Etiket: Hasat

  • Bitkisel Üretim Merkezi’nde ikinci hasat zamanı

    Bitkisel Üretim Merkezi’nde ikinci hasat zamanı

    Sarılar Mahallesi’nde yer alan Bitkisel Üretim Merkezi’nde Haziran ayında ekimi gerçekleştirilen fasulyeler hasat edildi. Üretilen fasulyelerin aşevinde hazırlanacak yemeklerde kullanılacağını belirten Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, emeği geçenlere teşekkür etti.

    40 dönümlük alanda çim ekimi yapılan Çorlu Belediyesi Bitkisel Üretim Merkezi’nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından Nisan ayında nohut ekimiyle başlayan üretim süreci fasulye ekimiyle devam etti. 10’ar dönümlük alanda yapılan nohut ve fasulye ekiminin ardından Ağustos ayında nohut hasadı gerçekleştirilirken, aradan geçen iki ayın sonunda da fasulye hasadı yapıldı. 10 dönümlük sahada üretimi yapılan fasulye tarlasında yapılan hasat etkinliğine Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Başkan Yardımcıları Kemaleddin Avcı ve Özcan Veysel Tunçcan, Belediye Meclis üyeleri ile Tarım, Hayvancılık ve Orman Komisyonu üyeleri, belediye personeli ve basın mensupları katıldı.

    “Tarım alanında vizyon oluşturmayı istiyoruz”

    Üretimi gerçekleştirilen fasulyelerin Çorlu Belediyesi Aşevi tarafından hazırlanacak yemeklere katılacağını ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılacağını belirten Çorlu Belediye Başkanı Sarıkurt, “Yakın dönemde Belediye Meclisimizce Tarım, Hayvancılık ve Orman Komisyonu oluşturmuştuk. Buradaki amaçlarımızdan bir tanesi de sanayi şehri olmasının yanında aynı zamanda bir tarım kenti olan Çorlu’da tarıma yönelik projeler ve gelecek vizyonu oluşturma gayesiydi. Bu kapsamda komisyonumuz ve Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün değerlendirmeleri doğrultusunda Sarılar Barajı’nın hemen yanında hem çim üretimi yaptık hem de yakın dönemde nohut yetiştirdik. Bugün de fasulye hasadı için bir aradayız. Öncelikle komisyon üyesi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada üreterek hasadını gerçekleştirdiğimiz ürünlerimizi aşevimizde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla buluşturuyor olacağız. Emek verdikçe toprak karşılığını veriyor. Bugün fasulye tarlasında hasat gerçekleştiren değerli çalışanlarımızla da sohbet ettik. Onlar da geldikleri yerlerde fasulye ve nohut yetiştirdiklerini, yapılan işin faydalı olduğunu belirttiler. Ümit ediyorum komisyonumuzun değerlendirmeleri doğrultusunda tarıma yönelik üretimlerimiz devam edecek. İlerleyen zamanlarda komisyon üyelerimizin de alacağı kararlar doğrultusunda hareket edeceğiz” dedi.

    60 dönümlük alanda çim, nohut ve fasulye üretimi gerçekleşti

    Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Özcan Veysel Tunçcan ise, 60 dönümlük alana sahip olan Çorlu Belediyesi Bitkisel Üretim Merkezi hakkında bilgiler aktardı. Tunçcan, “Burası yaklaşık olarak 60 bin metrekarelik bir alan. Bu alanın 40 bin metrekaresinde çim üretimi gerçekleştiriyoruz, 20 bin metrekarelik alanda ise nohut ve fasulye ekimi yaptık. Nohut hasadının ardından bugün de fasulye hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bu alanda ürettiğimiz çimleri Çorlumuzdaki parklarımızda ve peyzaj alanlarımızda kullanmak üzere her yıl üretime devam edeceğiz. Diğer ürünlerin üretimleri konusunda da yapılacak olan planlamalar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

    Yapılan açıklamaların ardından fasulye hasadına geçildi. Başkan Sarıkurt hasadın bereketli olması temennisinde bulundu.

  • Beyaz altında hasat dönemi başladı

    Beyaz altında hasat dönemi başladı

    Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü, Milas Ziraat Odası ve TARİŞ 152 No’lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi organizasyonuyla düzenlenen etkinlikle, Milas’ta çiftçinin beyaz altınında hasat dönemi başladı. Milas’ın pamukçuluk bakımından tecrübeleri çiftçilere ve verimli topraklara sahip olduğunu anlatan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ülke genelinde pamuk üreten çiftçilerin Türkiye’nin ihtiyacı olan pamuğun tamamını üretmeye talip olduğunu söyledi.

    Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü, Milas Ziraat Odası ve TARİŞ 152 No’lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi organizasyonu ile Milas’a bağlı Ağaçlıhöyük Mahallesi’nde pamuk hasat etkinliği düzenlendi. Renkli görüntülere sahne olan hasat etkinliğine, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas’ta Kaymakam refikliği stajını yapan Kocaeli Kaymakam Adayı Fatih Erdoğan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Milas Jandarma Komutanı Yarbay Hayrettin Fidan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, TARİŞ 152 No’lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Halit Şenli, Milas Ziraat Odası ile Milas Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve çiftçiler katılım gösterdi. Pamuk tarlasında ziraat mühendisleriyle ürün incelemesi yapan katılımcılar, ardından makineli hasat işlemini ilgiyle izledi.

    “Milas pamuğu kaliteli bir pamuktur”

    Pamuk hasat etkinliğinde konuşma yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, bu yıl Milas genelinde bin 800 dekar alanda, yaklaşık 50 çiftçinin pamuk tarımı yaptığını kaydetti TARİŞ 152 No’lu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi ile Milas Ziraat Odası olarak çiftçilerden gelen talep üzerine Milas’a ikinci bir makine getirilmesi için girişimde bulunduklarını belirten Başkan Atıcı, “Çiftçimizin beyaz altını tarlada kalmayacak. 2 hasat makinesi de bu sezon çiftçilerimize hizmet verecek. Ziraat mühendislerimiz de sezon başından bu yana pamuk üretiminde çiftçilerimizin verim ve kaliteyi yakalamaları için hizmet sunuyor” diye konuştu.

    Milas’ın pamuk üretimi bakımından potansiyeli yüksek bir ilçe olduğuna dikkat çeken Başkan Atıcı, “Milas pamuğunda dekar başında elde edilen verim yüksektir. Aynı zamanda Milas pamuğu, Ege pamukları arasında tekstilcinin tercih ettiği pamuklar arasında yer alıyor. Çünkü pamuğumuz Milas’taki iklim itibariyle Ege pamukları arasında elyaf uzunluğu en yüksek olan pamuktur. Nisan ayından bugüne emek vererek 45-50 derece sıcakta pandemi döneminde aralıksız üretim yapan çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin vereceği müjdeli haberi beklemektedir. Eğer pamuğa destek verilirse 5 yıllık bir planlama ile Türkiye kendi ihtiyacı olan pamuğun tümünü kendisi üretebilecek bir ülkedir” dedi.

    Milas Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan ise tarım ve hayvancılıkta Muğla’nın ciddi bir gelir elde ettiğini belirterek, “Muğla turizmiyle anılsa da ilimiz genelindeki verimli topraklarda çok çeşitli bir ürün deseninde ciddi miktarda üretim yapılmaktadır.” dedi.

    “Çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum”

    Milas tarım ve hayvancılığının günden güne geliştiğini, ürün yelpazesinin de genişlediğini belirten Milas Kaymakamı Eren Arslan, çiftçilere ve özellikle genç çiftçilere destek sağlandığını hatırlatarak şunları kaydetti: “Tarımsal üretim potansiyelimiz gerçekten turizmin önünde bir katma değer oluşturuyor. İlimiz genelinde de bu katma değeri en fazla üreten ilçeler arasında Milas geliyor. Pandemi döneminde üretimden vazgeçmeyen, halkımızın ihtiyacı olan tarımsal ve hayvansal ürünleri üreten değerli çiftçilerimize teşekkür ediyor, bereketli hasatlar diliyorum.”

    Konuşmaların ardından pamuk hasadı etkinliği, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

  • Elma hasat sezonunda yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor

    Elma hasat sezonunda yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor

    Isparta’da elma hasat sezonu başlarken, Vali Ömer Seymenoğlu düzenlediği toplantıda üreticileri korona virüs tedbirlerine uymaları konusunda uyardı.

    800 bin ton elma rekoltesi beklenen Isparta’da 2020 yılı elma hasat sezonu başladı. Yaklaşık 20 bin kişinin 1,5 ay süreyle elma bahçelerinde çalışması bekleniyor. Bununla birlikte mevsimlik işçi sirkülasyonun artmasının beklendiği Isparta’da korona virüs pandemisiyle mücadelede herhangi bir aksaklık yaşanması istenmiyor. Bu kapsamda alınacak ek tedbir ve önlemler Vali Ömer Seymenoğluu başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı. Toplantıya Eğirdir, Gelendost ve Senirkent Kaymakamları ve Belediye Başkanlarının yanı sıra ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri ve meslek odası temsilcileri katıldı.

    Tedbirler Elden Bırakılmayacak

    Toplantıda, elma bahçelerinde çalışacak işçilerin; bahçelere ulaşımında, elma toplama esnasında ve elma tasnifleme merkezlerinde kontrollü sosyal hayat kurallarına uyup uymadıkları en üst seviyede denetlenecek. Denetlemelerde başta kaymakamlar ve diğer kamu görevlilerinin sahada olmasını isteyen Vali Seymenoğlu, pandemi sürecinin başından beri Isparta’da tarımla ilgili bir kısıtlamaya gitmediklerini belirterek ancak tedbirleri de elden bırakmayacaklarının altını çizdi.

    Vaka Sayılarında Artış Var

    Vali Seymenoğlu, “Tedbirleri elden bırakmamız lazım aksi takdirde salgın son haftalarda hızlı bir artışta. Salgın bu hızla devam ederse belki de elma toplayacak sağlıklı çalışacak insan bulamayabiliriz. Böyle de bir sıkıntımız var. Onun için ciddi kararlar alacağız, aldığımız kararlara da sonuna kadar alanda hem kamu kurum ve kuruluşları hem belediyeler hem de yereldeki bahçe sahiplerinin uymasını talep edeceğiz ve takibini, denetimini yapacağız.” dedi.

    Çalışanların Birinde Vaka Çıkması Tüm Çalışanları Etkiler

    Elma bahçesine çalışan bir işçide bile covid-19 çıkmasının o bahçede çalışan herkese filyasyon uygulanacağı anlamana geleceğini söyleyen Vali Seymenoğlu, “Elma hasadı için gelen işçilerin büyük bir kısmı il merkezinden veya komşu il ve ilçelerden şehrimize geldiği yönünde bilgiler var. Buradaki birinci hedefimiz bu İşçilerin bahçelere ulaşımını en sağlıklı bir şekilde sağlamak. İkinci hedefimiz de bahçelerde hasat sırasında birbirleriyle olan teması en aza indirmek. Bu grupların içerisinde bir kişide bile pozitif vaka çıkması durumunda İlçe Sağlık Müdürlüğü veya İl Sağlık Müdürlüğü kesinlikle orada filyasyon çalışmasına giriyor. Bahçede bir kişide, iki kişide pozitif vaka tespit edilmesi demek belki de o bahçenin hasadını üç gün, beş gün, bir hafta, on gün öteye geciktirmek demektir. Başta tedbirimizi alalım.” dedi.

    Tüm Görevliler Bahçelerde Olacak

    İlçelerde yapılacak çalışmalardan kaymakamların sorumlu olacağını kaydeden ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde çalışan personelin tamamının elma hasadı süresince sahada olması konusunda talimat veren Vali Seymenoğlu, “Her ilçe kaymakamı bu işten birinci derecede sorumlu olacak. Kaymakamlarımız İlçe Hıfzıssıhha Kurulu başkanı oldukları için yeri gelecek o sabah evinden çıktığı gibi bir bahçeye gidecek. Artık rutin işleri bir tarafa bırakacak, ziyaretler gerçekleştirecek. Bütün arkadaşlar çiftçi ziyaretleri yapacak, bahçede, elma toplanan hasat yapılan neresi varsa; şoförü de dahil hizmetlisi de dahil hepsi alanda olacak. Maske mesafe ve aldığımız diğer kararların alanda takibinde mutlaka yer almış olacaklar. Odalarda, ofislerde, hükümet konaklarında, İlçe Tarım Müdürlüklerinde veya İl Tarım Müdürlüğünde kimseyi görmek istemiyorum. Denetlemeye geldiğimde sadece bir kişi olsa yeterli. Bu bir fedakarlık işidir, görev işidir bu arkadaşların hepsi bahçelerde olacak.” dedi.

    Toplantıda belediye başkanlarına tek tek söz veren Vali Seymenoğlu alınması gereken ek tedbirlere yönelik önerileri dinledi.

    Toplantıda söz alan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya ise pandemi başındaki verilere göre 6 aylık süreçte karşılaşmayı planladığımız sayılara son 1.5 ayda ulaşıldığının altını çizerek alınan tedbirlerden asla taviz verilmemesini istedi.

  • Fıstığın anavatanı Şanlıurfa’da hasat başladı

    Fıstığın anavatanı Şanlıurfa’da hasat başladı

    Türkiye’nin en fazla fıstık üretilen illerinden Şanlıurfa’da hasat başladı.

    Türkiye’de 100 bin tonu aşkın fıstık üretimi ile birinci sırada yer alan Şanlıurfa’da fıstık hasadı başladı. Karaköprü ilçesine bağlı kırsal Korukesen Mahallesi’nde başlayan Urfa fıstığı hasadına katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, muhtarlar, işçiler ve vatandaşlar, “Keten Köyneği” fıstığı olarak bilinen Urfa fıstığını topladı.

    “En fazla fıstık ağacı Şanlıurfa’da bulunuyor”

    Türkiye’de en fazla fıstık ağacının Şanlıurfa’da yer aldığını belirten Beyazgül, “Fıstığın en fazla yetiştiği yer Şanlıurfa’dır. Bu sene ürün oldukça bereketli görünüyor. Fıstığın bir kısmı ihracat ürünü olarak bir kısmı da iç piyasada tüketiliyor. Yaş olarak da hem şehrimizde hem civar illerde tüketiliyor. Tarıma bağlı sanayimizin bir an önce kurularak bu sektöre ilişkin istihdamın bir an önce artmasını istiyoruz. Fıstık bahçelerimiz gün geçtikçe artmaktadır. İnsanlarımız bunun değerini anlamış durumdadır. Dünyada çok az yerde yetişen fıstığın pazarlama ve tüketim sorunu bulunmamaktadır. Kuruduğunda ayrı yaşken ayrı bir lezzet baklavada ayrı vazgeçilmez bir lezzet. Şanlıurfa için fıstık sezonu hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

    Hasat sonrası katılımcılara incir, fıstık ve üzüm ikramında bulunuldu.

  • Vali Memiş sera ziyaretinde at besleyip biçerdöverle hasat yaptı

    Vali Memiş sera ziyaretinde at besleyip biçerdöverle hasat yaptı

    Erzurum Valisi Okay Memiş Ilıca ilçesine bağlı Söğütlü köyünde bulunan seraları ziyaret etti. Seralarda inceleme yapan Vali Memiş, Çiftçilerle at besledikten sonra biçerdöver ile hasat yaptı.

    Erzurum’un Ilıca ilçesine bağlı Söğütlü köyündeki seraları ziyaret eden Vali Okay Memiş, çiftçilerle bir araya geldi. Vali Memiş, geçen sene Valilik tarafından çiftçilere hibe edilen seralarda incelemelerde bulundu. Daha sonra ise çiftçilerin atını kendi elleriyle besleyen Memiş, biçerdöver makinesini kullanarak hasat yaptı. Öte yandan Erzurum Valisi Okay Memiş, incelemeler sonrası çiftçilere verilen desteğin çok doğru bir karar olduğunu vurguladı.

    “Burası adeta Çukurova’ya benziyor”

    Çiftçilerin bir seradan yıllık 30 bin lira kar elde ettiğini belirten Erzurum Valisi Okay Memiş, “Söğütlü bizim ova köylerimizden bir tanesi. Sulama imkanı olan hayvancılık ve seracılıkla uğraşan bir köyümüz. Geçen sene buradaki çiftçilerimize valiliğimizce 24 adet sera verdik. İlk sene 2-3 tane ürün alırken çiftçilerimiz şuanda 7-8 defa ürün alıyor. Her türlü sebzenin bu alanda yetiştiğini görüyoruz. Burası adeta Çukurova’ya benziyor. Sebzeler tamamen doğal ortamında yetişiyor ve hepsini de Erzurum’daki marketlerimizde bizler tüketiyoruz. Bu desteklerimiz valilik, İl Tarım Müdürlüğü ve Belediyemiz olarak artarak devam edecek. Çiftçilerimiz bir seradan yıllık net 30 bin lira kar elde ediyor. Bu seraları arttırarak devam etsek bu rakamın daha çok artacağını düşünüyorum” dedi.

    “Biz artık üreten bir ülke olacağız”

    Çiftçilere verilen desteklerin doğru karar olduğunu da kaydeden Memiş, “Erzurum’un daphan ovası müthiş zenginlikleri olan bir ova. Biz hayvancılık konusunda çok iddialıyız aynı şekilde tarım konusunda da iddialıyız. Türkiye’deki hububatın yüzde 2’si Erzurum’da yetişiyor. Hepsi kendi yöremizde yetişen tohumlar. Çiftçilerimize vermiş olduğumuz desteklerin doğru karar olduğunu gördüm. Çiftçilere hibe olarak destek verdik onlar üstüne kazandıklarıyla yeni seralar kuracaklar. Biz artık üreten bir ülke olacağız. Pandemi döneminde gördük ki üreten ülkelerin sırtı yere gelmiyor. Çiftçi kardeşlerimin emrindeyim onların tüm isteklerini yerine getirmek bizim görevimiz” açıklamalarında bulundu.