Etiket: Hasat

  • CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Safran tarlasında hasat yaptı

    CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Safran tarlasında hasat yaptı

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “en iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisinin haşatını yaptı.

    Bir dizi ziyaret ve toplantı için sabah saatlerinde kente gelen Kılıçdaroğlu, Safranbolu ilçesinde STK temsilcileri ve kenti önde gelen isimleri ile basına kapalı kahvaltılı toplantı gerçekleştirdi. Daha sonra kültür merkezinde partilerle bir araya gelen CHP Genel Başkanı ardından Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köseyi makamında ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

    Evleri ile ünlü Safranbolu’yu hıdırlık tepesinden izleyen Kılıçdaoğlu, daha sonra Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’a ait 25 dönümlük safran tarlasına geçerek, burada safran hasatı gerçekleştirdi.

    Bir cumhuriyet kenti, cumhuriyet şehrinde olmaktan mutlu ve huzurlu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, daha sonra Ankara’ya hareket etti.

    Kılıçdaroğlu’nun ziyaretine Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Ahmet Akın ile CHP Karabük Milletvekili Dr. Hüseyin Avni Aksoy ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de eşlik etti.

  • Kivi üreticilerine hasat uyarısı

    Kivi üreticilerine hasat uyarısı

    Giresun’da 795 dekar alanda yapılan kivi üretiminde Kasım ayının başı ile ortası arasında hasat yapılıyor. Meyve içerisindeki kuru madde oranının yüzde 6,5 ile 7 arasında olduğu zaman hasadın gerçekleştirilmesi gerektiği bildirildi.

    Giresun’da 795 dekar alanda yapılan kivi üretiminde 2020 yılı ürün rekoltesinin bin 250 ton civarında olması bekleniyor. Giresun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kivi hasadının Kasım ayının başı ile ortası arasında yapıldığı belirterek hasat için en uygun zamanın meyve içerisindeki kuru madde oranının refraktometre tarafından yüzde 6,5 ile 7 aralığını gösterdiğinde hemen hasadın yapılması gerektiği ifade edildi. Hasat zamanı yaklaştığında kuru madde miktarına sık sık bakılarak hasat zamanının belirlenmesi gerektiği bildirildi.

    Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, “Kivi hasadında meyvenin sap kısmı meyvenin dibinden koparılmalı ve sap kısmı ağaçta bırakılmalıdır. Böylece kasalarda meyve etinin zedelenmesi önlenmiş olur. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Erken hasat meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin piyasa değerini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır ve bu istenmeyen bir durumdur. Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır” denildi.

  • Okulun deposundaki patatesleri ekerek 1,5 ton hasat elde etti

    Okulun deposundaki patatesleri ekerek 1,5 ton hasat elde etti

    Van’ın Özalp ilçesinde korona virüs tedbirleri kapsamında okulların tatil edilmesiyle birlikte pansiyon deposunda bulunan patatesler çürümemesi için bahçeye ekilerek yaklaşık 1,5 ton hasat elde edildi.

    Özalp ilçesinde yapımı tamamlanarak açılışı yapılan Özalp Anadolu Lisesi 2019-2020 döneminde ilk eğitim öğretim yılına girdi. Lise, tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına alan korona virüs tedbirleri kapsamında yılı bitirmeden tatile girdi. Bu sırada okul yönetimi, pansiyonun deposunda bulunan 200 kilo patatesi değerlendirmek için acil bir karar aldı.

    Patatesler tekrar açılan pansiyonda değerlendirilecek

    Okul Müdürü Fatih Yılmaz, patateslerin okul bahçesine ekilmesi fikrini önce ilçe, daha sonra da İl Milli Eğitim Müdürüne bildirdi. Olumlu yanıtla birlikte harekete geçen okul idaresi, nisan ayının 2. haftasında tüm patatesleri bahçeye ekti. Tatil süresince bakımları titizlikle yapılan patateslerin 6 ay sonra olgunlaşmasıyla hasadı yapıldı. Hasattan 1,5 ton verim elde edilirken, patatesler yeniden açılan okul pansiyonunda değerlendirilecek. Okul idaresinin örnek hareketi, büyük takdir topladı.

    “Patateslerin çürümesini istemedik”

    İHA muhabirine konuşan Özalp Anadolu Lisesi Okul Müdürü Fatih Yılmaz, pansiyonun deposunda bekleyen 200 kilo patatesi değerlendirerek 1,5 ton hasat aldıklarını belirtti. Okul Müdürü Yılmaz, “Dünyada ve ülkemizde Covid-19 virüsü yayılım gösterirken okullarımız uzaktan eğitime geçti. Virüsün ülkemizde yayılmamasıyla birlikte okullar tatile girdi. Okul pansiyonumuzda elimizde bulunan yaklaşık 200 kilo patates ambarımızda beklemekteydi. Biz de bu patateslerin çürümesini istemediğimizden bunları ekerek değerlendirmek istedik. Okulumuzun bahçesinin geniş bir alana sahip olması nedeniyle böyle bir karara vardık. Diğer taraftan okulların yeniden açılmasıyla pansiyonumuzda kalan öğrencilerimiz için ‘ne yapabiliriz’ diye düşünmüştük. Aklımıza bu fikir geldi. Bunun için de önce İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Cüneyt Arvas’a daha sonrada İl Milli Eğitim Müdürümüz Hasan Tevke’ye danıştık. Sağ olsunlar onlar da bunun hem ülke adına hem ilçe adına güzel ve sevindirici bir etkinlik olacağı bildirdi” dedi.

    “Pansiyonun bir yıllık patates ihtiyacını karşılayacak”

    Nisan 2020 tarihinde patates ekimine başladıklarını ve 6 ay sonra hasat ettiklerini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Okul idaresi ve personellerimiz olarak rutin bir şekilde bahçemizin temizlik ve sulama işlerini takip ettik. Yaklaşık 6 ay gibi bir zaman sonunda hasadımızı mahsulümüzü bir hafta gibi zaman diliminde elde ettik. Okulumuz pansiyon bahçemizden yaklaşık 1,5 tona yakın patates elde etti. Bu da pansiyonumuzun yaklaşık bir yıllık patates ihtiyacını karşılamaktadır. İnşallah bir dahaki dönemlerde hedefimiz daha geniş alanı değerlendirip, yaklaşık 5 ton patates elde etmek olacak. Böylece ilçemizde bulunan diğer pansiyonlarımızın da ihtiyacını karşılayacağız. Bu süreçte her zaman yanımda bulunan öğretmenlerimize de çok teşekkür ederim. Pandemi döneminin ortaya çıkardığı olumsuz durumu patates ekerek olumlu hale getirmeye çalıştık. Bir eğitimci olarak keşke bu dönem yaşanmasaydı derim. Pandemi dönemini en az etkiyle atlatmak dileğiyle.”

  • En tatlı hasat başladı

    En tatlı hasat başladı

    Sivas’ta birçok çiftçinin kazanç kapısı olan şeker pancarında hasat başladı.

    Türkiye’nin önde gelen pancar üreticisi illerinden Sivas’ta Nisan ayında ekilen şeker pancarlarının hasadına başlandı. Sivas’ta hasadı yapılan pancarlar Turhal başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki şeker fabrikalarına gönderiliyor. Kış aylarının yağışlı geçmesiyse verimi geçen yıla oranla arttırdı. Sivas ve ilçelerinde bir ay boyunca sürecek şeker pancarı hasadı, bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü. Çiftçiler, şeker pancarı taban fiyatlarının açıklanmasını ise umutla bekliyor.

    Kent merkezinde çiftçilik yapan Yakup Çoban, hasattan memnun olduğunu belirterek, “Nisan ayının ilk haftasında ekmiş olduğumuz şeker pancarının hasadına ayın 1’inden beri başladık. Verimlerimiz güzel, bu sene daha memnunuz geçen seneye kıyasladığımızda. Geçen sene yüzde 5’lerde seyrederken bu sene yüzde 8’leri göreceğiz inşallah. Fiyat beklentimiz geçen yıl tonunda taban fiyatı 310 liraydı. Bu sene de daha açıklanmadı, verimin de iyi olması fiyatı da etkileyecek inşallah. Beklentimiz 400-450 lira civarında. Tonajımızda 500 ton zaten yalnız bin tona yakın pancar çıkacağı ümidindeyiz. Pancar hasadından da memnunuz, ekiminden de memnunuz sadece ufak tefek firelerde problemlerimiz oluyor” dedi.

    Çiftçi Cengiz Özmazman da, Sivas dışından gelen çiftçilerin varlığından rahatsız olduğunu belirterek “Biz de hasattan memnunuz, tek şikayetimiz dışarıdan gelen çiftçilerin bizim ekmekte bulunduğumuz tarlalara fazla fiyat vererek bizleri mağdur duruma düşürmeleri. Biz onların kiraladığı parayı verdiğimiz zaman elde ettiğimiz hasatla kara geçemiyoruz” şeklinde konuştu.

    Genç çiftçi Kamil Çoban ise şeker pancarı mesaisinin kendilerine tatlı bir yorgunluk yaşattığını belirterek, “Mesaimiz çok güzel gidiyor, biz de genç çiftçiler olarak hasadımıza başladık. Hasat çok iyi, güzel gidiyor. Rabbim inşallah bereketli eylesin. Yorucu oluyor ama ekmek parası en azından tarım işi yaparak geleceğe umut taşıyoruz” dedi.

  • Yerli ve milli kenevir çeşit adayı ‘Narlı’da ilk hasat alındı

    Yerli ve milli kenevir çeşit adayı ‘Narlı’da ilk hasat alındı

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan proje ile çalışmalarına başlanılan yerli ve milli kenevir çeşit adaylarından Narlı’nın ilk hasadı gerçekleştirildi.

    Geçen yıl ocak ayında tescil edilmesi için başvurulan Narlı’nın Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Alanı’nda ekimi yapıldı. Tescil edilmesi durumunda ülke ihtiyacına yeter miktarda tohumluk üretilebilmesi için yapılan ekim çalışmasında bugün ilk hasat günüydü. Yapılan hasatta 30 kilogram tohumluk elde edilmesi bekleniyor. Elde edilecek bu tohumlardan yapılacak yeni ekimlerle 2021 yılında 600 kilogram, 2022 yılında ise 12 bin kilogram tohumluk üretilmesi hedefleniyor.

    Hasat öncesi yapılan törende konuşan OMÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Selim Aytaç, “2018 yılında tek bitkiden 10-15’şer gram olarak elde edilen ’Narlı’ ve ’Vezir’ nisan-ekim ayları arasında bir generasyon, Kasım-Mart arasında ise ikinci generasyon olmak üzere bir yılda iki ürün alarak tohumluklarımızı bugün 400-500 metre kare alana ekecek duruma getirmiş durumdayız. Arkamda görmüş olduğunuz ’Narlı’ ya ait 400 metre kare alandan hasat ve harman sonrası 30 kilogram civarında tohumluk beklemekteyiz. Bugün hasat edilecek olan bu tohumlardan 2021 yani önümüzdeki yıl sonunda 600 kg, 2022 yılı sonunda ise 12 bin 000 kg tohumluk üretilmesi hedeflenmekteyiz. Benzer tohumluk çoğaltım planlanması “Vezir” için de geçerlidir” dedi.

    Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak, “İnşallah bunlar bizim temel üretim materyalimiz olacak. Bunlardan da Türkiye’de ihtiyaç duyulan mevcut ilk tescilli çeşit olarak üretime başlayacağız. Hem bölgemiz hem ülkemiz bu kalkınma sürecinde kenevirde de bir atılım yapmış olur” diye konuştu.

    Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Keneviri ülkemize bütün unsurlarıyla destek olacak bir ürün olarak sadece kazanç kapısı olarak görmüyoruz. Ülkemizin geleceğine bir yatırım olarak görüyoruz. O nedenle üniversite olarak bize düşen bilgi üretimi ve üretilen bilgilerin uygun şekilde servis edilmesini, gerekli AR-GE destekleriyle ıslah noktasında, geliştirme noktasında, bunun farklı bölgelerde yayılması noktasında biz üzerimize düşen bütün hizmeti yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.

    AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, “Bizim milli bir ürünümüzün neredeyse kaybolma noktasında ateş kıvılcımı gibi bir ses çıktı. ‘Kenevirin merkezi Samsun olacak bu da Vezirköprü olacak’ diye Cumhurbaşkanımızın sesiyle biz yeniden kenevir nedir diye ayağa kalktık. Akademisyenlerimiz enstitümüz gerekli çalışmaları yapmaya başladığında, özel sektörde bu vesileyle hareketlendi. Ancak endüstriyel alana bunu taşıyamadığımız sürece biz kenevir ekeriz kenevir biçeriz. Mutlaka bunu katma değerli ürünlere endüstriyel alana taşıyacağımızı umut ediyoruz. Yeter ki biz heyecanımızı kaybetmeyelim” ifadelerini kullandı.

    Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı ise, “İlimiz, ülkemiz ve dünya açısından çok önemli bir faaliyet. Baktığımızda belki bu biraz sembolik olarak görülebilir ama bir gün gelecek bu yapılan faaliyetler gençlerin bir bir gözü önüne gelecek. Her büyük faaliyet bu şekilde başlar. Bizim azmimiz var. Hedefimiz var. Bu hedefe ulaşmak için de çok büyük bir gayretle iş birliği ve koordinasyon içinde çalışıyoruz. İnşallah Samsun olarak Türkiye’de ve dünyada önemli bir kenevir merkezi olma yolunda bizim de gayretimiz ve çabamız görülmüş olacak” sözlerine yer verdi.

    Konuşmalar sonrası protokolün de katılımıyla kenevir hasadı gerçekleştirildi.