Etiket: GIDA

  • Üniversite Öğrencisi İrem Dai, Paris’teki Gıda Programında Türkiye’yi Temsil Etti

    Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakütesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrencisi İrem Dai, dünyanın 35 ülkesinden, 43 gencin katılımıyla gerçekleştirilen uluslararası gıda programında , Türkiye’yi temsil etti.

    Fransa’nın başkenti Paris’te ki La Bergerie de Villarceaux Çiftliği’nde düzenlenen Eating City SummerCampus programına katılan Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi İrem Dai, Türkiyeyi temsil etti. Gıda sistemleri sürdürülebilirlik çalışmalarında etkin rol almasını amaçlayan ve uluslararası iletişim köprüsü kurulmasına yönelik çalışmaların yapıldığı programa katılan Dai’nin koordinatörlüğünü ise GAÜN Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğreim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Koçak Yanık üstlendi. Yanık, programın temel amacının gıda sistemlerinde sürdürülebilirlik problemlerine dört ana element olan ateş, su, toprak ve hava penceresinden bakarak, çözüm geliştirmek olduğunu belirtti. Yanık, on gün süren programda sunumları ve fikirleriyle alanında uzman konuşmacıların çözüm mekanizmaları oluşturduğunu sözlerine ekledi. İrem Dai ise global gıda ve tarım problemlerinin çözümünde kökendeki problemlere odaklanılması gerektiğine karar verildiğini söyledi. Dai, “Kısa vadede ürün dayanıklılığı ve sağlamlığı için mahsulde, nicelik için nitelikte, bütünlükteki kalite için, en küçük parçada ve yeniden tanımlanan tüm ölçütlerin başarısındaki artış için ise ekonomik sistemimizde reforma ihtiyaç duyulduğu yolunda ortak fikirler ortaya çıktı. Uzun vadede ise, rekabet ahlakının ben merkezliliğinden, topluluk ve dayanışma etiği tabanına kayan bir sosyo-ekonomik sisteme ihtiyaç olduğu düşüncesinin benimsendi” dedi.

  • İtso’dan Gıda İmalatçılarına Eğitim

    İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerine eğitim verecek.

    Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın mali desteği ile yürütülen “Gıda Sektörü için Kalifiye ve Etkin Yöneticiler Yetiştirme” projesi çerçevesinde düzenlenecek eğitim programından İTSO üyeleri ücretsiz yararlanacak. İTSO Başkanı Metin Anıl, gıda sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin işletmelerinde ulusal ve uluslararası standartları uygulamalarını hedeflediklerini söyledi. Anıl, üyelerinin gıda güvenliği konularında bilinçli olmalarını hedeflediklerini belirtti.

    Anıl, “Üyelerimizin yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde maliyetlerini düşürmesi maksadıyla BEBKA desteği alarak bir proje yürütüyoruz. 19 Kasım -2 Aralık 2015 tarihleri arasında yapılacak eğitim programına işletmelerin yöneticiler ile yönetici adaylarının katılmalarını bekliyoruz” dedi. Başkan Anıl, eğitim programı için kontenjanın sınırlı sayıda olduğunu, katılmak isteyenlerin 17 Kasım 2015 Salı günü mesai bitimine kadar kayıt yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

  • Hazır Ve Hızlı Gıda Tüketimi Obez Yapıyor

    Diyetisyen Zehra Uğur, tüm dünyada obezite sıklığının katlanarak arttığını belirterek dünyada 2005 yılında 400 milyon obez var iken, günümüzde 700 milyon kişiye ulaştığını söyledi.

    “DENGELİ BESLENME HASTALIK RİSKİNİ AZALTIYOR”

    Diyetisyen Zehra Uğur, obezitenin dünyada hızla arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Beslenmenizde olumlu değişiklik yaparak ileri yaşlarda oluşabilecek kanser, kardiyovasküler hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon, kemik erimesi gibi hastalıkların da oluşum riskini birlikte azaltıyoruz. Gelişen dünyada, değişen yaşam koşulları olumlu katkılarının yanında bazı olumsuzlukları maalesef beraberinde getirmektedir.”

    “HAZIR VE HIZLI GIDA OBEZ YAPIYOR”

    Diyetisyen Zehra Uğur, tüm dünyada obezite sıklığının katlanarak arttığını belirterek şunları söyledi: “Dünyada 2005 yılında 400 milyon kişi obez iken, günümüzde 700 milyon kişiye ulaştığı görülmektedir. Çünkü, günümüzde beslenme alışkanlıklarının hazır ve hızlı gıdaya yönelmesi, fast-food, poğaça, abur-cubur tüketiminin artması, çalışan anne sayısının artması ile evde pişen yemeklerin ihmal edilebilmesi, yoğun olan hayatımız nedeni ile yanlış ve hızlı atıştırmalıklar tercih etmemiz obezitenin en büyük nedenlerindendir.”

    İnsan hayatını kolaylaştıran teknolojik gelişmelere bağlı olarak artık daha az hareket edildiğini anlatan Uğur, “Yakın mesafelere araba ile gitmek, merdiven yerine asansör kullanmak, serbest zamanlarını bilgisayar ve televizyon başında geçirmek hareketsiz bir hayatı bize sunmaktadır. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz bir yaşam tarzının sonucu olarak maalesef obezite kaçınılmaz bir sondur” diye konuştu.

  • Gaziantep Gıda Sektörünün Öncü Firmalarıyla Teknoloji İşbirliği Geliştirme Toplantısı Düzenlendi

    Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Gaziantep Teknopark bünyesinde, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen Gaziantep Teknoparkın Araştırma ve Teknolojik Altyapısını geliştirilmesi projesi kapsamında gerçekleştirilen, “Teknoloji İşbirliği Geliştirme Toplantısı” Gaziantep Gıda sektörünün öncü firmalarıyla Dedeman Otel Helen Toplantı Salonunda gerçekleşti.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan Teknopark Genel Müdürü Dr. Deniz Vuruşan, Gaziantep Teknopark olarak yaklaşık 15 gün önce fikir geliştirme toplantıları serüvenine başladıklarını söyledi. Dr. Vuruşan, “İlk toplantıyı halı sektörünün temsilcileriyle yapmıştık. Bu toplantıları yaparak somut çıktılar ve hedefler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Gaziantep için önemli olan 8 sektör belirledik. Bugün Gaziantep için önemli bir sektör olan gıda sektörünün ilgili tarafları ve paydaşlarıyla fikir geliştirme toplantısı gerçekleştireceğiz. Çok değerli katılımcılarımız ve toplantıda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

    Teknopark’ta yürüyen AB projesi adına uzmanlık çalışmaları yapan Serap Özpolat Çete,“Bugün birlikte toplanmamıza neden olan projemiz, Gaziantep Teknoparkın Araştırma ve Teknolojik Altyapısının Geliştirilmesi projesi yani bir “IPA projesi.” Bu proje kapsamında 2016 yılında akredite bir nano- teknoloji laboratuarı ve mekanik prototip üretecek bir laboratuar yapacağız. Bu laboratuarlar bölgede tek diyebilirim. Konuyla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. Bunun yanında şu ana kadar tüm paydaşlarımız ve sektör temsilcileriyle Dünya’dan Teknopark örneklerini dile getirmeye, anlatmaya çalıştık. Türkiye’nin AR-GE ve İnovasyon haritasında Gaziantep’in yerini tartıştık. Gaziantep Teknopark vizyonunu belirlemek için grup çalışmaları ve toplantıları yaptık. Bu proje kapsamında KOBİ’lere anket çalışması yapıldı. KOBİ’lerin AR-GE alt yapısını belirlemek ve mevcut resmini çekmek üzere yapılan ankete 300 firma katıldı. Eğitimlerimiz devam etmekte. Bugüne kadar 19 eğitim düzenlenip, proje bitimine kadar 23 farklı eğitim daha yapılacaktır. Yine proje kapsamında teknoloji platformu ve seminerler yapılacak. İlkini halıcılık sektöründe yaptığımız bugün ise ikincisini düzenlediğimiz gıda sektörüyle birlikte 8 farklı sektörde çalıştaylarımız devam edecektir ” dedi.

    Lidersan firmasının Teknoloji Yolculuğunu anlatan Gıda Mühendisi Şeref Yaşar, ” Bu çalıştayda katma değerimiz olursa ne mutlu bize. Ticaret yapan, ticareti sanayiye dönüştüren firmalarız. Lidersan’ın da içinde bulunduğu Altunkaya firması olarak 1980 yılında kurulan bir firmayız. 1999 yılında Altunkaya Şirketler Grubu olarak çalışmalarımıza devam ettik. Yaklaşık 1500 üzeri çalışan ile katma değer sağlamaya çalışıyoruz. Sahip olduğumuz markalar ile global pazarlar da sürdürülebilir bir şekilde rekabetçi olmak ve pazar payımızı artırmak çabasındayız. 2006 yılında ise bugün en çok bahsedeceğimiz Lidersan firmasını faaliyete geçirdik” dedi. Gıda, Enerji, Sağlık, Taşımacılık vb. faaliyet gösterdikleri alanlarda 56 ülkeye ihracat yapmanın gururunu yaşadıklarını kaydeden Yaşar, “ Geçen yıl inovasyon haftasında başlayan işbirliği görüşmeleriyle Gaziantep Teknopark TargeT Teknoloji Transfer Ofisiyle ortak proje çalışmalarına başladık. Kalite sistemlerinin oluşturulması için AR-GE birimlerinin kurulmasına karar verdik. İyileştirme çalışmaları ve inovasyon ekipleri kurduk. TargeT Teknoloji Transfer Ofisiyle TEYDEB-1501 projemiz devam ediyor. Öncelikle TargeT Ekibi ve Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medeni Maskan Hocamıza teşekkürlerimizi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

    Gıda sektörünün büyüklüğünü dile getiren Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen ise Türkiye ve Dünya’da gıda sektörünü ve gıda sektöründeki eğilimlerle ilgili sunumlarıyla katkıda bulundu. Toplantı katılımcıların karşılıklı fikir alışverişiyle sona erdi.

    Proje Uzmanı Funda Suran Moderatörlüğünde, gıda sanayinde AR-GE ve inovasyonun konuşulduğu toplantıya GAÜN Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Göğüş, GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vural Gökmen, Gaziantep Teknopark Genel Müdürü Dr. Deniz Vuruşkan, Teknopark Uzmanları Serap Özpolat Çete ve Onur Akar, TargeT Teknoloji Ofisi AR-GE ve Yenilik Uzmanları Başar Kılıçparlar, Dr. Fatih Balcı, TargeT TTO Halkla İlişkiler Uzmanı Gamze Erden, Proje Uzmanı Buğra Barlas, Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileriyle, Gaziantep Gıda sektörünün öncü firmaları, Oba Makarna, Lidersan, Zer yağ, Beşler Grup, Şölen Çikolata, Pamyağ, Simaş Bulgur, Tiryaki Grup gibi firmaların AR-GE uzmanları ve temsilcileri katıldı.

  • Burdur Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Binası Tamamlanıyor

    Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Saraç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bina yapımlarının sona yaklaştığını müjdeledi.

    İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Saraç, Burdur İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hizmet Binası’nın 5 milyon 508 bin TL’lik bir yatırım olduğunu aktardı.

    Saraç, binanın 23 Şubat 2016 tarihinde tamamlanacağını belirterek,” İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hizmet Binası ise 6 bin 319 metrekare 2 kapalı alana sahip olacaktır. Yapım İşinde an itibariyle binanın kaba inşaatı ve dış sıvası tamamlanmış olup dış cephe , elektrik ve mekanik altyapı çalışmaları devam etmektedir “dedi.

    Devem eden projeler hakkında bilgi veren Saraç, ” Bucak ilçesinde 500 kişilik yurt proje Çalışmaları tamamlanmış olup ihale talimatı için bakanlığa gönderilmiştir. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Hizmet Binası Proje çalışmaları tamamlanmış olup ihale talimatı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmiştir. Bucak 112 Acil Çağrı Merkezi yeni proje çalışması yapılmaktadır. Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü Hizmet Binası İhalesi yapıldı. Engelsiz yaşam merkezi yapım işine projeler ihtiyaç fonksiyon açısından onaylanmak üzere Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına gönderilmiştir. İlimizde bulunan çeşitli Kamu Kurumlarından gelen 152 adet talep yerine getirilmiştir. Sosyal Yardımlaşma Vakfı için Burdur Merkez ve Bucak köylerinde bulunan 36 adet vatandaşa ait evlerin onarımı için yaklaşık maliyet ve proje hazırlanmıştır. Sosyal Yardımlaşma Vakfı için 22 adet vatandaşa prefabrik konut yapımı için yaklaşık maliyet ve proje hazırlanarak yapı denetim hizmeti tarafımızca verilmektedir” diye konuştu.

    YAPI VE MALZEME DENETİMLERİ

    Burdur’da yapılan yapı denetim ve malzeme kontrolleri hakkında açıklama yapan Saraç: “ 6 adet yapı denetim firmasına ait toplam 56 şantiye denetimi ve adet 12 büro denetimi gerçekleştirildi. Yapı müteahhitlerine yetki belgesi verilmesi yönetmeliği (YAMBİS) kapsamında 171 adet firma ve şahıs için müteahhitlik yetki belge numarası 246 adet geçici müteahhitlik yetki belge numarası verildi. Aynı yönetmelik kapsamında 269 kişiye geçici ustalık belgesi düzenlendi. İlimizde bulunan 7 adet hazır beton firmasına toplam 28 adet denetim yapılmış, alınan numunelerin 7-28 günlük kırımları laboratuvarımızda gerçekleştirilip sonuçlar bakanlığımıza bildirilmiştir. İlçelerde bulunan mermer fabrikaları ve 7 adet tuğla fabrikası, P.V.C Pencere üreticileri, agrega üreticileri tuğla kiremit üreticileri belgelerine yönelik toplamda 5 adet denetleme faaliyeti gerçekleştirilerek Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında gerekli CE ve G belgelerinin olup olmadığı kontrol edildi. İlimizde faaliyet gösteren 1 adet yapı laboratuvarının ara ve denetçi mühendis değişikliğine ilişkin 2 adet risk yapı denetimi yapılmıştır”dedi.

    ÇED VE ÇEVRE YÖNETİMİ

    Çevresel etki değerlendirmesi yönetmeliği kapsamında yapılan, 2014 yılında 57 adet Projeye ÇED gerekli değildir kararı verildiğini aktaran Saraç,” Bugüne kadar 521 projeye ÇED gerekli değildir kararı verilmiştir. (125 adet Mermer sektörü 103 adet krom madeni), Aydın Denizli Burdur Otoyol Projesinin, ÇED süreci devam etmektedir. Tıbbi atıkların toplanması ve bertarafı Afyon İlinde bulunan sterilizasyon tesisi tarafından gerçekleştirilmekte olup 2015 yılı tıbbi atık toplama ücreti Mahalli Çevre Kurulunda görüşülerek 2,25 TL olarak belirlenmiştir. Trafikte seyreden motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazı emisyonun kontrolü amacıyla trafik zabıtalarıyla birlikte egzoz gazı emisyon pul ve ruhsat kontrolü yapılmaktadır” şeklinde konuştu.