Etiket: “Fıstık

  • Halfeti’de fıstık tarlasındaki ağaçlar ateşe verildi

    Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde bir tarladaki fıstık ağaçları ateşe verildi.

    Olay, Halfeti’nin Kavaklıca Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Kavaklıca Mahallesi’nde fıstık tarlasında olgunlaşma döneminde olan ağaçlar, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce ateşe verildi. Fıstık tarlasında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle çevredeki kuru otlarında tutuşmasıyla geniş alanlara yayıldı. Yerleşim yerine doğru ilerleyen yangın, mahalle sakinlerini korkuttu. Çıkan yangını Kavaklıca mahalle sakinleri ve bayram tatili için gelen vatandaşlar kendi imkanlarıyla kontrol altına alarak söndürdü.

    Yangında, olgunlaşma dönemindeki yaklaşık 100 fıstık ağacı ile birlikte elektrik direkleri de zarar gördü. Olayda can kaybı yaşanmazken, maddi hasar meydana geldi.

  • Şanlıurfa’da Fıstık İhalesine Çok Sayıda Firma Katıldı

    Şanlıurfa Ticaret Borsasında Fıstık ihalesi gerçekleştirildi. Düzenlenen İhalede kapalı çıtlak karışık fıstık 20 liradan işlem gördü.

    TİGEM Ceylanpınar’a ait 2015 yılı istihsali toplam 15.600 Kg. kapalı-çıtlak karışık fıstık, 1(bir) parti halinde peşin bedel ve açık artırma usulü ile satışa sunuldu. Yapılan ihale sonucunda kapalı çıtlak karışık fıstık 20 liradan işlem gördü. Şanlıurfa Ticaret Borsasında yapılan ihaleye çok sayıda firma katılım gösterdi.

    İhale sonucunda toplam 15 bin 600 kilogram kapalı-çıtlak karışık fıstık satıldı.

  • Başkan Şahin Baklava Ve Fıstık Ambalaj Tasarımına El Attı

    Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Başkanlığında GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması’nın startı verildi. Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan yarışmada ilk etapta baklava ve fıstığın orijinal bir ambalaj içerisinde tüketiciye ulaştırılması planlanıyor.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından da desteklenen Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışmasında Türkiye’nin ve dünyanın ünlü tasarımcılarının baklava ve fıstık için orijinal tasarımlar yapması bekleniyor. Konuyla ilgili GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda Gaziantep Büyük Şehir Belediye Başkanı Fatma Şahin fıstık ve baklavanın Gaziantep için altın değerinde olduğunu ifade ederek ürünlerin kalitesi kadar sunumunun da önemli olduğunu belirtti. Yerel ürünlerin nihai tüketiciye orijinal ambalajlarla sunulmasının ürün değerlerini de arttıracağını ifade eden Başkan Şahin, “Gaziantep için UNESCO’nun aldığı gastronomi kenti kararıyla yeni bir dönem, yeni bir sayfa açılmıştır. Bunu fırsat bilerek artık bütün alanlarda kendimizi yenilemek ve sektörlerimizde her konuda inovasyon gerçekleştirmek zorundayız. Dünyanın en değerli ürünlerinden olan Antep fıstığına sahibiz, yine dünyanın en güzel lezzetlerinden birisi olan Gaziantep Baklavasına sahibiz. Bu yarışma ile bu iki ürünümüzün nihai tüketicilere doğru ambalajlarla, en iyi şekilde sunulmasını ve bu ürünlerimizin maddi anlamda da hak ettiği değerleri bulabilmesini düşünmekteyiz. Bunun için TİM’in desteği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliği ayrıca sektör temsilcilerimizin katkılarıyla Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması açmaya karar verdik. Türkiye’nin ve dünyanın ünlü tasarımcılarının da katılacağı bu yarışmada ortaya ciddi ödüller koyduk. İlk etapta baklava ve fıstık için ambalaj tasarım yarışması gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili gerekli şartname ve yarışma takvimini gerek bizlerden gerekse sektör temsilcilerinden oluşan bir heyetle oluşturduk. Hedefimiz elbette altın değerindeki baklava ve fıstığımızın gerek yurt içi piyasalarda gerekse dünya piyasalarında hak ettiği değerleri bulmasını sağlamaktır. Burada GAİB, GTO, Büyükşehir Belediyesi ve sektörel temsilciler el birliğiyle en güzeli bulmak için güzel bir birliktelik oluşturdu. Ortaya güzel sonuçlar çıkacağını umuyoruz. TİM Başkanımız Mehmet Büyükekşi başta olmak üzere bizlere destek verenlere şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

    ÜNLÜ TASARIMCILAR YARIŞMAYA DAVET EDİLİYOR

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da yarışmanın iç piyasaları ve ihracatı olumlu etkileyeceğine inandıklarını ve ürünlerin değerleri kadar sunumlarının da tüketici üzerinde olumlu etkiler yaptığını ifade ederek, Gaziantep için inovasyon zamanı olduğunu da sözlerine ekledi. Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Başkan Çıkmaz yarışmanın şartnamesinin sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantılar sonucunda oluşturulduğunu ve konunun uzmanlarından oluşan bir jürinin de görev alacağını belirterek, “Bu yarışmanın genel amacı, Gaziantep’in yöresel ürünleri için geleneksel ve yöresel değerlere sadık kalarak, değişen teknolojiye ve tüketici eğilimine ayak uyduran, çevre dostu, özgün, fonksiyonel özelliklere sahip, uygulanabilir ambalajların geliştirilmesi ve bu alandaki genç tasarımcıların ülkemize kazandırılmasıdır. Bu kapsamda, tasarımın sektör için öneminin vurgulanması ve tasarım fikrinin teşvik edilmesi, İhracat potansiyeline sahip tasarımların ortaya çıkarılması, Tüketim biçimlerinde farklılık ve kolaylık yaratan, çevre etkisi gözetilmiş yeni ambalaj tasarım önerilerinin geliştirilmesi, Firmalar ile genç dinamik tasarımcı adaylarının buluşturulması amaçlanmaktadır. 2016 yılında ilki gerçekleştirilecek olan Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması iki ana kategoride düzenlenmektedir. 1. Gaziantep Tatlıları Ambalaj Kategorisi Geleneksel Gaziantep tatlılarından baklava, şöbiyet, katmer için tasarlanacak ambalaj önerileri bu kategorinin konusunu oluşturmaktadır. 2. Antep Fıstığı Ambalaj Kategorisinde ise Antep Fıstığına yönelik, tasarlanacak ambalaj önerileri bu kategorinin konusunu oluşturmaktadır. Yarışmaya katılacak olan eserleri değerlendirmek üzere gerek proje ortaklarımızdan gerekse ambalaj sektörünün önde gelen isimlerinden oluşturulan jüri gerekli değerlendirmeyi yaparak dereceye giren eserleri belirleyecektir. Elbette bu yarışma bir ilktir ve bu ilki diğer yarışmalar takip edecek, diğer ürünlerimiz içinde benzeri uygulamalar yapılacaktır” diye konuştu.

    “ÜRÜNLERİMİZ YENİ TASARIMLARLA GERÇEK DEĞERİNİ BULACAKTIR”

    Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması’nın iç ve dış pazarlardaki payın arttırılması ve tüketiciye orijinal Antep baklavasıyla altın değerindeki fıstığın hak ettikleri fiyatlarla ulaşmasının sağlanmasının önemli olduğunu ifade eden Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da çalışmalarını oda olarak desteklediklerini ifade etti.

    TASARIM YARIŞMASININ ÖDÜLÜ DE CAZİP

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve İhracatçıları Birliği ve Ticaret Odası işbirliğiyle gerçekleştirilecek olan Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışmasının ödüllerinin de cazip rakamlardan olduğu açıklandı. Buna göre dereceye giren tasarımlara her bir kategoride 4’er olmak üzere toplam 8 ödül verilecek olup, birinci esere 50 bin TL, ikinci esere 25 bin TL, üçüncü esere 12 bin 500 TL ödüller verileceği açıklandı.

  • Fıstık Bahçesinde Uygulamalı Eğitim

    Siirt Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Fıstık Üreticileri Birliği’nden oluşan bir ekip, bağlarda incelemelerde bulundular.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Yrd. Doç. Dr. Halit Seyfettin Atlı, Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan ve Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğrencilerinin katılımıyla, merkeze 4 kilometre uzaklığındaki Deyr mevkiinde fıstık bahçeleri ziyaret edildi. Tarım mühendisleri, fıstık bahçesinde modern tarım teknikleri hakkında öğrenci ve çiftçileri bilgilendirip, daha fazla verim elde etmek için neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler paylaştı.

    Bağ ve bahçelerde incelemelerde bulunduklarını aktaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, “Siirt Üniversitesi ve Fıstık Üreticileri Birliği ile birlikte bağ ve bahçeleri gezerek ortaklaşa çalışma gerçekleştirdik. Bu yaptığımız çalışma neticesinde Deyr mevkiinde bulunan bağ sahiplerini budama konusu başta olmak üzere fıstık üretimi hakkında bilgilendirdik. Bu sahada yapılan bilgilendirme bizler için çok önemlidir. Bu sayede çiftçilerimiz sahada yaptıkları hataları ve yapacakları uygulamaları rahatlıkla kendi bağlarında öğreniyorlar” dedi.

    Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halit Seyfettin Atlı ise, bağ ve bahçelerde halen tarımın atalardan kalma yönetmelerle yapıldığını, bu yöntemlerin birçoğunun doğru olmasına rağmen yapılan bilimsel araştırmalarda bir kısmının ise yanlış uygulamalar olduğunu söyledi. Atlı, “Bunlardan en önemlisi fıstığın özellikle yaz aylarında sulanması gerekir. İlimizde ise sulanmadığını görüyoruz” dedi.

    Siirt’te 5 bine yakın üyesi bulunan Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan da, Siirt’in fıstıkçılıkta önemli bir potansiyeli bulunduğunu, kalitenin daha da artırılması için yer türlü imkanların seferber edildiğini söyledi. Siirt’te ilk kez Üniversite, Tarım Müdürlüğü ve Fıstık Üreticiler Birliği’nin bir arada sahaya çıkarak öğrenciler ve çiftçilere uygulamalı eğitim verildiğini aktaran Aslan, “Bu çalışma gerek bizlere ve gerekse bağ sahiplerine büyük faydası olacağına inanıyoruz. Burada bulunan fakülte öğrencileri gibi tüm bağ sahipleri modern tarım teknikleri hakkında bilgiler aldı” ifadelerinde bulundu.

  • Fıstık Tarlasındaki Yanmış Cesedin Kimliği Belirlendi

    Şanlıurfa’nın Bozova ilçesinde 5 gün önce bir fıstık bahçesinde bulunan yanmış erkek cesedinin kimliği belirlendi.

    Olay, 5 gün önce Bozova ilçesi Kesmetaş Mahallesi’nde yaşanmıştı. İddiaya göre, mahalledeki vatandaşlar sabah saat 08.15 sıralarında fıstık bahçesinde yanmış bir ceset gördü. Vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine giden jandarma ve sağlık ekipleri şahsın yakılarak öldürüldüğünü belirledi. Ceset olay yerinde yapılan incelemenin ardından kimliğinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı.

    KİMLİĞİ BELLİ OLDU

    Olayın yaşandığı günden itibaren çalışma yapan jandarma ekipleri, şahsın kimliğini ve kim ya da kimler tarafından öldürüldüğünü araştırmaya başladı. Ekipler, yaklaşık 5 günlük çalışmanın ardından polis kayıtlarını da inceledikten sonra cesedin kimliğini belirledi. Cesedin yaklaşık bir hafta önce kaybolan ve yakınları tarafından polise kayıp başvurusu yapılan Mahmut Mermertaş’a (44) ait olduğu öğrenildi.

    Yakınları tarafından morgdan alınan cenaze, Kamberiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Bediüzzaman Aile Mezarlığında defnedildi.

    Jandarmanın olayla ilgili soruşturması devam ediyor.