Etiket: Hasadı

  • Mut’ta zeytin ve zeytinyağı hasadı sezonu sona erdi

    Mut’ta zeytin ve zeytinyağı hasadı sezonu sona erdi

    Mersin’in Mut ilçesinde bu yıl zeytin ve zeytinyağı hasadı sona erdi. Bu yıl 140 bin ton zeytin ve 16 bin ton da zeytinyağı rekoltesi elde edildi.

    9 zeytin salamura işleme tesisi ile 17 zeytinyağı fabrikasının faaliyette olduğu Mut ilçesinde, 2020 yılında 130 bin ton zeytin ve 16 bin ton zeytinyağı rekoltesine elde edilirken fiyatlar ise üreticinin yüzünü güldürdü.

    Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, bu yıl zeytin ve zeytinyağında aşırı mevsim sıcaklığından dolayı rekoltede geçen yıllara bakışın yüzde 10 kayıp olduğunu söyledi.

    İlçede, kayıtlı ve kayıtsız toplam 15 milyon zeytin ağacının olduğunu söyleyen Bayır, “9 zeytin salamura işleme tesisi ile 17 zeytinyağı fabrikası faaliyette. Bin 300 yıllık anıt zeytin ağacının bulunduğu ilçede toplam 700 bin dekarlık alanın 280 bin dekar alanında zeytin üretimi yapılmakta. Bu yıl ürün az olmasına rağmen kalite üründen dolayı zeytin ve zeytinyağı fiyatları üreticinin yüzünü güldürdü. Yağlık zeytinin bile 3 liradan alıcı buldu. 8 liraya kadar alıcı bulan zeytin fiyatlarının yanı sıra, zeytinyağının kilosu ise 23 liraya alıcı buldu” dedi.

  • Bakan Pakdemirli, mısır hasadı ve buğday ekimi yaptı

    Bakan Pakdemirli, mısır hasadı ve buğday ekimi yaptı

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmelerinde bir dizi incelemede bulundu. Bakan Pakdemirli önce biçerdöverle mısır hasadı yaptı ardından bereketin simgesi buğday için ekim yapmak üzere traktörün başına geçti.

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile beraber TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmelerinde incelemelerde bulundu. Helikopterle önce havadan incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli ve Soylu daha sonra ekim hasat gruplarını ziyaret etti. Bakan Pakdemirli, “Emekler karşılığını buluyor, üreticilerimizin eline emeğine sağlık, hayırlı bereketli olsun” diyerek işletmedeki mısır hasadına katıldı ve biçerdöver kullanıp hasat yaptı.

    Daha sonra Anadolu’nun bereket simgesi, buğdayın ekimine de katılan Bakan Pakdemirli, traktörün başına geçerek hayırlı bereketli olması temennisi ile ekim yaptı. Sulamada kullanılmak üzere enerji üreten yerli ve milli güneş enerji santrali MİLGES’te de incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli, TÜBİTAK destekli bu sistemin ülkenin üretim ve ihracatına önemli katkılar sunmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

    TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmelerinde pilot olarak uygulanan MİLGES, Türkiye’nin ilk defa bir yüksek teknoloji ürününde kendi markasını oluşturması bakımından büyük önem taşıyor.

    Ceylanpınar tarım işletmeleri bünyesindeki sığırcılık tesislerinde de incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli, bölgeye adapte olmuş siyah alaca ve simental ırkı sığırlara elleriyle süt içirdi. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli daha sonra da yeni açılan koyun ağıllarını gezdi. Yüksek süt verimi ile bilinen İvesi ırkı yavru koyunları sevdi.

  • Sason’da yılın son çilek hasadı başladı

    Sason’da yılın son çilek hasadı başladı

    Batman’ın Sason ilçesinde devlet tarafından çiftçilere sağlanan yüzde 80 hibe desteğiyle ekilen organik çilekte yılın son hasadına başlandı.

    Yılın 3 mevsiminde çilek üretimi yapılan Sason’da yılın son hasadına başlandı. 3 mevsim çilek üretimi yaptıklarını belirten üreticilerden Mehmet Bayındır, ülkenin birçok ilinde karla mücadele başladığı halde Sason’da çilek toplamaya devam ettiklerini söyledi. Bayındır, “Nisan ayının 20’sinden itibaren çilek toplayabiliyoruz. Aralık ayının sonuna kadar çilek toplama işine devam ediyoruz. Daha önce farklı alanlarda geçimini sağlamaya çalışan çiftçilerimiz, şimdi çilek üretimiyle geçimini sağlıyor. Kilosu 6 liradan satılıyor. Gençlerimiz batıya gidip kendi memleketinden, kendi köyünden uzaklarda çalışmaktansa, devletin verdiği destekler sayesinde kendi evinde, kendi bahçesinde çalışarak geçimini sağlıyor. Bilindiği gibi Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin birçok yerinde, bizim burada da 2 bin 973 metre yükseklikteki Mereto Dağı’nda da kar yağmasına rağmen biz burada alçak yerlerde çilek koparmaya devam ediyoruz, geçimimizi sağlıyoruz. Çilek koparma işine nisan ayında başladık. Yaz mevsiminde ürün almak kolaydır. Destek verilirse seralarda da üretim yaparak yılın 12 ayı boyunca ürün almak istiyoruz. Ürünün fazla olduğu dönemde yurt içi ve yurt dışında çilek satışımız oluyor. Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve hatta Rusya’ya da ürün göndererek ihracat yapıyoruz. Ülkemize bu sayede döviz girdisi oluyor. Bu şekilde hem devletimiz hem de çiftçimiz kazanmış oluyor” dedi.

    Bir başka çilek üreticisi Abdülaziz Değirmenci de “Biz ilk etapta nisan ayında çilek koparmaya başlıyoruz. Bir ay sonra buralara kar gelmeye başlar. Buralarda herkes çilek ekerek geçimini sağlıyor. Bunlar yılın son ürünleri. Bu sene bu topladıklarımız son ürünler ile bu yıl hasat bitiyor” diye konuştu.

  • Ordu’da kivi hasadı başladı

    Ordu’da kivi hasadı başladı

    Türkiye’de fındıktan sonra en fazla kivi üretiminin gerçekleştirildiği Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bazı illerinde ve Ordu’da hasat başladı.

    Türkiye’de Yalova’dan sonra en fazla kivi üretiminin gerçekleştirildiği Ordu’da üreticiler, bahçelere girerek kivi hasadına başladılar. Yılda ortalama 8 bin ton kivi üretiminin gerçekleştirildiği Ordu’da üreticiler, kivinin fındığın yanında önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini ve üretiminin her geçen yıl yaygınlaştığını belirttiler.

    Kendisine has aroması ve lezzetinin yanı sıra, uzun süreli depo ömrü ile tercih edilen Ordu kivisi, bu yılda yüzleri güldürürken, Ordu ekonomisine katkı sağlayan kivinin, 90 gram ve üzerinin 6 liradan, 70-90 gram arasındaki kivinin 3 buçuk liradan ve 50-70 gram arasındaki kivilerin ise bir liradan piyasaya verilecek.

    “Fiyatlarda geçen yıla göre yüzde 50 artış oldu”

    Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, fındıktan sonra Ordu iline en çok katma değer getiren ürünün kivi olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 gün içinde hasat sezonunun tamamlanacağını ifade eden Uzunlar, “Kivi bilindiği C vitamini deposu, sağlık açısından da çok önemli. Kivi, Ordu için fındıktan sonra bulunmaz bir veli nimet. Fiyatlarda bu sene yüzde 50 artış oldu ve 90 gram ve üzeri kivi 4 liradan 6 liraya yükseldi, fiyattan memnunuz” dedi.

    “Kivi dalında satılıyor”

    Kivinin pazarlama ve satış sorunu olmadığını ifade eden Uzunlar, “Alıcılar geliyor ve dalında alıyor. Çünkü kivi her yerde olmaz. Su olması ve toprağın uygun olması lazım. O nedenle kivinin önü her zaman açıktır. Bir kişi günde yaklaşık bir ton kivi topluyor, fındık gibi değil” diye konuştu.

    Kivi hasadında çalışan işçiler de fındık hasadına göre kivinin daha zevkli ve kolay olduğunu ifade ederek, imkanı olan üreticilerin fındığın yanında kiviye de yönelmeleri gerektiğini ifade ettiler.

  • Tavas’ta ayva hasadı devam ediyor

    Tavas’ta ayva hasadı devam ediyor

    Denizli’de yaklaşık 8 bin 969 dekar alanda üretilen ayvanın, Tavas ilçesinde hasadı devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir çiftçileri ziyaret ederek ayva hasadıyla ilgili bilgiler aldı.

    Tavas ilçesinde ayva hasadı devam ediyor. Denizli’de 8 bin 969 dekar alandan ayva yetiştirilirken meyve veren ağaç sayısı 29 bin 998 adet, meyve vermeyen yaştaki ağaç sayısı 143 bin 357 adet olmak üzere toplam 438 bin 355 ağaçta ayva üretimi yapılmaktadır. Denizli’de ayva üretimi 6 bin 737 ton ve ayva üretimi bakımından Ege Bölgesinde Denizli birinci, Türkiye sıralamasında ise üçüncü sırada yer almaktadır. Ayva yetiştiriciliği, uygun iklim, arazi, toprak yapısına göre birçok ilçede yapılmakla birlikte ağırlıklı olarak Pamukkale, Honaz, Çal, Tavas ve Baklan ilçelerinde yoğunlaşmaktadır. Denizli’deki ayvanın yüzde 90 ile 95’i, başta AB ülkeleri olmak üzere Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Arap ülkelerine ihraç edilmekte, geri kalan yüzde 10’u ise iç piyasada tüketilmektedir.

    İhraç edilmeyen ve diğer şehirlerden alınan ayvalar değerlendirilerek reçel, meyve suyuna dönüştürtülüyor

    Denizli’de, Pamukkale-Irlıganlı, Honaz-Kızılyer ve Tavas ilçelerinde yetişen 1.sınıf kalitede olan ayvalar viyollere konularak ambalajlanıp AB ülkelerine ve Rusya’ya ihraç edilmektedir. Ayva üretimi yapan diğer illerden alınan, ihraç edilmeyen ve 1.sınıf olmayan ayvaların gayrinizami şekilde kasalanarak sanayi amaçlı kullanılmak üzere reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu gibi olarak da değerlendirilmektedir. Denizli’de, ayva hasadı 18 Ekim itibariyle başlamış olup halen devam etmektedir. Ayva satışları çeşit ve kaliteye göre 3,50 ile 4,00 TL kilogram fiyatı arasında alıcı buluyor.

    Hasat sonunda İl Müdür Yardımcısı Nejdet demir ve beraberindeki heyet Süleyman Yağlıca’ya ait işletmeye giderek ayva üretimi ve hasatla ilgili yapılan işlemler hakkında detaylı bilgiler aldı.