Etiket: Glutensiz

  • Antalya’nın ilk glütensiz mutfağı

    Muratpaşa Belediyesi, Adalya Vakfı’yla birlikte Şirinyalı Mahallesi’nde engellilerle birlikte tüm komşularına kapısını açtığı ‘Engelsiz Kafe’de Antalya’nın ilk glütensiz mutfağı açıldı.

    Çölyak hastalarına yönelik mutfağın açılışına Belediye Başkanı Uysal’la birlikte, Batı Akdeniz Çölyak Derneği Başkanı Fulya Uranlı, Türkiye Sakatlar Derneği Antalya Şube Başkanı Mehmet Karavural, belediye meclis üyeleri ve CHP’li ilçe başkanları katıldı.

    Batı Akdeniz Çölyak Derneği Başkanı Uranlı, Engelsiz Kafe’den çektiği siyah beyaz portre, manzara fotoğraflarıyla sosyal medyada bilinir hale getiren down sendromlu yeğeni Mustafa Uranlı’yla birlikte Başkan Uysal’a plaket takdim etti. Dernek Başkanı Uranlı, “Engellerin kaldırıldığı bu güzel mekanda glütensiz mutfak açılışıyla bizleri de fark ettiğiniz teşekkür ederim” dedi.

    “Çölyaklı komşularımızla dayanışma içinde ilerletmekte kararlıyız”

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Engelsiz Kafe’de oluşturulan glütensiz mutfağın küçük bir büfe gibi görünmesine rağmen Antalya’da başka benzerinin olmadığını söyledi. Çölyak hastalarının sosyal hayattaki en büyük sıkıntısının ev dışında, gittiği herhangi bir yerde yiyebilecekleri bir şeyler bulamamak olduğuna dikkat çeken Uysal, “Bu açıdan son derece önemli bir işi Engelsiz Kafe’de hayata geçiriyoruz. Evet, riskleri var. Ancak şu ana kadar yaptığımız her şeyi dayanışma içinde, hassas ve titiz bir çalışmayla hayata geçirdik. Biz yerel yönetim olduğumuza göre yaptığımız işi hepimizindir. Bu işi de yine aynı anlayışla, çölyaklı komşularımızla dayanışma içinde ilerletmekte kararlıyız ve sonucunda çölyaklı komşularımızın hayatı bir zerre daha kolaylaştığını görürüz” diye konuştu.

    Çölyak nedir?

    Çölyak hastalığı ince bağırsağın, glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve -yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Çölyak hastalığının belirtileri geniş bir yelpazeye yayılır. Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmektedir. Çoğunlukla belirtiler, erken osteoproz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Kan testleri ve sonrasında ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulmaktadır. Çölyak hastalığının tek tedavisi glütensiz sıkı bir diyettir.

  • 10 Yıllık AR-GE İle Çölyak Hastaları İçin Glutensiz Makarna Üretildi

    Barilla, 10 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda çölyak hastaları ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler için makarna üretti.

    Barilla, 10 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirilen glutensiz beslenmeyi tercih edenler için yeni ürününü tanıttı. Düzenlenen toplantıda, glutensiz beslenme ve diyetin gündelik hayatta uygulanmasının kolay olmadığını belirten Barilla Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Karababa, hem lezzet hem çeşit olarak kısıtlı bulunabilen glutensiz ürünlerin Çölyaklıların hayatlarını sürdürebilmeleri için olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

    Karababa, “Barilla glutensizin geliştirilmesi ve üretim aşamasında İtalyan Çölyak Derneği ile yakın bir çalışma gerçekleştirdik. Makarnanın üretimi için ürünün içerdiği maddeler, hammadde kontrolü, üretim süreçleri, fırınların yeterlilikleri, personel eğitimi, sağlık ve hijyen prosedürleri gibi tüm kriterler İtalyan Çölyak Derneği tarafından denetlendi. Ürünün Ar-Ge çalışmaları, neredeyse 10 yıl sürdü ve geçtiğimiz yıl itibari ile önce İtalya ve hemen ardından ABD’de satışa sunduğumuz ’Barilla Glutensiz’, bugünden itibaren Türkiye’de dört çeşidi ile raflarda olacak” dedi.

    Çölyaklıların halihazırda, mısır tadında ve makarnanın diri kıvamından uzak ürünler yediğini belirten Karababa, “Barilla Glutensiz, gluten hassasiyeti olanlarla birlikte glutensiz beslenmeyi tercih eden makarna severler için üretildi” dedi.

    Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden ise Çölyakla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak üzere yola çıktıkları bu projede Barilla Gıda ile yürümekten mutluluk duyduklarını söyledi. Türkiye’de tanısı konmuş 65 binin üzerinde Çölyaklı olduğunun altını çizen Özden şöyle konuştu; “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tanısı henüz konulmamış hastalarla birlikte bu sayı 750 bini buluyor. Çölyak tanısının ardından sağlıklı bir yaşam sürebilmenin tek şartı ömür boyu; gluten içeren buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllar bulunan gıdalardan uzak durmak.

    Yeni ürününün ardından Barilla’nın Çölyakla Yaşam Derneği’ne ulaştığını kaydeden Özden, sözlerini şöyle tamamladı; “Çerçevesini birlikte belirlediğimiz bir süreçle, hem Çölyaklı yaşama yeni adım atmış ve glutensiz diyet uygulamak durumunda olan bireylere yönelik çalışmalarda hem de gönüllü sayısının ve kamuoyunda farkındalığın artırılmasına dönük çabalarda birlikte hareket edeceğiz. Konferanslar, eğitimler, workshoplar, ‘Çölyaklı Yaşama Hoş Geldin’ kiti gibi pek çok projede birlikte yol alacağız”.

  • Çölyaklı Çocuklara Glutensiz Dondurma

    Eskişehir Çölyakla Yaşam Derneği, 23 Nisan’da Çölyak hastalığı bulunan çocuklar için kendi yaptıkları Glutensiz Dondurma etkinliği yaparak bayramı kutladılar.

    Eskişehir Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Hicran Niron, dernekteki etkinliğe gelen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a dernek çalışmaları ile bilgi verdi. Projelerinden bahsederek Başkan Kurt’tan destek sözü aldılar. Başkan Kurt’a glutensiz dondurma ikram ettiler. Ziyarete CHP il yöneticileri ve Aydın CHP Milletvekili Hüseyin Yıldız da katıldı. Milletvekiline Çölyaklıların sorunları anlatıldı. Milletvekili Yıldız da sorunun çözümü için Mecliste gündeme getireceğini ve destek vereceğini söyledi. .

    Dernek başkanı Niron, glutensiz dondurma tarifini ise; “3 yumurta, 1 su bardağı şeker 2,5 su bardağı süt 2 su bardağı krem şanti, 1 paket vanilya, kakaolu için 2 yemek kaşığı kakao ve 5 saat dondurucuda bekletilecek” diye anlattı.