Etiket: Gripten

  • Gripten korunma yolları

    Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, gripten korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi.

    Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Elanur Yılmaz, havaların değişkenlik gösterdiği bu günlerde özellikle grip olmamak için bağışık sistemini güçlendirecek besinler ve beslenme konusunda tavsiyelerde bulundu. Diyetisyen Elanur Yılmaz, “Havaların değişkenlik gösterdiği bu günlerde grip olmamak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Özellikle Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi bu süreçte önemlidir. Betakaroten içermelerinin yanı sıra A vitamini, C vitamini ve kalsiyum deposudurlar. Özellikle 35 yaş üzeri olanların ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketmeleri önemli. Çünkü bu sebzelerde bulunan folik asit, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek Alzheimer riskini yüzde 50 azaltıyor. Bu meyveler birer C vitamini deposudur. O nedenle bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz” dedi.

    Sarımsak her derde deva

    Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsağın, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip olduğunu belirten Yılmaz, “Güçlü bir selenyum kaynağı da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfürü de içerir. Mide ve bağırsakları güçlendirmeye de yardımcı olan sarımsağı mutlaka her yemeğin içine bir diş atarak tüketin. Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz. Hint safranı olarak da tanıdığımız zerdeçal ise bağışıklık sistemini geliştirici etkisinin yanı sıra detoks özelliği de taşır. Araştırmalarda cilt, kolon ve meme kanseri için faydalı olabileceği görülen zerdeçalı yemeklere katarak tüketebilirsiniz” diye konuştu.

    Turp deyip geçmeyin, balık yiyin

    Diyetisyen Elanur Yılmaz, şöyle devam etti:

    “Antibiyotik özelliklerine sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri kuvvetlendirici ve safra söktürücü etkilere de sahip olan karaturpun suyunu içebilir ya da köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz. Somon, sardalye gibi yağlı balıklar vücutta iltihapları önler. Mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir. Bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmıştır ayrıca boğazlara iyi gelir ve yumuşamasına yardımcıdır.”

    Yılmaz’dan kış çayı tarifi

    Yılmaz, kış çayı tarifini şöyle sıraladı:

    “2 bardak kaynamış su, 1 tutam ıhlamur, 2 tane çubuk tarçın, 1 tane kök zencefil, 1 tane kök zerdacal, 7 tane kuşburnu kurusu, 1 tane karanfil ve yarım limon. Yazdığım bu tüm malzemeleri cam ya da porselen demliğe koyunuz, 2 su bardağı kadar sıcak suyu üzerin dökünüz ve 5 dakika ağzı kapalı bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz.”

  • Gripten korunmak için uyulması gereken 10 kural

    Dr. Fevzi Özgönül, gribin özellikle yaşlılar ve çocuklar için tehlikeli olduğunu belirterek, “Akciğerde çoğalıp zatürreye yol açıp başka hastalıklara da zemin hazırlaması nedeniyle grip, özellikle 65 yaş üstü kişilerde, akciğer, kalp, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı olanlarda ve kanser tedavisi görenlerde ve bağışıklık sistemi tam gelişmediği çocukluk döneminde ölümcül olabilir.” dedi.

    Dr. Fevzi Özgönül, gripten korunmak için uymamız gereken 10 kuralı ise şöyle açıkladı:

    – En etkili yol grip aşısı olmaktır. Özellikle yukarıda belirttiğimiz risk grubunda olan kişiler mutlaka aşılanmalıdır.

    – Aşı yapılması sadece gribe karşı koruma yapmayacak, aynı zamanda grip sonrası gelişebilecek bronşit ve zatürre gibi diğer hastalıkların gelişmesi de önlenmiş olacaktır.

    – En iyi ikinci koruma yöntemi sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenmek dediğimizde hemen aklımıza bol salata, meyve gibi yiyecekler gelebilir. Fakat özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için hem bitkisel hem de hayvansal proteinlerden beslenmemiz gerekecektir.

    – Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için C vitamini ve özellikle çinko yönünden zengin gıdalar ile beslenmek gerekir. Limonlu ve zeytinyağlı salatalar ve özellikle taze portakal ve mandalina mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Çinko için ise ıspanak, kuzu ve sığır eti, badem, mantar, kabak çekirdeği, susam, fasulye, kuru fasulye, bezelye, kabak, hindi eti ve tavuk göğüs eti tüketebiliriz.

    – Grip en çok soluduğumuz havadan geçer. Bu nedenle havalandırması yetersiz ve çok kalabalık ortamlardan uzak durmamız bizi gribe karşı koruyacaktır.

    – Gribin bulaşmasının bir diğer yolu da ellerimizdir. Özellikle dışarıda dolaşırken veya bir mağazada, alışveriş merkezinde gezinirken, ellerimizle dokunabileceğimiz asansör düğmesi, merdiven tutacakları, kapı kolları, yaslanılabilen duvar gibi yüzeyler, duraklarda bulunan direkler vb. gibi nesnelere dokunmamaya özen gösterelim veya dokunacaksak elimize bir peçete alarak onunla dokunmak ve sonrasında bu peçeteyi hemen çöpe atmak iyi olacaktır. Hastalığın en sık eller ile bulaştığını unutmayalım ve dışarıdayken ellerimizi asla ağız ve burun bölgesine götürmeyelim. Götüreceksek mutlaka temiz bir kağıt peçete kullanalım.

    – Başkalarının sağlığı için eğer hapşıracak veya sümküreceksek mutlaka temiz kağıt bir peçete kullanıp bunu da hemen çöpe atmamızda yarar vardır.

    – Yolda karşılaştığımız yakın tanıdığımız bile olsa arkadaşlarımızla asla öpüşmememiz gerekir. Çünkü o bizim hasta olup olmadığımız ne de biz onun hasta olup olmadığını bilmiyoruz. Siz öpüşüp sarılmak için hamle yaparsanız, karşınızdaki kişi hasta bile olsa bazı durumlarda nezaketen kendini geri çekemeyebilir. Bu durumda hastalık kendiliğinden yayılmaya olanak bulur.

    – Ellerimizi sık sık yıkamaya çalışmalıyız ve çalıştığımız yerde kendimize özel bir bardağımız yoksa tek kullanımlık bardakları tercih etmemiz mikropların bulaşmasını engelleyecektir. Ayrıca çalıştığımız ortamda kullandığımız kalem gibi kırtasiye malzemelerine de itina ile yaklaşmalıyız. Mümkünse kendimize özel olanlarını sadece kendimiz kullanmaya gayet etmeliyiz.

    – Kış aylarında giyim tarzımız da vücut direncimizin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle ne derece zor olsa bile kapalı ve sıcak bir ortama girdiğimizde üzerimizdeki fazla olan palto ceket gibi giysileri çıkararak dışarı çıkarken de bunları giyerek vücudumuzun lüzumsuz yere terlemesine veya soğukta kalmasına müsaade etmemeliyiz.

  • Gripten korunmanın yolları

    Fatsa Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Işıl Aralan, kış aylarında sıklıkla görülen gripten korunmanın başlıca yolunun vücut direncinin düşmesini engellemekten geçtiğini belirterek, “Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyilmeli; bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir” dedi.

    Dr. Işıl Aralan yaptığı açıklamada, “Gribe yol açan influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yoları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız, burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır. Grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması ile karşı karşıya kalırsanız bir hekime başvurmak gerekiyor. Hekimin tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanmak gerekiyor” diye konuştu.

    Antibiyotiklerin gribi tedavi etmediklerini, bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirten Dr. Işıl Aralan, “İstirahat etmeliyiz, bol sıvı tüketmeliyiz. Hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla teması sınırlandırmak gerekiyor. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatınız ve kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atınız. Kağıt mendil yoksa kol içi ile ağız ve burnunuzu kapatmak gerekiyor. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır” şeklinde konuştu.

  • Gripten korkan vatandaş hastalanmamak için aktarların yolunu tuttu

    Kış aylarının gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı vatandaşlar hasta olmamak için aktarların kapısını çalmaya başladı. Afyonkarahisar’da aktar esnafı olan Soner Çakır, özellikle kışın bitkisel çayların evde eksik edilmemesi gerektiği yönünde uyardı.

    Oldukça soğuk bir iklime sahip Afyonkarahisar’da hava sıcaklıkları hissedilir derecede düşünce soğuk algınlığı ve gribe karşı vatandaşlar hasta olmamak için aktarların yolunu tuttu. Soğuk algınlığı ilaçları yerine çareyi bitkilerde arayan vatandaş özellikle bitki çayları ile bağışıklık kazanmanın derdinde.

    Kent merkezinde aktarlık yapan Soner Çakır, bu yılda ıhlamurun pahalı olması nedeniyle hatmi çiçeğinin revaçta olduğunu söyledi. Çakır, “Kış ayında hemen akla ıhlamur gelir ama ıhlamur fiyatları yine bu sene çok yüksek. Çünkü çabuk yandı ıhlamur. Ihlamurun alternatifi hatmi. Hepimiz çocukluktan beri biliriz ibibik yaptığımız, normal yüzümüze yapıştırdığımız bir çiçek vardır. O çiçeğin en büyük özelliği, özellikle öksürük, astım, bronşit, nefes darlığı gibi, grip gibi rahatsızlıklarda kullanılır. Genellikle 1 yaşından beri çocuklara da 6 yaşına kadar soğuk algınlığında 1 bardak süte 2-3 tane çiçek atıp demlemesini tavsiye ediyoruz” dedi.

    Kasımdan Mart’a kadar aktar sezonu

    Soğuk algınlığına karşı etkili olan bitki çaylarını da sıralayan Çakır, “Kış çayı hazırlarken de zencefil, zerdeçal, halıca, özellikle ıhlamur, adaçayı, papatya gibi karışımları harmanladıktan sonra demleyip içebilirler. Ayrıca bu çeşitlilik arttırılabilir. İçerisine, çarkıfelek, kakule, yenibahar da atılabilir. Bu hastalığın durumuna göre değişir. Geçen hafta soğuktu hava ve birde gerçekten grip salgını vardı. Bir hafta boyunca çok hızlıydı ama bu hafta güllük güneşlik yine. Bizim gelende ayımız şöyle başlar; Kasım ayında bir başlar, Kasım’dan Mart’a kadar devam eder” diye konuştu.

    “Çocuklarınıza mutlaka polen yedirin”

    Herkesin evinden zerdeçalı ve zencefili eksik etmemesi gerektiğine dikkat çeken Çakır, “Gerekirse yoğurda, gerekirse çorbalara karıştırıp içecek. Hasta olmak istemiyorlarsa, bağışıklıklarını yükseltmek istiyorlarsa bunları kullanır. Ama şu var biz memleket olarak karbonhidrat ağırlıklı besleniyoruz, protein ağırlıklı besleniyoruz. Biz arı ve arı ürünleri tüketimini çok az yapıyoruz. Mutlaka çocuklarına polen yedirsinler bağışıklık sistemini yükseltmek için kendileri günde bir kaşıkta yiyebilir” diye konuştu.

    “Artık eskisi gibi değil her şey rahatlıkla bulanabiliyor”

    Aktarlarda bitki çeşitliliği noktasında artık sıkıntı olmadığının altını çizen Çakır şu ifadelere yer verdi:

    “Belki Ege’deki en fazla çeşide sahip işletmeyiz. Halkımız isteği bitkiyi bulabiliyorlar. Eskiden bulunmuyordu, çok zorlanıyorduk bizler de. Yaklaşık 3-4 yıldır tarımları da yapıldı bitkilerin. Bugün aynı sefa çiçeği tarım halinde geliyor, ekinezya ekilip biçiliyor, Amerika’da yetişen bir bitkiydi. Artık eskisi gibi değil her şey rahatlıkla bulanabiliyor.”

    Çakır yaptığı açıklamalarının ardından şifalarını anlattığı bitkilerden çay demlemeyi de ihmal etmedi.

  • Vatandaşa Gripten Korunma Yolları Anlatıldı

    Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından vatandaşlara gripten korunma yolları ve gribin bulaşma şekilleri hakkında seminer verildi.

    Kütahya Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen seminerde, Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Cemile Uyar, vatandaşlara gripten korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

    Gribin bulaşma yolları, belirtileri, komplikasyonları, korunma yöntemleri, hastalıkla karşılaşıldığında uygulanacak yöntemler hakkında vatandaşlara bilgi verilen seminerde ayrıca, “Gripten korunmak için yeterli ve dengeli beslenme nasıl olmalı, hava şartlarına göre uygun giyinmenin önemi, soğuk algınlığı ile gribin karıştırılmaması, gripte akılcı ilaç kullanımı, istirahatin önemi” konularında da vatandaşlar bilgilendirildi. Doğru el yıkama ve kişisel hijyenin gripten korunmada en etkili yöntem olduğuna işaret edilen seminerde, hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılması ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden kapalı çöpe atılması gerektiği vurgulandı.

    Öte yandan salgınların önüne geçmek için hasta olanların kalabalık ortamlarda bulunmamaları, hasta hasta okula gitmemeleri, ve istirahat etmelerinin önemine vurgu yapıldı.