Etiket: Gastronomi

  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Turak tarafından akredite edildi

    Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Turak tarafından akredite edildi

    Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından akredite edildi.

    Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitim, araştırma ve hizmeti sağlamak için bilgi ve değer üreten Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesinin vermiş olduğu kaliteli eğitim tescillendi. 2020 yılı içinde akredite olmak için başvuruda bulunan ve ardından Öz Değerlendirme Komisyonu tarafından uluslararası ölçütler dikkate alarak Turizm Fakültesini değerlendirmeye alan TURAK, pandemi nedeniyle 14-15 Aralık tarihlerinde sanal ziyaret şeklinde iki gün süreyle yapılan saha ziyaretini 24 farklı oturumla gerçekleştirdi.

    En son sanal tur ile sanal ziyaretini tamamlayan TURAK, Akreditasyon Kurulu Kararı ile Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü akredite etti. Bu sayede Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ülkemizde şu ana kadar akredite edilen ikinci bölüm olmaya hak kazandı.

    “Sektöre Nitelikli İş Gücü Yetiştiriyoruz”

    Turizm sektörünün dünya ekonomisinde en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerden biri konumunda olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise, birçok ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında lokomotif sektör konumunda olan turizm sektörünün, ülkelerin kalkınmasında önemli fonksiyonu olan temel sektörlerden birisi haline geldiğine dikkat çekti.

    Turizm sektörünün dünyada ve Türkiye’de hızlı bir gelişme göstermesinin, bu sektörde çalışacak nitelikli işgücü gereksinimini de artırdığını ifade eden Rektör Çomaklı, Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesinin uzun yıllardır sektöre donanımlı bireyler yetiştirdiğini, iş dünyasının gereksinim duyduğu nitelikli iş gücü açığını kapatmak üzere yenilikçi bir eğitim anlayışını benimsediğini ve bu doğrultuda TURAK tarafından verilen kaliteli eğitimin tescillendiğini aktardı.

    Bu sürecin olumlu sonuçlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Çomaklı, akredite başvurusunda olan birçok bölümün sırada olduğunu belirterek yakın zamanda onların da akredite edileceğine yürekten inandığını sözlerine ekledi.

  • Erzurum da gastronomi şehri olacak

    Erzurum da gastronomi şehri olacak

    Türkiye’nin ilk ve tek olma özelliğini taşıyan 1 milyon küçükbaş üretim kapasiteli Cağ Kebap Üretim ve Et Entegre Tesisinin Oltu Organize Sanayisinde temel atma töreni yapıldı.

    Temel atma törenine, Erzurum Valisi Okay Memiş, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Oltu Kaymakamı Şenol Turan, Olur Kaymakamı İlker Eker, Oltu Belediye Başkanı Necmettin Taşçi, Olur Belediye Başkanı Sıddık Demircan, Şenkaya Belediye Başkanı Yavuz Bedir, Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Fuat Demir, Kars Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Şahin Aydın ve yönetim kurulu üyeleri, Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, İl Tarım Müdürü Osman Akar, TKDK İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, Oltu OSB Başkanı Kadir Parlak, Aras Elektrik Bölge Müdürü Hüseyin Öcal, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral ve vatandaşlar katıldı.

    Erzurum Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Kavaz’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan temel atma törenin de açılış konuşmasını Oltu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Kadir Parlak yaptı. Oltu Organize Sanayi hakkında bilgi aktaran Parlak “Oltu Organize Sanayi Bölgemiz toplamda 82 hektar alana sahip olup, 55 hektar üzerine kurulmuştur. Toplam 25 parselimiz olan karma bir organize sanayi bölgesidir. Konum olarak Oltu-Ardahan çevre yoluna 0 km’de, Hopa Limanı’na 206 km, Sarp Sınır Kapısına 225 km, Türkgözü Sınır Kapısı’na 204 km, Erzurum Havalimanı ve tren garına 110 km mesafede olup Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ni birbirine bağlayan güzergahın ortasında yer almaktadır” dedi.

    Erzurum Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği İl Başkanı Fuat Demir ise, “Patenti Oltu’muza ait olan cağ kebap üretimi konusunda bugün ilçemize kazandırdığımız tesisin temel atma töreni için buradayız. Davetimize icabet eden herkese çok teşekkür ediyorum. Bir yıl sonra tamamlamayı hedeflediğimiz tesisimiz ilk etapta 90 kişiye daha sonraki süreçte ise toplamda 400 kişiye kadar iş istihdamı sağlayacaktır. Bu hususta Erzurum Valisi Sayın Okay Memiş’e, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen’e, bizlere bu tesisi kurma noktasında fikir babası olan Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Genel Başkanı Sayın Abdurrahman Kaan’a, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na ve bu tesisin kurulmasında adını sayamadığım herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

    Organik ürünler ve soğuk süt zincirini belli bir aşamaya getirdiklerini ifade eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Hamdolsun ki meralarımızın yüzde 12,5’i bu bölgede ve yüzde 40’ı Doğu Anadolu’da. Bu çok büyük bir imkan. Bunun için de başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, diğer STK’larımızda bu konuda önemli adımlar atıyor. Sayın valiliğimizle beraber organik ürünler ve soğuk süt zincirini belli bir aşamaya getirdik ama takibi ve devamı lazım. Bu hususta üzerimize ne düşüyorsa sayın vekillerimizle devam ettirmemiz gerekiyor” dedi.

    Erzurum’u gastronomi şehri yapmak istediklerini ifade eden Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Önemli olan bu yatırımları sahiplenmek, yerelde de ülke geneli itibariyle de bunların değerini en üst düzeyde tutmak. Bölgesel kalkınmanın da gerçekleştirilebilmesi için de sizi destekleyecek şekilde bizler de iş dünyası olarak sizlere yardımcı olmak amacındayız. Bu bakımdan buradaki tesisin Türkiye’de yeni bir kavram olarak ifade ettiğimiz ‘Gastroturizm’ konusunda ve Türk mutfak sanatları konusunda bir çalışma içerisinde olduğumuzu, yine aynı şekilde kültürel marka oluşturma, yeni turizm kaynakları oluşturma komitesi de bunlardan birkaç tanesi” ifadelerini kullandı.

    Erzurum Valisi Okay Memiş ise şu ifadeleri kullandı:

    “Bizim hedeflerimiz var. 1 milyon hayvan hedefi koyduk kendimize. Konya birinci sırada, biz ikinci sıradayız. Fakat emsallerine oranla büyük bir artış göstermekteyiz. Yüksek artış oranımızla Konya’nın ensesindeyiz, İnşallah Erzurum’u yeniden bir numara yapacağız. Nusr-et Restoran zincirlerinin sahibi olan Nusret Gökçe’nin kardeşi Özgür Gökçe, geçtiğimiz günlerde Erzurum’da bizleri ziyaret ederek bazı yatırımlar konusunda desteğimizi talep etti. Kendisine elbette yardımcı olacağız. Biz de kendi restoranlarında kullanacakları etlerin tedarikini Erzurum’dan gerçekleştirmelerini rica ettik. Kendisi de bizleri kırmayarak bu sözü verdi. Bildiğiniz üzere Hilton Otel’in temelini attık. Allah nasip ederse Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle 1 yıl içerisinde tamamlanacak. Garden-İn adında da bir de restoran açacaklar. Restoranlara sattıkları patatesi, bakın 2000m rakımda Erzurum ovası böyle bir nimet olmaz. Çukurova’da üretim bitmişken, bizde daha yeni başlıyor. Sayın Gökçe’nin köyünden bir mineralli su çıkıyormuş. Oraya Büyükşehir Belediyemiz vasıtasıyla bir tesis kurulacak ve en az 200 kişi istihdam edilecek. Dolayısıyla bizim çok büyük potansiyelimiz var.”

    Daha sonra protokol üyelerinin katılımıyla temel atma töreni gerçekleştirildi.

    Erzurum Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Fuat Demir, protokol üyelerine Oltu taşı tespih hediye etti.

  • Gastronomi şehri Afyonkarahisar’dan 81 il valisine lezzet paketi gönderildi

    Gastronomi şehri Afyonkarahisar’dan 81 il valisine lezzet paketi gönderildi

    2019 yılında gastronomi alanında UNESCO’nun ’Geliştirici Şehirler Ağı’na dahil edilen Afyonkarahisar’dan 81 kentin valisine, lezzet paketi gönderildi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ayrıca valiler Afyonkarahisar’ı görmeye davet etti.

    Kentin seçkin markalarının ürettiği, tescilli lezzetlerden oluşan lokum, sucuk, patatesli köy ekmeği ve haşhaşın bulunduğu hediye paketleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Gastronomi Birimi tarafından hazırlandı.

    Başkan yaptığı açıklamada Afyonkarahisar’ın, Türkiye’de üçüncü gastronomi şehri olarak ilan edildiğini söyledi.

    81 kentin valisini Afyonkarahisar’ı görmeye davet eden Başkan Zeybek, “Yapılan çalışmalar neticesinde, şehrimizin gastronomi alanında dünya çapında tanınırlığının artması, elbette yerel bir kalkınma sağlayacaktır; ancak genel anlamda ülkemizin de tanıtımına ve kalkınmasına önemli ölçüde etki edeceğine inanıyoruz. Bu çerçevede, ilk etapta valilerimizin tatmaları için gönderdiğimiz hediye paketinde yer alan, şehrimizin seçkin markalarının ürettiği, lokum, sucuk, patatesli köy ekmeği ve haşhaşı, valilerimizle birlikte inşallah bir gün güzel şehrimiz Afyonkarahisar’da birlikte yemeyi umut ediyoruz” dedi.

  • DSİ’den gastronomi şehri Gaziantep’e yatırım sağanağı

    DSİ’den gastronomi şehri Gaziantep’e yatırım sağanağı

    Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Gaziantep’e ve ilçelerine yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Gaziantep’te son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin de gelişmesinde önemli rol oynuyor.

    DSİ Genel Müdürlüğü tarafından, son 17 yılda Gaziantep’e devasa yatırımlar yapıldı. Gaziantep şehir merkezine yıllık 47,30 milyon metreküp içme suyu sağlanırken, 1 milyon kişinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılandı. DSİ tarafından kentte, 6 baraj ve 3 gölet inşa ederek toplamda 278,73 milyon metreküp su biriktirme hacmine ulaşıldı. Çalışmalar neticesinde 203 bin 930 dekar arazi de sulamaya açılırken, çiftçiler için de yıllık 163 milyon TL zirai gelir artışı sağlanıp, 43 derenin ıslahı tamamlandı.

    Gaziantep’e 6 baraj ve 3 gölet inşa edildi

    Gaziantep’e son 17 yılda DSİ tarafından 6 baraj 3 gölet inşa edilerek vatandaşın hizmetine sunuldu. Bu barajların en önemlilerinden biri Ardıl Barajı olarak dikkat çekti. Ardıl Çayı üzerinde inşa edilen Ardıl Barajı’ndan sağlanan su ile 25 bin 330 dekar arazi sulamaya açılması hedefleniyor.

    Hizmete alınan diğer önemli barajlardan ikisi ise Kayacık Barajı ve İslahiye Bayraktepe Barajları olarak sıralandı. 2006 ve 2017 yıllarında hizmete alınan bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanırken, Kayacık Barajı sulaması ile 51 bin dekar münbit arazi sulanmakta. Ayrıca su kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesiyle Gaziantep’te kalkınmayı hızlandıracak, sulamayı ve ziraatı geliştirecek olan İslahiye Yesemek Barajı’nın inşaatı da devam ediyor. Toplam 36 metre yüksekliğindeki bu baraj, 2 bin 740 dekar araziyi sulayacak bir kapasiteye sahip olacak.

    Gaziantep’in çılgın projesi Düzbağ Projesi tamamlandı

    Gaziantep’in çılgın projesi Düzbağ İçme Suyu Projesi de tamamlandı. Bu sayede yoğun bir nüfusa sahip olan Gaziantep’te içme suyu anlamındaki sıkıntıya son verilerek kente kaynak suyu kalitesinde içme, kullanma ve endüstriyel su verilmeye başlandı. Düzbağ Barajı’nın bitmesiyle de şehre verilen su yılda 173,60 milyon metreküpe yükselirken, herhangi bir enerjiye ihtiyaç olmadan Gaziantepli vatandaşların bu suya kavuşması sağlandı.

    Gaziantep’in münbit topraklarını suya kavuştu

    Geniş ve bereketli topraklara sahip olan Gaziantep’te 9 tane önemli sulama tesisi inşa edildi. Son 17 yılda inşa edilen bu sulama tesisleriyle 203 bin 930 dekar araziyi sulamaya açılırken, çiftçilere yıllık 163 milyon TL ilave zirai gelir sağlandı. Sulamaya açılan alanın dışında inşaat çalışmaları devam eden 7 sulama tesisi projesi ile 292 bin 70 dekar münbit arazinin daha sulamaya açılacağı belirtildi.

    Taşkın koruma tesisleriyle çiftçi ve toprak korundu

    Ayrıca Gaziantep’te 43 adet taşkın koruma tesisi inşa edilirken, 50 adet yerleşim yeri ve 27 bin 180 dekar alan taşkınlardan korunmuş oldu. Kentte 1 adet taşkın koruma tesisinin inşaat çalışmalarının ise devam ettiği vurgulandı. Bu kapsamda yüzde 92 fiziki gerçekleşme sağlanan ve inşaatı devam eden Oğuzeli ilçe merkezi Sacır Deresi Islahı 2. Kısım işi ile Yeşildere (Hacer) Mahallesi taşkınlardan korunacak.

  • “Hoştur Gastronomi” ekibi Erzurum’daydı

    “Hoştur Gastronomi” ekibi Erzurum’daydı

    Türkiye’nin birbirinden tanınmış gurmeleri, gastronomi uzmanları, mutfak yazarları, masterchef ve beslenme danışmanlarından oluşan “Hoştur Gastronomi” ekibi Erzurum’a adeta çıkarma yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in davetlisi olarak Erzurum’a gelen ekip, Dadaşlar diyarının geleneksel ve yöresel tatlarına hayran kaldı. Cağ kebabından ekşili yahniye, pestil çullamasından göğermiş peynire varıncaya kadar Erzurum’a has lezzetleri birer birer tadan Hoştur Gastronomi ekibi, medeniyetler beşiği olan kentin tarihi, tabii ve doğal güzellikleriyle de kucaklaştı. Aralarında gazeteciler, televizyon programcıları ve yayıncıların da bulunduğu ekip, Erzurum izlenimlerini sosyal medyanın ilgisine anlık olarak sunarken, çekim ekibi ise, iki gün süren geziyi adeta belgesele dönüştürdü.

    Erzurum Havalimanı’nda Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından karşılanan Hoştur Gastronomi ekibi, öğle saatlerinde ulaştığı Erzurum’da ilk olarak cağ kebabın tadına baktı. Etin pişirilmesinden sunumuna, salata çeşidinden doğal içeceklere varıncaya kadar cağ kebap ziyafetinin her aşamasını kayda geçen gurme, gastronomi uzmanı ve mutfak yazarlarından oluşan ekip, kadayıf dolmasının tadına bakmayı da ihmal etmedi. Hoştur Gastronomi ekibinin tam puan verdiği cağ kebabı ziyafetinin ardından gerçekleştirilen şehir turu ise, görülmeye değerdi. Çifte Minareli Medrese’den Yakutiye Medresesi’ne, Erzurum Kalesi’nden Kongre Müzesi’ne varıncaya kadar şehrin tarihi ve turistik mekânlarını gezen ekip, kıtlama çayı ise Temelli Kıraathanesi’nde yudumladı.

    Hoştur Gastronomi ekibi, konakladıkları otellerde de yine yöresel ikramlarla karşılanırken, akşam yemeği için konuk oldukları Erzurum Evleri’nde ise, şehrin kültürel güzelliklerine de tanıklık etti. Halk oyunları gösterisi ve Erzurumlu halk ozanlarının katılımıyla taçlandırılan akşam yemeğinde; lor dolmasından şalgam dolmasına, ayran çorbasından hıngel ve tatar böreğine, muşmula turşusundan bakraca varıncaya kadar Erzurum mutfağının birbirinden farklı tatlarıyla tanışan ekip, Erzurum türküleri eşliğinde tel helva çekmeyi de ihmal etmedi.

    Erzurum gezisinin ikinci gününe yine Dadaşlar diyarına has yöresel kahvaltıyla başlayan Hoştur Gastronomi ekibine Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de eşlik etti. Göğermiş peynir, pestil çullaması, kuru kaymak, peynir helvası, karnavas pekmezi, çaşır kavurması ve birbirinden farklı hamur işi tatlarla süslenen kahvaltı sofraları karşısında adeta gözleri kamaşan ekibe özel olarak cirit gösterisi de yapıldı. Erzurum Cirit Alanı’ndaki ciritçilerin kar üstünde sergiledikleri performansa hayran kalan Hoştur Gastronomi ekibinin öğle yemeği mönüsünü ise, Gliko, Kesme Aşı, Lahana Dolması, Şalgam Çırtması, İncir Dolması, İspir Fasulyesi ve Pazılı Bulgur Pilavı gibi yörenin dayanılmaz tatları süsledi.

    Daha sonra araçlarla Palandöken Kayak Merkezi’ne taşınan Hoştur Gastronomi ekibi, gondollarla Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesislerine ulaştırıldı. Palandöken’in ihtişamı karşısında adeta büyülenen ekip, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’le çay saatinde buluşurken, Erzurum mutfağına hayran kaldıklarının özellikle altını çizdi. Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum’un binlerce yıllık tarihsel bir geçmişinin bulunduğunu hatırlatarak, “Erzurum’da mutfak tarih demek, kültür demek, medeniyetlere beşiklik etmiş bu kadim kentin konuşan dili demek” ifadesini kullandı. Türkiye’nin dört bir yanını gezen Hoştur Gastronomi ekibini Erzurum’da ağırlıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Başkan Sekmen, “Erzurum’da teneffüs edilen oksijen bile başlı başına bir turizm potansiyeli iken, oldukça zengin geleneksel ve yöresel mutfağımızı değerlendirmemek büyük eksiklik olurdu” diye konuştu.