Etiket: Glutensiz

  • Glutensiz Yerim’ ile sağlıklı yaşam

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Merinos Parkı’nda faaliyetine başlayan ‘Glutensiz Yerim’ kafe ve restoranın, çölyak hastası olan veya olmayan tüm vatandaşlara hizmet vereceğini söyledi.

    Büyükşehir Belediyesinin ‘Sağlıklı şehir Bursa’ hedefiyle gerçekleştirdiği çalışmalar, sivil toplum kuruluşlarına da örnek oluyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle faaliyetine başlayan ve Bursa Çölyakla Yaşam Derneği’nin işleteceği ‘Glutensiz Yerim’ kafe restoran, Merinos Parkı içinde, hizmete açıldı.

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ‘Glutensiz Yerim Kafe Restoran’ın açılış töreninde yaptığı konuşmada, sağlıklı yaşamın önemini vurguladı. Başkan Aktaş, çölyak hastalığının glutenin yol açtığı önemli bir durum olduğunu belirterek, “Gluteni, çölyakı ve bu tür mekanları, ancak bu durumu yaşayan bilir. Çölyak hastaları glutensiz bir hayat sürmek zorundalar. Bursa’da yaklaşık 2 bin kişinin çölyak olduğu biliniyor” dedi.

    Bursa Çölyakla Yaşam Derneğince gerçekleştirilen bilinçlendirme çalışmalarının önemine değinen Başkan Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi desteğiyle açılan Glutensiz Yerim Cafe Restoran’ın, çölyak hastalığı olan vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla gelebilecekleri, aileleriyle vakit geçirebilecekleri bir mekan olarak önemli bir eksikliği gidereceğine inanıyorum” diye konuştu. Aktaş, çölyaklı olmayan vatandaşların da mekandan faydalanabileceğini ifade etti.

    “Bu mekanı ayakta tutmalıyız”

    Bursa Valisi İzzettin Küçük de konuşmasında, 5-10 yıl önce çölyak hastalığının bugünkü kadar bilinmediğini hatırlatarak, çölyak ile ilgili sevindirici bir adım atıldığını söyledi. Bugün konuyla ilgili daha çok bilinçli olunduğunu ifade eden Vali Küçük, “Mekanları yaşatmak önemli ve bu hepimizin işi Bundan sonraki hedefimiz bu mekanı ayakta tutmak olmalıdır” dedi.

    AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, çölyaklı çocukların, diğer mekanlarda gördükleri her ürünü bu kafede glutensiz olarak bulabileceğini söyledi. AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de mekanın sağlıklı yaşam için önemli bir destek olduğunu kaydetti. Geçmiş Dönem Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ise milletvekilliği döneminde meclis bünyesinde kurulan Çölyak Araştırma Komisyonunun kuruluş sürecini ve konuyla ilgili farkındalık sağlayan çalışmaları anlattı.

  • ESOGÜ Hastanesi’nde Çölyaklı hastalara özel glutensiz pasta

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Dünya Çölyak Farkındalık Ayı unutulmayarak, Çölyaklı hastalara özel glutensiz pasta yapıldı.

    Çölyak Farkındalık Ayı olan Mayıs ayında “Çölyaklıların Farkındayız ve Yanlarındayız” demek için ESOGÜ Hastanesi Mama Mutfağı tarafından glutensiz pasta yapılarak farkındalık oluşturuldu.

    Eskişehir Çölyakla Mücadele Derneği kurucularından Hemşire Hicran Niron konuyla ilgili olarak, “Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren ve kronikleşen hassasiyetidir. Hastalığın tek tedavisi ömür boyu uygulanacak glutensiz diyettir. Diyeti kararlı bir şekilde uygulayan Çölyak hastalarının hastalığa ait yakınmaları 2 hafta gibi bir sürede gerilemeye başlayacak ve 6 ay içerisinde kan testleri normale dönecektir. Çölyak tanı alana kadar hastalık, tanı aldıktan sonra yaşam şeklidir” açıklamalarında bulundu.

    ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde her gün Çölyaklı hastalar ve çalışanlar için diyetisyen kontrolünde glutensiz yemek çıkarılıyor.

  • Valide Sultan Gemisi’nde “Glutensiz Hayat” programı

    Üsküdar Belediyesi’nin katkılarıyla Glutensiz Hayat Derneği Valide Sultan Gemisi’nde program düzenledi. Programda dernek yetkilileri çölyak hastalarının glutensiz gıdalar tüketmesi gerektiğine dikkat çekti.

    Üsküdar Belediyesi’nin katkılarıyla Glutensiz Hayat Derneği çölyak hastalığına dikkat çekmek için Valide Sultan Gemisinde “Glutensiz Hayat”adlı program düzenledi. Gemide organize edilen programa Üsküdar Belediye Başkan Danışmanı Ali Çiçek’in yanı sıra dernek üyesi çok sayıda vatandaş ve ailesi katıldı. Gemiye binen Ali Çiçek’in teşekkür konuşmasının ardından sahneye çıkan dernek yetkilileri çölyak hastalarının glutensiz gıdalar tüketmesi gerektiğine dikkat çekildi. Yapılan protokol konuşmalarının ardından gemide bulunan vatandaşlara glutensiz gıdalardan oluşan yemekler ikram edildi. Program sonunda geleneksel müziklerle vatandaşlar dans ederek doyasıya eğlendi.

    “Şu ana kadar 200 bine yakın vatandaşımızı gezdirmiş olduk”

    Valide Sultan Gemisi’nden bahseden Üsküdar Belediyesi Başkan Danışmanı Ali Çiçek, “Gemimiz malum 6 aylık bir mazisi var. Şu ana kadar 200 bine yakın vatandaşımızı gezdirmiş olduk. Bu gemimizle aynı zamanda nişan, nikah, düğün gibi merasimler de oluyor. Yurtiçi, yurtdışından gelen bütün misafirlerimizi gemide 3’üncü köprüye kadar götürüyoruz. Orada güzel bir “selfie” yaparak tekrar sahile, bizim limana yaklaşıyoruz” dedi.

    “Glutensiz hayat çok zor bir hayat, hiç kolay değil”

    “Glutensiz Hayat” adlı programda konuşan aile hekimi uzmanı Hakan Boz, “Glutensiz hayat çok zor bir hayat, hiç kolay değil. Bunu başta çocuklarımız yaşıyor. Başta siz aileler de yaşıyorsunuz. Herkes bu zorluğu yaşıyor. Bunları kolaylaştırmak bizim görevimiz. Bunu beraber başaracağız. Yola beraber çıktık. Bundan sonra daha güçlü devam edeceğiz bu yolculuğa. Annelere, babalara, hepimize bir görev düşüyor. Lütfen sizden rica ediyorum, çocuklarınızı mutfağa sokun. Çocuklarınızı pazara götürün. Onlara bu hayatı öğretmek zorundayız. Kendi başlarına kalacaklar. Her şeyi onlara biz yapamayız, yapmamalıyız” ifadelerini kullandı.

  • Çölyak hastaları için glutensiz simit üretilecek

    Antalya’da Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı Engelsiz Kafe’de açılan Antalya’nın ilk glutensiz mutfağı 1’inci yılını doldurdu. Glutensiz mutfağın yıldönümünü kutlayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, glutensiz simit üretilen fırın müjdesi verirken, “Hızla onu da gerçekleştirelim ki çocuklarımız okullarına kumanya götürebilsinler” dedi.

    Muratpaşa Belediyesinin, Adalya Vakfı’yla birlikte Şirinyalı Mahallesi’nde engellilerle birlikte kapısını açtığı ‘Engelsiz Kafe’de hizmet veren Antalya’nın ilk glutensiz mutfağı birinci yaşını etkinlikle kutlandı. Engelsiz Kafe’de düzenlenen etkinliğe Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Adalya Vakfı Başkan vekili Bilal Köleoğlu, Batı Akdeniz Çölyak Derneği Başkanı Şahinler, dernek üyeleri ve çölyaklı aileler katıldı.

    Glutensiz beslenme mekanı

    Batı Akdeniz Çölyak Derneği Başkanı Şahinler, çölyak hastalarının sosyal hayattaki en büyük sıkıntısının ev dışında sağlıklı ve güvenli ortam bulamamak olduğuna dikkat çekti. Şahinler, sosyal hayatta ihtiyaç duydukları glutensiz beslenmelerini aksatmayacak mekan sağladığı ve duyarlılık gösterdiği için Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a teşekkür etti.

    “Bizim için mücevher”

    “Bugün burada çok az görünüyor olabiliriz ama aslında biz çoğuz” diyen Şahinler “Çünkü bir çölyaklı demek ailesi ile beraber bazen 10 bazen de, 100 çölyaklı demek. Bu mutfak, bir kişinin değil aslında yüzlerce kişinin ihtiyacına karşılıktır. Bu mutfak bizleri çok mutlu etti. Bizim için burası en değerli mücevher kadar kıymetli bunu kaybetmek istemiyoruz” ifadelerini kaydetti.

    Çölyaklı çocuklar için simit fırını

    “Hayatı, sevgiyi ve kardeşliği yaşatalım” çağrısında bulunan Başkan Uysal, çölyaklı çocuklar için bir de müjde verdi. Başkan Uysal, “Bir simit fırını çok faydalı olacak. Kararlaştırdık, hızla onu da gerçekleştirelim ki çocuklarımız okullarına kumanya götürebilsin. Mutfağımız ve birinci yılımız hayırlı olsun. Şehrimiz ve ülkemiz nice dayanışma örneklerine, nice sosyal çaba işbirliklerine sahne olsun. Yaptığımız bu işlem yapmayanlara örnek olsun. Daha iyi örnekler var ise bizde hep örnek alalım” dedi.

    Çölyak nedir?

    Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz sıkı bir diyettir.

  • 5 adımda glütensiz yaşam

    Son yıllarda glütensiz beslenme moda haline geldiğini ve hatta gıda sektörü de pazarlama taktiği olarak kullandığını belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, 5 adımda glütensiz yaşam olduğunu söyledi.

    Bireylerin glütenden kaçınmalarındaki ana nedenlerden biri çölyak hastalığı olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, ”İkincisi glüten hassasiyeti ve üçüncüsü de dermatit herpetiformis (bir deri hastalığı) gibi geçerli sağlık sebepleridir. Bu tür hastalıklarda glüten ince bağırsakta inflamasyona (iltihaplanma) sebebiyet verir. Bazı kanıtlar glütensiz bir diyetin bazı irritabl bağırsak sendromu, glüten ataksisi (bir nörolojik bozukluk), Tip 1 diyabet ve HIV ile ilişkili enteropatisi olanlarda da yardımcı olabileceğini düşündürmektedir” dedi.

    Glütensiz bir diyetin herhangi bir sağlık faydası sunduğunun kanıtlarının az olduğunu ifade eden Kandıralı, “Glütensiz bir diyetin sağlıklı olması hangi glütensiz besinleri seçtiğinize, bunları ne kadar sıklıkla yediğinize ve diğer besin seçeneklerinizin sağlıklı olup olmadığına bağlıdır. Glütensiz beslenme yanında yenen daha fazla kırmızı et, tam yağlı süt ürünleri, nişastalı sebzeler, şeker ve yağ yüksek kolesterole, doymuş yağ, sodyum ve istenmeyen kalori alımlarına yol açar. Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa komple glütensiz bir diyete girmeden de buradaki birbirinden çeşitli besin değeri zengini glütensiz tahıllara beslenmenizde yer verebilirsiniz. Beslenmede önemli olan renklilik ve çeşitlilik” diye konuştu.

    Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, 5 adımda glütensiz yaşam olduğunu belirterek bu adımları şöyle sıraladı:

    “1- Hangi tahılların glüten içerip, hangilerinin içermediği hakkında bilgi sahibi olun: Glüten içerenler: buğday, çavdar, arpa, malt, bulgur, kuskus, durum buğdayı, irmik, matzah, tritikale, spelt ve kamut. Örneğin; Tritikale buğday ve çavdardan yapılmış bir çapraz hibrittir (melez). Bu tür tahıllar bazen (glütensiz diye belirtilmediği durumlarda) yulaf vb. glütensiz herhangi bir tahılla çapraz kontaminasyona (bulaşma) maruz kalmış olabilir. Böyle bir durum glüten içermeyen bir ürünü glüten içerir hale getirir. Glütensiz tahıllar: darı, yulaf, kinoa (teknik olarak bir tohum), amaranth, pirinç, yabani pirinç, karabuğday, sorghum ve teff, glütensiz unlar (pirinç, soya, mısır, patates, fasülye).

    2- Mutfaktaki glüten içeren ürünlerden kurtulun: Buzdolabınızı, kilerinizi kontrol edin. Buğday unu gibi bariz akla gelen ürünlerin yanı sıra hazır olarak aldığınız paketlenmiş ve işlenmiş tüm besinlerin besin etiketlerini kontrol edin. Örneğin soya sosunun ilk bileşeni genellikle buğday olur, bunun dışında atıştırmalık ürünlerde, soslarda, salata soslarında, kahvaltılık gevreklerde vb. bulunabilir.

    3- Glütensiz, yapabileceğiniz pratik tarifler bulun ve bir alışveriş listesi oluşturun: Kinoanın tadını merak mı ediyordunuz işte size besin değeri açısından zengin bu besini diyetinize ekleme şansı. Glütensiz bir diyet nişasta veya tahıl içermeyen bir diyet olmak zorunda değildir. Mısır ve patates bu ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Doğal olarak etler, baklagiller, meyve ve sebzeler glütensizdir. Belki glütensiz diyet 5-7 porsiyon günlük meyve ve sebze ihtiyacınızı da karşılamaya yardımcı olacaktır.

    4- Glutensiz ürünler satan marketleri ya da internet sitelerini keşfedin. Besin etiketleri okumayı alışkanlık haline getirin: Glütensiz markalara kısa sürede aşina olacaksınız. Glütensiz makarna, kraker, waffle vb. ürünler ilk etapta glüten içerenleriyle karşılaştırdığımızda alıştığınız lezzette gelmeyebilir. Birkaç deneme, yanılma ve alışma sürecinden sonra size uygun olan ürünü rahatlıkla seçebileceksiniz. Besin etiketlerini muhakkak okuyun glütensiz olan ürünlerde zaman zaman glüten içeren muadilleri gibi yüksek oranda rafine karbonhidrat, yağ, şeker ve tuz içerebilir, protein içerikleri düşük olabilir. Hazır ürünleri arada tat değişikliği olsun diye kullanın, sürekli tercih etmeyin.

    5- Evinizin dışında da glütensiz yaşam tarzını benimseyin: Evi glütensiz güvenli bir sığınak haline getirdik sıra dışarıda gezerken de glütensiz kalmanın yollarını bulmakta. İlk başlangıç noktası size en yakın olan kişinin bu konudaki bilincini yükseltmek. Aileniz ve arkadaşlarınız siz açıklamadığınız müddetçe anlamayabilir. Bazıları diğerlerinden daha anlayışlı olabilir. Kısıtlayıcı yönlerinden ziyade pozitif yönlerine odaklanın ve nasıl daha iyi hissettiğinizi ya da hissedeceğinizi açıklayın. Artık dışarıda yemek çok daha kolay hale geldi çünkü gün geçtikçe daha fazla restoran menülerine glütensiz yemek alternatiflerini koymaya başladı. Gideceğiniz yerin menüsüne bile online olarak ulaşıp önceden bilgi sahibi olabiliyorsunuz”.