Etiket: GIDA

  • KUDAKA, Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarında

    KUDAKA, Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarında

    Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), faaliyet alanını oluşturan Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinin yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarında yer aldı.

    KUDAKA 2019 Yılı Çalışma Programı Et ve Süt Sektörlerinin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı kapsamında bölgede faaliyet gösteren et ve süt sektörlerindeki paydaşlar ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde, sektörün ulusal ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü arttıracak ortak ürün/marka çalışmaları gerçekleştirilmesi; et ve süt ürünlerinin yüksek rakım ve organik ürün odaklı markalaşma ve pazarlama çalışmaları aracılığıyla ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması amaçlanıyor. Bu doğrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü onayıyla 16-20 Ekim tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenen Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına katılım sağlandı.

    KUDAKA Güdümlü Proje Desteği ile Erzurum ilinde inşa edilen Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde düzenlenen Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarında, bölgede ilgili alanda faaliyet gösteren işletmelerinin katılımlarını teşvik etmek amacıyla Erzurum, Erzincan ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odaları ile Erzurum ve Erzincan Ticaret Borsalarına üye tüm işletmelere bilgi verilerek talep edenlere KUDAKA standında yer tahsisi yapıldı. Genel anlamda gıda, içecek ürünleri, yöresel ürünler, gıda işleme, unlu mamuller teknolojileri, depolama, soğutma, taşıma ve mağaza market ekipmanlarının sergilendiği fuar organizasyonu bölge üreticilerinin ürünlerini sunmaları, hedef pazar belirleyebilmeleri açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor.

  • Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı start aldı

    Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı start aldı

    Bu yıl ilki düzenlenen Erzurum Gıda ve Yöresel lezzetler Gıda, İçecek Ürünleri, Yöresel Ürünler, Gıda İşleme Unlu Mamuller Teknolojileri, Depolama, Soğutma, Taşıma ve Mağaza Market Ekipmanları Fuarı” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu üyesi Hakan Ülken’in de katıldığı törenle Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar merkezinde açıldı.

    Recep Tayyip Erdoğan Fuar merkezinde gerçekleştirilen, Erzurum Gıda ve Yöresel lezzetler fuarının açılışına Erzurum Valisi Okay Memiş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomakli, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Dr.Sajad Soltanzadeh, Kamu Kurum Kuruluşları, STK ve firmaların temsilcileri katıldı.

    Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan ORAL Fuar açılışında yaptığı konuşmada, “Bu yıl birincisini gerçekleştirdiğimiz Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı ve YÖREX “Doğu Anadolu Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”ni şehrimizde yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek Erzurum; tarihi, coğrafyası, İpekyolu üzerinde oluşu, 1950 metre rakımıyla Türkiye’nin damıdır. 25 bin metre kare yüzölçümü, tarım arazisi büyüklüğü olarak da Türkiye’nin ikinci büyük şehri, Milli Mücadele ruhunun doğduğu, Türkiye Cumhuriyetinin önsözüdür.

    Erzurum; Uluslararası kış oyunları merkezi, kış turizminin vazgeçilmezi, 150.000 öğrenci kapasiteli iki üniversitesi ve yeni yapılan sağlık kampüsü ile bölge sağlık merkezi, 16 milyon dekar merası, 900.000 büyükbaş hayvan sayısı ile Türkiye’nin hayvancılık üssü, medeniyetler şehridir.

    Bugün ilkini gerçekleştirdiğimiz bu fuarda yöresel ürünlerimiz, tescilli ürünlerimizi sergiliyor, ulusal ve uluslararası platformda tanınmasını hedefliyoruz. Bölgesel kalkınmada borsa olarak her zaman üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Erzurum da STK’lar olarak bizlerin amacı, memleket faydasına olan her türlü projeyi desteklemek ve gerektiği yerde taşın altına elimizi koymaktır. Bu bilinçle borsamızı, tüm üyelerimizin ve Erzurum halkının hizmetine sunmuş durumdayız. Erzurum Ticaret Borsası olarak “Üreten Borsa, Gelişen Erzurum, Kazanan Bir Türkiye İçin Çalışıyoruz.” Sloganı ile çıktığımız bu şehrimize hizmet yolunda durmadan, yılmadan ve bıkmadan ekip olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Birlikte büyüyecek, birlikte yükseleceğiz.

    Bizler şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için mücadele ederken, Suriye’de sınır güvenliğimizi sağlamak ve terör yapılanmasına engel olmak için başlatılan, bizimde sonuna kadar destek verdiğimiz Barış Pınarı Harekatı’nda görev yapan tüm askerlerimize buradan şükranlarımızı sunmak istiyorum. Şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Terörle mücadele de devletimizin ve milletimizin her zaman yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Biz büyük ve müreffeh bir ülkeyiz, Biz sarsılmaz iradesiyle göğsünü dış mihraplara siper etmiş bir milletin evlatlarıyız,

    Biz hiçbir kuvvetin hedef alamayacağı, almaya cüret gösterse de bu düşüncesini ve emelini gerçekleştiremeyecekleri bir vatanız. Biz Türkiyeyiz.14 Ekim 2020 tarihinde 2. gerçekleştireceğimiz “Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına” şimdiden herkesi davet ediyor, tüm katılımcılara saygılarımı sunuyorum. Fuarımız hayırlı ve uğurlu olsun” ‘şeklinde konuştu.

    Konuşmaların ardından, Erzurum Gıda ve Yöresel lezzetler fuarı protokol tarafından kurdelanın kesilmesi ile ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

    Fuar alanında gerçekleştirilen ziyaretlerde ise Erzurum Ticaret Borsası ve bünyesinde hizmet veren Erzurum Ticaret Borsası Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş’nin stantlarını ziyaret eden, Erzurum Valisi Okay Memiş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ve diğer konuklara Türkiye’nin en kaliteli ve sağlıklı sütü ikram edildi ve Başkan Hakan ORAL tarafından bilgilendirmeler yapıldı.

    Fuar’ın öğlenden sonraki bölümünde ise, YÖREX “Doğu Anadolu Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi gerçekleştirildi. Zirvenin açılışını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken yaparken, Zirvenin panelistliklerini ise TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclisi Başkanı Kaan Dericioğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Uzmanı Gonca Ilıcalı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Reklam Dairesi Başkanı Oğuz Şahin, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Uzmanı Ahmet Doğan, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Songül Çakmakçi, Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mithat Şahin yaptılar.

  • Rektör Çomaklı, Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katıldı

    Rektör Çomaklı, Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na katıldı

    Erzurum Büyükşehir Belediyesinin katkıları ve KOSGEB’in desteği ile hazırlanan Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı, Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi Fuaye Alanında gerçekleştirilen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

    Açılış törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yanı sıra, Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Dr. Sajad Soltanzadeh, dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, sektör temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarına Atatürk Üniversitesi; Su Ürünleri, Ziraat ve Turizm Fakültesi ile geniş bir katılım sağladı. Birimlerin açtığı stantları gezen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Fuara katılan diğer firmaların stantlarını da ziyaret eden Çomaklı, üniversite-sanayii iş birliğine yönelik çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

    Erzurum’da ilk kez düzenlenen bu fuar ile zengin lezzet çeşitliliği sunan yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin bilinirliklerini artırmak, yeni pazarlara açılma hamlelerinde önemli bir buluşma noktası oluşturulması hedefleniyor. Fuar aynı zamanda sektördeki gelişme ve yeniliklerin topluca sergilendiği, yeni bayilik girişimleri ve ihracat imkânlarının yaratıldığı bir ihtisas ortamında katılımcı firmalar ile sektör profesyonellerini aynı çatı altında bir araya getirmeyi planlıyor.

    Doğu Anadolu’nun güzide şehri Erzurum’un zengin yemek kültürünün yaşatılması ve tanıtılması amacı ile fuar kapsamında Erzurum Aşçılar Derneği ve Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından Cağ Kebabı, Kadayıf Dolması, Ayran Aşı, Şalgam Dolması, Su Böreği, Lor Dolması, Demir Tatlısı, Dut Çullaması gibi yöreye has yemekler yapılacak ve bu lezzetlerin püf noktaları ziyaretçiler ile paylaşıyor.

    Fuar kapsamında Cheese Life Magazine Dergisi ve Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi iş birliği ile Geleneksel Gıdaların ve Peynirin Gastroturizmdeki Önemi, Türkiye’de Gastroturizm, Coğrafi İşaretler, Yöresel Mutfağımızda Peynir gibi çeşitli konularda söyleşiler düzenleniyor.

    Girişlerin ücretsiz olduğu Fuar 16-17-17-19 Ekim tarihlerinde 10.00-20.00, son gün ise – 20 Ekim Pazar – saat 19.00’a kadar ziyarete açık olacak.

  • Çapraz gıda denetiminde 62 işletmeye ceza

    Çapraz gıda denetiminde 62 işletmeye ceza

    Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda il ve ilçe müdürlükleri gıda kontrolör ekipleri tarafından il genelinde çapraz gıda denetimleri gerçekleştirildi.

    Gıda ve yem işletmelerine yönelik sadece ekim ayında bin 252 adet denetim gerçekleştirildi. 2019 yılında ise toplam 9 bin 254 adet denetim yapılırken 467 adet numune alındı. Bunların sonucunda gerek analiz sonuçlarına göre, gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 62 işletmeye idari para cezası uygulandı. Ayrıca 1 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

  • Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde 69 milyar dolar ihracat fazlası verdi

    Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde 69 milyar dolar ihracat fazlası verdi

    Türkiye’nin tarımsal hasılada dünyada ve Avrupa’da söz sahibi ülke konumunda olduklarını belirten Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Son 16 yılda ise tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde ülkemiz toplam 69 milyar dolar ihracat fazlası verdi” dedi.

    Çeşitli ziyaretler ve programlara katılmak üzere memleketi Elazığ’a gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç açıklamalarda bulundu. Son 17 yıl içerisinde çiftçilere yaklaşık 134 milyar TL destek verdiklerini dile getiren Bakan Yardımcısı Tunç, “2002’de 36,9 milyar TL olan tarımsal hasılamız 217 milyar TL’ye, tarım ürünleri toplam ihracatımız yüzde 378 oranında artışla 17,7 milyar dolara yükselmiştir. Son 16 yılda ise tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde ülkemiz toplam 69 milyar dolar ihracat fazlası verdi. Bugün Türkiye tarım ürünleri dış ticaretinde şüphesiz net ihracatçı bir ülke konumundadır. Bu bizim için yeterli değildir. Daha çok çalışmalı ve daha ileri noktalara ulaşmalıyız. Bakanlık olarak sektörümüzün sorunlarına gerçekçi ve çözümcü bir anlayışla yaklaşarak sektörümüzü, stratejik ve rekabete dayalı iktisadi bir sektör olarak ele alıyor ve bu doğrultuda politikalar ve projeler üretmeye gayret ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı anlayışla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Üreticilerimizi bu istikamette desteklemeye ve yanlarında olmaya devam edeceğiz. Zira gıda teminatımızın asli aktörleri üreticilerimizdir. Bundan dolayı her sene tarımsal desteklerimizi artırdık ve üreticilerimizin üretim masraflarına ortak olduk. Bu kapsamda 2002’de verilen toplam 1,8 milyar TL tarımsal destek miktarını 9 kat artışla 2019 yılında 16,1 milyar TL’ye yükselttik. Yıl sonu itibariyle bu rakam 136 milyar TL’yi geçecek. Bu kapsamda Türkiye genelinde 2002 de 83 milyon TL olan hayvancılık desteğini 44 kat artışla 2018 yılında 3,7 milyar TL’ye yükselttik. 2019 yılında da 4,4 milyar TL destek verdik. Destek ödemelerimiz halen devam ediyor” dedi.

    Elazığ’a bitkisel ve hayvansal üretim alanında toplam tarımsal üretim değeri 2002 yılında 369 milyon liradan 3,3 milyar liraya yükselttiklerini ifade eden Tunç, son 17 yılda 305,3 milyon TL’si hayvancılık olmak üzere toplam 913 milyon TL tarımsal destek ödediklerini kaydetti.