Etiket: GIDA

  • Tarım ve Orman Bakanlığının “ürün bazlı” gıda denetimi unlu mamuller ile devam etti

    Tarım ve Orman Bakanlığının “ürün bazlı” gıda denetimi unlu mamuller ile devam etti

    Türkiye genelinde 81 ilde başlatılan “ürün bazlı” gıda denetimi unlu mamuller ile devam etti.

    Başkent’te Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz tarafından yapılan denetlemelerde bazı iş yerleri hijyen konusunda sınıfta kalırken, denetimlerden geçemeyen firmalara cezai yaptırımlar uygulanacak. 2019 yılı içerisinde 70 bin denetim yaptıklarını vurgulayan Korkmaz, “Almış olduğumuz 3 bin 700 civarındaki numuneden 300’e yakını olumsuz sonuçlandı ve gerekli idari yaptırımlar uygulandı” dedi.

    Bakanlık talimatıyla unlu mamullere yönelik denetlemeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Korkmaz, “Fırınlar, pastaneler ve simit üreticilerinin tamamında denetimler yapılıyor. Denetimlerde öncelik olarak üretim yapılan yerlerin hijyen koşulları, çalışanların hijyen belgeleri var mı yok mu, kullanılan malzemeler nereden nerelerden temin edildiği, malzemeler içerisine herhangi bir katkı maddesinin katılıp katılmadığı denetleniyor. 2019 yılı içerisinde Ankara genelinde 70 bin civarında denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler içerisinde bin civarında uygunsuzluk tespit ettik. Bu işletmelere 6 milyon civarında idari para cezası uygulandı. Almış olduğumuz 3 bin 700 civarındaki numuneden 300’e yakını olumsuz sonuçlandı. Bunlarda gerekli idari yaptırımlar uygulandı. Gerek tüketicinin bize ulaştırdığı, gerekse ALO 174 şikayet hattımızdan gelen bildirimler öncelikli olarak değerlendirilmekte. Ekiplerimiz 7/24 görevleri başındalar” ifadelerini kullandı.

    “Numunelerde uygunsuzluk çıkması halinde doğrudan işletmeye 22 bin Türk lirası idari para cezası uygulanıyor”

    Denetimler sonucu iş yerlerine eksiklerin giderilmesi için süre tanıdıklarını beliren Korkmaz, “Öncelikli olarak işletmelerde gördüğümüz eksikliklerle ilgili, halk sağlığını doğrudan tehdit eden bir durum yoksa eksiklerini gidermesi için makul bir süre verilir. Ardından tekrar denetime gidilerek eksikler giderilmediyse o işletmeye idari para cezası uygulanır. Ancak alınan numunelerde uygunsuzluk çıkması halinde doğrudan işletmeye 22 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor” diye konuştu.

    “Bazı işletmelerde temizlik konusunda, ürünlerin etiketlenmesi konusunda eksiklikler tespit ediyoruz”

    Denetleme sırasındaki izlenimlerini paylaşan Korkmaz, “İşletmeler genel anlamda gıda kanunu çerçevesinde denetlendiği için hijyen kurallarına bir uygunluk var. Ancak zaman zaman bazı işletmelerde temizlik konusunda, ürünlerin etiketlenmesi konusunda eksiklikler tespit ediyoruz. Bu eksikliklerin giderilmesi için işletmeye süre veriyoruz. Giderilmemesi halinde para cezalarını uyguluyoruz. Ama denetim sırasında halk sağlığına yönelik ciddi bir risk varsa doğrudan para cezası uygulanıyor” dedi.

  • Bitlis’te PKK’ya ait patlayıcı ve gıda malzemesi ele geçirildi

    Bitlis’te PKK’ya ait patlayıcı ve gıda malzemesi ele geçirildi

    Bitlis İl Jandarma Komutanlığında yürütülen operasyonlarda PKK’ya ait gıda malzemesi ve patlayıcı madde el geçirildi.

    Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

    “İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca yapılan çalışmalar neticesinde; Mutki İlçesi kırsalında faaliyet gösteren BTÖ mensuplarına ait, araziye gizlenmiş vaziyette yaşam malzemesi olduğunun tespit edilmesi üzerine; 14 Kasım 2019 tarihi itibariyle ’Şehit GK Rıfat KAYA 109’ operasyonu başlatılmıştır. Operasyon kapsamında; 14 Kasım 2019 günü araziye gizlenmiş vaziyette 300 kilogram gıda malzemesi, 500 gram plastik patlayıcı madde ve muhtelif yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Ele geçirilen malzemelerden delil niteliği taşıyanlara Cumhuriyet Savcısının talimatı ile el konulmuş olup, diğer malzemeler yerinde imha edilmiştir. Güvenlik güçlerimiz bölge halkımızın da desteği ile huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla, ilimiz genelinde operasyonlarını arttırarak, terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.”

  • Diyarbakır’da Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın 2’ncisi başladı

    Diyarbakır’da Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın 2’ncisi başladı

    Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkılarıyla kentte ikincisini düzenlenen Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı Anadolu’nun lezzetlerini Diyarbakır’da buluşturdu. Fuarda kurdele yerine 21 metrelik örgülü peynir kesildi.

    Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’na Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri M. Mehdi Eker, Ebubekir Bal, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

    “Diyarbakır’ın markalaşmasını yemek alanında çoğaltmak gerekir”

    Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, 10 bin yıllık geçmişe sahip Diyarbakır’ın lezzet mirasının tanıtılması ve geleceğe aktarılması açısından fuarın büyük önem taşıdığını söyledi. Vali Güzeloğlu, “Diyarbakır’ın markalaşmasını yemek alanında ve üretilen ürünler bağlamında çoğaltmak gerekir. Büyükşehir Belediyesi olarak Diyarbakır’ın bütün lezzetlerinin yaşatılması ve bu tatların herkese ulaşması için Mutfak Sanatları Merkezi kurulmasını içeren bir proje başlattık. Bunu yakın bir zamanda dünyaca ünlü aşçıların katılımıyla bir lezzet ve görsel şölene dönüştüreceğiz” dedi.

    “İnsanlarla tanıştırmak için böyle fuarlar büyük önem taşıyor”

    Malatya Valisi Aydın Baruş da yerel ürünlerin önemine vurgu yaparak, “Yerel ürünlerimizi ve yerel mutfağımızı evrenselleştirmek başka insanlarla tanıştırmak için böyle fuarlar büyük önem taşıyor. Bu fuarın Diyarbakır’ımıza ve Malatya’mıza ile burada bulunan 45 ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

    “Kardeşlik içerisinde çözebileceğimiz hiçbir mesele yoktur”

    AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker de Diyarbakır’da asırlarca farklı dil ve dinlere mensup insanların bir arada yaşadığını söyledi. Eker, “Bu medeniyetten miras kalan güzellikler ve lezzetler yaşanan terör olayları dolayısıyla yeterince tanıtılamadı. 40 yıldır bu kentin gündeminde maalesef terör ve şiddet vardır. Kimsenin Diyarbakır’ın ne meftunesinden ne mimarisinden, ne yöresel ürünlerinden nede lezzetlerinden bahsedecek konuşacak düşünecek ve bunları geliştirecek, tanıtımı ile ticaretini yapacak mecali kalmamıştı. İşte bugün Diyarbakır’da artık biz bunu gerçekleştirecek duruma geldik. Buda son derece önemlidir. Barış içerisinde çözebileceğimiz hiçbir meselemiz yoktur. Kardeşlik içerisinde çözebileceğimiz hiçbir mesele yoktur. Yeter ki uluslararası güçlerin ve Ortadoğu’yu bölüm, parçalayıp ve yönetmek isteyen ulusalararası karanlık odakların emrindeki terör örgütlerinin belasından kurtulalım” şeklinde konuştu.

    “Hedefimiz 200 bin ziyaretçi ile fuarımızı taçlandırmaktır”

    Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın hedefini anlatan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, “Her fuarımız yükselen bir ivme ile gidiyor. Geçtiğimiz yıl Gurme 2018 fuarımızda 28 il, 112 stant ve 131 bin ziyaretçi varken, bu yıl 45 il ve 172 stant açıldı. Hedefimiz bu yıl 200 bin ziyaretçi ile bu fuarımızı taçlandırmak olacaktır” ifadelerini kullandı.

    21 metrelik örgülü peynirle açılış yaptılar

    Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdele yerine 21 metre uzunluğundaki peynir ve çöreği keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.

    Fuar’ın bu yılki onur konuğu Malatya olurken, Aydın, Van, Osmaniye, Mersin Sivas, Kastamonu, Trabzon, Hatay, Kayseri’nin aralarında olduğu 45 ilin mutfağı beş gün boyunca farklı tat ve lezzetleriyle sergilenecek.

  • Kırıkkale’de 15 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu

    Kırıkkale’de 15 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu

    Kırıkkale’de bir dönercide yedikleri yemekten zehirlendikleri iddia edilen 15 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

    Edinilen bilgiye göre, bir dönerciden yemek yedikten sonra bulantı ve kusma şikayeti üzerine rahatsızlanan 15 kişi Yüksek İhtisas Hastanesi acil servise başvurdu. Yapılan muayenede gıda zehirlenmesi olduğu iddia edilen hastalar tedavi altına alındı. Acil Serviste tedavilerine devam edilen hastaların durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

  • Kayseri’de gıda zehirlenmesi şüphesi: 1 ölü

    Kayseri’de gıda zehirlenmesi şüphesi: 1 ölü

    Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanede tedavi altına alınan 6 kişilik ailenin 5 yaşındaki çocuğu hayatını kaybetti.

    Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Kavak Mahallesi’nde ikamet eden Çakır ailesi aniden rahatsızlanınca kendi imkanlarıyla Yeşilhisar Devlet Hastanesine gitti. Saliha Çakır (5), O.Ç., M.Ç., S.Ç., K.Ç. ve Ü.Ç. tedavi altına alındı. Tedavi sonrasında Saliha Çakır, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. İlk belirlemelere göre gıda zehirlenmesi üzerinde durulurken, Saliha Çakır’ın asıl ölüm nedeninin yapılacak otopsinin ardından belirleneceği öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.