

    Irak, Hollanda ve İtalya ihracatta ilk üç ülke

    Türkiye’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında ilk sırayı ise; 520 milyon dolarlık tutarla Irak aldı. Irak, kanatlı ve yumurta sektörünün en gözde ihraç pazarı konumunda. Hollanda ise 114 milyon dolarlık ihracatla zirve ortağı oldu. Hollanda’nın tercihi de Türk balıkları oldu. İtalya 65 milyon dolarlık Türk su ürünleri ve hayvansal mamulleri tercih etti. Bu ülkeleri; Libya, Almanya, Suudi Arabistan, Suriye, İngiltere, Hong Kong ve Rusya izledi.

  • Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründen 3,5 milyarlık ihracat hedefi

    Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 1980 sonrasında ihracatını 174 kat arttırarak ihracat artış rekortmeni olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 2023 yılı için belirlenen 3,5 milyar dolar ihracat hedefini daha erken yakalamayı hedefliyor.

    Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2023 yılı için 3,5 milyar dolar ihracat hedefi olduğu bilgisini veren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, son bir yıllık dönemde yüzde 20’lik ihracat artış hızıyla 2 milyar 400 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını, 2023 yılını beklemeden 3.5 milyar dolar ihracat rakamına kendi görev süreleri içerisinde ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

    “Ege’den 1 milyar dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç ediyoruz”

    Türkiye’nin gerçekleştirdiği su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının yüzde 42’sinin Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyelerince yapıldığının altını çizen Girit, “Son bir yılda 994 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Mayıs ayında 1 milyar dolar barajını geçeceğiz. Bu aynı zamanda Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki gıda ürünleri ihraç eden birlikler arasında bir ilk olacak” diye konuştu.

  • İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’ne taze kan

    İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer oldu. Sektörün tüm paydaşları ile birlikte daha büyük ihracata imza atacaklarını belirten Sezer, “Ürünlerimizin kalitesi yüksek. Ürünlerimizi dünya fiyatının altında satılmaması için çalışma yapacağız” dedi.

    İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin yönetim kurulu seçimleri gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin merkez binasında yapılan ve tek liste ile gidilen seçimde birliğin yeni Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Müjdat Sezer seçildi. Sezer 2 bine yakın üyesi bulunan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 4 yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütecek. HasTavuk’un Yönetim Kurulu Başkanlık görevini de sürdüren Sezer, Ahmet Tuncay Sagun yönetiminde Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

    Genel kurulun açılışın konuşmasını yapan Ahmet Tuncay Sagun, verdikleri destekten dolayı birlik üyelerine teşekkür etti. Mesleğine aşık ve birliğe inancının tam olduğunu belirten Sagun, ihracatta büyük yol kat ettiklerini söyledi. Sagun, “Başkanlık döneminde en büyük kazancım değişik sektörlerde önemli isimleri tanımak oldu. Bundan böyle TİM çatısı altında sektörü en iyi şekilde temsil edeceğim” dedi.

    “İletişim kanallarını güçlendireceğiz”

    İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Müjdat Sezer ise, sektörün tüm paydaşları ile birlikte daha büyük ihracata imza atacaklarını bildirdi. “Ürünlerimizin kalitesi tüm dünyada oldukça yüksek” diyen Müjdat Sezer, yeni dönem hedeflerini şöyle açıkladı:

    “Sektör ve birlik arasındaki iletişim kanallarını güçlendireceğiz. Ürünlerimizin kalitesi yüksek. Bu ürünleri dünya fiyatlarının altında satılmasının önüne geçeceğiz. Dünya artık sektörümüzü ve birliğimizi tanıyor. Yeni dönemde satıcı ve alıcıları buluşturmaya hız vereceğiz. Bürokrasi ile ilişkilerimizi güçlendirerek, sektörümüzün sorunlarının çözümü için birlikte çalışacağız. Sektör olarak geçen yıl yüzde 19.6’lık artışla 2 milyar 261 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl için 2.5 milyar doların üzerine çıkacağız. 2023 yılı ihracat hedefimiz ise 5 milyar dolara daha erken ulaşacağız.”