Etiket: Girdiler

  • ‘Soframdaki Coğrafya’ projesiyle dereceye girdiler

    ‘Soframdaki Coğrafya’ projesiyle dereceye girdiler

    Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulu öğrencileri Evren Acun ve Muhammed Emin Özdemir, danışman öğretmenleri Tuba Dumlu Güler önderliğinde TÜBİTAK’ın yürüttüğü ortaokul öğrencileri arası proje yarışmasında 3. oldular.

    TÜBİTAK’ın Türkçe, matematik, tarih, coğrafya, kimya, fizik, değerler eğitimi, yazılım, teknolojik tasarım gibi başlıklar ile yürüttüğü projede Kültürel Miras olarak unutulan ya da unutulmaya yüz tutan Erzurum yemeklerini baz alarak Coğrafya dalında proje hazırladılar. Yerel kültürü tanıtma, gençlere benimsetme konusunda araştırmalar yapıp, yerelde uzmanlaşmış büyükleri ile görüşerek “Soframda ki Coğrafya” adı ile hazırladıkları projeleri Türkiye 3.sü oldu.

    13 yıllık öğretmen olan, 3 yıldan beri Ömer Nasuhi Bilmen Ortaokulunda görev yapan, özellikle kız çocuklarının eğitimi ile ilgili birçok proje yürüten, bilim dergileri çıkarıp Bilim şenlikleri düzenleyen. TÜBİTAK proje yarışmalarında Erzurum adına tek birinciliklerin sahibi, 2013 ve 2019 yılında iki kez yılın öğretmeni seçilen Danışman Tuba Dumlu Güler “Öğrencilerimiz ile yaptığımız istişareler sonucunda tamamen onların fikir ve istekleri doğrultusunda konu belirlenerek proje hazırlandı. Kültürel Miras’ ve ‘Sağlıklı Beslenme’ tematik alanlarının “Soframdaki Coğrafya” isimli projemiz ile 12- 14 yaş arası gençlerde coğrafya okuryazarlığının gelişmesi amacıyla belli bir bölgedeki yemek kültürünün o bölgenin coğrafi konumu, iklim, tarım ve hayvancılık ile ilişkilendirilmesi, gelişen teknoloji ile hazır gıda ve paketlenmiş ürünlerin tüketiminin artığı bu dönemde yeni nesil çocukların ve gençlerin sağlıklı beslenmesi için kültürel mirasımız olan yöresel yemekleri tanıma ve bilmeleri için farkındalık oluşturulması amaçlandı. Ayrıca Zekiye Çomaklı gibi yöresel mutfağın uzmanları ile irtibat kurup öğrencilerimizle bir araya getirerek yöresel yemeklerin ortaya çıkması veya kültürel miras olarak kabul görmesini sağlayan hikâyeler ve toplumsal ilişkilerin mutfak kültürüne yansımaları beşeri faaliyetler olarak öğrencilerimize aktarıldı ve projemiz önce Bölge birincisi ardından Türkiye 3. cüsü olarak gurur duymamıza vesile oldu.

    Projenin belli aşamalarında 100 kişilik bir gruba bu konuda uzman olan ve Erzurum yöre mutfağı ilgili “Karlar Ülkesinin Damak Tadı- Erzurum Yöre Mutfağı” isimli kitabı bulunan Araştırmacı-Yazar Zekiye Çomaklı’nın tavsiyeleri doğrultusunda 32 adet yöresel lezzet içeren ‘Erzurum Mutfağında Yer Alan Yöresel Yemekleri tanıma ve Tatma Durumu Araştırması’ yapılmış ve gençler tarafından bilinmeyen ve tadılmayan yemekler belirlendi. Okulum, öğrencilerim ve şahsım adına yerele bu kadar değer verdiği için kendisine şükran borçluyuz. Ayrıca mutfak kültürüne yansıyan coğrafya kavramlarına dikkat çekilerek, öğrencilere coğrafya okuryazarlığı kazandırılmıştır.” diye konuştu.

    Araştırmacı-yazar Zekiye Çomaklı ise, “Toplumun her kesimi kendi yaşadığı bölgedeki olayları coğrafya kapsamında daha iyi anlayıp yorumlamak ister. İnsanoğlu bulunduğu coğrafyanın tarım ve hayvancılık özelliği, iklimi, coğrafi konumu, üretim şekli, sosyal ve kültürel ilişkiler o bölgedeki halk kültürü ile bir araya gelerek toplumun kültürel mirası olan yöresel yemeklerine de çok önem vermelidir.

    Günümüzde Gastronomi sadece yeme içme ile ilgili olmayıp bir mutfak kültürü ve yemek yapma sanatına dönüştü. Ne yazık ki, son yıllarda teknolojinin hızlı gelişmesi gençleri hazır gıdaya yönlendirerek, yeni nesillerin geleneksel gıdaların ve yöresel yemeklerin tüketimini tamamen azaltmış ve en acı yönü kültürel değerler kaybolmaya başlamıştır. Bu çalışma öğrencilerde coğrafya okuryazarlığının gelişmesi ve yöresel gastronomi konusunda farkındalık oluşması amacıyla yapılmış olup yöresel yemeklerin nesilden nesle aktarılacak olan bir kültürel miras olduğu konusunda bilinçlenmeleri sağlanmıştır. Yerel konularda uzman olarak gençler ile çalışma şerefini şahsıma veren öğretmenlerine ve okul yöneticilerine teşekkür ederim.” dedi.

    Bölge birinciliğinde 600 TL, finalde Türkiye 3.sü olarak 1000 er TL ödül alan öğrenciler Evren Acun ve Muhammed Emin Özdemir ise “Öğretmenimize ve bize destek olan tüm büyüklerimize çok teşekkür ediyoruz. Bizler kültürümüze sahip çıkarsak asla kültürümüz kaybolmayacak ilelebet yaşayacaktır. Ne mutlu bizlere ki köklü bir geçmişe sahibiz, geçmişimizle gurur duyuyoruz” dediler.

  • Hedefleri için ilk deneme sınavına girdiler

    Hedefleri için ilk deneme sınavına girdiler

    Haliliye Belediyesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) hazırlanan öğrencilere yönelik ücretsiz deneme sınavları düzenleyerek, öğrencilerin seviyelerini ölçmelerini sağlıyor

    Haliliye Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı Bahçelievler Eğitim ve Gençlik Merkezinde açılan üniversiteye hazırlık kursu ile gençler geleceğe hazırlanıyor. Bu kapsamda 285 öğrencinin kayıtlı olduğu kursta öğrencilere verilen hazırlık eğitiminin yanı sıra seviyelerini ölçmeleri için de deneme sınavları yapılıyor.

    Salgın tedbirlerinin en yüksek seviyede tutulduğu kursta öğrenciler yeni dönem için ilk deneme sınavında ter döktü. YKS öncesi Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile ilgili yapılan deneme sınavları ile öğrencilerin sınav stresinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

    Öğrenciler düzenlenen deneme sınavına yoğun ilgi gösterirken, sınav sonrası çözemedikleri soruları da merkezde bulunan, alanında uzman öğretmenlere çözdürme imkanı buluyor.

  • Yılbaşında alkol almak için polis kılığına girdiler

    Adana’da kendilerine polis süsü vererek yılbaşı gecesi Tekel bayiinden alkol ve yiyecek aldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişi, adliyeye sevk edildi.

    Edinilen bilgiye göre, olay merkez Çukurova ilçesi, Kabasakal Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Oktay Ç. (35) ile Emre S. (25) yılbaşı gecesi bir Tekel bayiine gitti. Oktay Ç. belinde Adana Emniyet Müdürlüğünün frekanslarının yüklü olduğu telsiz ile M.Ç.’ye “Saat 22.00’yi geçti bu saatten sonra alkol satmak yasak. Bundan dolayı sana ceza kesmemiz lazım ama biz sana ceza yazmayacağız, sen de bizi göreceksin” dedi. Daha sonra zanlılar Tekel bayiden 2 bin lira tutarında alkol ve yiyecek alıp ayrıldı. Ancak zanlılar birkaç gün sonra tekrar gelip yine aynı yöntemle alkol almak istedi. Bu kez Tekel bayi sahibi alkol ve yiyecek vermeyip daha sonra da polise giderek şikayette bulundu. Polis şikayet üzerine zanlıları yakalamak için harekete geçti. Kısa sürede yakalanan zanlıların üst ve evlerinde yapılan aramada emniyet birimlerinin kodlarının yüklü olduğu telsiz, bir sahte polis kimlik kartı ele geçirildi. Zanlıların kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek, Tekel bayiden alkol ve yiyecekleri borç aldıklarını, daha sonra ödeyeceklerini söylediği ileri sürüldü. Oktay Ç.’nin yanında bulunan telsiz için ise “Çocukluk merakım, ondan dolayı telsiz taşıyorum” dediği iddia edildi.

    Tekel bayiye gelerek bir süre burada kalıp, alkol ve yiyecek aldıkları görüntülenen zanlılar, ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen zanlılardan Oktay Ç. tutuklanırken, Emre S. ise adli kontrol tedbiriyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

  • Yeni yıla geri dönüşümle girdiler

    Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezleri, 2018 yılına düzenlenen yeni yıl atölyesinde, kullanılmayan eşyalardan yılbaşı hediyeleri üreterek verimli bir şekilde veda etti.

    Tepebaşı Belediyesi Gençlik Merkezileri, Toy Gençlik Derneği çatısı altında faaliyetlerine devam eden Üstünüze Afiyet ekibi, yılbaşında yaşanan gereksiz tüketimin önüne geçmek için gerçekleştirdiği etkinliklere devam ediyor. Üstünüze Afiyet ekibi, 15 Aralık’ta yapılan Takas Pazarı’na ek olarak, yine Gençlik Merkezleri desteğiyle bu sefer yeni yıl atölyesi gerçekleştirdi. Herkese açık olan atölyeye katılan gençler, 5 farklı masada ileri dönüşüm ile kullanılmayan ürünlerle yeni yıl hediyelerini hazırladı. Atölye çalışmasında; kullanılmayan mantarlar ile minik saksılar, içeceklerin metal kapakları ile rozetler yapılırken müsvedde kağıtlar ile origami ürünleri ortaya çıkarıldı. Yine kullanılmayan elbise ve kıyafetlerden de yastıklar, kalemlikler ve çantalar yapıldı. Atölyede ayrıca GençBank desteği de vardı. Gençlerin sosyal projelerine destek veren ekip bu projede de gençlerin tüketime karşı durmasını sağlamak için atölyeye katkılarını sağladı. Eskişehir GençBank, atölyede kullanılacak materyallerin temini için Üstünüze Afiyet ekibine destek oldu.

    Amacı gereksiz tüketime karşı durmak olan Üstünüze Afiyet, gelecek dönemde de atölye, takas pazarı ve dönüşüm sofraları ile etkinliklerine devam edecek.

  • Yeni yıla kampta girdiler

    Sosyal medya aracılığıyla Türkiye’nin farklı illerinden bir araya gelen ve kendilerini ’Pikamp’ olarak adlandıran doğa gönülleri, yeni yıla Çanakkale’nin oksijen deposu olarak bilinen Kazdağları’nda çadır kurarak girdi.

    Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Yanıklar Köyü mevkiinde buluşan yaklaşık 20 kişi, yılbaşı gecesini burada geçirdi. 2018’in son sabahında buluşan ekip, bir yandan çadırlarını kurarken bir yandan da ateş yakmak için odun topladı. Başta Çanakkale olmak üzere İstanbul ve farklı illerden gelen doğa severler, farklı bir yılbaşına imza attı. Kurdukları ses sistemiyle gece boyu dans eden kampçılar, geri sayım sırasında meşaleler yakarak gönüllerince eğlendi.

    O anları cep telefonlarıyla kaydeden kampçılar, yeni yılın ilk gününe de kar yağışıyla uyandılar. Yapılan farklı yılbaşı etkinliğinden memnun kalan doğa severler, Kazdağları’nın da eşsiz güzelliğine dikkat çekti.

    Öte yandan, hiçbir kar amacı gütmeyen gurup, geçtiğimiz yıllarda çevre temizlik etkinlikleri ve depremzedelere sağladıkları yardımlarla da kamuoyunda büyük ilgi görmüştü.