Etiket: Gübreleme

  • “Verimli ve Sürdürülebilir Gübreleme” kriterleri

    “Verimli ve Sürdürülebilir Gübreleme” kriterleri

    Tüm gelişim periyodu boyunca bitkinin beslenme ihtiyacını karşılamak ve bunu sağlarken çevre ve insan sağlığını dikkate alarak dengeli ve bilinçli gübreleme yapmanın öneminin her geçen gün arttığı günümüzde, gübre endüstrisinin önde gelen temsilcilerinden İspanyol Tarazona firması, “Verimli ve Sürdürülebilir Gübreleme” (Fertilosophy) kriterlerini belirledi.

    Tarazona’nın Türkiye Distribütörü Agronil Tarım Kurucusu Taner Kaplan, yeni nesil tarımsal faaliyetlerde bitkilerin sağlıklı beslenmesinin gübre kullanımının doğru zamanda, doğru formda, doğru dozda ve doğru uygulama ile mümkün olduğunu belirterek, bu sürecin verimli ve sürdürülebilir gübreleme ile birim alandan elde edilen rekolte ve ürün kalitesinin yükseltilmesinde Tarazona kriterlerinin sektöre kılavuz olduğunu söyledi.

    Ziraat Mühendisi Taner Kaplan, Tarazona’nın; bitki beslenme ihtiyaçlarını merkeze alarak “Verim”, “360 derece sürdürülebilirlik” ve “Güvenirlilik” başlıkları altında topladığını kriterlerden söz ederken, şunları kaydetti:

    “Verim, teknoloji, bilgi, gübreleme teknikleri, araştırma ve geliştirmeden oluşmaktadır. 360 derece sürdürülebilirlik; çevresel etkiler, karbon ayak izi, atık yönetimi, kaynak optimizasyonu, sosyal ve ekonomik etkenleri ifade ediyor. Güvenirlilik ise tamamen gübre endüstrisini kapsayacak şekilde gerçeğe bağlılık, etiketleme ve uygulanabilir düzenlemeler, üretim, eğitim, hammadde garantisi ve tüm değer zincirine saygı alt başlıklarından oluşuyor.”

    10 maddede Fertilosophy

    Taner Kaplan, verimli ve sürdürülebilir gübrelemede Tarazona tarafından sektöre kazandırılan kriterleri uygulamanın aynı zamanda sosyal bir sorumluluğu da ifade ettiğini belirterek, bu kriterleri 10 ayrı başlık altında şöyle özetledi:

    “- Fertilosophy, üretim ve sürdürülebilirlik arasındaki dengeyi aramaktır.

    – Değerlerimiz doğrultusunda hareket etmek ve bunları tüm alanlara uygulamaktır.

    – Gübre üreticisi olarak sahip olduğumuz sorumluluğu üstlenmektir.

    – R + D + i’ye yatırım yapmaktır. Bir başka ifade ile ; Research (Araştırma), Developrnent (Geliştirme) Innovation (Yenilik)

    – Temel organik kavramlar, sorumluluk, verim ve 360 derece sürdürülebilirliğin nasıl yönetileceği konusunda eğitmektir.

    – Uluslararası düzenlemelerle uygun kaliteli hammaddeler kullanmaktır.

    – Karbon ayak izini azaltan gübreler kullanmaktır.

    – Su kaynaklarını en uygun şekilde kullanmaktır.

    – Doğru zamanda ve en uygun dozda gübrelemedir.

    – Toprağa ve çevreye dikkat etmektir.”

    Türkiye Distribütörü Agronil Tarım Kurucusu Ziraat Mühendisi Taner Kaplan, Tarazona firmasının yaptığı araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla dünya gübre sektöründe nesilden nesile devam edecek kalıcı değerler bıraktığını, bitki besleme yönetiminin bu temel kriterler üzerine kurulması halinde bitkisel üretimde uzun süreli ve sürdürülebilir bir başarı sağlamanın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

  • Burhaniye’de zeytinde dengeli ve doğru gübreleme konferansı yapıldı

    Burhaniye İlçesinde, Prof. Dr. Habil Çolakoğlu’un konuşmacı olarak katıldığı Zeytinde Dengeli ve Doğru Gübreleme Konferansı ilgi gördü. Düzenlenen konferansa AK Parti İlçe Başkanı Onur Bedir, Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman ve Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üretici Dernekler Federasyonu Başkanı Yahya Ağacık ile üreticiler katıldılar.

    Burhaniye’de Kazım Karabıyık ve Şinasi Çelik’in öncülük ettiği konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Habil Çolakoğlu, hayatının zeytinde gübreleme ve budama konularıyla geçtiğini söyledi. Doğru gübreleme ile zeytinde verim artışını sağlamanın mümkün olduğunu anlatan Çolakoğlu, zeytinlik ve meyve bahçesi kurulacak alanda toprak tahlili yaptırılması gerektiğini söyledi. Toprağın PH değerinin çok önemli olduğunu anlatan Çolakoğlu, “ Toprağımızın mutlaka tahlil ettirelim. Toprakta PH dengesi bozuk olduğunda verim düşer. Zeytinde toprağın PH değeri 6 ile 8 arasında olmalı. Gübrelemeyi bitkinin köküne ulaşacak şekilde yapmalı. Topraklarımızda yüzde 90 çinko eksikliği bulunmaktadır. Gübreleme yaparken buna dikkat etmeli. Kesinlikle anız yakmayın. Anız yakan bunun vebalini ödeyemez. Bir gram toprakta 50 milyon canlının bulunduğunu unutmayalım. Gübreleme yapmadan önce toprak tahlili yaptırmalı ve mutlaka bir teknik elamana danışılmalı. Bunun için Tarım Müdürlüklerini sık sık ziyaret edip bilgi almayı ihmal etmeyin” dedi.

  • Sarıoğlu: “Bilinçsiz gübreleme toprağa zarar veriyor”

    Anamur Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Niyazi Sarıoğlu, bilinçsiz gübrelemenin hem toprağa zarar verdiğini hem de üretim maliyetlerini arttırdığını söyledi.

    Sarıoğlu, yaptığı açıklamada, gübreleme konusunun ürün için çok önemli olduğunu belirterek, üreticilerden bilinçli gübreleme yapmalarını istedi.

    Bilinçsiz gübrelemeyle hem toprağın zarar gördüğünü hem de üretim maliyetlerinin arttığını vurgulayan Sarıoğlu, “Çiftçilerimiz, toprak numunelerini ilçe müdürlüğümüzde bulunan tahlil laboratuvarına götürsünler. Tahlil sonucuna göre gübreleme yapsınlar. Ayrıca gereksiz ve aşırı zirai mücadele ilaçlamalarından da kaçınsınlar. Bu sayede hem kalıntısız ürün elde edilmiş hem de maliyeti arttırıcı yanlış uygulamaların önüne geçilmiş olacaktır” dedi.

    Laboratuvarın Anamur dışında, Bozyazı, Aydıncık, Mut, Gazipaşa ve Alanya ilçelerindeki üreticilere de hizmet verdiğini hatırlatan Sarıoğlu, “Özellikle muz üreticilerinin toprak, yaprak ve sulama suyu analizlerini yaptırmaları, onarımda ve devamında kullanılacak gübrelerin çeşit ve miktarı ile bilinçli gübreleme açısından çok fazla önem arz etmektedir” diye konuştu.

  • Fındıkta gübreleme sürüyor

    Fındıkta azotlu gübreleme dönemi devam ediyor.

    Fındığın doğum gerçekleştirdiği Şubat ve Mart ayında yapılan birinci gübreleme dönemi tüm hızıyla sürüyor. Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, fındığın yapısı gereği, gelecek yılki mahsulün, bir yıl önceden görmenin mümkün olduğunu ve bu açıdan gübrenin öneminin daha da arttığını vurguladı. Üreticilere tavsiyelerde bulunan Şensoy, “Analiz neticesinde ocak başına 1 kg azotlu gübre tavsiyesinde bulunulmuşsa da bunun yarısı olan 500 gramını bahçemize uygulamalıyız. Diğer kalan 500 gram da Mayıs ayı sonunda uygulamalıyız. Şöyle ki; azot yapı itibariyle çok hareketlidir ve bitki tarafından çok gereksinim duyulan bir besin elementidir. Bu yüzden sezonda en az iki defa azotlu gübre uygulaması öneriyoruz. Fındığımız dönem itibariyle canlanmaya ve karanfiller patlamaya başlayacaktır. Bu yüzden gereksinim duyacakları azotu toprağımıza eklemiş olmamız gerekmektedir. Azot özellikle bitkilerimizin sürgün sürmelerini tetiklediğinden ne kadar fazla sürgünümüz oluşursa o oranda da fındığımızın verimi artacaktır. Unutulmamalıdır ki, iyi meyve iyi bitkide, iyi bitki iyi toprakta yetişir” dedi.

    Şensoy, şu bilgileri verdi: “İlk gübreleme ile uzun sürgün sayıları artar ve karanfil büyümesi daha iyi olur. İkinci gübreleme ile de meyveler büyür ve gelişir, yaprak koltuklarında bulunan tomurcuklar daha çok dişi çiçeklere dönüşür bu da gelecek yılın verimine etki eder. Azotlu gübrelerin verilme yerleri ocak dipleri değil dalların izdüşümünün 30-40 santimetre gerisidir. Yani bu alan ocak diplerinin uzağıdır. Verilen gübreyi 3-5 santimetre toprağa karıştırmak gübreden beklenen verimi üst seviyelere çıkartabiliriz.”

  • Burhaniye’de bitkilere ekolojik gübreleme

    Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Burhaniye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, solucan gübresi üretimine başlıyor. Çalışmalar, Burhaniyeli iş adamı Naim Çağıl’ın desteğiyle, Park ve Behçeler Müdürlüğü fidan üretim serasında start aldı.

    Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de kullanımı gittikçe yaygınlaşan bir toprak düzenleyici ve bitki besleme materyali olan solucan gübresi, toprağın havalanması, bitkilerin hastalıklara karşı direncinin artması, bitkileri olumsuz hava şartlarından koruması ve bitkinin uzun süre besin ihtiyacını karşılaması gibi faydalarının yanı sıra kokusuz olmasıyla dikkat çekiyor. Burhaniye Belediyesi’nin ekolojik bitki yetiştiriciliğine önem verdiğini söyleyen Belediye Başkanı Necdet Uysal, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün solucan gübresiyle ilgili çalışmalarını gönülden desteklediğini belirtti.

    Modern tarım çalışmalarını yakından takip ettiklerini vurgulayan Başkan Uysal, “Amacımız, solucanlardan gübre üreterek, Burhaniye’nin park ve bahçelerinde gübrelenen alanların verimliliği artırmak. Solucan gübresi toprağı kimyasal kirden arındırıyor, toprağın organik madde ihtiyacını karşılıyor. Toprağı nemli tutarak sulama ihtiyacını azaltıyor. Belediyemiz, 2017’de 38 bin 961 metrekare park ve yeşil alanın yapımını tamamladı. Söz konusu alanlardaki bitkilerin gübreye ihtiyacı var. Artık tüm dünya ekolojik gübrelemeye geçti. Solucan gübreleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzce bitki, ağaç ve çiçek ekiminde kullanılacak. Üretime başlayabilmemiz için gerekli miktarda gübre vererek, desteklerini belediyemizden esirgemeyen Sevgili dostumuz Naim Çağıl’a da teşekkürlerimi iletiyorum.”dedi.