Etiket: Göğermiş

  • Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.

    Erzurum Ticaret Borsası, 2019 yılı ocak ayında Erzurum su böreği için müracaatını yapmış ve Erzurum ile özdeşleşmiş bir ürün olarak anılan ancak ünü ülke ve dünyaya yayılan Erzurum su böreğinin Coğrafi İşaret Belgesini TPE’den tescil ettirerek bir hizmete daha imza atmış oldu.

    Erzurum’un “Coğrafi İşaretli Ürünlerinin” civil peynir, ehram (ihram), Hınıs fasulyesi, İspir kuru fasulyesi, kadayıf dolması, karnavas dut pekmezi, küflü civil peyniri (göğermiş peynir), Oltu taşı ve Oltu cağ kebabı, Narman şeker fasulyesi ve su böreği olmak üzere toplamda 11 adet ürünü bulunuyor. Erzurum’un yöresel ürünleri ve lezzetleri olarak 11 ürün Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Türkiye çapında üne sahip olan ve büyük bir beğeni ile tüketilen Erzurum Su Böreği ise Erzurum Ticaret Borsası tarafından 2019 yılında yaptığı müracaat sonucunda 29 Temmuz 2020 tarihinde Türk Patent Kurumu tarafından Erzurum yöresine ait bir yöresel yemek, tat ve lezzet olduğu tescillendi.

    Su böreğinin Erzurum’u ulusal pazarlara açılmasını sağlayacağını belirten Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Su böreğinin Erzurum su böreği olarak tescillenmesi Erzurum’un ulusal pazarlara açılmasında da katkı sağlayacak. İstihdamı artıracağız. Şu anda 25 kişiye istihdam sağladığımız bir imalathanemiz var. Erzurum su böreğinin profesyonel şekilde yapılıp pazarlara çıkartılması Erzurum için çok faydalı olacak. Bunun arkasından Erzurum kesme şekeri, peynir helvası ve pekmezli kadayıfı bunlarla ilgili çalışmalarımızda devam ediyor. Bu yiyeceklerimizi de tescilleyeceğiz. Ciddi potansiyelimiz var bu potansiyeli Erzurum yararına dönüştürmek adına yatırımcıları davet ediyoruz. Ulusal alanda Erzurum’un adını en kısa sürede duyuracağız. Diğer su böreklerinden ayırt eden en büyük özelliği Erzurum civil peyniri. Peynirimizin özelliği eriyebilen ve soğuduktan sonra tekrar ısıtılabilmesidir” dedi.

    İşletmede çalışan Demet İlbeyi, “Su böreği Erzurum’a aittir. Hamuru ince açılır ve kaynar sudan geçirilir. Soğuk sudan da geçtikten sonra Erzurum’a ait civil peynir ve tereyağı ile birleştirilir. civil peynirli, mantarlı, kaşarlı ve patatesli böreğimiz var. Genelde Erzurum su böreği tercih ediliyor” diye konuştu.

    Su böreğinin Erzurum için önemli olduğunu ifade eden Nesrin Temeloğlu ise, “Su böreği yapmak bir sanattır. Böreğimiz tescillendi ve burası da biz kadınlar için istihdam sağlayan bir iş yeri haline geldi” şeklinde konuştu.

    İşletme sahibi Mehmet Büçge de, “Burada Erzurum su böreği üretimi yapıyoruz. Yeni olmamıza rağmen günlük 600 tepsi civarında su böreği satıyoruz. 6 çeşit su böreği üretiyoruz taleplerde bu nedenle fazla oluyor. Bu ürünü sadece Erzurum’da değil Türkiye genelinde satıyoruz” dedi.

  • Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolmasından sonra su böreği de tescillendi

    Erzurum Ticaret Borsası, geçmiş yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TPE) yapmış olduğu civil peynir, göğermiş peynir ve kadayıf dolması Coğrafi İşaret Belgelerine, Erzurum su böreğini de ekleyerek ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü daha koruma altına almış oldu.

    Erzurum Ticaret Borsası, 2019 yılı ocak ayında Erzurum su böreği için müracaatını yapmış ve Erzurum ile özdeşleşmiş bir ürün olarak anılan ancak ünü ülke ve dünyaya yayılan Erzurum su böreğinin Coğrafi İşaret Belgesini TPE’den tescil ettirerek bir hizmete daha imza atmış oldu.

    Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, “Bugün şehrimizle alakalı bir müjde vereceğiz. Bu müjdemiz Erzurum su böreğinin coğrafi işaret tescili olacaktır. Bundan sonra coğrafi işaretli ürünlerimizin arasına bir yenisi daha eklemiş bulunuyoruz. Erzurum su böreğinin ulusal anlamda yatırımcılarımızın beklediği, ulusal anlamda tanıtımının yapılmaya başlanacağının müjdesidir. Aynı zamanda da tescilli ürünler listesine katılacak birçok ürünümüz daha var. Bu ürünlerinin tanımını da Türk Patent Enstitüsünden alacağımıza inanıyoruz. Bizim tescilli ürünlerimiz arasında Erzurum Ticaret Borsası olarak çivil peynir var, göğermiş peynir var, bugün yeni Türk Patent Enstitüsünden tescilini aldığımız su böreğimiz var. Arkasından yakinen takip ettiğimiz Erzurum kesme şekeri var, Erzurum helvası var, pekmezli baklavamız var. Yakın zamanda da bu ürünleri listemize tescilli olarak alacağız. Ulusal anlamda da bu ürünlerin tanıtımını yapmaya başlayacağız. Yine eklememiz gereken bir konu da Erzurum süt ürünleri arasında bulunan mevcut bulunan mera filora kaynaklarından dolayı da çok lezzetlidir. Civil ve Göğermiş peynirlerimizi nasıl ki ulusal ve uluslararası pazarlara sunmaya çalışıyorsak su böreğini de ayriyeten tanıtımının heyecanı var o da Erzurum su böreğinin tanıtımı için Erzurumlu yatırımcılara davette bulunuyorum. Erzurum su böreği artık donmuş ürünler gamına girebilir. Biliyorsunuz ki tüketim anlamında dünyada ve ülkemizde donmuş ürünler olarak işte mantıda, kebapta, dönerde çok ciddi anlamda bir potansiyel oluşmuş durumdadır. Erzurum su böreğini de donmuş ürün yaparak ulusal ve uluslararası pazarlara sunmayı amaçlıyoruz” dedi.

  • Tübitak göğermiş peynir araştırmasını destekleyecek

    Tübitak göğermiş peynir araştırmasını destekleyecek

    Erzurum Teknik Üniversite Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerinden Abdurrahim Kadı tarafından sunulan “Erzurum Yöresine Özgü Küflü Peynirin İnsanFibroblast Hücreleri Üzerindeki Toksikolojik Özelliklerinin Belirlemesi” başlıklı 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verildi.

    Akademik danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Enes Arslan’ın yapacağı proje kapsamında, Erzurum bölgesinde üretilen ve yüksek miktarda tüketimi gerçekleştirilen küflü peynirlerin toksikolojik bir değerlendirmesi yapılacak.

    Projede küflü peynirlerin toplam izolasyonu ile suda çözünebilen küf ve peynir içeriklerinin beraber analizi ve böylece insan sağlığı üzerinde oluşabilecek sinerjik etkilerin moleküler tekniklerle belirlenmesi amaçlanıyor.

  • ETB’den göğermiş peynir açıklaması; “Erzurum için milli değer”

    ETB’den göğermiş peynir açıklaması; “Erzurum için milli değer”

    Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığı’nca yapılan açıklamada küflü peynirin kanser yaptığına dair medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi

    Erzurum Göğermiş Peynirinin, 17 Mart 2012 tarih ve 28236 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak coğrafi işareti Erzurum Ticaret Borsası adına tescil edildiği ve Erzurum için milli bir değer haline geldiği belirtilen açıklamada, “Erzurum Göğermiş Peyniri; Erzurum civil peyniri (yüzde 70-75) ve Lor peynirinden (yüzde 25-30) elde edilmektedir. Erzurum Göğermiş peynirin yapımında kullanılan Civil peyniri de 17.12.2007 tarihinde Erzurum Ticaret Borsası tarafından tescil edilmiştir. Erzurum Göğermiş Peyniri, Erzurum Civil peynirinin tescilinde belirtilen Fiziksel ve Kimyasal özellikleri taşıyan bir peynir çeşididir. Birbiri ile ayrılmaz bir bütün oluşturan Erzurum Civil Peyniri ve Erzurum Göğermiş Peyniri Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş ve Erzurum için de hem kültürel hem de ticari bir öneme sahip; Erzurum ile özdeşleşmiş birer kültürdür” denildi.

    Erzurum Civil peynirinin yağsız sütten yapıldığı için beyaz renkte olması gerektiğini belirtilen açıklamada; şu ifadelere yer verildi;

    “Civil Peyniri asılarak üretildiğinden dolayı teller düz yapıda olmalı herhangi bir dönmeli silindirik yapı görülmemelidir. Kuru maddesi en az %32, Yağ en fazla %3, Tuz en fazla %2 ve laktik asit cinsinden asitliği ise en fazla %1,5 olmalıdır. Lor peyniri ise besin değeri ve ekonomik değeri yüksek olan peynir altı suyundan elde edilmektedir. Elde edilen lor peynirin kuru maddesi ortalama % 32,27, yağ oranı %2,6, asitliği (SH) ise % 38,5 olmalıdır.

    Erzurum Göğermiş Peyniri, Civil ve lor peynirinin belirtilen oranlarda karıştırılarak kontrollü şartlarda birlikte olgunlaşması sağlanarak elde edilen bir peynir türüdür. Erzurum Göğermiş Peynirinin Olgunlaşması için içindeki suyun uzaklaştırılarak küflenmesi sağlanmaktadır. Erzurum Göğermiş peyniri ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda peynir küfü olarak adlandırılan Penicium roqueforti’nin aflatoksin özelliği bulunmadığı belirtilmiştir.

    Ayrıca kontrollü şartlarda üretim yapıldığında toksik etkiye rastlanmayıp aksine yapısında bulunan Kalsiyum, Vitamin Mineral maddelerin önemli düzeyde bulunması, bağışık sistemine, kemik ve eklem dokusuna güçlendirici etkisi bulunması Erzurum Küflü (Göğermiş) civil peynirinin önemini artırmaktadır. Peynirin antimikrobiyal, antioksidan ve antiseptik özelliği yüzeyinde bulunan yeşil küf yapısından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla yapılan bilimsel incelemelerde kontrollü şartlarda, uygun değerlere sahip yapılan üretimde hiçbir zararlı sonuca rastlanmayıp; aksine sağlık açısından birçok faydası olduğu sonucuna ulaşılmıştır.”

  • Erzurum’a ait Göğermiş peyniri pideyle buluştu

    Erzurum’a ait Göğermiş peyniri pideyle buluştu

    İçerik bakımından oldukça zengin bir kaynak olan ve Erzurum küflü peyniri, yeşil peyniri olarak bilinen ’Göğermiş’ peyniri, pideyle buluştu.

    Erzurun’da, 40 yıllık ortak ve aynı zamanda arkadaş olan İshak Yazıcı ve Mürteza Kabanlı’nın bulduğu yeşil peynirli pide, müşterilerden tam not alıyor. Fırın ustasının elleriyle açtığı beze halindeki hamura, yeşil peyniri yayması sonucu başlayan lezzet, kendi yaptıkları tereyağını üzerine eklemeleriyle taçlanıyor. Fırına verilen yeşil peynirli pide Erzurum lezzetinin tanıtılmasında önemli rol oynuyor.

    1983 yılından beri işlettikleri restoranlarında, pideden hiç taviz vermediklerini söyleyen İshak Yazıcı, “Göğermiş peyniri çok sevdiğimden dolayı ben bu pideyi kendim yaptırır yerdim. Özellikle tereyağıyla birleştiğinde bu peynirin tadı çok harika olur. Ben de pidede denemek istedim. Ortağımla birlikte 1-2 denedik ve müşterilere sunduk. Beğenildiğini görünce yeşil peynirli pideyi restoranımızda satışa sunduk. Pidenin tadı gerçekten de çok güzel” dedi.

    Murtaza Kabanlı ise “1970’den beri çıraklıktan yetiştim, çalıştım, öğrendim usta oldum şimdide işletme sahibiyim. Pide mantar, kavurma, kuşbaşı, sucuk, karışık, pastırma çeşitlerinden oluşuyor. Bizde Erzurum’a has yeşil peyniri yani göğermiş peyniri çok meşhur olduğu için denedik. Doğu insanı bu peynirin tadını bilir ancak dışardan gelen insanlar için biz bu pideyi icat ettik. Türk mutfağında oldukça sevilen ve tüketimi fazla olan ve Erzurum yöresine ait olan bu peyniri, pidemizde kullanıyoruz. Malzemeden kaçmadan yaptığımız pidelere müşterilerimizin ilgisi de çok yoğun. 1. sınıf malzemeyle müşteri memnuniyeti için çabalıyoruz” ifadelerinde bulundu.

    Vücut için gerekli antibiyotiğin alınmasını sağlayan yeşil peynire düşkün olan Erzurumlular, yeşil peynirli pideye büyük ilgi gösteriyor. Müşteriler en fazla tükettikleri peynirlerin başında gelen yeşil peyniri, yaz, kış evlerinden eksik etmediklerini söyleyerek, “Çok sağlıklı, bu sebeple yeşil peynirli pidenin de çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum, ilk defa bu restoranda yeşil peynirli pideyi tadıyorum. Çok farklı ve çok güzel buldum. Burada bize bambaşka bir tat sunuyorlar” şeklinde konuştu.

    Erzurum’un meşhur civil peynirinden, yaz aylarında bidonlara basılarak kış aylarında satılan ve kendiliğinden yeşermesinden dolayı küflü peynir olarak adlandırılan yeşil peyniri çok seven Erzurumlular, yörelerine ait bir tadın pideyle buluşturulmasının çok değerli olduğunu ve herkese tavsiye ettiklerini ifade etti.