Etiket: fıkra

  • Camide çorba ikramı

    Binbir hatim geleneğinin tüm canlılığını koruduğu Erzurum’da, Aziziye Belediyesi örnek bir çalışmanın altına imza attı. Belediye ilçede hatim okunan camilerde cemaate sabah namazı sonrası çorba ikramında bulunuyor.

     
    Ilıca Çarşı Camii’nde çorba ikramında bulunan belediye, bugün Dadaşkent Merkez Camii’nde cemaate çorba ikramında bulunacak.

     
    “Halkın Başkanı” olarak toplumun her kesimini kucaklayan Başkan Fatih Cengiz, öncülük ettiği sosyal projelerle ilçe halkının takdirini kazandı.

     
    Binbir hatim geleneğinin yaşatıldığı bugünlerde uygulanan proje kapsamında sabah namazı sonrası cemaatle birlikte çorba içen Başkan Cengiz, daha sonra bir kahvehanede çaylar eşliğinde vatandaşlarla istişare ediyor.
    Aziziye İlçe Müftüsü Nurettin Akgül ile ilçedeki cami imamlarının da katıldığı uygulamaya cemaat yoğun ilgi gösteriyor.
    Sabah namazı sonrası cemaate çorba, süt, kahvaltı gibi ikramların bir gelenek olduğunu dile getiren Başkan Cengiz, “Binbir hatim geleneğinin asırlardır yaşatıldığı şehrimizde, kahvaltı geleneğini de canlı tutmak, halkımızla hasbihal olmak için bu projeyi hazırladık. Geçtiğimiz yıl ilçemizde başlattığımız bu uygulamayı geleneksel hale getirdik. Hemşehrilerimizle birlikte önce çorbamızı içtik, ardından sıcak çaylar eşliğinde istişare ettik. Halkımızın gösterdiği ilgi ve teveccüh heyecanımızı bir kat daha arttırdı. Ayrıca cemaat arasında kaynaşmaya da vesile olan uygulama bundan sonra da devam edecek.” dedi.
    Çorba içen vatandaşlar da, uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Aziziye Belediye Başkanı Cengiz ile emeği geçenlere teşekkür ettiler.

  • Tümgeneral Batı, Baro’da

    Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mustafa İhsan Batı, Erzurum Barosu’na yeni seçilen Başkan Avukat Faruk Terzioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu.

     
    Baro Başkanı Avukat Faruk Terzioğlu ile bir süre sohbet eden Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mustafa İhsan Batı, Erzurum’un asayiş yönüyle en huzurlu illerin başında geldiğini söyledi.

     
    Baro Başkanı Terzioğlu ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Komutanımıza çalışmalarında başarılar diler, ziyaretlerinden dolayı bir kez daha teşekkür ederim” diye konuştu.

  • Oltu’da asırların geleneği

    DURSUN MURAT AYDIN
    ERZURUM (İHA) –

     

    Kış aylarının vazgeçilmezlerinden fırın ketesi ve katmer fırınlarda boy göstermeye başladı. Köylerin yanı sıra Oltu ilçe merkezindeki hemen her mahalle arasında bulunan fırınların dumanı tütmeye başladı.

     
    Özellikle kış aylarında mahalle aralarındaki fırınlarda ev hanımlarının bir araya gelerek yaptıkları kete ve katmerler, eski bir geleneğin sürdürülmesinin adeta en önemli göstergelerinden de birisi.

     
    Kendi elleriyle kete ve katmer pişiren ev hanımları dışarıda satılanlarla kendi yaptıklarının kıyaslanamayacağını öne sürerek, bu geleneği sürdürmeye kararlı olduklarını dile getirdiler.

     
    Kete ve katmer yapma konusunda bir hayli usta olan ev hanımları “Kahvaltıda sıcak bir kete veyahut katmerin yerini hiçbir şey tutmaz. Kete ve katmer, yöremize özgü oldukça meşhur bir lezzettir. Özellikle kışın evde oturmak yerine mahalle aralarında bulunan fırınlarda birkaç kişi bir araya gelerek soframıza farklı bir lezzet katmaya çalışıyoruz. Bunu da keyifle yapıyoruz.” diye konuştular.
    Bayanlardan Nadime Bülbül ise “Biz Erzurumluyuz Erzurum’un kışı ve ketesiz duramayız” dedi.

  • Ekmekte büyük israf

    Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, ‘Günlük ekmek israfıyla yılda 60 hastane 120 okul yapılabilir’ dedi…

     

    Türkiye Fırıncılar Federasyonu BaşkanıHalil İbrahim Balcı, Türkiye’de ekmekisrafının önlenmesine yönelik olarak başlatılacak kampanyaya ilişkin, ”Bu kampanyanın amacı israfı önlemek, çocuklarımıza okul çağındaekmek israfının önemini anlatmak, ekmeğin israfedilmemesi gerektiğini ifade etmek” dedi.

     

    Balcı,  yaptığı açıklamada, Türkiyede, 300 gram üzerinden 82 milyon ekmek üretildiğini, 77 milyon 340 bin ekmeğin tüketilirken kalan yaklaşık 5 milyon adet ekmeğin ise israf edildiğini söyledi.

     

    Balcı, 250 gramlık ekmek baz alındığında ise 98 milyon 400 milyon ekmek üretildiğini, 92 milyon 800 bin ekmeğin tüketildiğini kalan yaklaşık 6 milyon ekmeğinisraf edildiğin aktardı.

     

    Günlük israfın korkunç rakamlara ulaştığını anlatan Balcı, şöyle konuştu:

    ”Bu israfı azaltmak adına gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Toprak Mahsulleri Ofisi gerekse Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak bugüne kadar israfın önlenmesi yönünde çeşitli kampanyalar yaptık. Bu yıl ki kampanya daha geniş kapsamda olacak. Yıl içesinde herkesime ulaşmayı hedefliyor bu kampanya. Bu kampanyayı Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da başlatacak olması bizi ayrıca memnun etmiştir. Kampanyanın amacı israfı önlemek yetişecek olan çocuklarımıza okul çağında ekmek israfının önemini anlatmak, ekmeğin israfedilmemesi gerektiğini ifade etmek. Toplumun dikkatini çekmek. Bu israfın daha da yükselmesini önleyip, aşağıya çekilmesi için gerekli tedbirlerin alınması konusunda bu çalışma yapılıyor.”
    ”Günlük yapılan ekmek israfıyla yılda 60 hastane 120 tane okul yapılabilirsiniz” diyen Balcı, fırıncıları satacakları kadar ekmek üretmeleri konusunda uyardıklarını kaydetti.

     

    Balcı, gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışma yapacaklarını belirterek, ”Yani esnaf satabileceği kadar üretecek. Satmak düşüncesiyle ürettiği ve satamadığı ekmekte israf olmuş oluyor. Geçmişte yaptığımız toplantılarda hocalarımız fırınlardaki ekmek israfının boyutu konusunda fırıncıların yapmaları gerekenleri anlattı. Satabilecekleri kadar ekmek üretmeleri gerektiği anlatıldı. Bununla ilgili yasal düzenlemeyi de yapmamız lazım. Bir fırının ortalama üretmesi gerektiği kadar ekmeği üretip onu rahatlıkla satması gerekir” diye konuştu.

     

    ”Bir günlük ekmek bayat ekmek değildir”

    Balcı, bakanlığın son düzenlemeyle 300 gram ekmeğin gramını 250 grama çekmesiyle israfa olumlu katkı sağladığına dikkati çekti.

    Vatandaşın tüketebileceği kadar ekmek alması konusunda uyarılarda bulunan Balcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

    ”Vatandaşlarda tüketebilecekleri kadar ekmek alsınlar. Ekmeği israf etmesinler. Ekmek nimettir. ‘Bir ekmekfazla alayım ne olur ne olmaz akşam misafir gelebilir’ düşüncesiyle hareket etmemeliyiz. Aldığı ekmek fazla geliyorsa onu kesinlikle değerlendirecek, israf etmeyecek. Bir günlük ekmek kesinlikle bayat ekmekdeğildir. Bir gün önce aldığımız ekmek fazla geliyorsa onu bir gün sonra çok rahat bir şekilde her türlü tüketebiliriz. Bakanlığımız kampanyayı Sayın Başbakanımızın da katılımıyla Perşembe günü başlatmış olacak, yıl boyunca devam edeceğini düşünüyorum.”

  • Üç silah, üç infaz

    Derin suikastta yeni detay… Olay yerinde toplanan boş kovanların kriminal incelemesi tamamlandı. Buna göre, saldırıda üç ayrı silah kullanıldı. Her şey 60 saniye içerisinde gerçekleşti. Tetikçiler, olay yerinden hızla kaçtı.

     

    Paris’te üç PKK’lı kadına yönelik suikast soruşturmasında yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Yapılan kriminal incelemede, saldırı sırasında 3 ayrı silah kullanıldığı belirlendi. Fransız polisinin değerlendirmesine göre, cinayetler 60 saniye gibi kısa bir sürede işlendi. Şüpheliler hızla olay yerinden kaçtı.

     

     

    PKK’nın kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez adlı 3 kadın, 10 Ocak tarihinde Paris’teki Kürt Enformasyon Merkezi’nde öldürülmüştü.
    OLAYIN ardından Anti Terör Timi kuran Fransız polisi, tetikçileri bulmak için çok yönlü çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, polis olay yerinde topladığı boş kovanları, kriminal incelemeye gönderilmişti. Gelen sonuçlar, cinayetin nasıl işlendiğine dair ipuçları veriyor.
    BUNA göre, 3 farklı menşeli kovana ulaşıldı. Saldırıda üç ayrı silah kullanıldı. Silahlar 7.65 milimetre. Kriminalden gelen sonuçlar ışığında 3 PKK’lının infazını 3 kişinin gerçekleştirdiği değerlendiriliyor.
    FRANSIZ polisine göre, Kürt Enformasyon Merkezi’nde  işlenen cinayetler 1 dakika gibi kısa bir sürede işlendi. 3 kişiyi öldüren şüpheliler, hemen olay yerinden kaçtı.