Etiket: Fındıkta

  • Fındıkta rehabilitasyon projesi hayata geçiyor

    Karadeniz Bölgesi’nde 4 ili kapsayan “DOKAP Bölgesinde Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi” hayata geçiyor.

    Samsun’un da dâhil olduğu “DOKAP Bölgesinde Ekonomik Ömrünü Tamamlamış Fındık Plantasyonlarının Rehabilitasyon ve Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında; proje çalışmaları yapılmak üzere seçilen üreticilerin sözleşmeleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda, İl Müdürü Nail Kırmacı, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ali İslam, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Samsun İli koordinatörü Prof. Dr. Ümit Serdar ile Üreticiler Yaşar Nas, Mazhar Yüksel, İbrahim Berber, Ekrem Kahraman ve İsmet Akyüz’ün katılımları ile imzalandı.

    Proje, DOKAP bölgesindeki fındık üretim alanlarının yoğun olduğu Samsun, Giresun, Ordu ve Trabzon illerinde uygulanacak. Toplam 4 ilde, 3 ayrı rakımda (sahil-orta-yüksek) 5 dekar alana sahip ikişer üretici bahçesinde yeni bahçe tesisi yapılacak. Yeni bahçe tesisi için gerekli olan fidanlar proje ödeneğinden temin edilecek olup 4 ilde toplam 120 dekar alanda yeni bahçe tesisi gerçekleştirilecek. Eski/yaşlı ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerin yenilenmesi, yeni üretim modellerinin geliştirilmesi, bahçenin budama ile gençleştirilmesi veya toprak ıslahı ile düzeltilmesi mümkün olamayan ve üretim özelliğini yitirmiş fındık bahçelerinin bir program dahilinde arazinin meyil durumuna ve geliştirilen üretim modellerine göre yenilenmesi, teraslama, damlama sulama sistemi giderleri projeden karşılanacak.

    Proje kapsamında Samsun’da seçilen 5 üreticinin bahçelerinde beşer dekar yeni bahçe tesisinin yanı sıra ikişer dekar alanda da bakım, budama yenileme içeren rehabilitasyon çalışması yapılacak. Üretici koşullarında ikişer dekar kontrol bahçeleri bırakılarak herhangi faaliyet yapılmayacak sadece verim kayıtları tutulacak. Böylelikle proje çıktılarının mukayesesi sağlanacak.

    Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, Samsun’da ağırlıklı olarak geleneksel dikim sistemi ile kurulmuş, nispeten sık aralıklarla dikimin yapıldığı, hatalı uygulamalarla ekonomik ömrü kısalan bahçelerin iyileştirilmesinde ve yenilenmesinde model teşkil edebilecek olan bu projenin, Karadeniz Bölgesi fındık tarımına önemli kazanımlarının olacağını söyledi.

  • Fındıkta kaliteyi artırmayı hedefleyen proje sona erdi

    Ordu Ticaret Borsası tarafından yürütülen, İtalya ve İspanya’nın yanı sıra yerel ortakların da bulunduğu “Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Uygulamaların İncelenmesi” projesi sona erdi.

    Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi (ODÜ) ve Altınordu Ziraat Odası ile İtalya’dan Tuscia Üniversitesi ve İspanya’dan İrta Araştırma Enstitüsünün ortak olduğu ve iki yıllık uygulamalı proje için kapanış programı gerçekleşti. Ordu Ticaret Borsası tarafından yürütülen, İtalya ve İspanya’nın da ortak olduğu proje, küresel düzeyde fındık üretiminde kalite ve verimi arttırmak, fındığın çok üretildiği bölgelerde fındık üretim metotlarının görülerek, iyi uygulamaların paylaşımına katkı sağlamayı hedefliyor.

    2 yıl önce başlanan ve bütçesi 121 bin 980 avro olan, Ordu Ticaret Borsası proje ofisi tarafından, ortakların da desteği ile hazırlanan bu proje, 287 proje arasında iyi uygulanmaların değişimine yönelik başarılı bulunan 11 projeden birisi arasında yer alıyor.

    Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, kapanış programında yaptığı konuşmada, proje sonunda Türkçe, İngilizce, İspanyolca ve İtalyanca dillerine çevrilmiş kitaplar bastırıldığına ve bunların kısa süre içerisinde kamuoyu ile paylaşılacağına dikkat çekti. Kahraman, “Proje kapsamında İspanya, İtalya ve Türkiye hareketliliklerinde yapılan gözlemler ile uygulamaların detaylı bir biçimde yer alacağı kitap, bu projenin hafızası olarak tarihe kalacaktır. Bunun yanında Ordu Üniversitesi bünyesinde oluşturduğumuz ‘Örnek Fındık Bahçesi’ de bundan sonra tahsis edilecek bahçeler için bir model olacaktır” dedi.

    “Fındıktaki fiyat, birçok sorunun sonucudur”

    Başkan Ziver Kahraman, fındıktaki tek sorunun fiyat olmadığına da dikkat çekerek, “ ’Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Tekniklerin İncelenmesi’ başlığını taşıyan projemiz ve bu minval üzere hazırladığımız diğer projelerimizdeki temel amacımız ise, fındıkta kalite ve verimliliğe dikkat çekmektir. Bugün bakıldığında fındığın sorunları başlığı altında hep ‘fiyat’ görünmektedir. Oysa fiyat, birçok sorunun sonucudur. Aslında bu sorunların başında, kalite ve verimliliği olumsuz etkileyen ve maliyetleri yükselten faktörler gelmektedir. Sorunları bir bütün olarak görmek ve çözüm sürecinin de etkileşim halinde olmasına özen göstermek durumundayız. Ürettiğimiz projeler daha iyi sonuçlar elde edilmesi gibi bir vizyon taşısa da özünde bu sorunlardan külliyen kurtulmayı hedeflemektedir” şeklinde konuştu.

    Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Ali İslam da Türkiye de fındık yetiştiriciliği hakkında bir sunum yaptı.

    Mesleki eğitime yönelik Türkiye, İtalya ve İspanya arasında kurulan bir stratejik ortaklık projesi olan ‘Fındık Üretiminde Modern ve Geleneksel Uygulamaların İncelenmesi Projesi’, yapılan toplantı ile sona erdi.

  • Fındıkta ‘iyi tarım’ yapan üretici arttı

    Türkiye’nin en fazla fındık yetiştirilen ili olan Ordu’da bilimsel usullerle gerçekleştirilen ‘Fındıkta İyi Tarım Uygulaması’na katılan üretici sayısı her geçen yıl artıyor.

    Geleneksel usuller yerine üreticilerin bahçelerinden alınan toprağın analizi yapılarak kullanılacak ilacın belirlendiği, budama, bakım, ilaçlama gibi uygulamaların bilimsel usullerle gerçekleştirilerek fındıkta iyi tarım uygulaması hızlı bir gelişme gösterdi. 2012 yılında 90 üretici ile başlayan uygulamaya katılan üretici sayısı bin 773’e yükseldi.

    Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, 2012 yılında başlayan projenin amacına ulaştığını, uygulamaya katılan üretici sayısının 6 yılda bin 773’e yükseldiğini kaydetti. Yılmaz, “Uygulama kapsamında üreticilerimize gübreleme, budama, fındık kozalak akarı, yabancı ot ve fındık kurdu, hasat, hijyen, ilk yardım konularında eğitimler verdik. Şu anda yaklaşık 70 bin dekar fındık alanında iyi tarım uygulaması yapılıyor. İyi tarım uygulamasına en fazla katılan üretici sayısı Fatsa’da bulunuyor. Fatsa’da 387, Çamaş’ta 359, Gölköy’de 204, Ulubey’de 149, Ünye’de 147, Altınordu ilçesinde 133, Çatalpınar’da 117 üretici fındıkta iyi tarım uygulaması yapıyor. Diğer ilçelerde 40-120 arasında üretici bu tarım sistemini uyguluyor” dedi.

    Yılmaz, fındıkta sürdürülen iyi tarım uygulamasında verim miktarının yükseldiğini söyledi. Yılmaz, daha önce dekarda 80-90 kilogram verim alınan bahçelerden 270-300 kilogram verim alacak hale gelindiğini belirterek, “İyi tarım uygulamasında verim ve kalite yükseldi” diye konuştu.

  • Fındıkta depolama uyarısı

    Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındıklarını hasat eden, patoza (ayıklama makinesi) veren üreticilerin aflatoksin oluşumuna dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu. Yılmaz, “Aflatoksin, fındık için oldukça zararlı olup hem randımanı hem de kaliteyi olumsuz etkilemektedir” dedi.

    Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve depolanma süresini kısaltan etkenlerden en önemlisinin küflenme olduğunu vurgulayan Yılmaz, küfün uygun sıcaklık, nem ve besi ortamında gelişmesiyle aflatoksin oluştuğuna dikkat çekti. Aflatoksinin en kanserojen maddelerden biri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Harman ile depolamada yapılan yanlışlar fındıkta randıman ve kaliteyi olumsuz etkilemekte olup aynı zamanda aflatoksin oluşumuna sebep olmaktadır. Fındıkta meydana gelen aflatoksin hem insan sağlığını olumsuz etkilemekte hem de ihracatta sıkıntılara neden olmaktadır” diye konuştu.

    Depolamaya dikkat

    Aflatoksin oluşmaması için fındığın uygun şartlarda depolanması gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Depolamada amaç düşük hava nemi ve sıcaklıkla küflenmenin, renk bozukluğunun, acılaşmanın ve tat kaybının önlenmesidir. Bunun için de depo nemi ve sıcaklığın kontrol altına alınması gerekir. Bundan dolayı da depo olarak kullanılacak yerlerin özellikleri çok önemlidir. Fındığın depolanacağı yerler kuru ve havalanabilir olmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almamalıdır, nem yapmamalıdır. Depo tabanları su baskınlarına karşı yüksek olmalıdır. Deponun tabanında ızgara bulunmalı, ızgaralar üzerine çok fazla çuval konulmamalı ve istifler arasında boşluk bırakılmalıdır. Çünkü çok sayıda fındık çuvallarının üst üste yığılarak depolanması havasız kalan bölgelerde kızışmalara ve küf oluşumuna neden olmaktadır. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde aflatoksin en düşük seviyelerde olacaktır.”

  • Bayraktar: “Fındıkta müdahale alımlarını FİSKOBİRLİK yapmalıdır”

    Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındıkta müdahale alımlarının mutlaka FİSKOBİRLİK üzerinden yapılması gerektiğini söyledi.

    Serbest piyasada fındık alımlarının beklenenin altında gerçekleştiğini ifade eden FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, bu fiyatlar karşısında devlet müdahale alımları yapacaksa hem maliyet hem de üretici memnuniyeti açısından mutlaka FİSKOBİRLİK üzerinden yapması gerektiğini ifade etti.

    Bayraktar yaptığı açıklamada “Bizim serbest piyasada beklediğimiz fiyat elbette bugün alım yapılan fiyat değildi. Devlet bu durum karşısında müdahale alımı yapacaksa 70-80 yıllık tecrübesiyle bu işi en iyi yapan FİSKOBİRLİK’e yaptırmalıdır. FİSKOBİRLİK’in Borçka’dan, Sakarya’ya kadar bölgede altyapısıyla konuşlanmış, yörede üreticilerin ortaklığını içeren bir kurumdur. Bu hem maliyeti düşürecektir hem de üretici memnuniyetini sağlayacaktır. Bu görevi yasal açıdan TMO’ya vermiş veya veriyor olsa da TMO mutlaka bir protokolle müdahale alımlarını FİSKOBİRLİK’e yaptırmalıdır. Çünkü TMO bölgede konuşlu değildir. Geçici olarak personel getirmekte, depolar tedarik edilmektedir. Personellerin hacrağı, maaşı, depo kiraları TMO üzerinden hazineye bir maliyettir. Oysa ki FİSKİBİRLİK’in zaten bölgede depoları, personelleri bulunmaktadır. Ayrıca üreticiye sorulmuş olsa yüzde 90’ı da alımları FİSKOBİRLİK’in yapmasını isteyecektir. Tabi ki bu işten FİSKOBİRLİK, üretici ve maliyet açısından hazine de fayda sağlamış olacaktır. Bu nedenle hem maliyet hem de üretici memnuniyeti açısından FİSKOBİRLİK’e yaptırılmalıdır” dedi.