Etiket: Hasadı

  • Hatay’da Safran Hasadı Başladı

    Dünya’nın en pahalı bitkisi olarak bilinen Safran üretimi Hatay’daki çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

    Hatay’da yetiştirilmeye başlanan ve hasadı yapılan, kozmetikten, gıda ve ilaca kadar birçok sanayi alanda kullanılan safran, çiftçinin yüzünü güldürüyor.

    Hatay’ın farklı ilçelerdeki 3 çiftçinin üretimini yapmaya başladığı safranın üretim alanını genişletmek ve çiftçiyi teşvik etmek amacıyla destek verilecek.

    20 yıl önce evlerinin önündeki küçük bahçelerinde safran yetiştirmeye başlayan Mehmet ve Fikriye Kahraman çifti, şimdi de devletin verdiği destek sayesinde üretimlerini arttırdıklarını söyleyerek, “Fiyat konusunda tam olarak bir standart oturtamadık. Bunun da sebebi üretimimizin az olması. İlerleyen yıllarda üretimimiz arttıkça fiyatlarımızda piyasaya uygun hale gelecektir” dedi.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Yayladağı ilçesi Şenköy Mahallesi’ndeki üreticilerin toplamaya başladığı safranın arazisinde incelemelerde bulundu.

    Tüfekçi, Hatay’ın diğer bitkisel ürünlerin yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkiler açısından da müsait bir arazi yapısına sahip olduğunu söyledi.

    Bu durumu avantaja çevirmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile “Tıbbı ve Aromatik Bitkileri Geliştirme Projesi” kapsamında bir takım çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Tüfekçi, ”Bu yıl itibariyle çalışmalarımız kapsamında 3 ilçemizde 3 çiftçimize ilk olarak safran bitkisini yaklaşık 100 kilogram civarında dağıttık. Geçmişten bu yana tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgilenen bir çiftçi potansiyelimiz var. İlk etapta bu çiftçimize safran bitkisini dağıttık ve neticesini çok başarılı bir şekilde aldık. ileri ki yıllarda da yine tıbbi ve aromatik bitkilerle alakalı çok daha ileri aşamada çalışmalara devam edeceğiz. Önümüzdeki 5 yılda tıbbi ve aromatik bitkilerle alakalı yapacaklarımızla ilgili bir eylem planı da hazırladık ve bunu ilgili kurumlarla paylaştık. Bu eylem planı çerçevesinde yine bu sektördeki çalışmalarımız Hatay’da devam edecektir”dedi.

    Üreticilerin safran yetiştirmeye karar verdiğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelleriyle irtibata geçmelerini isteyen Tüfekçi, “İl ve ilçe teşkilatlarındaki arkadaşlarımız safran üretimi konusunda çiftçilerimize yardımcı olacaklar. Biz çiftçilerimize hem eğitim açısından hem de diğer materyal açısından gerekli desteği sağlayacağız” diye konuştu.

  • (Özel Haber) Bursa’da Zeytin Hasadı Başladı

    Bursa’da zeytin üreticileri Ekim ayı sonu itibariyle zeytin hasadına başladı. Rekoltenin düşük olduğunu belirten zeytin üreticileri, Marmarabirlik’in açıkladığı alım fiyatlarının ise yüzlerini güldürdüğünü söyledi.

    Bursa’da Ekim ayı sonu ile zeytin hasadı başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan üreticiler, zeytinleri toplamak için büyük emek sarf ediyor. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine seferber olan bütün üretici aile, bir tek zeytine zarar gelmemesi için ise ince eleyip sık dokuyor. Havaya aldırış etmeden ağaçların dibine dökülen zeytinleri toplamakla başlayan Bursalı zeytin üreticisi Balaban ailesi daha sonra ise ağaçların etrafına fileler seriyor. Zeytin dallarına zarar vermeden zahmetsizce makine ile düşülen zeytinlerden sonra ise dallarda kalan zeytinler tek tek eller ile toplanıyor.

    Yapılan işlemlerin çok titizlikle işlendiğini ifade eden zeytin üreticisi Sefa Balaban, “Ağaçlarda tek bir zeytin kalmadıktan sonra yayılan filelerde toplanarak kasalara dolduruluyor. Bu toplama işlemin ardından ayıklama işlemine geçiliyor. Geçtiğimiz kış eksi 18 derecelere kadar indiği için dalları kuruduğu için zeytin tutmadı. Bu sene rekolte çok düşük geçtiğimiz senelerde 25 kilo zeytin aldığımız bir ağaçtan bu sene 10 kiloya kadar indi. Hatta bazı ağaçlarımızdan tane olarak topladığımız oluyor. Ama Marmarabirlik tarafından açıklanan 7.90 lira alım fiyatları bu rekolte kaybını biraz olsun bize hissettirmeyecektir” dedi.

    Dünya’nın en büyük zeytin üreticisi ülkesi olan İspanya’da hastalık geldiği için zeytin ağaçlarının kesildiğini ifade eden Balaban, rekolte kaybının sadece Türkiye’de olmadığını söyledi.

    Öte yandan kendi ürünlerini toplamaya yetişemeyen zeytin üreticileri ise işçi desteği alıyor. Bir işçinin günlük maliyeti ise 50-60 lirayı buluyor.

  • Kırkağaç’ta Zeytin Hasadı Başladı

    Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde ekim sonu başlayan zeytin hasadı devam ediyor. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz bu yıl zeytin rekoltesinde düşüş yaşanmasını beklediklerini anlatarak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen zeytin hasadının tüm mahallelerde başladığını söyledi.

    Yaşanan olumsuz hava şartlarına rağmen zeytin hasadının Kırkağaç’ın bütün mahallelerinde ekim ayının sonunda başladığını belirterek, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, “2015 yılı zeytin hasat takvimi bu yıl ocak ayından itibaren yaşanan olumsuz iklim koşulları, çiçeklenme döneminde yaşanan don vurgunu, yaz aylarında yaşanan dolu zararı ile zeytin üreticimiz sıkıntılı günler geçirmekte, zeytinde önemli rekolte düşüşleri yaşanması beklenmektedir. Tüm bu olumsuzluklara rağmen zeytin hasadı tüm mahallelerde başlamıştır. Başlayan hasatla birlikte yaptığımız arazi ziyaretlerinde tohumun az olmasıyla üreticilerimiz hasat yapmakta acele etmekte ve hasat esnasında dikkat edilmesi gerekenlere çok fazla dikkat edilmektedir. Başkanlığımız bünyesinde bu sebeple danışmanlık hizmetleri birimimiz tarafından bire bir arazi de bilgilendirmeler ve bu amaçla hazırlanan broşürler dağıtılmaktadır.” dedi.

    Özellikle çiftçilerin sırıkla yaptıkları hasada karşı olduklarını kaydeden Boğaz, “Sırıkla hasat yapılmaması önemle üzerinde durduğumuz konudur. Sofralık zeytinlerde bu yöntemle yapılan hasatta; sürgün ve dallarda yaralar açılmakta, bir sonraki yılda ürün verecek sürgünlerin zarar görmesine ve kırılmasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca sürgünlerdeki yaralarda zeytinin en önemli hastalıklarından olan ’Zeytin Dal Kanseri’ için zemin hazırlamaktadır. Tüm üreticilerimizin sağlıklı ve kaliteli hasat geçirmeleri için hasat zamanına, hasat yöntemine, zeytinlerin toplama, taşınma ve depolarda işleme faaliyetlerine dikkat etmelerini ziraat odası başkanlığımız olarak önemle tavsiye etmekteyiz. Ayrıca başkanlığımız bünyesinde çalışan danışman ziraat mühendislerimizin özellikle hasattan sonra oluşan yara, çatlak ve kırıkların olumsuz koşullarını önlemek amacıyla bakırlı preparatlar ve bordo bulmacı kullanılması önemle tavsiye etmektedir. Başlayan zeytin sezonuyla tüm çiftçilerimizin hasat takviminin hayırlı olmasını, bolluk ve bereket içinde bir yıl geçirmesini dilerim.” şeklinde konuştu.

  • Muş’ta Ayçiçeği Hasadı Başladı

    Muş’ta 12 bin 550 dekar alanda üretimi yapılan ayçiçeğinin hasadı başladı. Üreticiler, etkili yağışlardan dolayı üretimden fazla randıman alamadıklarını söylediler.

    Muş’ta bu yıl il genelinde toplam 12 bin 550 dekarlık alanda ekimi yapılan ayçiçeği çiftçinin yüzünü güldürmedi. Merkeze bağlı Tabanlı Köyünde başlayan ayçiçeği hasadında incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Muzaffer Demir, bu yıl il genelinde 12 bin 550 dekarlık alanda ayçiçeği ekimi yapıldığını söyledi. Muş’ta yetiştirilen ayçiçeğinin yağlık olarak pazarlandığını kaydeden Demir, “2015 yılı üretim sezonunda il ve ilçeler genelinde ekilen ay çiçeklerinin hasadına başlandı. Muş Merkezde 2 bin, Bulanık ilçesinde 6 bin, Malazgirt’te 4 bin, Hasköy ilçesinde 400 dekar alanda ayçiçeği ekimi yapıldı bu yıl. İl genelinde toplam 12 bin 550 dekar alanda ay çiçeği ekimi yapıldı. Ayçiçeği ekici sayısı ilimizde 20 civarında. Ekim alanlarından elde edilen yağlık ayçiçeği ürünü genellikle bölgemizde bulunan Gaziantep, Diyarbakır, Kilis, Urfa ve Ordu gibi illerimizde yağ işleme fabrikalarına gönderilerek veya oralardan ilimize gelen tüccarlar tarafından alınarak değerlendiriliyor. Dönüm bazında birim alanda bir dönüme 150 ila 200 kilogram ürün elde ediliyor. Kuru alanda daha düşük, 150 kilogram civarı. Sulanan alanlarda ise verim daha da artmakta. Toplamda 2 bin 500-3 bin ton civarında ürün elde ediliyor ilimizde. Muş merkezde ekimi yapılan ay çiçeği, yağmurlardan sonra ekimin geç yapıldığından verim biraz daha düşük” dedi.

    Ayçiçeği yetiştiriciliği yapan Nihat Güler, verimin düşük olmasının yanı sıra fiyatların alım sonrası açıklanmasının da üreticiyi olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “İlimizde her geçen yıl ayçiçeği üretimi biraz daha düşüyor. Bunun nedeni masrafların yüksek olması. Bizde ayçiçeği hasadına başladık. Diyarbakır’dan gelen bir biçerdöver, ayçiçeği hasadını yapıyor. Buradan elde ettiğimiz ürünü yağlık olarak yağ işleme fabrikalarına göndereceğiz. Bu yıl yağmur sonrası ekim yaptığımız için verim biraz düşük oldu. Bunun yanı sıra fiyatların geç açıklanacak olması da bizi zor durumda bırakıyor. Ayçiçeği alımları yapıldıktan sonra fiyatlar açıklanıyor. Bu nedenle üretici zarar ediyor. Burada yaptığımız hasatla ancak biçerdöverin maliyetini karşılayabiliyoruz. Zamanında ekim yapamıyoruz. Böyle giderse ilimizde ayçiçeği üretimi zamanla daha da düşecek” şeklinde konuştu.

  • Safran Hasadı Başladı

    Kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safran bitkisinin hasadı başladı.

    Safran bitkisinin hasadının başlaması dolayısıyla Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, beraberinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Durmuş Ali Daldallı, Karabük Defterdarı Osman Koçaş, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Özden, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, İlçe Tarım Müdürü Mehmet Emre ile birlikte Safranbolu Yukarı Çiftkliköy’de bulunan İsmail Yılmaz’a ait safran tarlasını ziyaret etti.

    Yukrıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde düzenlenen programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cemalettin Çataklı, bu yıl ilk kez 11 dönümlük alanda safran üretiminin yapıldığını söyledi.

    Safran bitkisinin gelişmesi için yoğun bir şekilde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çataklı, “İl genelinde 49 çiftçimiz bu işi yapmakta, toplamda 55 dönümlük bir alanda üretim yapılıyor. 15-20 kilo safran hasadı olmakta bu da ilimize yaklaşık 350 bin lira gelir sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bu üretimin daha da artmasını ümit ediyoruz. Bu yıl yüzde 25 civarında bir artış oldu, önümüzdeki yıl projelerimizle daha da gelişecek” dedi.

    Safran soğanının İl Özel İdaresi tarafından her yıl ücretsiz dağıtıldığını da vurgulayan Çataklı, şunları söyledi:

    “Bugüne kadar az alanlarda üretim yapılıyordu, ilk defa bu yıl 11 dönüm olarak yapıldı. Diğer çiftçilerimizi de bu noktada teşvik ediyoruz. Turizm noktasında da büyük katkıları var. Buraya turlar geliyor ve buradaki üretimi yapılan safranın pazarlanmasında hiçbir sıkıtı yok. Üretimde 20 katına da çıksak pazarlama noktasında hiçbir sıkıntı olmuyor. Çiftçilerimizi yeni yatırımcılarımızı safrana sahip çıkmaya davet ediyoruz.”

    Çiftçi İsmail Yılmaz ise 11 dönümlük araziye bin 700 kilogram safran soğanını Ağustos’ta diktiklerini belirterek, “Şu an hasat dönemi bu mevsimlerde yapılıyor. Bu yıl için beklediğimiz ürün 3-4 kilo, normalde 3 yıl üzerinden hesap yapılır. 3 yıl sonunda toplam çıkacak ürün de 18-20 kilo civarında. Safranbolu’da herkesin bu işi yapmasını istiyoruz. Çorbalarda, tatlılarda, et yemeklerinde, tavuk soslarında, pilavlarda kullanılır. Genel olarak çay olarak içilir. 1 gram safrandan da yaklaşık olarak 80-100 bardak çay yapılır” dedi.

    Programda, protokol üyeleri safran hasadı yaptı.