Etiket: Fasulyesi

  • Köse fasülyesi İspir Fasülyesi’ne rakip

    Yukarı Fırat Havzası’nda üretilen dünyaca ünlü şeker fasulyesinin hasadı Gümüşhane’nin Köse ilçesinde tamamlandı.

    Önceki yıllarda arpa veya buğday ekilen, bir çoğu da boş bulunan araziler, bölgede yapılan gölet ve barajlarla birlikte değerlendirilmeye başlandı. Köse Belediye Başkanlığı tarafından önceki yıllarda yürütülen projenin ardından fasulye üretimine yönelen üretici sayısında hızla artış yaşanırken, sulu tarıma geçilmesiyle birlikte bu sayının daha da artması bekleniyor.

    Öğretmen örnek olsun diye kuru fasulye ekimi yapıyor

    İlçede öğretmenlik yapan fakat farkındalık oluşturmak ve insanlara üretimin önemini anlatmak için fasulye eken Habip Şen, “Köse fasulyesi Türkiye’de marka değeri olan bir ürün. Bunu da artık bir şekilde profesyonel üretime geçmesini düşünerek bu yıl daha önce amatörce yaptığımız fasulye üretimini daha profesyonel üretime dönüştürdük. Karadeniz bölgesinde tutulan Köse, Kelkit, Şiran fasulyesinin Türkiye çapına yayılmasını istiyoruz. Fiyatı çok düşük değil, güzel gelir kapısı olabilir. Biraz emeği var. Devlet her türlü desteği veriyor. İnsanlarımız boş gezmesin üretim yapsınlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanlarından sürekli destek alıyoruz” dedi.

    Ticaret olarak değil de insanlara bu iş yapıldığında boş kalan arazilerin nasıl değerlendirilebileceğini anlatmaya çalıştığını ifade eden Şen, “Ürünün bir sürü aşaması var. Ekimi, çapası, sulaması, toplaması, kurutması ve son aşamada patoza vurarak ürünümüzü çıkaracağız. Daha sonra elemesi ve seçimi var. Seçimi bittikten sonra paketleyip tüketimine sunacağız” diye konuştu.

    “Türkiye’nin en iddialı ve en lezzetli kuru fasulyesi”

    Üreticilerden Veysel Cebel ise Yukarı Fırat havzasında bulunan Köse ilçesinde üretilen fasulyenin Türkiye’de en lezzetli ve en iddialı kuru fasulyesi olduğuna vurgu yaparak, “Lezzetli olması yüksek rakımda yetişmesinden kaynaklanıyor. Bire on ürün veriyor. Ünlü İspir fasülyesine rakip olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

    Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün ise daha önce kuru fasulye ile ilgili Avrupa Birliği destekli kadınların daha az emekle daha çok ürün elde edebilmeleri adına bir proje yürüttüklerini hatırlatarak, “Köse, Kelkit ve Şiran ilçelerinde yetiştirilen şeker fasulyesi dediğimiz kuru fasulye özellikle mevsimin bu bölgelerde gündüz gece sıcaklığının aşırı farklılığından ötürü daha lezzetli oluyor. Bölgenin en lezzetli ürünlerinden, geçim kaynaklarımızdan birisidir. Bölgemizde bulunan baraj ve göletlerin tamamlanmasıyla birlikte arazimizin yüzde 95’e yakını sulu tarıma geçince başta sulu tarım olmak üzere de bölgemizde ciddi bir atak görülecek” şeklinde konuştu.

  • Boy uzatan gıdalar: “Süt, brokoli, kuru meyveler, soya fasulyesi ve susam”

    Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Boy uzaması genel olarak genetik unsurlarla birlikte düşünülmektedir fakat genetik unsurların dışında beslenme alışkanlıkları, spor, uyku düzeni, ağır iş-yapıp yapmama gibi birçok çevresel faktörde boy uzamasını etkilemektedir” dedi.

    Uzun boylu olmak isteyenlerin sağlıklı kemiklere sahip olmaya dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Gebze Medical Park Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Kemiklerin gelişip yenilenebilmesi, sağlıklı olması için de bazı minerallere ihtiyacı vardır. Bu minerallerden en önemlileri kalsiyum ve fosfordur. 11-24 yaş arasındaki dönem fosfor ve kalsiyum ihtiyacının en fazla olduğu dönemdir. Diğer bir etken ise D vitaminidir. D vitamin de kemik gelişimi için önemli bir faktördür. D vitamini sayesinde mineraller etkin bir şekilde emilir. D vitamini en çok yumurta sarısında, karaciğerde, balık yağında bulunur. Ama temel kaynağı güneş ışınlarıdır ve deride güneş ışığının etkisiyle de meydana gelir. Günde en az 15-30 dakika arasında güneş ışınlarından faydalanmak gerekir. Uzun bir boya sahip olmak içinse tek başına beslenmek veya egzersiz yapmak sizi bir sonuca götürmez. Egzersizin yanı sıra boy uzaması için gerekli olan besin desteklerini de mutlaka kullanmalıyız. Özellikle besin konusunda daha duyarlı olarak buna başlayabilirsiniz” diye konuştu.

    Boyun uzamasına yardımcı olan besinler

    En uygun beslenme tarzının ise sebze, meyve ve proteinlerin dengeli alınması olduğunu kaydeden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, şöyle konuştu:

    “Normal kemik büyümesi için yeterli proteinin alınması, A, C, D vitaminleri, kalsiyum, fosforlu gıdaların yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. Çinko ve bakır gibi elementler de boy uzaması için oldukça gerekli minerallerdir. Bunlar sadece boyun normal şekilde uzamasını sağlar ve eksikliğinde boy kısalığı görülebilir. Protein ve gerekli minerallerin yeterince alınabilmesi için et ve süt ürünlerinin çocukluk ve ergenlik döneminde düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor. Ancak kemik gelişimini daha tamamlamamış boyu kısa bireylerin ise bazı besinleri daha fazla tüketmeleri gerekiyor.”

    Boy uzamasına yardımcı olan besinlerini başında süt ve süt ürünleri geldiğini belirten Küçük, “Gün boyunca 2 su bardağı süt içilmesi boy uzamasını desteklemesinin yanı sıra çocuğunuzun kemik yapısının da güçlenmesini sağlıyor. Sütün boy uzamasını daha fazla desteklemesi için ise gece yatmadan içilmesi gerekir. Çünkü bu saatte içilen süt, büyüme hormonunun salgılanmasına da destek verir. İçerisinde kalsiyum bulunan süt ürünleri grubunda yoğurt, ayran ve peynir bulunur. Özellikle yoğurt, çocuğunuzun sebze yemeği tüketirken bile tabağında mutlaka bulunmalıdır. Peynir tüketmeyen çocuklarda peynir tüketimini sağlamak için ise peynirli börek veya poğaça hazırlayabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

    Bir diğer önemli besinin brokoli olduğuna dikkat çeken Küçük, “Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve vücudun korunmasında başrol oynayan brokoli, çocuğunuzun boyunun uzamasını sağlayan önemli bir sebzedir. Çocuklar tarafından çok sevilmese de belirli sıklıklarla tüketilmesi önerilir. Kuru meyvelerde iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sebeple boy uzamasını sağlar. Ara öğün olarak veya süt ile birlikte tatlı ihtiyacını gidermek için çocuğunuza verebilirsiniz. Kuru meyvelerin tüketim miktarı önemlidir. Çünkü fazla tüketilirse, kilo sorununa da neden olabilirler.” dedi.

    Kuru meyvelerin ve soya fasulyesinin de boy uzamaya yardımcı olan besinler olduğunu ifade eden Küçük, “Kuru meyvelerde iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sebeple boy uzamasını sağlar. Ara öğün olarak veya süt ile birlikte tatlı ihtiyacını gidermek için çocuğunuza verebilirsiniz. Kuru meyvelerin tüketim miktarı önemlidir. Çünkü fazla tüketilirse, kilo sorununa da neden olabilirler. Gün içerisinde 4-5 kuru kayısı, 2 kuru incir, 1 avuç siyah kuru üzüm seçeneklerinden birinin tercih edilmesi yeterli olacaktır. Soya fasulyesi kalsiyum içeriği zengin olan besinlerdendir. Genellikle ülkemizde salata olarak tüketilir. Çocukların boyunun uzamasına katkısı olacak bu besini sizde yemeklerinizde kullanabilirsiniz.” diye konuştu.

    “Susam yüksek kalsiyum içerir”

    En yüksek kalsiyum içeren besin olması nedeni ile çocukların beslenmesinde önemli olan susam tohumunun 100 gramında bin 160 mg kalsiyum bulunduğunu söyleyen Küçük, “Fakat yağ içeriğinin yüksek olması nedeni ile porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmesi gerekir. Çocuklarınıza bazı günler ekmek yerine simit verebilirsiniz.” ifadelerini kaydetti.

  • Kilo Vermek İçin Maş Fasulyesi Tüketin !

    Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Maş fasulyesinin önemi her geçen gün daha fazla önem kazanmaktadır. Çünkü ülkemizde bulunan birçok besin grubuna göre içeriği oldukça kalitelidir.” dedi.

    Kurubaklagiller grubundan olan maş fasulyesinin bitkisel protein içeriğinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, şöyle konuştu:

    “Hatta son zamanların moda olan besini kinoa ile kıyaslandığında iki katından daha fazla miktarda protein içermektedir. İçeriğindeki fazla miktarda protein nedeni ile kilo vermek isteyenler için önemli bir besindir. Hem tok tutucu hem de metabolizma hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Posa içeriğinin yüksek olması barsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Lifli besinlerin temel özelliği kolesterol seviyesinde düşmelere neden olmasıdır. Eğer yüksek kolesterol probleminiz varsa maş fasulyesini beslenme programınızda fazlası ile bulundurmalısınız. Kalp rahatsızlığı olan bireyler için haftada 2 defa kurubaklagil tüketilmesi zorunludur. Maş fasulyesi de en kaliteli baklagillerdendir. Karaciğer yağlanması olan bireylerin en büyük problemi yüksek kilodur. Maş fasulyesini tüketmek hem kilo kaybınızı sağlayacak hem de içerisindeki lesitinden dolayı karaciğer yağlanmanızı azaltacaktır. Magnezyum içeriği yüksek olan maş fasulyesinin bu özelliği sayesinde hem sinir sisteminizi rahatlatır hem de uyku kalitenizin artmasını sağlayacaktır.”

    İçindekiler:

    8-10 yemek kaşığı maş fasulyesi. 1 orta boy kuru soğan. 1 orta boy domates. 1 adet konserve kırmızı biber. Taze soğan (isteğe bağlı). 1 yemek kaşığı zeytinyağı. Hazırlanışı: Maş fasulyesini öncelikle sıcak su içerisinde yumuşayıncaya kadar bekletin. O beklerken siz kuru soğan, domates, kırmızı biber ve taze soğanı doğrayın. Daha sonra yumuşayan maş fasulyesinin suyunu döküp soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra kesmiş olduğunuz sebzeleri maş fasulyesi ile karıştırın. Üzerine lezzet katmak için zeytinyağı ve nar ekşisi ekleyebilirsiniz.