Etiket: Hal’

  • Mut’ta hal sezonu dualarla açıldı

    Mersin’in Mut ilçesinde sebze ve meyve toptancı hali esnafı sezonu dualarla açtı. Mevsimlik olarak faaliyet gösteren Mersin Büyükşehir Mut Sebze ve Meyve Toptancı Hali, Türkiye’nin turfanda erik ve kayısı sezonunda nisan ile temmuz ayları arasında hizmet veriyor.

    Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, sezonun başlamasıyla birlikte halde hareketlilik yaşanacağını belirterek, Türkiye’nin erkenci sofralık kayısı ihracatının 50 milyon doları bulduğunu, bu rakamın yüzde 85’inin ise Mut’tan gerçekleştirildiğini söyledi.

    İlçede 56 bin dekar alanda kayısı üretimi yapıldığını kaydeden Acar, “Mut’ta yetişen kayısının kalitesi, kokusu, lezzeti ve hatta görüntüsü ülkemizin hiçbir yerinde olmamaktadır. Çünkü iklim olarak mikro klima denilen esinti, hem görüntü, hem rengini, hem tadını, hem de kokusunu doğallaştırıyor. Onun için diyoruz ki marka Mut’tur, kayısı ve eriğin ana memleketi Mut’tur” dedi.

    2017 yılında 100 bin ton sofralık kayısı üretildiğini bunun 50 bin tonunun ihraç edildiğunu vurgulayan Acar, “Yaklaşık para olarak karşılığı ise 45 milyon doları aştı. 2018 yılında kayısıda rekolte beklentimiz 150 bin tonun üzerinde. Bunun yarısı kadar da ihracat beklentimiz var. Mut kayısısını iç piyasada sadece Ankara, İstanbul, İzmir’e değil artık Türkiye’nin her bölgesine, dış piyasada ise genel ağırlıklı Rusya, Irak, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz” diye konuştu.

    Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ise Mut ilçesinin ayakta kalmasının tarıma bağlı olduğunu ifade ederek, “Bu ilçenin birinci önceliği tarımsa, tarımı birinci hizmet alanına koymamız lazım. Mut ilçesinde yetişen ürünlerin, Mersin çapında ilk üçe girdiğini bilmeniz gerekli. Kayısı deyince Malatya akla geliyor ama bizim Malatya’dan ayrıcalığımız var. Biz sofralık erkenci kayısı üretiyoruz Malatya ise kurutmalıkta öncü. Ürünümüzün kalite ve farkındalığını dünya markasına taşımamız lazım” diye konuştu.

    Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ise tüm üretici ve komisyonculara sezonun hayırlı olmasını ve bol kazanç diledi.

    İlçe müftüsü Mustafa Öztürk tarafından dua okunduktan sonra, komisyoncular tek tek gezilerek yeni sezonun hayırlı olması dileklerinde bulunuldu.

    Açılış sonrası misafirlere kavurmalı pilav ikram edildi.

  • Yeni Hal Kompleksi Temmuz’da açılacak

    Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Arifiye Kirazca’da inşa çalışmalarının devam ettiği Toptan Sebze ve Meyce Hali Kompleksi’nde incelemelerde bulundu.

    Yeni Hal Kompleksi’nde devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, tesisin Temmuz ayında açılacağını müjdeledi. Başkan Toçoğlu’na Sakarya Hal Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Çuhadar, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan, Ali Oktar, Zafer Poyraz ile daire başkanları eşlik etti.

    Ziyarette konuşan Sakarya Hal Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Çuhadar, “Hal sektörü esnafımıza büyük katkılar sunacak yeni kompleksimiz hızla tamamlanıyor. Ülkemizin en modern hal tesislerinden biri ortaya çıkıyor. İnşallah hal ile sadece şehrimize değil, tüm bölgeye hizmet sunacağız. Yeni hal tesisinin şehrimize ve esnaflarımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

    Arifiye Kirazca’da 96 bin metrekarelik alanda 80 adet dükkana sahip olacak yeni halde çalışmaları inceleyen Başkan Toçoğlu, “Yeni halde çalışmalarımız devam ediyor. Çelik imalatlarımız tamamlanmak üzere. Tesislerimizin üzerini de kapattık. Hale ulaşımları kolaylaştırmak adına bölgede yol genişletme çalışmaları da gerçekleştireceğiz. İnşallah meyve ve sebze sektörü esnafımızın büyük beğenisini kazanacak projemizi Temmuz ayında tamamlayarak hizmete alacağız” diye konuştu.

    Yeni Hal Tesisleri’nin Sakarya’nın tarımı için önemli bir çalışma olduğunu kaydeden Başkan Toçoğlu, “Şehrimizin tarım geleceği için çok önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Ayrıca çiftçilerimize ve üreticimize de değer katacak bir yatırım olacak. Ana ulaşım akslarına yakınlığı da müşteri potansiyelini arttıracak ve dolayısıyla talep de artmış olacak. Hamdolsun sektör esnafımızla bir projeyi daha tamamlayacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

  • Bakan Fakıbaba, Mersin’de hal esnafı ile bir araya geldi

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, sebze meyve fiyatlarının tarla ve rafta farklı olduğu yöndeki eleştirileri hatırlatarak, “Esasında bunu tam bir araştırmamız lazım. Hiç kimse ’suçlu sebze halleridir’ demiyor ama takdir edersiniz ki bir yanlışlık var. Bu yanlışlığı bulmak da hepimizin görevi” dedi.

    Bakan Fakıbaba, Mersin Hali içerisindeki Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneğini ziyaret ederek komisyoncularla bir araya geldi. Sebze meyve fiyatlarının tarla ve rafta farklı olduğu yönündeki eleştirilere değinen Fakıbaba, “Esasında bunu tam bir araştırmamız lazım. Hiç kimse ’suçlu sebze halleridir’ demiyor ama takdir edersiniz ki bir yanlışlık var. Bu yanlışlığı bulmak da hepimizin görevi. Ama hiçbir zaman, ’sebze pazarında bu yükseliyor, esnaf arkadaşlarımız şöyle kazanıyor, böyle kazanıyor’ diye inanı kimse de söylemiyor. Ama bu konuda mutlaka bir araştırma yapmamız lazım. Çünkü talebin daha fazla olabilmesi için arzın tüketici arkadaşlarımızın bütçesine uygun olması lazım. Bu da arzı arttıracak çok önemli bir unsurdur. Bu bağlamda herkesin kazanması lazım. Üreticinin de aradaki esnafın da tüketicinin de. Ama burada bir yanlışlık varsa, bunu mutlaka araştırıp bulmak gerekiyor” diye konuştu.

    Tarım ve hayvancılığın diğer üretimlerden farklı olduğuna dikkat çeken Fakıbaba, insanların makine, araba veya başka teknik araçlar üretebileceğin ancak gıda, tarım ve hayvancılığın farklı olduğunu vurgulayarak, “Bu bir zevk olayı, bir hobi olayı. Bu, yıllardan beri gelen bir alışkanlık. Hayvancılıkla uğraşan insan, gübrenin kokusuna bile bir özlem duyuyor, hayvanı içten seviyor. Zarar etse bile elindeki hayvanı bırakmıyor. Sizin yapmış olduğunuz iş sadece ekonomik olarak bir gelir elde etmek değil, aynı zamanda ata mesleğini devam ettirmek ve bu işi zevkle yaparak çoluk çocuğunuza kazandığınız helal parayı yedirmektir. Bu bağlamda ben sizleri yürekten kutluyorum. Biz destekler olarak elimizden geldiği kadar çok samimi bir şekilde, ’acaba çiftçi ve üretici kardeşlerimize ne yapabiliriz’ diye arkadaşlarımızla beraber çalışıyoruz” diye konuştu.

    Tarımın önünün çok açık olduğunu, bu alanda yarının bugünden daha iyi olacağına inandığını dile getiren Fakıbaba, “Tabii ki sıkıntılar olacak. Mesela Tarım Bakanı olmadan önce hiç bakmazdım, hava ne kadar güzel derdim. Şimdi hava bana çok güzel gelmiyor, keşke yağışlı bir hava olsaydı ne kadar güzel olurdu. Böyle şartlar değişiyor. Bir yıl insanlar iyi kazanıyor, diğer yıl kazanamıyor. Bu bir yerde de çiftçiyi heyecanlandıran, istemediği bir şey de olsa bu heyecanla bu işler yıllardır devam edip gidiyor. Bundan sonra eğer biz arzı talebe göre yaparsak ve sözleşmeli aile işletmeciliğini ortaya koyarsak, yani biz ne satın alacağız ve çiftçi kardeşlerimiz ürünü ortaya koyduğu zaman kim satın alacak, hepsini alacak mı, bunları ortaya koyduğumuzda emin olun Türkiye’nin geleceğinin çok parlak olduğunu görüyorum. Çünkü sizler çalışkan ve üretken insanlarsınız” ifadelerini kullandı.

    Bakan Fakıbaba, daha sonra hal komisyoncularının sorunlarını dinledi.

  • Başkan Çelik, Hal esnafını ziyaret etti

    Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri Hali’ndeki esnafları ziyaret ederek üreticinin her zaman yanında olduklarını belirtti. Başkan Çelik, haldeki esnafları gezerek “Hayırlı İşler” temennisinde bulundu.

    Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden ile birlikte öncelikle Kayseri Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Yüksel Garip’i ziyaret ederek bir süre görüştü. Başkan Çelik’in Kayseri’ye yaptığı yatırımlarla Türkiye’de örnek bir şehir haline getirdiğini ifade eden Yüksel Garip, “Halimiz de Türkiye’nin örnek bir hali oldu. Esnafımızın her zaman yanında oldunuz. Destekleriniz nedeniyle teşekkür ederiz” dedi.

    Türkiye’de sadece seçimden seçime gelen bildik siyasetçi tarzının yok olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Çelik de “Kayseri Haline defalarca geldim. Esnafla, halkla bir arada olmak bizim düsturumuz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da hal esnafımızın ihtiyaçları ne varsa gidermek için çalışacağız. Bugüne kadar Kayseri’de her esnafın yeni iş yeri talebi gelince tüm desteği verdik. Gerek imar düzenlemesi gerek arazi tespiti gerek yapımında yanlarında olduk. Bu sayede birçok esnaf sitesi yapıldı. Bu yönüyle de Türkiye’ye örnek oluyoruz. Mobilyacılar, oto servisçiler, matbaacılar, hurdacılar terziler gibi bir çok meslek erbabına bu imkanı sağladık. Çünkü sizler istihdam oluşturuyor, verdiğiniz vergilerle kaynak oluşturuyorsunuz” diye konuştu.

    Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ziyaretin ardından hal içinde yapılan çalışmaları takip etti. Daha sonra esnafı tek tek ziyaret eden Başkan Çelik, “Hayırlı İşler” temennisinde bulundu. Esnafları iş yerlerinde ziyaret ederek onlarla sohbet eden Başkan Çelik, bir ziyareti sırasında çilek alarak beraberindekilere ikramda bulundu.

  • Yeni Hal Yasası enflasyonu düşürecek

    OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlıkları yürütülen yeni Hal Yasası’nı desteklediklerini açıkladı. Yeni düzenlemenin enflasyonun kontrol altına alınması açısından çok yararlı olacağına inandıklarını dile getiren Görenoğlu, “Sebze ve meyvenin oluklu mukavvadan üretilen ambalajlarda taşınması ve depolanması fire oranının azaltılmasında önemli bir etken olacak” diye konuştu.

    Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, meyve ve sebze hallerine ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağını desteklediklerini belirterek, “Yeni Hal Yasasının yürürlüğe girmesiyle sebze ve meyvenin hijyenik karton ambalajlarda taşınması ve depolanması fire oranını yüzde 30-35 oranında düşüreceği için gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısını da azaltacaktır” dedi.

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından açıklanan ve halen hazırlıkları devam eden yeni Hal Yasası’na göre, bundan sonra hallerde sebze ve meyve yanında tavuk, et ve balık gibi gıda ürünleri de satılacak. Bu ürünlerin ambalajlarına ilişkin de yeni standartlar getirecek olan Hal Yasası ile gıda fiyatlarının düşürülmesi hedefleniyor. Bu yasa ile gıda fiyatlarının düşürülmesi hedeflenirken, ürünlerin ambalajlarına ilişkin de yeni standartlar getirilecek.

    Bakan Tüfenkçi her sebze için fireyi en aza indirecek kap standartlarının belirleneceğini ve ürünün şekline göre kartondan yuvalar yapılacağını belirtirken, yeni Hal Yasası Taslağı’nı değerlendiren OMÜD Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu ise, yeni düzenlemeyi gıda fiyatlarının düşürülmesine yönelik önemli bir adım olarak nitelendirdi.

    “Fire oranı yüzde 30-35 azalıyor”

    Sebze ve meyvenin lojistik aşamasında yapılan hatalar nedeniyle çok fire verildiğini ve bunun da enflasyonist bir etki oluşturduğunu anlatan Görenoğlu, “Özellikle sebze ve meyve hallerinde ambalajlama hataları nedeniyle maalesef binlerce ton ürün henüz tüketiciye ulaşamadan ziyan oluyor. Yeni Hal Yasası Taslağı’nda bu konuda standartların getirilecek olması hem Türkiye ekonomisi hem tüketiciler açısından çok sevindirici. Ürünlerin soğuk hava zinciri ile taşınmasının yanı sıra doğru ambalaj ile paketlenmesi de büyük önem taşıyor. Bu konuda sebze ve meyvelerin oluklu mukavva ambalajda saklanmasını ve taşınmasını önemsiyoruz. Çünkü diğer ambalaj türlerine göre oluklu mukavvada taşınan ürünler daha uzun süre taze kalıyor ve daha hijyen koşullarda koruma sağlıyor. Bu da gıdadaki fire oranının yüzde 30-35 oranında azaltacağı için ister istemez ürün fiyatlarını da aşağı çekecektir” diye konuştu.

    OMÜD Başkanı Görenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan bilimsel hesaplamalara göre, Türkiye’de market kanalında satılan yaklaşık 2.6 milyon tonluk domatesin diğer ambalaj malzemeleri yerine oluklu mukavva kasada taşınması ile sadece ağırlık kaybını azaltmasından dolayı oluşacak yıllık kazanç yaklaşık 40 milyon TL olacak. İtalya’daki Bologna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Bölümü Araştırmasına göre yaş meyve ve sebzelerin oluklu mukavva ambalajda 3 gün daha taze kaldıkları tespit edildi. Ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırmasına göre oluklu mukavva ambalajda taşınan sebze ve meyvelerin diğer alternatif ambalaj malzemelerine göre daha az ağırlık ve sertlik kaybına uğradığı daha uzun süre taze kaldığı kanıtlandı”.