Etiket: GIDA

  • Türk hayırseverlerden Kosova’ya gıda ve kömür yardımı

    Türk hayırseverlerden Kosova’ya gıda ve kömür yardımı

    Türk hayırseverlerden, Kosova’nın başkenti Priştine ve Prizren bölgelerinde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve kömür yardımı yapıldı.

    Türk hayırseverler, Kosova’nın başkenti Priştine ve Prizren bölgelerinde yaşayan ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve kömür yardımı yaptı. Kosova’da yaşanan zorlu kış koşullarından etkilenen ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için bölgede bulunan yardım ekibi gıda ve yakacak dağıtımları gerçekleştirdi. Ekonomik gelir seviyesinin düşük olduğu kırsal kesimlerde yaşayan 300 Kosovalı aileye dernek ekipleri tarafından şeker, un, konserve gıdalar, çay, tuz, makarna, pirinç, bulgur, sıvı yağ ve salçadan oluşan gıda kumanyası dağıtımı yapıldı.

    50 ton kömür dağıtımı

    Sadakataşı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özcan koordinasyonunda Kosova’da bulunan yardım ekibi yaşanan çetin kış koşullarından etkilenen Priştineli ve Prizrenli ailelere 50 ton yakacak kömür dağıtımı gerçekleştirdi. Dernek tarafından bölgede önümüzdeki günlerde kömür dağıtımlarına devam edilecek. Özcan yaptığı açıklamada, “Balkanlar’da kış yardımlarımız devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek’te mültecilere ve Srebrenitsalı kardeşlerimize kış yardımı ulaştırdık. Bugünde kardeş ülke Kosova’dayız. İhtiyaç sahiplerine gıda kumanyası ve yakacak kömür dağıtımı yaptık. Önümüzdeki günlerde bölgeye yardım ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi.

  • Yerli üretim, yerli tarım, yerli ürünlerden yapılan hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinin kullanımı yaygınlaşacak

    Yerli üretim, yerli tarım, yerli ürünlerden yapılan hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinin kullanımı yaygınlaşacak

    Eskişehir Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaya, iyileşmeye ve normalleşmeye dönen bir piyasa koşulları ve sektörün yeniden canlanmasını dört gözle beklediklerini anlatarak, “Eskişehir’de 2 binin üzerinde cafe, lokanta, restoran ve büfe kapalı, evde 15 bini aşkın, aşçı garson yardımcı eleman oturuyor” diye anlattı.

    Kaya, pandemi döneminde sektördeki gelişmeleri anlattı. Kemal Kaya, “Gastronomi, turizm, yiyecek içecek ve konaklama hizmeti veren Türkiye çapında 100 bin işletmenin kapanması ve 2,5 milyon sektörde hizmet elemanı olarak çalışanlarımızın evlerinde işletmelerinin açılmasını beklemesi ile sonunun kestirilemediği bir süreçten geçiyoruz. Sadece Eskişehir’de 2 binin üzerinde cafe, lokanta, restoran ve büfenin kapalı olduğu buna bağlı olarak evde oturan 15 bini aşkın, aşçı garson yardımcı eleman sayısının olduğunu yaptığımız araştırmada tespit ettik. Bu dönemde kimler ayakta kalacak, daha zeki ve daha zengin olanlar mı, yoksa bu değişime ayak uyduran işletmeci ve meslektaşlarımız mı kalacak” dedi.

    Kaya, “Yerli üretim, yerli tarım, yerli ürünlerden yapılan hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinin kullanımının yaygınlaşması beklenmektedir. Bu sebepten dolayı Covit-19 pandemi salgınından sonra kendi tarım ve hayvansal ürünlerini tüketen ve üreten bir ülke olarak ön plana gelmemiz, bu hastalığın vermiş olduğu tahribatı üretim ve katma değer sağlayarak ekonomik bakımdan çok iyi bir döneme geçmenin yolunu açacaktır. Biz Eskişehir Aşçılar Derneği olarak pandemi döneminde Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık bölümü ile Osmanlı yemekleri ile ilgili iki haftalık bir eğitim projesi gerçekleştirdik. Bu proje meslektaşlarımıza çok önemli katkılar ve değerler kattı. Bundan sonra umutlarımız, yapılmaya başlanan aşı çalışmalarının hastalık üzerinde önemli etkisini görmek hızla iyileşmeye ve normalleşmeye dönen bir piyasa koşullarını sektörün yeniden canlanmasını dört gözle bekliyoruz. Onun için biz dernek yönetimi olarak sektörde çalışan meslektaşlarımızla her zaman iletişim halinde olmaya özen gösteriyor, mağduriyetlerini ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşerek çözmenin yollarını aradık. Bu dönemde aşçısından şefine, garsonundan servis elemanına bulaşıkçısından kuryesine kadar sağlıklı ve ayakta kalarak bu dönemi atlatıp, geleceğe umutla bakmamız gerektiğini biliyorum” diye belirtti.

  • Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş, Ezine Gıda OSB’ye 300 milyon TL’lik yatırım yapacak

    Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş, Ezine Gıda OSB’ye 300 milyon TL’lik yatırım yapacak

    Çanakkale’de, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesindeki 112 bin 411 metrekare arsanın Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş’ye tahsisini öngören sözleşme imzalandı.

    Çanakkale Valiliği 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Salonunda gerçekleştirilen arsa tahsis sözleşmesi törenine; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Ezine Kaymakamı Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Arslan Uzan, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Çanakkale Ticaret Sanayi Odası Başkanı Tamer Selçuk Semizoğlu, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok ve Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen katıldı.

    Tamamlandığında 136 hektarlık bir alanda faaliyet gösterecek olan yöre ve bölge ürünlerinden daha fazla katma değer elde edilerek dünya standartlarında üretimini sağlayacak olan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde, Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş 300 milyon TL’lik yatırım yapacak.

    112 bin 411 metrekarelik yüzde 40 hibe ile tahsisi yapılan arsada ton balığı konserveleri ve diğer su ürünleri konserveleri üretimi yapacak olan firma, 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.

    “En büyük parseli Dardanel Ton’a verdik”

    Atılan imzalar sonrası önemli değerlendirmelerde bulunan Ezine OSB Müdürü Alper Altınok, “Organize Bölgesi olmayla alakalı 2016 yılının sonunda istihdam, kuruluşundan bugüne kadar, Türkiye’nin en hızlı ilerleyen OSB’si olarak bugün de aslında bu atılan imza ile kanıtlamış olduk. 3 sene gibi bir zamanda, Türkiye ve dünyada büyük bir firma olan Dardanel Ton’a organize sanayi bölgemizin hemen hemen en büyük parselini bugün itibariyle vermiş bulunuyoruz” dedi.

    “Yatırımcıların önünü biraz daha açmış olacağız”

    Alt ve üstyapı çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Altınok, “Ciddi bir şekilde altyapı çalışmalarına devam ediyoruz. Bununla birlikte bazı bölgelerde üstyapı çalışmalarına geçtik. İdari binamızın kaba inşaatı bitti. Ana hat elektriğimiz bitti, onu tamamladık. Yüzde 70 civarında altyapı çalışmalarımız ve döşemelerimiz bitmiş durumda, üstyapıya geçiyoruz. 2021 yılında bizim altyapı ile alakalı sözleşmelerimiz bitiyor ama Haziran ve Temmuz aylarında biz öne çekerek tüm altyapı işlerini bitirmiş olacağız. Böylelikle yatırımcıların önünü biraz daha açmış olacağız” diye konuştu.

    “Türkiye’nin diğer illerinden de büyük talepler geliyor”

    Türkiye’nin diğer illerinden de büyük talepler aldıklarını kaydeden Altınok, “Bugünkü imza ile birlikte Dardanel’in burada faaliyete geçmesiyle birlikte de diğer yatırımcı firmaların kısa zamanda tahsis işlemlerini yapacağız. Tabii bu, Çanakkale ve bizler için sevindirici bir sonuç. Taleplerimiz çok fazla. Yüzde 70’in üzerinde talep alıyoruz. Ete kemiğe bürünen bir hal aldıkça da bizi daha çok heyecanlandırıyor. Türkiye’nin diğer illerinden de çok talep alıyoruz. İnşallah burayı en doğru biçimde yönetip, Çanakkale’ye hem istihdam hem de ekonomi anlamında büyük kazançlar sağlarız. Çanakkale’ye olan borcumuzu da bir nevi bu şekilde ödeyeceğimizi düşünüyorum. Çanakkale gıda sanayisi üzerine ciddi yatırımcılar çekecektir. Bu bir başlangıç oldu, hızla devam edecek” şeklinde konuştu.

    “Göç veren değil, göç alan bir Ezine olma yolunda ilerliyoruz”

    Yapılan yatırımlarla Çanakkale’nin Ezine ilçesinin göç almaya başlayacağını belirten Ezine Belediye Başkanı ve Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Güray Yüksel, “Dardanel’in yapmış olduğu yatırımlar noktasında en büyük payı şu anda Ezine aldı. 2 bin 500’e yakın bir istihdam oluşacak, yıllardır göç veren bir Ezine’den, göç alan bir Ezine’ye doğru hızla ilerliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız sanayiciye ve istihdam noktasında oluşturulacak desteği sunması bizi muktedir etmiştir. Ve bunun sonucunda da bin 360 dönüme güzel işletmeler kurma yolunda ilk imzamızı Dardanel ile atmak Ezine’nin hızlı bir şekilde büyüyeceği anlamına geliyor” dedi.

    “1.3 milyar TL olan ciromuzu bu yatırımla 3 milyar TL’ye çıkartmış olacağız”

    Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen ise, “Bugün, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, ilk yatırımcı olarak, ilk imzayı atmaktan dolayı hem şahsım hem de şirketlerimiz olarak mutluyuz. 112 dönüm içerisinde; bizim hedefimiz, toplamda 300 milyon TL’lik ve yılda 2 milyar TL üretim yapan, bunun yüzde 25’ini ihraç eden ve 2 bin kişiye istihdam sağlayacak yatırım planlıyoruz. Bu yatırımları son derece modern ve çevreye uyumlu olarak düşünüyoruz. Burada, Dardanel olarak her geçen gün büyüyen ciromuzla, sağladığımız istihdam ve ihracatla bölgemize ve ülkemize katkı sağlamaktan dolayı da mutlu oluyoruz. 2020 yılı ciromuz 1.3 milyar TL. Bu yatırımımızdan sonra bu rakamları 3 milyar TL’nin üzerine çıkartmış olacağız. Hem de ihracatta da çok önemli bir kapasiteye sahip olmuş olacağız. Kısa süre içerisinde yatırımımızı tamamlamayı amaçlıyoruz. Bunun bölgemize, Türkiye ekonomisine ve firmamıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” açıklamalarında bulundu.

  • BUÜ’den Üniversite-Sanayi İşbirliği Programı’nda ‘Gıda’ açılımı

    BUÜ’den Üniversite-Sanayi İşbirliği Programı’nda ‘Gıda’ açılımı

    TÜBİTAK tarafından başlatılan 2244 Sanayi Doktora Programı’nda aldığı öğrenci sayısı ile 2019 yılında Türkiye birinciliğini elde eden Bursa Uludağ Üniversitesi, farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarla protokol imzalamaya devam ediyor. 2019 yılında mimari alanda ilk işbirliğini yapan BUÜ, 2020 yılı için de gıda sektöründe ilk protokolünü imzaladı.

    Bursa Uludağ Üniversitesi, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren PerlaFruit Gıda Pazarlama Tic. ve San. A.Ş. firması ile 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında 3 doktora öğrencisi, yaş sebze ve meyve ihracatı yapan firmabünyesinde yürütülen bilimsel projelerde görev yapacak. Öğrenciler, eğitimlerinin ardından en az 3 yıl boyunca firma bünyesinde çalışma imkânına sahip olacak.

    Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 2018 yılında başlayan 2244 Üniversite Sanayi Doktora Programı kapsamında ilk yıl 55 doktora öğrencisi kontenjanı aldığını açıklayan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, bu sayının 2019 yılında 78öğrenciye çıktığını söyledi. 2020 çağrısında da çıkabilecekleri en yüksek kontenjan sayısına ulaşmaya gayret edeceklerini vurgulayan Rektör Kılavuz; “Çağrı dönemi boyunca en yüksek kontenjana ulaşmaya gayret edeceğiz. Bu faaliyetlerimiz hem araştırma üniversitesi sıralamasında hem de girişimci ve yenilikçi üniversite sıralamasında bizi birer ikişer kademe yukarıya doğru taşıdı. Bu da üniversitemizin arzulanan, beklenen konumuna doğru bir adım olarak değerlendirilebilir. Bu iş birlikleri bizler için büyük bir önem taşıyor. Türkiye’nin iktisadı hayatının, ekonomisinin gelişmesi, dışarıya açılması ve biraz daha inovatif hale gelmesi noktasında ciddi adımlar olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.

    Ziraat ve gıda alanında ilk örnek

    Önceki yıl İznik Çinicilik firması ile mimarı alanda ilk kez 2244 protokolü imzaladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Türkiye’de bir tek Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde bir de bizde olan özel bir projeydi. Bu yıl başka bir alana açılmış oluyoruz. Ziraat ve gıda alanında tek örnek olabilir. Hedefimiz sosyal bilimler konularından da birkaç protokol imzalamak. Bu tarz taleplerin gelmeye başladığını da görüyoruz. Bugün sizlerle imzaladığımız protokol, ziraat ve gıda kapsamına giren konular açısından bizim için ilk olacak. Bursa’nın geleceği açısından iyi bir açılım olacağını düşünüyorum. Başkalarına da örnek olacağına inanıyorum. Protokol ile firma kazanacak, Üniversite kazanacak, öğrencilerimiz kazanacak. Gelecekte de ülkemiz ve milletimiz kazanacak. Hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

    Protokol için Üniversite yöneticilerine teşekkür ederek sözlerine başlayan PerlaFruit firmasının Genel Müdürü Hamdi Taner; “Bizim ana işimiz meyve ihracatı. İhracat kısmında en çok karşılaştığımız sorun ise gıda güvenliği konusu oluyor. İşimiz gereği yüzlerce üreticinin ürününü alıyoruz ve bunları tek tek kontrol etmemiz gerekiyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde çok ciddi bir kontrol mekanizması işliyor. Türkiye’de laboratuvar sayısı her yıl artsa da maliyet, hız ve doğruluk kriterlerini değerlendirdiğimiz zaman halen bir eksikliğin olduğunu gördük. Bu sebeple geçtiğimiz yıl bir laboratuvar kurmaya karar verdik. Bir TÜBİTAK projesi ve şansımızın da yaver gitmesiyle birlikte ULUTEK bünyesinde ilk laboratuvarımızı kurduk” dedi.

    “Mutlu ve gururluyuz”

    Kurdukları laboratuvar ile Bursa siyah inciri özelinde ciddi bir kontrol organizasyonu oluşturduklarını açıklayan Hamdi Taner; “Yaklaşık 36 bin analiz yaptık. Bu da 4 bin üreticiyi 50 gün üst üste tek tek analiz etmek anlamına geliyor. Bu sayede de başarılı sonuçlar elde ettik. Bir şirketle başlayıp, tüm Bursa’ya pozitif anlamda yayılacağını düşünüyoruz. Bu işi şirket bünyesinde yaparken, çalışmalarımızın sadece incir ve kiraz için değil, Türkiye’de yetiştirilebilin tüm gıda ürünleri için gerekli olduğunu fark ettik. İşimizi biraz daha büyüterek, yine ULUTEK bünyesinde özel bir gıda analiz laboratuvarı kurmak istedik. Belli projeler geliştirmeye de başladık. 2244 protokolü ile doktora öğrencilerimizi inşallah bünyemizde çalıştırmaya başlayacağız. Bunun için mutlu ve gururluyuz” diye konuştu.

  • 56 saatlik kısıtlama öncesi gıda sektöründe yoğunluk yaşandı

    56 saatlik kısıtlama öncesi gıda sektöründe yoğunluk yaşandı

    Kilis’te vatandaşlar, 56 saatlik sokağa kısıtlama öncesi gıda malzemesi satan iş yerlerinde yoğunluk oluştu.

    Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Kilis’te, gıda sektörü başta olmak üzere satış yapan iş yerlerinin saat 20.00’da kapanması nedeniyle vatandaşlar, 56 saat sürecek sokağa kısıtlama yasağı öncesi, marketler, kuru yeşim satan iş yerleri ile manavlara akın etiler. Özellikle gıda satışı yapan iş yerlerinde yoğunluk yaşanırken, vatandaşlar, aldıkları eşyalar ile evlerinin yolunu tuttular.

    Kilis’te trafikte de yoğunluk yaşandığı gözlendi.