Etiket: Gülüyor

  • Tohum desteği ile çiftçilerin yüzü gülüyor

    Tohum desteği ile çiftçilerin yüzü gülüyor

    Erzurum İl Tarım Müdürlüğü’nce yem bitkileri üretimi artırmak için çiftçilere tohum desteği veriliyor.

    Erzurum’da artan hayvan sayısına bağlı olarak her geçen gün kaba yem ihtiyacı da artıyor. Bu nedenle mevcut hayvan varlığının kaba yem ihtiyacını karşılamak için yem bitkileri üretim miktarının artırılması zorunluluk haline geldi.

    Erzurum İl Tarım Müdürü Osman Akar, “Erzurum’da yem bitkileri üretimini artırmak için 2014 yılından itibaren çeşitli projeler uygulamaya konulmuştur. Bakanlığımız, Erzurum Valiliği (YİKOB) ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığından sağlanan finansmanla uygulamaya konulan projelerle çiftçilerimize her yıl ücretsiz tohum desteği sağlanmıştır. Yem bitkileri üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen projeler kapsamında çiftçilere 2020 yılında 190 ton, 2014-2020 yılları arasında toplamda 1.160 ton yem bitkisi tohumu (yonca, korunga, fiğ, tritikale vb.) dağıtılmıştır” dedi.

  • Turizmcilerin yüzü bayram sonrası da gülüyor

    Turizmcilerin yüzü bayram sonrası da gülüyor

    Turizmcilerin yüzünü güldüren Kurban Bayramı geride kalırken, okul sezonuna kadar iç pazarda hareketliliğin devam etmesi bekleniyor.

    Kurban Bayramı tatili geride kalırken, yurt genelinde 10 milyon kişinin seyahat ettiği ve 30 milyar lirayı aşan ekonomi oluştuğu tahmin ediliyor. Bu dönemde özellikle kıyı bölgelerdeki tesisler yüzde 100 doluluklarla hizmet verirken, toplam konaklama sayısının ise 500 bine yaklaştığı belirtiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, iç pazar hareketliliğinin genel anlamda iyi geçtiğini ancak beklenen seviyede olmadığını belirtti. İç pazar ağırlıklı tesislerde yüzde yüze varan doluluk olmadığını kaydeden Ayık, “Şuanda dış pazar hareketi devam ediyor, önümüzdeki aylarda da devam edecek. Bu bayram iç pazar için uzun son tatildi, okullar açılana kadar kısmen de olsa devam eder. Okul çağında çocuğu olmayan aileler beklenilir” diye konuştu.

    Ayık, Kasım ayındaki eğitim tatilinin de turizmde etkili olacağını aktardı.

    “Ağustos rekorla kapanacak”

    Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca ise, Ege ve Akdeniz’de çok bereketli bir bayram tatili geçirildiğini dile getirdi. Bayramda tatile çıkamayan ailelerin bayram sonrası tatile çıktığını ifade eden Atmaca, “Şuan hala yerli turistimiz mevcut. İç pazar hareketliliği okullar açılana kadar, Eylül’ün 15’ine kadar devam edecektir. Okul çağında çocuğu olmayan aileler de sezon sonuna kadar tatile çıkabilir” diye konuştu.

    Dış pazar hareketliliğinin de çok iyi düzeyde seyrettiğini aktaran Atmaca, “Ağustos ayının çok iyi bir rekorla kapanacağını düşünüyorum. Bundan sonrası için kışa odaklanmış durumdayız, golf ve kongre sezonumuz açılıyor” dedi.

  • İzmirli üreticinin yüzü gülüyor

    Tarım ve hayvancılıkta üretime verdiği desteği pazarlama boyutuna da taşımak isteyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş-Bademli’de Meyve Boylama Tesisini hizmete açtı. Başkan Kocaoğlu, Menderes ve Bayındır’da kuracakları soğuk hava, boylama ve paketleme tesislerinin de sırada olduğunu söyledi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerelde kalkınma hedefinin temel taşlarından biri olarak gördüğü tarımın desteklenmesi konusunda örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor. İzmir’deki tarım ve hayvancılık sektöründe üretim miktarı ve kalitesinin artırılması için sürdürdüğü pek çok projeye ilave olarak, bir süredir işin pazarlama boyutuna yönelik hazırlık yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Bademli Kırsal Kalkınma Kooperatifine hibe ettiği Meyve Boylama Tesisi ile üreticilerin yüzünü bir kez daha güldürdü.

    Günde 20 ton boylama yapabiliyor

    Ödemiş’in ihracat değeri yüksek ürünlerinden Japon eriği başta olmak üzere, elma ve armut gibi meyvelerin standartlara uygun olarak ve sorunsuz bir şekilde sevke hazırlanması amacıyla kurulan Meyve Boylama Tesisi, toplama ve taşınma aşamasında zarar gören fakat fazla dikkat çekmeyen meyvelerin tespitinde üreticiye büyük bir avantaj sağladığı gibi, boylama ve tasnif için ihtiyaç duyulan iş gücü maliyetini de aşağı çekiyor. Meyvelerin boy, ebat, kalite ve renk gibi standartlara göre tespit edilip ve tasniflenmesini yapan tesis, 1250 metrekarelik alanda faaliyet gösteriyor. Tesis, 10 farklı ebatta ölçümleme özelliği ve günde 20 ton boylama kapasitesine sahip.

    Sırada Menderes ve Bayındır var

    Tarım ve hayvancılığın gelişimi için yürüttükleri projelerle yerel yönetimler içinde “fark oluşturan belediye” konumuna geldiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2014 yılında Selçuk’ta kurdukları soğuk hava deposu ve meyve işleme tesisi ile bölgenin büyük bir ihtiyacını karşıladıkları hatırlatarak, Bademli’de pazarlamanın ilk aşaması olarak kurdukları Meyve Boylama Tesisinden sonra Menderes’te soğuk hava, boylama ve paketleme tesisi ile Bayındır’da soğuk hava tesisi kurma çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bu tesisler sayesinde, büyük market zincirlerinin, bölgede yetişen ürünleri peşin paraya ve o günün en yüksek fiyatıyla satın alacağını belirten Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kent merkeziyle kırsalı birlikte kalkındıracak, insanlarımızın lokmasını büyütecek işler başardık. Koyun, keçi dağıtmak kimin aklına gelirdi? Kadınlarımıza destek olup istiridye mantarı yetiştirmelerinin yolunu açtık. Milyonlarca meyve fidanı dağıttık. Kovan dağıttık, arı dağıttık. Üretim artışını teşvik ettik. Şimdi bu ürünlerin pazarlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Büyük zincir marketlerle görüşüyorum. Önemli bir aşamaya geldik. Pazarlamadaki gücümüzü artırabilmek için paketleme ve soğuk hava tesislerinin önemi ortaya çıkıyor. Biz de ihtiyaç duyulan ilçelerimize bu tesislerden kurmak istiyoruz.”

  • Hayvan üreticilerinin yüzü gülüyor

    Bursa’nın Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, sabahın ilk ışıkları ile birlikte üreticilerin akınına uğrayan yeni hayvan pazarında incelemelerde bulundu.

    Kırsal kesimin desteklenmesi ve hayvan ticareti potansiyelinin artırılması maksadıyla 5 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilen yeni hayvan pazarı, kısa sürede Güney Marmara’nın en büyük hayvan ticaret noktalarından birine dönüştü. Karacabey, Susurluk, Büyükorhan, Manyas, Simav, Dursunbey ve Kepsut gibi bölge ilçelerden Mustafakemalpaşa’ya gelen yetiştiriciler, 2 bin 250 adet hayvan kapasitesine sahip tesislerde ticarete büyük canlılık kazandırmaya başladı.

    Hayvan pazarında üreticilerle buluşan Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, alıcı ve satıcıyı yakınlaştıran tesisin yalnız ilçeye değil bölgeye uzun yıllar hizmet vereceğini söyledi. Hayvan ticareti yapan vatandaşları dinleyen Sadi Kurtulan, “Üreticilerimizin alın terinin karşılığını bulması bizler için çok önemli. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ayrılmış yerlerin yanı sıra yonca ve saman satış alanları ile dinlenme ve otopark bölgeleri, alış veriş için gelenlere burada rahat bir ortam sunuyor. Mustafakemalpaşa, hayvan potansiyeli ve bu yönde hizmete açılan et entegre tesisleriyle bölgesinde ticaretin merkezi olmuş durumda. Üreticilerimizin bu gayreti gelecek adına bizleri daha da umutlandırıyor. Bu hareketliliğin artması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın memnuniyeti yapılan hizmetin doğru olduğunu bize gösteriyor” dedi.

  • ÇEŞTOB Başkanı Demir: “Turizmcilerin Travel Turkey’de yüzleri gülüyor”

    ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, bu yıl 12’ncisi düzenlenen Travel Turkey İzmir’de katılımın arttığını belirterek, “Turizmcilerin Travel Turkey’de yüzleri gülüyor” dedi.

    ÇEŞTOB olarak, Çeşme Belediyesince Travel Turkey İzmir’de açılan Çeşme standına katkı sağladıklarını belirten Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Travel Turkey, İzmir’e çok yakıştı. 12. yılındayız. Katılım, her yıl artarak devam ediyor. Biraz önce TÜRSAB yetkilileri ile görüştüm. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 15 artış var. Katılanların hepsi hedefe ulaşmak için geldiler. Turizmcilerin Travel Turkey’de yüzleri gülüyor. Önemli bir fuar. Bu fuarın etkisini 2019 yılında göreceğiz. Ben, birkaç gündür bu fuarın etkisini inceliyorum. Fuarın turizme etkisi oldukça yüksek. Foça, Ayvalık, Gümüldür, Pamucak, Kuşadası’ndaki oteller daha şimdiden yüzde 60 doluluğa ulaştı. Çeşme’de de 2019 sezonu için hareketlilik başladı” diye anlattı.

    “Sezonun uzamasının termal ile olabileceği kanaatindeyim”

    2016 yılının kötü bir yıl olduğunu, 2017 yılının iyi olmadığını, 2018 yılının ise güzel bir yıl olduğunu ifade eden Demir, “2019’un en güzel yıl olacağını umuyoruz. Beklentilerimiz o doğrultuda. 2019 yılı turizmine baktığımızda, bunu hissediyoruz. Çeşme olarak 2019 yılından beklentimiz, geçen yıla yüzde 10-15 fazla olması. Tabi ki, hedefimizde daha çok yabancı turist var. Belediye Başkanımızın da, turizm sezonunun uzaması ile ilgili çalışmaları var. Biz, Çeşme’nin sezonunun uzamasının ÇEŞTOB ve Ilıca Oteli Genel Müdürü Yakup Demir olarak, termal ile olabileceği kanaatindeyim. Biz Çeşme termalinin tanıtımını, Afyon, Kızılcahamam kadar bile yapamadığımız için gerekli hedefe ulaşamıyoruz. Çeşme’nin kumunu, denizini, plajlarını, güneşini tanıttık. Alaçatı’yı çok çok tanıttık. Alaçatı’yı çok tanıttığımızdan insanlar üst üste yürür hale geldi. Sokaklara giren çıkamaz oldu. Şunu ısrarla söylüyorum, Çeşme termalini yeterince tanıtırsak, Çeşme’de 12 ay turizm, hiçbir şekilde hayal değil. Kesinlikle buna inanıyoruz. Çeşme’nin termalinin, kum ve denizinden daha etkili olacağına inanıyoruz. Bu tanıtım konusunda bir gayretimiz var, fakat önümüzde bir takım engeller var. Tabi ki, ekonomik engel başta olmak üzere, birleşememek, termali bütün otellerimize taşıyamamak. ÇEŞTOB olarak, termal turizmini çok önemsiyoruz. Çeşme’nin hedefinde termal olmalı. Çeşme, termalini dünyanın en uzak köşelerine kadar tanıtması gerekir” diyerek görüşlerini belirtti.

    “Gastronomi turizmi Çeşme’ye değer katacaktır”

    ÇEŞTOB Başkanı Demir, “Gastronomi turizmini geliştiren ziyaretçilerdir. Biz, ’her şey dahil’ olmayan bir destinasyonda turizm yapıyoruz. ’Her şey dahil’, her zaman için turizmciyi sınırlar. O sistem, otellere gelen konukları dışarıya çıkarmaz. Ama Çeşme’de bu sistem olmadığı için, esnafımız, sokaklarımız hareketli oluyor. Gastronomi hareketi de oldukça yüksek. Ama gastronomi turizmini geliştirmek, özellikle yöresel lezzetleri sunmak, Çeşme turizmine değer katacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.